Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

«Φουντώνουν» οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

  • Μάρνυ Παπαματθαίου
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011
  • Περισσότερα από 90 τμήματα στα Πανεπιστήμια και αρκετά ακόμη σε εννέα ΤΕΙ


Με ενενήντα καταλήψεις τμημάτων πανελλαδικά και ορατό τον κίνδυνο για τους φοιτητές να χαθεί το εξάμηνο, «υποδέχεται» τον Σεπτέμβρη η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας.  Περισσότερα από 90 τμήματα  στα Πανεπιστήμια και αρκετά ακόμη σε εννέα ΤΕΙ της χώρας είναι σήμερα κλειστά, καθώς έχουν καταληφθεί από φοιτητές που αντιδρούν στο νέο Νόμο Πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Το πρωί, φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (του ΚΚΕ), απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμποδίζοντας την είσοδο όλων. Ο αποκλεισμός του κτιρίου συνεχίζεται, ενώ έχουν «παγώσει» όλες οι λειτουργίες του Ιδρύματος. Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται από τους εκπροσώπους της ίδιας κίνησης σε άλλα Ιδρύματα στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Κυβερνητική κρίση για τα ταξί



  • Η ένταση που υπέβοσκε όλο το καλοκαίρι στις σχέσεις των κ.κ. Δ. Ρέππα και Ι. Ραγκούση ξέσπασε

Η ένταση που υπέβοσκε όλο το καλοκαίρι στις σχέσεις των κ.κ. Δ. Ρέππα και Ι.Ραγκούση με αφορμή την απελευθέρωση των ταξί ξέσπασε από μια απροσδόκητη αφορμή. Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εξέταζε μια γνωστή υπόθεση του 2007 για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης και καθαρογράφτηκε πριν από λίγες ημέρες άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση. Χρειάστηκε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και να εκδώσει μια ανακοίνωση απόλυτης ισορροπίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος αλλά τα πνεύματα δεν είναι βέβαιο ότι θα ηρεμήσουν. Ο κ. Ραγκούσης, εκτιμώντας ότι το σκεπτικό της απόφασης δικαιώνει τη στάση που κράτησε απέναντι στους ιδιοκτήτες ταξί, διένειμε χθες το πρωί ένα non paper με τα σημεία που θεώρησε σημαντικά.

Berilner Zeitung: Η πρώτη φωτογραφία από την τάφρο του Εβρου



Ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας στην ελληνοτουρκική μεθόριο

Berilner Zeitung: Η πρώτη φωτογραφία από την τάφρο του Εβρου

Στη γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung δημοσιεύεται ανταπόκριση με τίτλο «Η τάφρος στον Έβρο» και υπότιτλο «Η Ελλάδα σκοπεύει να κατασκευάσει μία τάφρο μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 7 μέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία, προκειμένου να είναι προετοιμασμένη απέναντι σε παράνομους μετανάστες και τουρκικά τεθωρακισμένα».
Το ρεπορτάζ πλαισιώνεται από φωτογραφία της τάφρου του Έβρου, με τη σημείωση: «Η πρώτη φωτογραφία. Η λήψη έγινε κρυφά από Έλληνα στρατιώτη. Φωτογραφίες σαν αυτή δεν έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα πουθενά».
«Πριν από ένα χρόνο οι πρόεδροι των ελληνικών δήμων της περιοχής απέστειλαν δραματική έκκληση στις Βρυξέλλες. Αισθάνονταν να τους πνίγει το κύμα των προσφύγων, που συνεχώς μεγάλωνε. Ποσοστό 80% όλων των παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε. εισέρχονται σ’ αυτήν μέσω της Ελλάδας. Η χώρα αντιμετώπιζε στο μεταξύ δριμεία κριτική. Στα στρατόπεδα προσφύγων κατά μήκος των συνόρων επικρατούσαν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες, υποστήριξαν οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως η Pro Asyl» σημειώνεται μεταξύ άλλων.