Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Συνομιλίες Δ. Δρούτσα με επικεφαλής ΝΑΤΟ για ελληνοτουρκικά και ονομασία

  • Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ μετέφερε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις τουρκικές προκλήσεις

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με το Δανό γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν, σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας Ο κ. Δρούτσας είχε παράλληλα την ευκαιρία να ενημερώσει το Βορειοτλαντικό Συμβούλιο για την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, αλλά και για την υπουργική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη 1-2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με αντικείμενο την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολτικής. Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, η οποία, όπως τόνισε ο υπουργός,έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και στη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

"Όχι" στην παθητική παρακολούθηση των τουρκικών προκλήσεων από το ΝΑΤΟ

"Οι παραβατικές πρακτικές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν συνάδουν με τις σχέσεις δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ και πιθανώς αυριανών εταίρων στην Ε.Ε.", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Ράσμουσεν για τα προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση και επεσήμανε παράλληλα πως για την Ελλάδα δεν είναι δυνατόν η Συμμαχία να παρακολουθεί παθητικά, καθώς με τον τρόπο αυτό στέλνονται λάθος μηνύματα.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί θετικά σε αυτές τις ανησυχίες της. Παρουσίασε ακόμη στον κ. Ράσμουσεν τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ συζητήθηκαν ακόμη οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού.

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική θέση σε αυτό το θέμα επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τόνισε ακόμη ότι η λύση πρέπει να είναι «ευρωπαϊκή» αλλά και «κυπριακή», με την έννοια ότι θα πρέπει "να αφήσουμε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συζητήσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον ως κράτος - μέλος της Ε.Ε., χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, έξωθεν πιέσεις ή ακόμη και απειλές οι οποίες κάνουν λόγο για την τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού".

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του ετοιμάζεται και πολύ σύντομα θα επιδοθεί στην τουρκική πλευρά.

Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια, ο κ. Δρούτσας παρουσίασε στον κ. Ρασμούσεν την πρόταση της Ελλάδας, γνωστή και ως «Ατζέντα 2014» σχετικά με τη σαφή προοπτική που η Αθήνα επιθυμεί να δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή τους πορεία.

Τόνισε ότι για την Ελλάδα το άμεσο μέλλον αυτής της περιοχής βρίσκεται στην Ε.Ε. και πως η Ελλάδα μπορεί και θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό στην προώθηση αυτής της πολιτικής. Συζητήθηκαν ακόμη τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας που είχε ο κ. Δρούτσας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Για ΠΓΔΜ και Σύνοδο Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας είπε πως η στάση του ΝΑΤΟ είναι η γνωστή απόφαση που έλαβε η Συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Γκρούεφσκι στις Πρέσπες, επανέλαβε ότι είναι αυτονόητο σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, να υπάρξει, εάν αυτό τεθεί, και μια συζήτηση γύρω από το θέμα της ονομασίας.

Διευκρίνισε,πάντως,ότι η μόνη διαδικασία για την επίλυση του θέματος και οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι το πλαίσιο του ΟΗΕ. «Επαφές μεταξύ των δύο χωρών και επαφές και στο επίπεδο των δύο πρωθυπουργών πιστεύουμε ότι δεν βλάπτουν, ίσα - ίσα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση και στη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ», δήλωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου θα συμβάλει στο να ανταποκριθεί και η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων με εποικοδομητικό πλέον πνεύμα στη διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, όπου ο κ. Δρούτσας παρουσίασε στον κ. Ράσμουσεν τις πρακτικές λύσεις που προτείνει η Ελλάδα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί.

Τέλος, αναφερόμενος στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση στην Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την παρουσία περισσότερων από 50 Υπουργών Εξωτερικών. Έμφαση θα δοθεί σε αυτή τη Σύνοδο στη συνέχιση του δομημένου διαλόγου για την ασφάλεια της Ευρώπης με τη γνωστή «Διαδικασία της Κέρκυρας».

  • (Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου