Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Κατατέθηκε στη Βουλή ο «Καλλικράτης» Προβλέπει 325 αντί 343 νέους δήμους - Για «αιφνιδιαστική» κατάθεση μιλάει η ΚΕΔΚΕ

Τριακόσιοι είκοσι πέντε είναι τελικά οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν με το σχέδιο «Καλλικράτης», ο οποίος κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου, στα τέλη Απριλίου, προβλεπόταν ότι οι δήμοι θα είναι 333 ή εναλλακτικά 343.

Η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια, υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε «αιφνιδιαστικά» το νομοσχέδιο, «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα για την έναρξη της διαβούλευσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας!».

«Η εξέλιξη αυτή συνιστά περιφρόνηση προς την ΕΝΑΕ και τις θέσεις - αποφάσεις των οργάνων και των συνεδρίων της για τη μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Κατόπιν τούτου ασφαλώς και δικαιούμαστε να πούμε ότι σε αυτή τη 'μεταρρύθμιση' Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει!».

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 αιρετές περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου ακίνητης περιουσίας.

β) για τις περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Σχετικά αρχεία
Οι 325 δήμοι του Καλλικράτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου