Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αγώνας δρόμου για να προλάβουν στην κυβέρνηση


Νέος «μαραθώνιος» 45 ημερών, διάστημα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να λάβει σειρά σημαντικών αποφάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εν συνεχεία να τις «τροχοδρομήσει» και στο φινάλε -τον Ιούνιο- να εξασφαλίσει από την ΕΕ το «διαβατήριο» για την αντιμετώπιση του χρέους.
  • "Ημερησία" Online 26/3 11:16
  • Η επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη συμπίπτει με την αλλαγή της... ώρας!».
Το έλεγε προχθές κορυφαίος υπουργός, που δεν κοίταζε το ρολόι του - ούτε τον απασχολούσε η εαρινή αλλαγή της ώρας. Η πρόθεσή του ήταν σαφής για τον συνομιλητή του - επίσης μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Οπως πάει μπροστά η ώρα -εξηγούσε ο εν λόγω υπουργός- έτσι και η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει εντατικότερους ρυθμούς για να... προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και να αποδειχθεί συνεπής και αξιόπιστη στους κρίσιμους «σταθμούς» των επόμενων μηνών.
Αναφερόταν στον νέο «μαραθώνιο» των 45 ημερών, διάστημα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να λάβει σειρά σημαντικών αποφάσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, εν συνεχεία να τις «τροχοδρομήσει» και στο φινάλε -τον Ιούνιο- να εξασφαλίσει από την ΕΕ το «διαβατήριο» για την αντιμετώπιση του χρέους.
  • Αμηχανία
Είναι γεγονός ότι ελάχιστοι στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή -από τους υπουργούς μέχρι τους υπηρεσιακούς παράγοντες- έχουν ανακαλύψει χρόνο για να αξιολογήσουν όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίζονται αμήχανοι για το πώς μπορούν να πετύχουν στην πράξη τους στόχους των 45 ημερών. Αν και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται συχνά στον «σταθμό» της ΔΕΘ του 2011, εντούτοις ακόμη και συνεργάτες του «δυσανασχετούν» γνωρίζοντας ότι μεσολαβούν μέχρι τότε κρίσιμοι σταθμοί.
Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου (μέχρι το 2015), που έχει ήδη «αναστατώσει» με τις «απαιτήσεις» του τους υπουργούς, πρέπει να γίνει από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το αργότερο μέχρι τις 15 Απρίλη. Στο ίδιο διάστημα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει τις βάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που αγγίζουν ως στόχο εσόδων τα 50 δισ.
Εκ των πραγμάτων οι ημέρες πριν από το Πάσχα θεωρούνται «πονηρές», αφού ουσιαστικά συνοδεύονται με «τελεσίδικα» του πρωθυπουργικού σχεδιασμού. Κάποιοι εκτιμούν ότι εφόσον ο κ. Παπανδρέου δεν προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα το κάνει πριν από την Ανάσταση. Το δίλημμα έχει εξήγηση. Κυβερνητικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι δεν έχουν... πάρει λέξη από το στόμα του πρωθυπουργού, πιστεύουν ότι με την έγκριση του «μεσοπρόθεσμου» αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την ενίσχυση της κυβερνητικής μηχανής.
Ενα νέο σχήμα που θα υπηρετεί καλύτερα την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να «προκαταλάβει» θετικά την τρόικα, η οποία θα επιστρέψει... δριμύτερη τον Μάιο για το stress-test σχετικά με τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει το ανακάτεμα της τράπουλας συνολικά, ωστόσο φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η πρόταση περί ενίσχυσης της «ομάδας κρούσης» του οικονομικού επιτελείου. Οχι ότι δεν έχει λάβει εισηγήσεις για την αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου και τη «μετάβασή» του σε άλλον υπουργικό θώκο. Ομως επικρατεί -αυτή τη στιγμή- η πρόταση για την αναβάθμιση του Φ. Σαχινίδη σε αναπληρωτή υπουργό και τον ορισμό ακόμη ενός (του Γ. Φλωρίδη) για τα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε δραστικό περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός «απαιτεί» πια από το υπουργικό συμβούλιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς, φιλοδοξώντας την «μια ώρα αρχύτερα» έξοδο της χώρας για δανεισμό στις αγορές. Για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να προηγηθούν σειρά αποφασιστικών βημάτων που έχει «υπογραμμίσει» η ΕΕ.
«Αγκάθι» παραμένει ο χειρισμός του εργασιακού τοπίου και της «απόδοσης» των επιχειρησιακών. Η Λ. Κατσέλη, πάντως, προτείνει με επιστολή της στον πρωθυπουργό μια «άλλη πολιτική», έναν οδικό χάρτη για την προστασία της εργασίας και την ανεργία.
  • ΜΑΞΙΜΟΥ
    Η ομάδα των «9» σε δράση
Κάθε πρωί, η ομάδα των «9» συμπληρώνει μαζί με την επικεφαλής, Ρεγγίνα Βάρτζελη, το παζλ των προσώπων που συνεδριάζουν για την «ατζέντα» της επόμενης ημέρας.
Συχνά, στο γραφείο της Ρ. Βάρτζελη στη Βουλή, η καθημερινότητα και η καταιγίδα γεγονότων δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό με ορίζοντα τουλάχιστον εβδομάδας. Η «εντολή» της επανεκκίνησης μετά τη Σύνοδο έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και παραπέμπει σε πρωτοβουλίες αφενός για την υλοποίηση των «μεγάλων» τομών (με την ευθύνη υπουργών) και αφετέρου στο επικοινωνιακό «περιτύλιγμα» των πολιτικών αποφάσεων.
Εκτός από τη Ρ. Βάρτζελη, παρόντες στον «πρωινό καφέ» είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και οι Γ. Πετρουλάκης και Γ. Ελενόπουλος (Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού). Από την Ιπποκράτους μεταφέρει τις προτάσεις ο Μ. Καρχιμάκης και από τους βουλευτές ο Β. Εξαρχος (γ.γρ. της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) μαζί με τον Χρ. Πρωτόπαπα (κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο) σε αναβαθμισμένο ρόλο. Ο Ν. Αθανασάκης, αλλά και ο Κ. Θέος λέγεται ότι δεν λείπουν στις κρίσιμες συνεδριάσεις. Και ο πρωθυπουργός είναι... ωσεί παρών -ουκ ολίγες φορές έχει διακόψει τον «καφέ» με τηλεφώνημά του στην κυρία Βάρτζελη για να επισημάνει τα SOS...
πηγή: Εθνος



Σύνοδος Κορυφής: Κλείδωσε το πακέτο για την Ελλάδα

  • Για την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων, όπως αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών.
  • "Ημερησία" Online 26/3 11:47

Σε συνολική συμφωνία για τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, τόσο τον σημερινό όσο και τον μελλοντικό, αλλά και για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» κατέληξαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Με τις αποφάσεις τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ευελπιστούν ότι οι φοβίες των αγορών θα καθησυχαστούν, αν και οι επιπτώσεις από την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία εξακολουθούν να προκαλούν έντονη ανησυχία και τριγμούς.

Για την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων, όπως αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια από τους υπουργούς Οικονομικών. Πρόκειται για την επιμήκυνση από τα 5 στα 10 χρόνια μαζί με την περίοδο χάριτος του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (110 δισ. ευρώ), καθώς και τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου δανεισμού για το ποσό που αφορά τα δάνεια από τους εταίρους (80 δισ. ευρώ). Η χώρα μας επιβεβαίωσε από την πλευρά της την απόλυτη δέσμευσή της για συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς και για ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο να υπάρξουν έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Σε ό,τι αφορά τον σημερινό Μηχανισμό Στήριξης, οι «27» συμφώνησαν ότι θα είναι πλήρως επιχειρησιακός από φέτος τον Ιούνιο, με διαθέσιμους πραγματικούς πόρους 440 δισ. ευρώ, ενώ θα μπορεί, εάν κρίνεται αναγκαίο, να παρεμβαίνει και στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων κατά την έκδοση. Ολα αυτά εφόσον ξεπεραστούν και οι τελευταίες επιφυλάξεις της Φινλανδίας, στην οποία διεξάγονται εκλογές τον Απρίλιο.
Συμφωνία επιτεύχθηκε επίσης και για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα διαδεχτεί το σημερινό ταμείο τον Ιούνιο του 2013. Προβλέπεται ότι θα έχει συνολικά κεφάλαια 700 δισ. ευρώ, από τα οποία 80 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή ρευστότητας και τα 620 δισ. ευρώ υπό μορφή, κυρίως, εγγυήσεων. Με αυτά τα κεφάλαια ο μηχανισμός θα είναι σε θέση να αντλεί από τις αγορές μέχρι 500 δισ. ευρώ με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα της αγοράς «ΑΑΑ».
Η πρόσβαση μιας χώρας στον μηχανισμό θα γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα υπάρχει και ενεργός εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία, ενώ θα προβλέπεται και η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας ως έσχατη λύση.
Ωστόσο, με αφορμή αυτό το θέμα παραλίγο έλειψε η Σύνοδος Κορυφής να εξελιχθεί σε μίνι θρίλερ με ευθύνη της Γερμανίας.
Αιτία: o εκβιασμός της τελευταίας στιγμής της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά της να κατατεθεί σταδιακά με ισόποσες δόσεις -σε πέντε αντί για τρία χρόνια που ήταν η αρχική συμφωνία του Eurogroup- η συνεισφορά της Γερμανίας ύψους 22 δισ. ευρώ στον μελλοντικό Μηχανισμό Στήριξης.
Η Γερμανία δεν δίστασε λοιπόν, κυριολεκτικά στο παρά ένα, «να τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία προκειμένου να κατοχυρώσει μια ακόμη απαίτηση, που αφορά τη βελτίωση των όρων συνεισφοράς του Βερολίνου και τη μείωση της επιβάρυνσης στο έλλειμμα και το χρέος, κυρίως το 2013, που διεξάγονται οι εκλογές στη Γερμανία... Και αυτό παρά το βαρύ κλίμα που είχε καλλιεργηθεί από νωρίς στη Σύνοδο με αφορμή την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, η οποία απειλεί εκ νέου τη σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και τις διαφωνίες των Ευρωπαίων για την επέμβαση στη Λιβύη.
Εντάσεις και μαραθώνιες συζητήσεις που είναι σύνηθες φαινόμενο όταν οι «27» συζητούν για χρηματικά ποσά. Τελικά συμφωνήθηκε, προς πλήρη ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος, ότι τα κεφάλαια στο ταμείο θα διοχετευθούν σταδιακά και ισόποσα (16 δισ. ευρώ ετησίως) μέσα σε 5 χρόνια (2013-2017).
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ακόμη στο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης μέσω του «Συμφώνου για το Ευρώ», το οποίο αναβαπτίστηκε σε «Σύμφωνο για το Ευρώ +», μετά την ένταξή, πέραν των 17 χωρών του ευρώ, και 6 χώρων μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του Ευρώ (Δανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία). Τα κράτη-μέλη θα καλούνται να εφαρμόζουν, σε ετήσια βάση, προγράμματα για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, τη θεσμοθέτηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
  • Βρυξέλλες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Ομπάμα για τη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Λιβύη.  
Όπως γνωστοποιήθηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης συνομιλίας ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Μπ. Ομπάμα ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία,  τον διαβεβαίωσε ότι στηρίζουν τη χώρα στις προσπάθειες που κάνει και τον συνεχάρη για την πορεία που έχει διανύσει.

Παπανδρέου: «Σημασία έχει ότι βγαίνουμε από τη στενωπό»

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι το ευρωσύμφωνο που υιοθετήθηκε δε συνεπάγεται νέα μέτρα για τη χώρα τονίζοντας παράλληλα ότι οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα συμβάλουν σημαντικά στο χρέος.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού». Οι προσπάθειες αυτές σήμερα αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη και ανοίγουν νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της χώρας, πριν από ένα χρόνο, ήταν να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. «Ένας συνεπής και συνεχής αγώνας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Ένας αγώνας ο οποίος, όπως είπε, έπρεπε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης.
Η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας επιβεβαιώνονται από τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς υιοθετήθηκε η καθοριστικής σημασίας, για την Ελλάδα, απόφαση της 11ης Μαρτίου. Η απόφαση αυτή δίνει ώθηση στην προσπάθειά της χώρας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σήμερα «δικαιώθηκε η στρατηγική του πρώτου γύρου» και η επίμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή απόφαση με τη σταθερή διεκδίκηση, την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος, την ενίσχυση του κύρους της χώρας και την οικοδόμηση των απαραίτητων συμμαχιών. «Τίποτα δε μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί. Φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα με συστηματική προσπάθεια και οικοδόμηση συμμαχιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε μία συνεκτική και συνολική απάντηση στην κρίση και πάνω από όλα έλαβε μία σαφή απόφαση για τη στήριξη της ευρωζώνης.
Ως προς την οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτός από τις θετικές αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, επιβεβαιώνει τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του σημερινού και μελλοντικού μηχανισμού στήριξης, την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους και καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις αναγκαίες εθνικές διαδικασίες, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου του 2011.
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο για το Ευρώ, που υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δε συνεπάγεται την υιοθέτηση νέων μέτρων. «Έχουμε λάβει πολλά σημαντικά μέτρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως π.χ. η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τον έλληνα εργαζόμενο».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και τη διεξαγωγή τεστ αντοχής, μέσω ανάπτυξης φιλόδοξων στρατηγικών και αναδιάρθρωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, εξάλλου, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ωριμάζει στους κόλπους της ΕΕ η ιδέα για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο λεγόμενος «tobin tax» και σημείωσε με ικανοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ, ο πρωθυπουργός επισήμανε, για μία ακόμη φορά, ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέρος του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρέους.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα της ΝΔ ότι ``το Μνημόνιο δε βγαίνει``, σημείωσε ότι αυτοί οι οποίοι φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία θα πρέπει να πάψουν να μιλούν με ελαφρότητα για τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον βγαίνουμε από τη στενωπό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δίνει τη δική της μάχη με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ, έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει τη χώρα, αν και εφόσον ζητηθεί. Όπως είπε, οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση η ΕΕ είναι εδώ, θα σταθεί στο πλευρό και των κρατών μελών και της ευρωζώνης και θα κάνει αυτό που πρέπει, θα καθησυχάσει τις αγορές.
  • Λιβύη και Ιαπωνία
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι το βασικό ζητούμενο είναι η προστασία των αμάχων, τόνισε ότι επιβάλλεται η κατάπαυση του πυρός ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική μετάβαση της Λιβύης στη δημοκρατία. Ανέφερε επίσης ότι όποια λύση βρεθεί θα πρέπει να σεβαστεί την ακεραιότητα της Λιβύης και τόνισε ότι δε θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, το βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αραβικές χώρες οι οποίες στηρίζουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα χαιρέτισε και τις προσπάθειες της ΕΕ για τη μελλοντική ανασυγκρότηση της Λιβύης και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ενισχύσει οικονομικά τα σχέδια ανασυγκρότησης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ. Όπως είπε, ο Γ. Παπανδρέου, η Επιτροπή, ως τον Ιούνιο, θα παρουσιάσει μια συνολική προσέγγιση για το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και για το θέμα των πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της Frontex. H Σ. Μάλμστρομ απο την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που θίγονται άμεσα από τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.
Τέλος, αναφερόμενος στην τραγωδία της Ιαπωνίας, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον ιαπωνικό λαό. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πυρηνική ενέργεια, ούτε σκοπεύει να αποκτήσει, λόγω του σεισμογενούς εδάφους της. Σημείωσε, πάντως, ότι ο αυστηρός έλεγχος των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί με διαφανείς διαδικασίες και να αφορά όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, τόσο εντός της ΕΕ, όσο και στις γειτονικές της χώρες.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να συμμορφωθούν προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιτυχία εξαρτάται από το δικό μας αγώνα. Με αφορμή την εθνική εορτή της χώρας ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός δίνει και θα κερδίσει αυτή τη μάχη. Η Ελλάδα που αγωνίζεται, που είναι ενωμένη είναι η Ελλάδα που διαχρονικά ξεπερνά δυσκολίες και πετυχαίνει το στόχο της. Αυτή την Ελλάδα αναδεικνύουμε καθημερινά με τις μάχες όλων μας».
  • Συνομιλία Παπανδρέου - Ομπάμα
Εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, το τηλεφωνικό ραντεβού πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό επ' ευκαιρία της εθνικής εορτής αντήλλαξε μαζί του απόψεις τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών όσο και για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής και γενικότερα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την πορεία της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης, την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θεωρώντας ότι θα είναι ικανοποιητικά τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
Η συζήτηση στη συνέχεια περιεστράφη γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου διαβουλεύτηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις αποφάσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη.
www.kathimerini.gr

Συμφωνία με αγκάθια για το ευρώ

  • Βήμα με αγκάθια για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης με σφραγίδα Μέρκελ
  • Στην αναμονή Ιρλανδία και Πορτογαλία
  • Ρεπορτάζ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ, Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ: 26/3/2011
Συμφωνία με αγκάθια για το ευρώ
 
Τα «αγκάθια» στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν θα εξαλειφθούν μέχρι τον Ιούνιο, καθώς όσα συμφωνήθηκαν θα πρέπει να εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ. Στο διάστημα αυτό θα εξειδικευτούν και οι όροι λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ώστε να βρίσκεται πάντοτε στο υψηλότερο επίπεδο κατά τους ελέγχους των οίκων αξιολόγησης. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα στις 11 Μαρτίου. Οι συμφωνίες επικυρώθηκαν και τυπικά ενώ στο υπουργικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό υπήρχε η εκτίμηση ότι αν δεν είχαν εστιάσει τη στρατηγική τους στην προσπάθεια να κλείσουν τα ελληνικά θέματα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης πριν από δύο εβδομάδες, πολύ δύσκολα θα έπαιρναν κάτι στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν πολύ σύνθετο: οι εξελίξεις στην Πορτογαλία έριξαν βαριά τη σκιά τους πάνω από τη συνεδρίαση των ηγετών, η επιμονή της Ιρλανδίας να αρνείται την αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων δεν βοήθησε τις διαπραγματεύσεις, ενώ υπήρχε έντονος προβληματισμός για τα όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία και στη Λιβύη. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες που υπήρχαν για τη λειτουργία του ευρωμηχανισμού οικονομικής αρωγής τελικώς διευθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σαφές ότι ο μεν υφιστάμενος μηχανισμός θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 440 δισ. ευρώ, έναντι 250 δισ. που έχει σήμερα, ο δε μόνιμος μηχανισμός, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013, θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ. ευρώ.
Εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να προσδιορίσουν το μείγμα ιδίων κεφαλαίων, κινητοποιήσιμων κεφαλαίων και εγγυήσεων που θα διασφαλίζει ότι ο μόνιμος ευρωμηχανισμός, ο οποίος θα έχει το καθεστώς διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού, θα λαμβάνει πάντοτε από τους οίκους αξιολόγησης τα περίφημα τρία Α, ώστε να δανείζεται από τις αγορές υπό τους καλύτερους όρους και στη συνέχεια να δανείζει τις χώρες του ευρώ που απευθύνονται σε αυτόν. Το μείζον πρόβλημα που εκλήθησαν να επιλύσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ήταν οι ενστάσεις που προέβαλε κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ.
Οι ενστάσεις της αφορούσαν τη διάρθρωση της γερμανικής συνεισφοράς και ειδικότερα το γεγονός ότι με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου η Γερμανία όφειλε να καταβάλει το 2013 στον μόνιμο ευρωμηχανισμό ένα χρηματικό ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% της συνεισφοράς της. Η κυρία Μέρκελ, αναλογιζόμενη τις γενικές βουλευτικές εκλογές του 2013, ζήτησε και πέτυχε να μην καταβληθούν οι συνεισφορές των κρατών σε δύο δόσεις αλλά σε πέντε ετήσιες δόσεις και συγκεκριμένα από το 2013 ως και το 2017.
Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος υποσχέθηκε ότι αν στο μεσοδιάστημα κριθεί αναγκαία η αύξηση της κεφαλαιακής βάσης του ευρωμηχανισμού η χώρα της θα ανταποκριθεί θετικά προκαταβάλλοντας τρόπον τινά τις επόμενες δόσεις. Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων θα πρέπει να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στο οποίο συμφώνησε η απερχόμενη (σοσιαλιστική) κυβέρνηση Σόκρατες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ηγέτης της πορτογαλικής Κεντροδεξιάς Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος- σε αντίθεση με τον Ζοσέ Σόκρατες - αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται η χώρα του να ζητήσει την συνδρομή της ΕΕ και του ΔΝΤ, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις τόσο από την κυρία Μέρκελ όσο και από τους κκ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι οποίοι ομοφώνως του συνέστησαν να μην αποστεί διόλου από τα συμφωνημένα, στην περίπτωση που- όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές.
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία οι πάντες τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών της. Το ενδεχόμενο να απαιτηθεί πρόσθετη οικονομική ενίσχυση του ιρλανδικού κράτους από την ΕΕ και το ΔΝΤ συζητείται όλο και περισσότερο εσχάτως στις Βρυξέλλες. Ως προς τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδίας Σαρκοζί και Μέρκελ εξακολουθούν μα εμμένουν ότι για να μειωθούν θα πρέπει το Δουβλίνο να αυξήσει τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην Ιρλανδία. Παρά τις θετικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες τα spreads στις αγορές ομολόγων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, με το ελληνικό να διαμορφώνεται περί τις 930 μονάδες.
Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου, ξεπερνώντας το 8%, μετά και την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Standard & Ρoor΄s, που ακολούθησε αυτή από τη Fitch. Οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν από την αναβολή για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου των αποφάσεων για τη χρηματοδότηση του σημερινού Ταμείου Διάσωσης (ΕFSF). Ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι το Ταμείο πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά ώστε να μπορεί να δανείζει 440 εκατ. ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πώς θα γίνει αυτό.
  • Τι αλλαγές φέρνει το Σύμφωνο για το Ευρώ
Με βάση τα όσα αποφάσισαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ,οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ θα πρέπει να ασκούν εφεξής οικονομικές πολιτικές συμβατές προς τα δύο βασικά σύμφωνα που διέπουν την ευρωζώνη: το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Σύμφωνο για το Ευρώ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές. Το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους οι χώρες του ευρώ θα κοινοποιούν στις Βρυξέλλες τις βασικές κατευθύνσεις των προϋπολογισμών του επόμενου έτους και, εφόσον αυτές εγκρίνονται από την Επιτροπή και το Εurogroup, θα αρχίζει η συζήτηση στα εθνικά κοινοβούλια. Για τις χώρες-παραβάτες προβλέπεται ένα ισχυρό πλέγμα κυρώσεων, οικονομικού κυρίως χαρακτήρα.
Το Σύμφωνο για το Ευρώ αφορά την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών.Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης,αλλά και όσων εκ των υπολοίπων χωρών της ΕΕ επιθυμούν,θα συνέρχονται άπαξ του έτους και θα συζητούν τα μέτρα που οφείλει να λάβει κάθε χώρα για να καταστεί ανταγωνιστική. Ειδικότερα, το Σύμφωνο για το Ευρώ, μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Γερμανία και η Γαλλία,έχει στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερης οικονομικής πολιτικής.
Οι «μη ανταγωνιστικές χώρες» θα πρέπει να αναλαμβάνουν ετήσια δέσμευση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθολογικών πολιτικών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών οικονομικών πρακτικών. Εκτός από τις χώρες του ευρώ προσχώρησαν προχθές στο Σύμφωνο (που ονομάστηκε Σύμφωνο +) και άλλες έξι χώρες-μέλη της ΕΕ: οι Δανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και Λετονία
  • Γιώργος: Πιο αυστηροί έλεγχοι στις τράπεζες
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοποίησε την άνεση που του έδωσαν οι αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής και έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες θέματα ελέγχου του τραπεζικού σύστημα. Ούτως ή άλλως υπάρχει προβληματισμός στην ΕΕ για την αποτελεσματικότητα των νέων stress tests που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες τους προσεχείς μήνες καθώς όλα δείχνουν ότι τα κριτήρια που θα εξεταστούν θα είναι χαλαρότερα από αυτά που είχαν σχεδιαστεί αρχικώς.
Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε να γίνουν πιο αυστηρά τα stress tests με στόχο να οδηγήσουν, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, σε ισχυρότερα τραπεζικά σχήματα τα οποία θα αποτρέψουν ενδεχόμενο κίνδυνο συστημικής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, ο κ.Παπανδρέου ζήτησε να επεκταθούν οι έλεγχοι στα πυρηνικά εργοστάσια που θα πραγματοποιήσει η ΕΕ και στις γειτονικές μας χώρες.

Μιχάλης Καρχιμάκης: «Εγώ δεν τα έχω παντελονιάσει»

Β. ΧΙΩΤΗΣ Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Καρχιμάκης απαντά στην κριτική που δέχθηκε επειδή αποδέχθηκε τον διορισμό του στο υπουργείο Υποδομών

«Εγώ δεν τα έχω παντελονιάσει»




«Eνσημα δεν κολλάω,μισθό δεν παίρνω. Συνεπώς γιατί να παραιτηθώ; Οπως όλοι οι βουλευτές, ανέστειλα με την εκλογή μου στη Βουλή την υπαλληλική μου ιδιότητα. Οτι εργαζόμουν στην Ολυμπιακή δεν το έκρυψα ποτέ, το έχω και στο βιογραφικό μου. Εργαζόμουν ως διοικητικός λογιστής και έπαιρνα 1.800 ευρώ μισθό» υπογραμμίζει ο κ. Καρχιμάκης. «Γιατί λοιπόν να παραιτηθώ; Και όσοι λένε ότι δεν παραιτούμαι για να πάρω σύνταξη από την Ολυμπιακή κάνουν λάθος. Δεν παίρνω σύνταξη, δεν έχω κολλήσει ένσημα,συνεπώς δεν έχω συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Δεν έχω συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Και επιπλέον δεν είμαι διαπλεκόμενος. Αν τα είχα παντελονιάσει και τα είχα οικονομήσει, θα είχα παραιτηθεί. Και τότε αυτό θα ήταν το ύποπτο. Εγώ τα χέρια μου δεν τα έχω μολέψει (όπως λένε οι Κρητικοί) ποτέ. Και έχω καθαρό πρόσωπο και δεν είμαι εξάρτημα κανενός» συμπληρώνει.

Σχολιάζοντας εξάλλου την κριτική που δέχθηκε (ο ίδιος θεωρεί ότι η επίθεση ξεκίνησε από τη ΝΔ, έστω και αν δέχθηκε πυρά και από το ΠαΣοΚ), σημειώνει: «Αν κάποιοι νομίζουν ότι στοχοποιώντας με θα βγάλουν τα απωθημένα τους για τη διαδρομή μου στα χρόνια της αντιπολίτευσης και επιδιώκουν να μου βάλουν τσιρότο στο στόμα, πρέπει να καταλάβουν τούτο: Θα είμαι πιο σκληρός και πιο αμείλικτος». Και καταλήγει:

«Πώς θα ζούσα αν ο λαός κάποια στιγμή δεν με ψήφιζε και δεν με έστελνε και πάλι στη Βουλή; Πρέπει δηλαδή να ζητιανεύω και να είμαι υποχείριο του καθενός; Οι βουλευτές πρέπει να έχουν ανεξαρτησία οικονομική, να είναι διάφανοι».

Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ επιτίθεται στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο της ΝΔ κυρία Βασιλική Τζότζολα, η οποία την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε τον διορισμό της στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». «Η Τζότζολα παραιτήθηκε επειδή δεν είναι βουλευτής» τονίζει ο κ. Καρχιμάκης. «Πληρωνόταν και επιβάρυνε το κράτος. Εγώ όμως όχι. Εδώ μπαίνει όμως ένα ζήτημα: Τώρα που παραιτήθηκε από τη θέση της, πώς θα ζήσει; Με ποια δουλειά; Να μας το πει».

Ταυτόχρονα ο κ. Καρχιμάκης καταγγέλλει την κυρία Τζότζολα ότι ακολούθησε μια υποκριτική στρατηγική, καθώς τώρα αρνείται έναν διορισμό για τον οποίο η ίδια είχε υποβάλει αίτηση.

«Η κυρία Τζότζολα υπέβαλε μόνη της αίτηση για μετάταξη. Η αίτηση φέρει την υπογραφή της. Ζήτησε να μεταταχθεί στον ΟΑΣΑ. Εγώ ζήτησα να μεταταχθώ σε ένα υπουργείο με πολύ χαμηλές αποδοχές» παρατηρεί ο κ. Καρχιμάκης.

«Το Βήμα» ζήτησε την απάντηση της κυρίας Τζότζολα στα όσα τής καταμαρτυρεί ο κ. Καρχιμάκης. «Πράγματι, υπέβαλα αίτηση για μετάταξη τον Οκτώβριο του 2009, αλλά τότε ήμουν άνεργη και μια απλή δικηγόρος» απαντά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ. Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση γιατί όταν ανέλαβε κομματικό αξίωμα στη ΝΔ δεν ανακάλεσε την αίτησή της, τονίζει:

«Η αίτηση από τον Οκτώβριο του 2009 πήρε τον δρόμο της. Δεν την ανακάλεσα επειδή θεώρησα ότι ουδέποτε αυτή η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αυτούς τους διορισμούς, όταν είναι σε αυτή την κατάσταση η οικονομία. Τώρα που κατέληξε στον διορισμό, εγώ τον αρνούμαι. Δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει ότι διατηρώ μια θέση στο Δημόσιο ενώ είμαι και στέλεχος ενός κόμματος. Και είναι λάθος να λέει ο κ.Καρχιμάκης ότι πληρωνόμουν».

Οπως εξηγεί η κυρία Τζότζολα, εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του κ. Αλ. Λυκουρέζου όταν τη ζήτησε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ο κ. Γ. Μπενόπουλος και εν συνεχεία στις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Επειδή το δικηγορικό γραφείο όπου εργαζόταν εξυπηρετούσε και πιθανούς αγοραστές της Ολυμπιακής, παραιτήθηκε και στη συνέχεια προσελήφθη ως μετακλητή υπάλληλος στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ακολούθως στην Πάνθεον και μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου η σύμβασή της έληξε αυτοδικαίως μετά τις εθνικές εκλογές.

«Προσέφερα τις υπηρεσίες μου για την απόλυτα “καυτή πατάτα” της Ολυμπιακής επί κυβέρνησης Καραμανλή. Για να ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή. Και είχαμε απέναντί μας τον κ.Καρχιμάκη που καθοδηγούσε τους συνδικαλιστές, για να διασφαλίσει τώρα με την ιδιωτικοποίηση τον διορισμό του στο Δημόσιο» καταλήγει η κυρία Τζότζολα.
  • Βουλευτές με δεύτερη δουλειά
Το ερώτημα αν ο βουλευτής δικαιούται να αναστέλλει την επαγγελματική του ιδιότητα ή αν μπορεί να εργάζεται όσο είναι βουλευτής διχάζει εδώ και χρόνια τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά και την κοινή γνώμη.

Το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή θέσπισε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, αλλά το κατήργησε και πάλι το 2008 επειδή παραιτήθηκαν από βουλευτές όσοι είχαν αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία που δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν. Ταυτόχρονα θεσπίστηκαν μια σειρά ειδικά προνόμια για τους πρώην βουλευτές που θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Το πιο σκανδαλώδες από αυτά είναι εκείνο που κατήργησε προσφάτως ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί που δεν επανεκλέγονταν μπορούσαν να καταλάβουν θέση διευθυντή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μόνο μετά τις εκλογές του 2009 17 βουλευτές κατέλαβαν διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ (Μ. Νεονάκης, Σ. Μανίκας, Δ. Κοσσυβάκης, Χ. Σμυρλής, Δ. Θάνος, Εμμ.Φραγκάκης, Β. Μαλέσιος, Γ. Χρονόπουλος, Φρ. Παπαδέλλης, Στ. Σουμάκης, Γ. Κίρκος, Τ. Χωρέμης από το ΠαΣοΚ και Λ. Λυμπερακίδης, Α. Γεροντόπουλος, Κ. Καραμηνάς από τη ΝΔ). Μάλιστα διορίστηκε και πρώην βουλευτής (ο κ. Δ. Κρανιάς από τη ΝΔ) ο οποίος είχε εκλεγεί μόλις για 48 ώρες!

Μετά την κατάργηση του ασυμβιβάστου εξάλλου αρκετοί βουλευτές εργάζονται ταυτόχρονα ενώ ασκούν τα καθήκοντά τους στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ι. Βούρος παίζει εφέτος στο θέατρο μαζί με την κυρία Κάτια Δανδουλάκη και τον κ. Ι.Φέρτη. Η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μάγια Τσόκλη διατηρεί την εκπομπή της στην κρατική τηλεόραση. O βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠαΣοΚ κ. Θ. Ρομπόπουλος παράλληλα με τη βουλευτική του ιδιότητα είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, εμπορεύεται πολυτελή αυτοκίνητα και είναι κάτοχος αρκετών πρατηρίων καυσίμων. Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γερ. Γιακουμάτος εργάζεται ως ιατρικός σύμβουλος σε γνωστό ιδιωτικό θεραπευτήριο, η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ ασκεί (επιλεκτικά, όπως λέει) τη δικηγορία, ενώ ο κ. Αθ. Γιαννόπουλος διδάσκει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Αψιμαχίες» στη Βουλή για τη Σύνοδο Κορυφής

Χαμηλοί τόνοι Γιώργου - «Πυρ ομαδών» από την αντιπολίτευση
Προτάσεις και συναίνεση ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση της Βουλής για τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής. Με «πυρά» κατά της πολιτικής του και του Μνημονίου απάντησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς , ενώ οξύτατη κριτική άσκησαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις, κατεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. Αναγνώρισε ότι υπήρξε συναίνεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις που θα θίξουν προνόμια, παλιά κατεστημένα και κεκτημένα. Οξύτατη ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην επίθεση που δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον κατηγόρησε για περιττούς πανηγυρισμούς σχετικά με τις αποφάσεις από την άτυπη σύνοδο της Ε.Ε.
Με πυρά κατά του πρωθυπουργού και του Μνημονίου απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς. "Η μόνη ελπίδα για τον τόπο είναι η ανάπτυξη", τόνισε και κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου ότι αυτός "διέσυρε τη χώρα" και πως "ο τόπος πληρώνει τώρα τις παλιές αμαρτίες αλλά και τα πρόσφατα λάθη του ΠΑΣΟΚ". Απαντώντας στο αίτημα για συναίνεση απάντησε: "Για να συμπλεύσουμε πρέπει πρώτα να πλεύσουμε" και υπογράμμισε ότι το χρέος "είναι ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ".
Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση λέει ψέμματα σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων και τόνισε ότι θα παρθούν πιο βάρβαρα μέτρα που είναι γραμμένα στο Μνημόνιο. Πρόσθεσε δε ότι δεν γίνεται διαχωρισμός του χρέους, ότι είναι συνολικά παράνομο και “δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ” από αυτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε επικοινωνιακά παιχνίδια στον Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ύβρις τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Πρόσθεσε δε ότι όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν είχαν προαποφασιστεί. Έκανε λόγο για «τεχνητό» σχέδιο δικομματικής ανούσιας πόλωσης και χαρακτήρισε "πανηγύρι" τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βουλή. Θετικά αποτίμησε ο Γ. Καρατζαφέρης τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ βρήκε αφορμή να ασκήσει σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. [Δ. ΜΟΥΣ., enet.gr, 11:18 Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011]

Πόλεμος δηλώσεων με αφορμή τις φήμες χρεοκοπίας

  • Των Ελλης Tριανταφυλλου – Γιωργου Π. Tερζη, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 16 Mαρτίου 2011
Η υπαινικτική αναφορά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκη, ότι πίσω από το email περί επικείμενης πτώχευσης ενδεχομένως βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, προσέφερε χθες την αφορμή για έναν νέο γύρο σφοδρότατης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, με εκατέρωθεν βαρείς χαρακτηρισμούς και οξείς τόνους. Οι υψηλοί πολιτικοί τόνοι που κυριάρχησαν -και με την ομιλία του πρωθυπουργού προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ- πιθανότατα προοιωνίζονται και το κλίμα κατά τη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου των Βρυξελλών.
  • «Κρυφή ατζέντα μέτρων»
Ο κ. Αντ. Σαμαράς προσέρχεται αποφασισμένος να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει άμεσα τι δεσμεύσεις ανέλαβε -για «κρυφή ατζέντα νέων μέτρων» κατηγόρησε και χθες την κυβέρνηση η Ν.Δ.- ενώ θα ζητήσει επίμονα επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ως προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Το χθεσινό σκηνικό έντασης ξεκίνησε από μια φράση του κ. Μιχ. Καχριμάκη, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΕΡΑ) υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι πίσω από το κατάπτυστο, όπως το χαρακτήρισε, δημοσίευμα μέσω των blogs, περί χρεοκοπίας, βρίσκεται η Ν.Δ. «Απ' ό,τι διαβάζω προέρχεται, δεν θέλω να πιστέψω, από κύκλους της Ν.Δ.», είπε μεταξύ άλλων. Και συνέχισε: «Δεν θέλω πραγματικά να πιστέψω ότι προέρχεται από αντιπολιτευτικούς κύκλους. Γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με εθνική προδοσία αν αποδειχθεί».
Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκη, ο οποίος κάλεσε τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να πει συγκεκριμένα ονόματα, διότι «αν δεν το πράξει, θα είναι άθλιος συκοφάντης». Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής φρόντιζε να πάρει σαφείς και διακριτές αποστάσεις από τις δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. «Δεν ξέρω, νομίζω ότι δεν μίλησε για τη Ν.Δ.», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πίσω από το email περί χρεοκοπίας βρίσκεται η Ν.Δ., απάντησε: «Οχι φυσικά».
Και ενώ από τη Ν.Δ. γινόταν λόγος περί «αδειάσματος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», η αντιπαράθεση κορυφωνόταν με διαδοχικές δηκτικές ανακοινώσεις από τα γραφεία Τύπου των δύο κομμάτων.
Χθες, πάντως, ο κ. Γ. Μιχελάκης -και συνολικά όσοι βουλευτές τοποθετήθηκαν δημοσίως- επεχείρησαν να κλείσουν διά παντός τη συζήτηση περί «αποχρώσεων» στο εσωτερικό της Ν.Δ. ως προς τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι ουδεμία διαφοροποίηση υπάρχει μεταξύ των τριών διαδοχικών ανακοινώσεων του κ. Σαμαρά για το θέμα, την ίδια στιγμή που ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας -ο οποίος και «κατηγορήθηκε» ότι βρέθηκε εκτός γραμμής- υπογράμμιζε πως «τη γραμμή της Ν.Δ. σε κάθε περίπτωση την καθορίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ., εγώ με κάθε συνείδηση και με ευθύνη τη στηρίζω». Τέλος, χωρίς διάθεση σχολιασμού αντιμετώπισαν από το στρατηγείο της Συγγρού το άρθρο (Ελευθεροτυπία) του πρώην υπουργού Γεωργίας κ. Σωτ. Χατζηγάκη ο οποίος -εν αντιθέσει με τη γραμμή της ηγεσίας- υπεραμύνθηκε του «μεσαίου χώρου».


ΣXETIKA ΘEMATA



Τορναδόρος πίσω από το e-mail
Σιβυλλική δήλωση για τη συμμετοχή Κ. Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές

Αντεπίθεση Παπανδρέου με βολές κατά Σαμαρά



Σε ομιλία του στην Κ.Ο. για τη Σύνοδο Κορυφής

  • Του Κωνσταντινου Zουλα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 16 Mαρτίου 2011
«Δανείζονταν στο όνομα του ελληνικού λαού και πριν έρθει ο λογαριασμός έφυγαν από το τραπέζι, αφήνοντας τους επόμενους να πληρώσουν τα σπασμένα τους». Το εκλαϊκευμένο αυτό επιχείρημα ήταν ένα από τα πολλά που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να επιτεθεί χθες στην αντιπολίτευση -και κυρίως στη Ν. Δ. - που του ασκει κριτική και μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Αυτός ήταν και ο κεντρικός στόχος της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ενόψει της σημερινής αντιπαράθεσής του στη Βουλή με τον κ. Σαμαρά, να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (χαρακτήρισε δική τους νίκη τα αποτελέσματα των Βρυξελλών) και να αποδομήσει τις απόψεις όσων επιχειρούν -κατά την άποψή του- να μειώσουν τη σημασία των ευρωπαϊκών αποφάσεων. «Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης από εκείνους που φυγομάχησαν από τα προβλήματα που οι ίδιοι προκάλεσαν», είπε χαρακτηριστικά.
Επιτιθέμενος μάλιστα προσωπικά στον κ. Σαμαρά (χωρίς να τον κατονομάσει) τόνισε ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό «οι ίδιοι που έλεγαν ότι μπορούμε σε δύο χρόνια να εξοικονομήσουμε 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία, σήμερα να αναρωτιούνται πώς θα τα βρούμε σε πέντε χρόνια». Αποκάλεσε δε τους βουλευτές της Ν. Δ. «αιωνίως μεμψίμοιρους, που εξαπολύουν εύκολες παρόλες χωρίς να έχουν καμία αντιπρόταση» και υποστήριξε πως «παριστάνουν ότι τα προβλήματα της χώρας ξεκίνησαν από το Μνημόνιο, ξεχνώντας τις γαλάζιες επιλογές των κουμπάρων και των κολλητών τους. Δεν απαιτούμε επαίνους, αλλά τουλάχιστον σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιπολίτευσή τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός αποσπώντας -ύστερα από καιρό- το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών.
Στη συνέχεια, ωστόσο, και αφού ανέλυσε τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα αποπειράθηκε να μετριάσει την εντύπωση ότι η χώρα σώθηκε οριστικώς από τις συμφωνίες του Σαββάτου. «Ο δρόμος είναι δύσβατος και μακρύς, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά», είπε ο κ. Παπανδρέου και επιδιώκοντας εμφανώς να διασκεδάσει την κρίση συνοχής που δοκιμάζει την κυβέρνησή του απαρίθμησε ως ενδεικτικές πρόσφατες επιτυχίες της -πλην της Συνόδου Κορυφής- τη σύλληψη μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και τον τρόπο που έληξε το πρόβλημα της Υπατίας «χωρίς να θρηνήσουμε θύματα», αποδίδοντας έτσι εμμέσως εύσημα όχι μόνον στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τους κ. Παπουτσή και Ραγκούση.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία. Εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στη δοκιμασία του ιαπωνικού λαού, ενώ τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν την απόφαση της Ελλάδας να μην υιοθετήσει επενδύσεις πυρηνικής ενέργειας. Ζήτησε μάλιστα να γίνουν «στρες τεστ» για όλα τα πυρηνικά εργοστάσια και έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Οπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός απέσπασε ύστερα από αρκετούς μήνες τα θετικά σχόλια των βουλευτών, οι οποίοι στο τέλος της ομιλίας του τον χειροκρότησαν όρθιοι. Η συγκεκριμένη εικόνα ήταν μάλλον απροσδόκητη, καθώς μόλις προ δεκαπενθημέρου μια αντίστοιχη ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο μετά βίας χειροκροτήθηκε. Αυτός ήταν και ο λόγος που ένας εκ των παλαιότερων βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βγαίνοντας από τη συνεδρίαση συνιστούσε χαριτολογώντας στους δημοσιογράφους να μη μεταδώσουν κλίμα ενθουσιασμου, καθώς όπως έλεγε «μετά το ευχάριστο διάλειμμα που μας προσέφερε η Σύνοδος, αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για την κυβέρνηση»...
  • «Μίνι» προ ημερησίας στη Βουλή
Σύντομη, και πάντως συντομότερη εκείνης που αφορά τις ειδικές προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, προβλέπεται να είναι η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία ενημέρωσης των 300 από τον πρωθυπουργό, αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις για την οικονομική κρίση και τη διαχείριση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος.
Η εν λόγω διαδικασία, την πραγματοποίηση της οποίας ζήτησε χθες εκτάκτως ο κ. Γ. Παπανδρέου, προβλέπεται από το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. «Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση», αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Το αίτημα υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος και ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς. Μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικαίωμα λόγου στη συγκεκριμένη διαδικασία: ο πρωθυπουργός μπορεί να μιλήσει έως και τρεις φορές, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων δύο. Εως 20 λεπτά συνολικά ο κ. Παπανδρέου και έως οκτώ λεπτά ο κάθε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία δεν προβλέπεται να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα.

Παπανδρέου: Η Ν.Δ μεμψιμοιρεί

Ομιλία για την απόφαση των Βρυξελλών
 
Βολές αντάλλαξαν πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση για την απόφαση των Βρυξελλών το πρωί στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ για «μικροκομματική, μεμψίμοιρη πολιτική» και επιστροφή στον «παλιό καλό εαυτό των κυβερνήσεων Καραμανλή.

»Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήταν ένα βήμα στο δύσκολο μονοπάτι που βαδίζει η χώρα για να βγει από την κρίση και η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στη δευτερολογία του, απαντώντας στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά. «Μας λέτε όλο για ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη, αλλά αυτό που αφήσατε στη χώρα ήταν χρέος, χρέος, χρέος. Χρέος 150 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια». 

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά, λέγοντας: «Ταυτίζεστε με τον παλιό καλό σας εαυτό, την κυβέρνηση Καραμανλή. Εσείς θέλετε να μην υπάρχει επιτυχία της Ελλάδας, αλλά μόνο μεμψιμοιρία. Ήταν θετική η απόφαση». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για διγλωσσία. «Άλλα λέτε τη μια αφορά, άλλα την άλλη· άλλα έξω, άλλα μέσα. Σήμερα θα περιμέναμε από εσάς υπευθυνότητα».

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός σε ηπιότερους τόνους, ζήτησε «να βαδίσουμε όλοι μαζί και με σχέδιο στην πορεία μας προς την επίτευξη των στόχων μας, κάνοντας ένα βήμα κάθε μέρα». Υπογράμμισε, δε: «Άλλο η κριτική, άλλο να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία» και κάλεσε όσα κόμματα δεν συμμετέχουν στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα να προσέλθουν με τις προτάσεις τους. 
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα βήμα στο δύσκολο μονοπάτι που βαδίζει η χώρα για να βγει από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Σας είχα ενημερώσει για τις θέσεις μας και για τις κόκκινες γραμμές. Αυτά που σας είπα ότι θα διεκδικούσαμε, αυτά και πετύχαμε».«Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας. Όμως, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, αλλά η λύση είναι στα χέρια μας και θα συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν ξεκινήσει. Θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και τα κατεστημένα» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτα σε αυτόν τον δημιουργικό δρόμο, με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Ακόμη, αναφερόμενος στην συμφωνία των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρέχει διευκολύνσεις για το υπέρογκο χρέος που βρίσκεται στον λαιμό της Ελλάδας και τόνισε πως πρόκειται για απόφαση που στέλνει ισχυρό μήνυμα προς αγορές κι όσους ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας.

Θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις και οριστική λύση για την υπόθεση του χρέους, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα του ευρωομολόγου.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος

  • ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 12 Μαρτίου 2011, Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2011 11:09, Web-Only
 
  • Επιμήκυνση στα 10 χρόνια και μείωση επιτοκίου κατά μία μονάδα
Σε συμφωνία για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στα 7,5 χρόνια με παράλληλη μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα κατέληξαν τα ξημερώματα οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, το κέρδος από τη μείωση του επιτοκίου ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.Οι όροι για τη θετική αυτή εξέλιξη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, σύμφωνα πάντως με τον πρωθυπουργό, στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, η Ιρλανδία δεν δέχθηκε καμία διευκόλυνση, προκειμένου να μην αποδεχθεί την ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις που προωθείται στις χώρες τις Ευρωζώνης. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και παράλληλα η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας και ξεκαθάρισε ότι αρνήθηκε να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Μέρκελ για μαζικές αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται με δική της πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ επανέλαβε τη συμφωνία για το «Σύμφωνο του ευρώ» και την κατ’αρχήν συμφωνία για το οικονομικό πακέτο. Οι τελικές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρόμπαϊ οι βασικοί στόχοι του Συμφώνου του Ευρώ είναι τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, η ανταγωνιστική οικονομία και τα στιβαρά οικονομικά συστήματα.
Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί, οι ηγέτες των κρατών θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ξεχωριστά δεδομένα και την παράδοση της κάθε χώρας. Παράλληλα το Σύμφωνο του Ευρώ θα συμπεριληφθεί στο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παίξει βασικό ρόλο, ενώ και οι χώρες εκτός της ζώνης του Ευρώ είναι καλοδεχούμενες σε αυτό. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθούν οι πρώτες δεσμεύσεις για τους ερχόμενους 12 μήνες.
  • Η συνέντευξη Παπανδρέου
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού». «Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι  η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε  ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας τι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

Βολές Πάγκαλου κατά Moody's

  • Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • Στήριξη Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, από τη Βουλή
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  11/03/2011
Βολές Πάγκαλου κατά Moody's
  • Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος συνομιλεί στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη

Βολές κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, μετά και την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση κατά των οίκων αξιολόγησης με την κατάθεση αγωγών εναντίον τους, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι «η θέση που έχουν καταλάβει αυτοί οι οργανισμοί στη σημερινή αγορά κεφαλαίων είναι καταχρηστική», κάτι που, όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από επιστημονική πλευρά.

Αναφερθείς ειδικότερα στους οίκους Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «είτε μας αρέσει, είτε όχι είναι δεδομένο ότι επηρεάζουν τους επενδυτές και αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις γιατί αν το κάνεις, τότε το δεδομένο σου επιβάλλεται με την μορφή των επιτοκίων».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν δυο ζητήματα τα οποία επιμένουν να αγνοούν «κάτι που δεν είναι φυσιολογικό και είναι παράταιρο: ότι το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά έξι μονάδες και ότι το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά επτά μονάδες».

«Αυτά είναι ρεκόρ και δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη»
, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως και ορισμένα ενδιαφέροντα δείγματα όπως η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, η αύξηση των επενδύσεων σε κάποιους τομείς όπως η ενέργεια κλπ.

Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε ότι το μόνο στοιχείο που υπολογίζουν οι οίκοι αξιολόγησης είναι η ανεπάρκεια των εσόδων. Oπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν θέλετε να τους τρίψουμε τα μούτρα – και εγώ θα το ήθελα πάρα πολύ - υπάρχει ένας τρόπος: να αυξήσουμε τα έσοδα του δημοσίου ξεπερνώντας συνήθειες δεκαετιών που στηρίζονται στην φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή». «Αν γίνει αυτό ούτε τη Moody’s θα έχουμε ανάγκη, ούτε άλλον κανένα», πρόσθεσε.
  • Στήριξη Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό
«Εάν θέλουμε να υπάρξει φορολογητέα ύλη, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και να μην περιμένουμε από τις Βρυξέλλες, όπου τα πράγματα είναι πιο μαύρα από μαύρα», σχολίασε ο κ. Καρατζαφέρης, επικαλούμενος «απελπιστικές πληροφορίες».

Μάλιστα προχώρησε σε πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, εν όψει των κρίσιμων συνόδων της ΕΕ, λέγοντας: «Σε αυτή την φάση πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν βοηθάμε τον Πρωθυπουργό. Βοηθάμε την Ελλάδα στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Και είτε ο Πρωθυπουργός της χώρας λέγεται Καραμανλής είτε λέγεται Παπανδρέου ή αύριο Σαμαράς ή όπως αλλιώς λέγεται, πρέπει να σιωπούμε».

Ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε σε όσους ασκούν σκληρή κριτική, επισημαίνοντας πως «όταν ο Πρωθυπουργός είναι σε εθνική αποστολή να διασωθεί η χώρα, πρέπει να το βουλώνουν κάποιοι». «Δεν είναι εκεί για το δικό του ονόρε, αλλά κάνει μια προσπάθεια μπας και σωθεί η χώρα», πρόσθεσε.

Με την έκκληση Καρατζαφέρη συντάχθηκε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη ότι τέτοιες δύσκολες στιγμές, «επιτάσσουν να συνταχθούμε με το καλώς εννοούμενο συμφέρον της χώρας».

Πήραμε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου με δεσμεύσεις

Κρουστάλλη, Δήμητρα
  • Οι ηγέτες των 27 υιοθέτησαν τα ξημερώματα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και άνοιξε η διαπραγμάτευση για αλλαγές στο Ταμείο Διάσωσης
Πήραμε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου με δεσμεύσεις
  • Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ς συνέντευξης τύπου σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες



Βρυξέλλες 
Σημαντική οικονομική ανάσα έδωσαν στην Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Η χώρας μας κέρδισε την μείωση επιτοκίων κατά μια μονάδα. Επίσης αυξήθηκε το χρονικό όριο για την απόσβεση τους στα 7,5 χρόνια.
Στη συνεδρίαση αυτή κερδήθηκε και μια μάχη που η κυβέρνηση θεωρούσε χαμένη. Τελικώς όμως αποφασίστηκε να δοθεί στους υπάρχοντες μηχανισμούς η δυνατότητα να αγοράζουν κρατικά ομολόγα των χωρών της ευρωζώνης. Επιπλέον υπήρξε θετική αντιμετώπιση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, πρόταση που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή.   
O Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη που έδωσε κατά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, μίλησε για ιστορικές αποφάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ. «Ζητήσαμε τη βοήθεια των εταίρων μας στην ευρωζώνη για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», δήλωσε. Απέδωσε την «επιτυχή μάχη» που έδωσε στα όπλα με τα οποία προσήλθε στη διαπραγμάτευση: την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που έδειξε η χώρα απέναντι στο πρόγραμμα σταθερότητας.
Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλες αναμένεται να έχει οφέλη για την Ελλάδα και θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση των δανείων στα δέκα χρόνια, σημαίνει ότι η τελευταία δόση που θα λάβει η χώρα θα εξοφληθεί το 2023.
Με τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%, η Ελλάδα κερδίζει ένα ποσό που φτάνει στα 6 δις ευρώ, ενώ δεν  αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού.  Η παροχή της δυνατότητας αγοράς κρατικών ομολόγων στον ευρωμηχανισμό για την οικονομική σταθερότητα, θα φέρει τα πιο άμεσα οφέλη: αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές το 2013 θα το κάνει μέσω του μηχανισμού στήριξης με καλύτερους όρους.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ως απόρροια αυτών των αποφάσεων. «Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θα μας βοηθήσουν στο δρόμο που πήραμε. Ο δρόμος όμως είναι δικός μας. Οι όποιες αποφάσεις της ευρωζώνης δεν υποκαθιστούν τις δικές μας προσπάθειες», επισήμανε.
Ωστόσο, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλούσαν για μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μεταδίδει ισχυρό σήμα στις αγορές και όχι για μέτρο που της επιβλήθηκε.
Το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και για τα άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του Μαρτίου μαζί με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος. Η Ελλάδα επιπλέον δεν αποδέχτηκε το συνταγματική «φρένο» για το χρέος, όπως προέβλεπε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Αντί για αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μια νομική δέσμευση την οποία όμως θα καθορίζει το κάθε κράτος μέλος. 
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».
«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας τι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Επαναδιαπραγμάτευση τώρα

  • Καψής Παντελής, ΤΟ ΒΗΜΑ, 8/3/2011
Κανένας Ελληνας δεν έχει λόγο να είναι αντίθετος με την επαναδιαπραγμάτευση του «μνημονίου». Τουλάχιστον όχι για λόγους αρχής: ότι καλύτερο μπορούμε να το πετύχουμε. Πριν παρασυρθούμε από ενθουσιασμό ωστόσο θα ήταν σωστό να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε.

Η κ. Λούκα Κατσέλη για παράδειγμα ζήτησε να τροποποιηθούν ορισμένα μέτρα ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά- δεν εξήγησε ωστόσο τι εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει από μόνη της σε τέτοιου είδους αλλαγές.

Η τρόικα ζητά να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αν εμείς μπορούμε να το πετύχουμε με πιο αποτελεσματικά ή –γιατί όχι- πιο δίκαια μέτρα κανείς δεν πρόκειται να μας εμποδίσει. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Ας περιορίσουν την φοροδιαφυγή με πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε να προστατευθούν οι συντάξεις. Τα υπόλοιπα είναι μόνο για εντυπωσιασμό.

Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία ζητά συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Να αλλάξουν για παράδειγμα οι όροι δανεισμού- να μειωθεί το επιτόκιο, να επιμηκυνθούν οι δόσεις ή ακόμα να δοθεί πρόσθετος δανεισμός ώστε να πετύχουμε την επαναγορά χρέους με το σχετικό κούρεμα.

Ούτε έπ’ αυτού μπορεί να υπάρξει διαφωνία. Για την ακρίβεια αποτελεί και τον στόχο του πρωθυπουργού στη Διάσκεψη Κορυφής- παρά το ότι για την ώρα τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι μικρά.

Αν αυτό εννοεί η Νέα Δημοκρατία τότε ασφαλώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορέσουν οι δύο αρχηγοί να διαμορφώσουν ένα ελάχιστο πλαίσιο συναίνεσης στη συνάντησή τους.

Εκτός και αν η Νέα Δημοκρατία εννοεί κάτι διαφορετικό. Όταν για παράδειγμα λένε να σηκώσει ο πρωθυπουργός το ανάστημά του, μοιάζει να υπονοούν ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να απειλήσει τους εταίρους ότι θα τα βροντήξει ή ότι αυτό θα πράξει ο κ.Σαμαράς. Και εμείς μαζί του. Αρκεί να μας εξηγήσει μαζί με τους υπόλοιπους «αντιμνημονιακούς» ποια εναλλακτική λύση προτείνουν. Διαφορετικά η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει επικίνδυνα το «χρήματα υπάρχουν»…

Λύση πακέτο στις 25 Μαρτίου ή καμία λύση

  • «Ολα ή τίποτε» είναι η γραμμή Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής
Λύση πακέτο στις 25 Μαρτίου ή καμία λύση
Φωτ.αρχείου: Ο Γ.Παπανδρέου στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβρουαρίου 2011



«Ολα ή τίποτε», είναι η γραμμή με την οποία θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί την Πέμπτη και στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου.

Στην πολύωρη διυπουργική σύσκεψη συζητήθηκε και αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια παρά να χαράξει στις επκείμενες συνόδους κορυφής μία «κόκκινη γραμμή». «Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα στελέχη που πήραν το λόγο κινήθηκαν σε παρεμφερές μήκος κύματος.

«Είναι η ευκαιρία επιτέλους, να κατανοήσει η ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις που θα είναι αποτελεσματικές απέναντι στις αγορές. Διότι συνεχώς παίρνουμε αποφάσεις που είναι ένα βήμα πίσω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι λεγόμενες αγορές», είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι είναι πιθανόν για μια ακόμη φορά να υπάρξουν «αποσπασματικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε για εσωτερικούς λόγους σε κάθε χώρα απέναντι στην κοινή γνώμη, είτε λόγω ενός εύκολου λαϊκισμού»

Τόνισε ο κ. Παπανδρέου σε αυτό το πλαίσιο ότι «εμείς θα επιμείνουμε. Θα δεχθούμε ως μόνη λύση, μια λύση πακέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε κρίσιμη τη μάχη που θα δοθεί ως τις 25 Μαρτίου, συμπλήρωσε όμως ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου η 25η Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις».

Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά πολιτικά σενάρια, αναλόγως των εξελίξεων στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Δεν ελήφθησαν αποφάσεις ως προς την τακτική της κυβέρησης ή τα ενδεχόμενα προσφυγής σε κάλπες, όμως χαρακτηριστικό είναι ότι κατόπιν όλων αυτών αποφασίστηκε ότι στις συναντήσεις της Τρίτης με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα προστεθούν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Φ. Κουβέλης.

Με βέτο απειλεί ο Παπανδρέου

  • Ελληνικές ετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
Με βέτο απειλεί ο Παπανδρέου
  • Φωτ.αρχείου: Γ.Παπανδρέου



Βέτο άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να ασκήσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

«Θέση μας είναι να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο λύσης – και θέλω να πω ότι εδώ θα δώσουμε τη μάχη. Θα δεχτούμε ως μόνη λύση μια λύση πακέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θα έχουμε συνολική λύση πακέτο ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, κατά την εισήγηση του στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, η οποία διήρκεσε 5,5 ώρες (ολοκληρώθηκε στις 12.30 τα μεσάνυχτα).

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν αποσπασματικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε εξαιτίας των αντιλήψεων της κοινής γνώμης κάθε χώρας είτε ενός εύκολου λαϊκισμού αλλά η Ελλάδα θα επιμείνει.

Την 25η Μαρτίου θα δοθεί μια κρίσιμη μάχη αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου, είπε στους υπουργούς.

Κάποιοι υπουργοί άκουσαν με φανερή ανησυχία την πρόταση για άσκηση βέτο και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις πιθανές επιπλοκές μιας τέτοιας κίνησης στον κ. Παπανδρέου. Επίσης, έκαναν εισηγήσεις για την καλύτερη διαχείριση του εσωτερικού μετώπου, της λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινωνικής αναταραχής.

Εκείνος όμως, σύμφωνα πάντα με ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, σχεδόν τους αγνόησε δίνοντας την εντύπωση ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το ενδεχόμενο του βέτο αλλά και της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, συζητήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα σε κλειστή σύσκεψη χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, επεσήμανε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για να κατανοήσει η ΕΕ ότι πρέπει να πάρει αποφάσεις αποτελεσματικές απέναντι στις αγορές και όχι να μένει ένα βήμα πίσω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν.

Για την Ελλάδα ειδικότερα σημείωσε ότι ο στόχος της είναι να βγει ξανά στις αγορές και ότι αυτό θα ερμηνευτεί ως δείγμα εμπιστοσύνης στην προοπτική της χώρας μας.

Αναγνώρισε όμως ότι το κλίμα στις αγορές ακόμα και σήμερα δεν είναι θετικό, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν δυσκολίες και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι μια από τις αιτίες του κακού κλίματος είναι οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, με τελευταίο πλήγμα την υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s.
  • Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση
«Πολλές φορές οι αξιολογήσεις αυτές αφορούν την ΕΕ και όχι την Ελλάδα, όπως και το κλίμα που επικρατεί στις αγορές. Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτή τη νέα υποβάθμιση μια και δεν βασίζεται στην πορεία του προγράμματος μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ένας παράγοντας που διασάλευσε το κλίμα ήταν η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, εξαιτίας του μεγάλου προβλήματος στο τραπεζικό της σύστημα αλλά και η πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αποπληρωμή των χρεών.

«Δίνουμε λοιπόν στην ΕΕ μια μάχη δημοκρατίας, με την έννοια ότι εμείς ως πολιτικοί καλούμαστε να καθορίσουμε τις πολιτικές για να ηρεμήσουμε, να τιθασεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τις αγορές προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε. Να μην επιτρέψουμε στις αγορές, πρόσθεσε, να κινούνται με φόβο αλλά πολλές φορές και με ιδιοτελείς, κερδοσκοπικούς σκοπούς, δημιουργώντας προβλήματα στις πολιτικές και τις αποφάσεις μας, όσο σωστές και τεκμηριωμένες και αν είναι.
  • Ασυμφωνία υπουργών για τους μετανάστες της Υπατίας
Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεχόμαστε μεταναστευτικές πιέσεις από τη γειτονιά μας.
Επισήμανε ακόμα ότι και για αυτόν το λόγο η σταθεροποίηση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ σημαντική.

«Από τη δική μας πλευρά κάνουμε αυτό που πρέπει και είμαστε σε έναν δρόμο που έχει αξιολογηθεί θετικά. Η αξιοπιστία είναι το μόνο διαπραγματευτικό μας χαρτί αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Η τοποθέτηση αυτή του ο κ. Παπανδρέου, έδωσε το έναυσμα για να τεθεί το θέμα των μεταναστών στο κτίριο Υπατία, στο τέλος της συνεδρίασης.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν έντονη. Απόφαση δεν ελήφθη επειδή οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν παρ΄ ό,τι τα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία είχαν ετοιμάσει λύσεις. Έπειτα από αυτό κανένας δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει καθώς η κατάσταση της υγείας των μεταναστών απεργών πείνας που βρίσκεται σε οριακό σημείο αναμένεται να επιδεινωθεί από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση για τον Μάρτη γδάρτη


ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ
  • Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
Δραματοποιεί όλο και πιο πολύ τη σύνοδο κορυφής για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και τις επιπτώσεις που θα έχει η έκβασή της στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που εδώ και μερικές μέρες χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών και στέλνει με κάθε τρόπο μηνύματα πιθανών αρνητικών εξελίξεων μετά τις 25 Μαρτίου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.
Προσοχή «σταυρώνεις την τύχη σου» με σταυρωμένα χέρια, λέει ο λαός Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ξαφνική πρόσκληση που απηύθυνε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς (Α. Σαμαρά - Ν.Δ., Αλέκα Παπαρήγα - ΚΚΕ, Γ. Καρατζαφέρη - ΛΑΟΣ και Αλέξη Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ) για συνάντηση μαζί τους την ερχόμενη Τρίτη εν όψει της άτυπης συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες αλλά και της συνάντησής τους στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μία μέρα πριν.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν όλοι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου κάνει μία ακόμα προσπάθεια «να θέσει προ των ευθυνών τους για το μέλλον του τόπου» τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους στις ελληνικές διεκδικήσεις οι οποίες είναι: η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η μείωση του επιτοκίου, η δυνανότητα επαναγοράς των ομολόγων με χαμηλό επιτόκιο ούτως ώστε να μειωθεί το χρέος, η ενίσχυση και η ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
  • Αντιδρούν όλοι
Ωστόσο η προοπτική συναίνεσης δεν είναι ορατή. Ολα τα κόμματα μέχρι τώρα αντιδρούν στην κυβερνητική οικονομική πολιτική. Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει η τελική στάση που θα κρατήσει ο Α. Σαμαράς, δεδομένου ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει θετικά το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως μόλις χθες αρνήθηκαν για μία ακόμη φορά την πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για διάλογο επί του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος για την περίοδο 2012-2015.
Δεν λείπουν πάντως κι εκείνοι οι πολιτικοί παρατηρητές που βλέπουν πίσω από την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου στους πολιτικούς αρχηγούς, ένα ακόμα βήμα τακτικής προς την κατεύθυνση της διενέργειας πρόωρων εκλογών, αν η σύνοδος κορυφής στις 25 Μαρτίου αποβεί άκαρπη.
  • Ελληνικό «ναι»
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επί της ουσίας σοβαρές αντιρρήσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Οταν αυτό ετέθη στη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει το 90% από αυτά που περιλαμβάνει.
Ομως καίγεται για την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που το έχει προτείνει και πιέζει για την εφαρμογή του, έχει συνδέσει την έγκριση του συμφώνου με όλα τα υπόλοιπα θέματα, που ενδιαφέρουν άμεσα και την Ελλάδα.
    Τα επίμαχα σημεία του συμφώνου με τα οποία διαφωνούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -19 συνολικά- είναι: η κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (δεν υπάρχει στην Ελλάδα καθώς έχουν παγώσει οι αυξήσεις), η καθιέρωση ενιαίου συστήματος φορολόγησης στις επιχειρήσεις, η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια και συνταγματική πρόβλεψη για συγκεκριμένο ελάχιστο όριο στο έλλειμμα και στο χρέος (το τελευταίο διάστημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη).
    Η άτυπη σύνοδος στις 11 Μαρτίου είναι κρίσιμη γιατί θα είναι η τελευταία ευκαιρία να συγκεραστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν μέσα στην ευρωζώνη για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, πριν ληφθεί η οριστική απόφαση στις 25 Μαρτίου. *
    • Ζητεί και στήριξη από το όλον ΠΑΣΟΚ

    Στροφή στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική και παρουσιάζει εμφανή σημάδια συρρίκνωσης και αποσυσπείρωσης, κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
    Στη -μετά από πολλούς μήνες- συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος θα ζητήσει στήριξη της κυβέρνησης και συστράτευση της κομματικής βάσης ενόψει της δύσκολης συνέχειας για την οικονομία της χώρας.
    Στο Εθνικό Συμβούλιο θα απευθύνει χαιρετισμό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Ράσμουνσεν, που βρίσκεται στην Ελλάδα με άλλους ευρωσοσιαλιστές καθώς συνεδριάζει σήμερα και αύριο στο Ζάππειο το προεδρείο του ΕΣΚ.
    • Αντίθετος ο Ράσμουσεν

    Την αντίθεσή του στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Π. Ράσμουσεν, που βρίσκεται στην Ελλάδα για τη συνεδρίαση στο Ζάππειο σήμερα και αύριο του προεδρείου του ΕΣΚ.
    Ο κ. Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρώπη με τις αρχικές προτάσεις της για το κατ' ευφημισμόν "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", επιδιώκει να μας οδηγήσει σε μια κατεύθυνση με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης».