Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις «μεγάλες θεσμικές αλλαγές» δηλώνει ο Γ.Παπανδρέου

Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, «είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός
Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, «είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: Reuters )
Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της «σταθεροποίησης και των μεγάλων mεταρρυθμίσεων», τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ελληνικός λαός «πιστεύει και επιθυμεί αυτή την επιλογή και υποστηρίζει μια σταθερή πορεία», ώστε η Ελλάδα και η Ευρώπη να εξέλθουν από την ύφεση και την κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί έναν ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό στήριξης και σταθερότητας, ο οποίος θα συνδυάζεται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι «το μήνυμα μας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, της πορείας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας, αλλά και της βούλησης όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς».

«Μέσα στα πλαίσια αυτά, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κρίση του χρέους της χώρας μας και οι επιθέσεις από τις αγορές», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και σήμερα συζητιέται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό πρόταγμα».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρόκειται για μια θεσμική αλλαγή ουσιαστικής φύσης, για την οποία «εμείς είμαστε θετικά διατεθειμένοι από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως, η ουσία των αλλαγών αυτών πρέπει να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τη σταθεροποίηση, αλλά και την ανάπτυξη».

«Την ανάπτυξη που φέρνει δουλειές και που κάνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανταγωνιστική μέσα από την πράσινη ανάπτυξη», εξήγησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «γι' αυτό και θα επιμείνουμε, στη θέση των Σοσιαλιστών, αυτός ο μηχανισμός να έχει και αυτή τη διάσταση».

«Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για τις κυρώσεις, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί», ξεκαθάρισε.

Μια τέτοια εξέλιξη, υπογράμμισε, «υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών».

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιβληθεί αυτός ο μηχανισμός μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία και τις απόψεις, την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία».

* «Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω, στα ελληνικά ΜΜΕ, την έντονη υποστήριξή μου στον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου και στην προσπάθειά του, να υπάρξει ένας ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός, για να συνδράμει τις χώρες στις επιθέσεις κερδοσκοπίας και στο χειρισμό του χρέους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν.

Ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, λέγοντας στον κ. Παπανδρέου ότι «είστε ένας εξαιρετικός ηγέτης, υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Έχετε την πλήρη υποστήριξή μας». [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου