Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Επισπεύδουν τη βοήθεια μετά τον φόβο «ντόμινο»

  • ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ * Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ * ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ

Τρέχουν να προλάβουν η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Ελλάδα να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, υπό τον φόβο ενός ντόμινο που θα παρασύρει κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, μετά το χθεσινό «χτύπημα» στην Πορτογαλία.

Ο  κίνδυνος για το ευρώ ανάγκασε τώρα και τη Γερμανία να πιέζει για γρήγορη  λύση

Ο κίνδυνος για το ευρώ ανάγκασε τώρα και τη Γερμανία να πιέζει για γρήγορη λύση Στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πλέον η συμφωνία με την τρόικα (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) για το νέο τριετές πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα εγκριθεί η δανειακή στήριξη, να κλείσει το συντομότερο δυνατό ακόμα και νωρίτερα από το Σαββατοκύριακο, όπως προτείνει η Γερμανία. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επείγεται προκειμένου να επέλθει κλίμα ηρεμίας στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να σταματήσουν οι «επικίνδυνες φημολογίες», που θέτουν σε κίνδυνο κάθε σχεδιασμό για τη διάσωση της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φούντωσαν οι φήμες ότι τάχα σήμερα οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν μετά τα απανωτά χτυπήματα των κερδοσκόπων. Την κατάσταση επιδείνωσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία «σκουπιδιών» από την Standard & Poor's, αλλά και η νέα ξέφρενη πορεία των σπρεντ. Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανοιχτή γραμμή προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση και για το λόγο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου βγήκε στο Μέγκα και έκανε δηλώσεις σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο και να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι το πρόγραμμα στήριξης επισπεύδεται.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν χθες το βράδυ ότι η Γερμανία μπροστά στη νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται στη ζώνη του ευρώ, και προκειμένου η Ελλάδα να λάβει μέχρι τις 19 Μαΐου τη βοήθεια που χρειάζεται, έθεσε το εξής χρονοδιάγραμμα: Να κλείσει το Σαββατοκύριακο η συμφωνία για το τριετές πακέτο μέτρων. Στις 4 Μαΐου να συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Γιούρογκρουπ, στις 6-7 Μαΐου να περάσει από την ελληνική Βουλή και στις 10 Μαΐου να επικυρωθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία αλλά δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με εκπροσώπους της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

«Δεν γνωρίζουμε εάν θα τα καταφέρει τελικά η Ελλάδα, γνωρίζουμε όμως πως κάνει εντυπωσιακές προσπάθειες. Η κατάσταση είναι σοβαρή και χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί». Τα παραπάνω δήλωσαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), που βρίσκονται από χθες στη χώρα μας με σκοπό να αξιολογήσουν για λογαριασμό του κόμματός τους τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο απ' την κρίση, αλλά και να συναντηθούν με μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σε σχετική ερώτηση της «Ε», τα μέλη της αντιπροσωπείας απάντησαν ότι τάσσονται υπέρ της συμβολής των τραπεζών στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος: «Αυτή είναι μια πάγια αξίωσή μας, που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που ενδέχεται να πληγούν από την κρίση. Θεωρούμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν μερίδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σήμερα οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους περίπου 30 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα -άρα έχουν κάποιο κέρδος. Οσοι αντλούν κέρδος θα πρέπει να συμμετέχουν στα δύσκολα, όπως και οι φορολογούμενοι». *

Γ. Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου