Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Παπακωνσταντίνου: «H δουλειά τώρα αρχίζει»


  • Την αισιοδοξία του ότι οι στόχοι που προβλέπονται στο τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας θα επιτευχθούν, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων.

Ο κ . Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους επιτεύχθηκε μείωση 40% του ελλείμματος ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επιτυγχάνεται ο στόχος, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πάντως χαρακτηριστικά πως αν και έχουν γίνει πολύ βασικά βήματα, η δουλειά τώρα αρχίζει. Για κάθε νέα εκταμίευση του δανείου που προβλέπει η συμφωνία στήριξης της Ελλάδος απαιτείται η υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, την συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα πρέπει να την κάνουμε με εγρήγορση, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο μνημόνιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων προβλέπονται έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια αναφέροντας βέβαια ότι εξαιρείται η μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση των συντάξεων κλπ.

Ένα νέο φορολογικό, ο «Καλλικράτης», η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, είναι πολιτικές που προβλέπονται στο μνημόνιο και έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια αλλά συνεχώς τις αναβάλλαμε, συμβιβαζόμασταν, τις βάζαμε «κάτω από το χαλί».

Τώρα όμως θα τις κάνουμε αναγκαστικά πιο βίαια, ίσως πιο άδικα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υ6πουργός Οικονομικών κατηγόρησε την ΝΔ ότι σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο προτείνει μόνο δράσεις που αυξάνουν τις δαπάνες και μειώνουν τα έσοδα.

Απευθυνόμενος στους οικονομολόγους της ΠΑΣΚΕ είπε ότι κανείς από το ακροατήριο αλλά και κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αισθάνεται ότι έχει ανάγκη να απολογηθεί. Παραλάβαμε πολύ έντονα προβλήματα μετά έξι χρόνια μιας απόλυτα καταστροφικής διακυβέρνησης, ένα υψηλότατο έλλειμμα, χρέος 300 δισ. ευρώ και την πλέον αναξιόπιστη χώρα στην Ευρώπη, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αμείωτα τη δράση κατά της φοροδιαφυγής και της καταπάτησης των νόμων. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε οποιαδήποτε υπόθεση κακοδιαχείρισης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ακόμα ότι το μεγάλο στοίχημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι να μπει η αναπτυξιακή μηχανή μπροστά και εξέφρασε την σιγουριά του ότι από το δεύτερο εξάμηνο θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί. Τόνισε δε ότι ακόμα και τα διεθνή μέσα έχουν αλλάξει τη στάση έναντι της χώρας μας και αναγνωρίζουν τις θετικές προοπτικές της .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου