Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Φραστική επίθεση κατά Πάγκαλου από Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι

Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι επιτέθηκαν φραστικά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο κατά την άφιξή του στο Ελληνικό Σπίτι της Πανεπιστημιούπολης για την προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», παρουσία του σκηνοθέτη. Μετά την επίθεση η βραδιά-αφιέρωμα στον Κ.Γαβρά ακυρώθηκε. Για «τρομοκρατικού χαρακτήρα παρέμβαση Γάλλων αναρχικών και Ελλήνων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο Θ.Πάγκαλος.

Πριν από την έναρξη και μόλις έφθασε στην αίθουσα ο Θεόδωρος Πάγκαλος ομάδα Ελλήνων φοιτητών τού επιτέθηκε φραστικά, ενώ κρατούσαν πανώ που έγραφε «Στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία, συμπαράσταση στους μετανάστες χωρίς χαρτιά».

Ο κ. Πάγκαλος πρότεινε στους νέους να τους συναντήσει σήμερα, Κυριακή, για μια ανοιχτή συζήτηση μαζί τους, όμως εκείνοι αρνήθηκαν. Επίσης, μάταιες αποδείχθηκαν οι προσπάθειες του παρευρισκόμενου Κώστα Γαβρά για «δημοκρατικό διάλογο».

Στη συνέχεια, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο και αποχώρησαν ο κ. Πάγκαλος, ο πρέσβυς Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και η πρόξενος Κατερίνα Κόικα, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων.
  • Ανακοίνωση Πάγκαλου
Ανακοίνωση για το επεισόδιο εξέδωσε το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η χθεσινή τρομοκρατικού χαρακτήρα παρέμβαση Γάλλων αναρχικών και Ελλήνων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό Σπίτι της Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού παρεμπόδισε και τελικά ματαίωσε την προβολή του αντιδικτατορικού αριστουργήματος του Κώστα Γαβρά 'Ζ'. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης και άλλοι παράγοντες του φιλμ που παρίσταντο και επρόκειτο να τιμηθούν, εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι για τα επεισόδια.

» Μαζί τους απεχώρησε μεγάλος αριθμός θεατών που ήταν επίσης παρόντες για να τιμήσουν τον Κώστα Γαβρά, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, προσωπικός φίλος του σκηνοθέτη, εμπνευστής του πολιτικού συνθήματος 'Ζ' και παλαιός κάτοικος του Ελληνικού Σπιτιού.

» Οι ισχυρισμοί των αναρχικών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παρουσία της κυβέρνησης ήταν αυτή που τους ερέθισε είναι παντελώς ψευδείς, αφού οι ίδιοι ομολογούν σε ένα από τα blogs τους ότι δε γνώριζαν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ήταν παρών, αλλά -προφανώς θέλοντας να εκμεταλλευτούν την απήχηση του Κώστα Γαβρά στην Ελλάδα και τη Γαλλία- είχαν σχεδιάσει την δια της βίας απαγόρευση προβολής του 'Ζ' με την ταυτόχρονη προβολή άλλης ταινίας του, με τον τίτλο Παράδεισος στη Δύση με κεντρικό ήρωα έναν λαθρομετανάστη, ώστε να αναδείξουν το θέμα των λαθρομεταναστών-απεργών πείνας στην Αθήνα.

» Η πρωτοφανής αποδοκιμασία του αντιδικτατορικού φιλμ «Ζ» έχει βαθιά πολιτική σημασία και δείχνει για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις αυτές ουδέποτε αποδέχθηκαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία που με τόσο αίμα κερδήθηκε από τον ελληνικό λαό.

» Δείχνει επίσης και την αντίληψή τους για τον πολιτισμό, την τέχνη και τους δημιουργούς θυμίζοντας τις χειρότερες εποχές των κάθε είδους απολυταρχικών καθεστώτων, όταν οι δημιουργοί χαρακτηρίζονταν 'εχθροί του λαού' ή 'εχθροί του έθνους' και βασίλευε η λογοκρισία και οι διώξεις. Από την άποψη αυτή η προσβολή που διέπραξαν προς τον Κώστα Γαβρά είναι ξεκάθαρη απειλή για την ελευθερία της έκφρασης.

» Πώς η δημοκρατία θα προστατέψει αυτή την ελευθερία εντός και εκτός πανεπιστημιακών χώρων απέναντι στη φασιστική αντίληψη των αναρχικών και των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα 'στο όνομα του λαού' να καθορίζουν ποιες εκδηλώσεις θα γίνονται και ποιοι ομιλητές μπορούν να μιλήσουν, χρησιμοποιώντας κάθε είδους απειλές, υβριστικούς χαρακτηρισμούς και προ πάντων, σωματική βία;

» Είναι δυνατόν μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον Κώστα Γαβρά και την ταινία του 'Ζ' να μην καταδικαστεί ξεκάθαρα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας;

» Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οργανωμένη προσπάθεια που, δυστυχώς, έχει πολιτική κάλυψη από κοινοβουλευτικά -δηλαδή συστημικά- κόμματα, να κατρακυλήσει στη βία και την αστάθεια.

» Όσα έγιναν στο Παρίσι, όπως και όσα έγιναν στο Βερολίνο ή θα γίνουν αύριο στο Λονδίνο και τη Ρώμη, υπονομεύουν την διεθνή εικόνα της χώρας και την προσπάθειά της να εξέλθει από την κρίση. Ποιος θέλει η Ελλάδα να βυθισθεί στο χάος;».
  • Απάντηση του ΣΥΝ
Σε απάντηση όσων υποστήριξε ο Θ.Πάγκαλος, ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για «μυθεύματα που διαψεύδονται από το βίντεο».

«Είναι δύσκολο να ανοίξει κανείς διάλογο με τον γνωστό κ. Πάγκαλο ο οποίος φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στον ίδιο και στην κυβέρνηση της οποίας είναι αντιπρόεδρος. Όσον αφορά τα μυθεύματα του περί τρομοκρατικής επίθεσης, τον διαψεύδει το video που προβλήθηκε από τις τηλεοράσεις.

»Εκείνη που τελικά δυσφημεί την χώρα στο εξωτερικό, αλλά και στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, είναι η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζομένους, Έλληνες και μετανάστες, και στη νεολαία» αναφέρει στην ανακοίνωσήτου ο ΣΥΝ.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Θα χρειαστούμε και νέο δάνειο το 2012

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
Χρονικό περιθώριο ενός έτους έχει η χώρα για να επιστρέψει στις αγορές, διαφορετικά θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας από την τρόικα. Και τούτο διότι, με τις αγορές να παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ επαρκούν για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2011 και μέρος αυτών του επόμενου χρόνου. Το ζήτημα επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την περασμένη Τρίτη. «Αν δεν πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε τον μηχανισμό, θα χρειαστούμε και άλλο πακέτο» φέρεται να είπε στη γερμανίδα καγκελάριο. Βεβαίως, η λήψη μέτρων ειδικά για την Ελλάδα είναι κάτι που το Βερολίνο θέλει να αποφύγει, καθώς προκρίνει και προωθεί την επίλυση του ελληνικού προβλήματος μέσω μιας συνολικής λύσης.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «οι εκταμιεύσεις από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ αναμένεται να καλύψουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2011 και να συνεισφέρουν σημαντικά στις δανειακές ανάγκες του 2012». Και αυτό, όπως σημειώνεται, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στη διάρκεια του έτους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα εξαντληθούν νωρίτερα. «Αν αναχρηματοδοτούνται τα έντοκα, τα χρήματα της βοήθειας καλύπτουν τις ανάγκες μέχρι τον Μάιο του 2012» αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δανειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα τελειώσει έναν χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις της τρόικας, η οποία φαίνεται πως έπεσε έξω ακόμα μια φορά. Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι η χώρα θα έβγαινε στην αγορά σταδιακά από το 2011 και θα κάλυπτε μέρος των δανειακών της αναγκών πουλώντας ομόλογα και πως η χρηματοδότηση από το πακέτο των 110 ευρώ θα ολοκληρωνόταν τον Μάιο του 2013. Με άλλα λόγια, η τρόικα προέβλεπε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα επέτρεπε στη χώρα την επιστροφή στις αγορές. Ομως αν και το 2010 πιάσαμε τον στόχο για το έλλειμμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο υλοποιούνται, έστω και με καθυστερήσεις, οι αγορές εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο καθυστερεί η λύση για την ευρωπαϊκή κρίση τόσο θα απομακρύνεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. «Η επιστροφή στις αγορές και το κόστος δανεισμού θα εξαρτηθούν από το αν και κατά πόσον οι πιστωτές της χώρας θεωρούν ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από το 120% από 140% που είναι σήμερα και να βαίνει μειούμενο. Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί κυρίως από την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επικίνδυνοι δισταγμοί του Γιώργου

  • Σε σταυροδρόμι η χώρα, καλείται να λάβει γενναίες αποφάσεις - Οι κρίσιμες επιλογές της κυβέρνησης και το δίλημμα της ιθύνουσας τάξης

    • ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
    «Στα πεδία των δισταγμών ασπρίζουν τα κόκαλα εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι στη χαραυγή της νίκης σταμάτησαν να προχωρούν και περιμένοντας πέθαναν». Η φράση αποδίδεται στον Σάρτζεντ Σράιβερ, γαμπρό του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, ιδρυτή, το 1961, της διεθνούς εθελοντικής ομάδας «Ρeace Corps» και υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ το 1972 με τον Τζορτζ Μακ Γκόβερν και ίσως αποδίδει, καλύτερα απ΄ οποιαδήποτε άλλη, το ελληνικό πολιτικό πρόβλημα της παρούσης κρίσιμης μεταβατικής περιόδου. Η Ελλάδα μοιάζει αυτή την ώρα με τον μαχητή που, κουρασμένος από την πολύμηνη μάχη, χάνει το κουράγιο του, κοντοστέκεται και δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα προς την τελική μάχη, κινδυνεύοντας να σκοτωθεί από τις αδέσποτες σφαίρες. Oλα τα στοιχεία και δεδομένα βεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία και πολιτική βρίσκονται αυτή τη στιγμή ξανά σε σημείο μηδέν, σε χρόνο κατά τον οποίο είτε θα ληφθούν γενναίες αποφάσεις και η χώρα θα βαδίσει προς τη διάσωση είτε θα οδεύσει με μαθηματική βεβαιότητα προς τη χρεοκοπία. Εχει κάνει βήματα πολλά, έχει σηκώσει μέγα βάρος, αλλά μένει μετέωρη επειδή η μάχη μοιάζει ατέλειωτη. Ηδη η κυβέρνηση φανερώνει σημάδια κόπωσης, αδυναμίας και ελλείμματα συντονισμού και αποφασιστικότητας. Οι περισσότεροι των υπουργών απλώς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και τη μάχη δίνουν μόνοι τους τρεις- τέσσερις, ως άλλοι Δον Κιχώτες που παλεύουν με ανεμόμυλους. Ωστόσο οι διεθνείς παράγοντες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναστολών και καθυστερήσεων. Τελευταία στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετέδωσε στον κ. Γ. Παπανδρέου ότι χωρίς ελληνική συμμετοχή και υπερπροσπάθεια δεν πρόκειται να υπάρξει σωτηρία και διάσωση.  
    • Στενή επιτήρηση  
    Το τέταρτο μνημόνιο επίσης, το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φανερώνει ακριβώς την ένταση της προσπάθειας, το βάθος της επερχόμενης προσαρμογής, αλλά και τη λεπτομερειακή, σχεδόν ασφυκτική, παρακολούθηση των ελληνικών οικονομικών εξελίξεων σε πλήθος μετώπων, από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων ως τις τράπεζες. Αν δει κανείς το παράρτημα του τέταρτου μνημονίου θα αντιληφθεί αυτόματα το εύρος της παρακολούθησης και των απαιτήσεων του διεθνούς οικονομικού ελέγχου, ο οποίος επιβλήθηκε ακριβώς επειδή η ελληνική πολιτική δεν είχε το σθένος να επιβάλει μόνη της κανόνες ελέγχου των δημοσίων οικονομικών και διαμόρφωσε, μοναδικό στον κόσμο, περιβάλλον σπατάλης και ανομίας, που γέμισε με καχυποψία και αμφιβολία εταίρους και δανειστές. Το δυστύχημα είναι ότι δεν είναι μόνο το πολιτικό προσωπικό που ταλαντεύεται. Αναστολές και αναβολές διακρίνουν ολόκληρη την ιθύνουσα τάξη της χώρας. Επιχειρηματίες, τραπεζίτες και άλλοι επιμένουν να δρουν ατομικά, στη βάση μικροσυμφερόντων, χωρίς αίσθηση της συλλογικής κρίσης που απειλεί τους πάντες και τα πάντα. Χαρακτηριστική υπήρξε η κατάληξη της πρότασης συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Αlpha Βank. Ολες οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι η συμφωνία χάθηκε στις λεπτομέρειες, για τα ελάχιστα κέρδη υπέρ των μετόχων της μιας τράπεζας έναντι της άλλης, χωρίς καμία αίσθηση της κρισιμότητας των συνθηκών, αλλά και της επερχόμενης μεταβολής. Κακά τα ψέματα, αν στο επόμενο σύντομο διάστημα δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες, σε τρειςτέσσερις μήνες οι τράπεζές μας δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε βήμα, όλα θα ελέγχονται από εξωτερικούς παράγοντες και οι μέτοχοι που μέχρι πρότινος διατηρούσαν την ψευδαίσθηση της ιδιοκτησίας θα αντιληφθούν ότι η τύχη τους εξαρτάται απολύτως από τις διαθέσεις των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμη και οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους θα τελούν υπό την έγκριση των υπευθύνων της Φραγκφούρτης. Η συρρίκνωση, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η απειλή του αφελληνισμού εν τέλει, θα πάνε το τραπεζικό σύστημα είκοσι χρόνια πίσω. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και για τις συνθήκες απόλυτης πιστωτικής ασφυξίας που πιθανώς θα διαμορφωθούν σε όλες τις ζώνες της ελληνικής οικονομίας.  
    • Κρίσιμος Μάρτιος  
    Αλλά δεν είναι η μόνη ζώνη. Ολο το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας που σήμερα αντιμετωπίζει αντίστοιχα διλήμματα αλλαγών και πρωτοβουλιών θα κληθεί να τοποθετηθεί και να λάβει αποφάσεις. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και η ομάδα που τον συνοδεύει δεν μπορούν να μείνουν απαθείς παρατηρητές των εξελίξεων. Το δίλημμα «ή τώρα ή ποτέ» τίθεται και στον Πρωθυπουργό, όπως εκείνος το έθεσε στην κυρία Μέρκελ και επιστρέφεται σε εκείνον. Είναι πλέον καθαρό ότι για να υπάρξει η γενναιοδωρία της γερμανίδας καγκελαρίου θα πρέπει ο ίδιος να κινηθεί με τη δέουσα αποφασιστικότητα σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Οσοι γνωρίζουν την κατάσταση ξέρουν ότι δεν έχει πολλές επιλογές. Ή θα προχωρήσει δυναμικά αναλαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες και το βάρος της σωτηρίας ή θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας. Ενδιάμεσες καταστάσεις δυστυχώς δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχει και πολύς διαθέσιμος χρόνος. Ο επόμενος μήνας είναι ίσως ο κρισιμότερος και αυτός που θα κρίνει την τύχη της οικονομίας και της χώρας.  
    • TΑ ΤΡΙΑ «ΒΑΡΙΔΙΑ»  
    1. Ελλειψη συντονισμού και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης   
    2. Οι ασφυκτικές απαιτήσεις και οι περιορισμοί του τέταρτου μνημονίου    
    3. Επιχειρηματίες και τραπεζίτες δρουν στη βάση μικροσυμφερόντων

Δραματικοί τόνοι από την κυβέρνηση: «Ή συνεχίζουμε ή πτωχεύουμε»

  • Δραματικοί τόνοι από την κυβέρνηση- Η Ελλάδα πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή στην υλοποίηση του μνημονίου - Ζητείται συναίνεση για τα νέα μέτρα
  • ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ μετά την εφαρμογή του μνημονίου και ενώ η χώρα έχει αντλήσει από τον μηχανισμό βοήθειας πάνω από 50 δισ. ευρώ η κυβέρνηση προετοιμάζει τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν την τριετία 2012- 2014 δίνοντας δραματικό τόνο για τη συνέχεια. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας προς «Το Βήμα» εξηγεί ότι «η χώρα έχει περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, ως προς την υλοποίηση του μνημονίου». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από την αντιπολίτευση, από τα συνδικάτα, ακόμη και από υπουργούς, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το δίλημμα που τίθεται τώρα είναι: «΄Η συνεχίζουμε ή πτωχεύουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Πράγματι, όπως κατέστη σαφές από τις απανωτές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ που ανακοινώθηκαν προχθές στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα (η Ουάσιγκτον επισήμως σιωπά μετά τη σύγκρουση για τα 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων), η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το έλλειμμα κατά 16 δισ. ευρώ (ή έξι μονάδες του ΑΕΠ πέρυσι), αλλά αυτό δεν αρκεί...
Το έλλειμμα εφέτος θα περιοριστεί στα 17 δισ. ευρώ, αλλά για να καταφέρει η Ελλάδα να επιστρέψει και πάλι στις αγορές θα πρέπει να καλύπτει τις δαπάνες του κράτους και να πληρώνει τους τόκους των δανείων με τα δικά της έσοδα. Δηλαδή, ουσιαστικά, να μηδενίσει το έλλειμμα. Προς τούτο η τρόικα αποφάσισε να θέσει υπό ασφυκτικό έλεγχο όχι μόνο το κράτος, αλλά και τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, ακόμη και τις τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώσει πού πηγαίνουν τα χρήματα, αλλά και να μην απειληθεί η οικονομία από μια ξαφνική έλλειψη ρευστότητας.

Στο μνημόνιο περιγράφεται ξεκάθαρα ότι κάθε Παρασκευή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κάνει ταμείο, δηλαδή θα συγκεντρώνει και θα ανακοινώνει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ενώ το ίδιο θα κάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα ενημερώνει για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και την κατάσταση των τραπεζών.

Είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να ελέγχεται πού πηγαίνει κάθε ευρώ, αλλά και για να προληφθούν κίνδυνοι κατάρρευσης του συστήματος, καθώς υπάρχει στενότητα πόρων και οι τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Ασφυκτικές πιέσεις
Η πίεση είναι πολύ μεγάλη για την κυβέρνηση από την τρόικα, η οποία δεν συζητεί για το ποια μέτρα θα εφαρμοστούν, αλλά μόνο για το πότε θα εφαρμοστούν. Ετσι, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο τέθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα που ορίζει τα εξής: 1. Εντός του Μαρτίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2012- 2014.

2. Ως τον Ιούνιο να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ρύθμιση από την οποία προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι 1 δισ. ευρώ ετησίως.

3. Ως τον Ιούνιο να έχει προχωρήσει ο διαχωρισμός των μονάδων παραγωγής από τη ΔΕΗ και να έχουν απελευθερωθεί πλήρως τα τιμολόγια της εταιρείας, εκτός από την οικιακή κατανάλωση.




4. Ως τον Ιούνιο να έχει προετοιμασθεί και ψηφισθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με στόχο να αποδώσει έσοδα 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2013.

5. Τον Οκτώβριο πρέπει να εξισωθεί η φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνη του πετρελαίου κίνησης με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011.
  • Ελεγχος κάθε μήνα
Ως προς την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, και ειδικά της τήρησης της αρχής να γίνεται «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, η τρόικα αποφάσισε να εντείνει τους ελέγχους επιβάλλοντας τακτική μηνιαία ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα εξής στοιχεία:

* Εσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού.

* Μισθοδοσία και συντάξεις στο Δημόσιο.

* Προσλήψεις, αποχωρήσεις, μετακινήσεις στο Δημόσιο.

* Εσοδα, δαπάνες και μισθοδοσία στις ΔΕΚΟ.

* Δανεισμός και εγγυήσεις του υπουργείου Οικονομικών. * Χρηματοδοτικές ροές των τραπεζών.

* Κάθε τρίμηνο ενημέρωση για τις εκκρεμείς οφειλές προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Επίσης, επιβάλλεται «πλαφόν» σε κάθε υπουργείο. Για να μην ξεφύγουν οι δαπάνες από τους στόχους του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να αποδεσμεύει κάθε μήνα μόνο το 1/4 των ετήσιων πιστώσεων του κάθε υπουργείου. Κλείνουν φορείς
«Κλειδί» για την επιτυχία του προγράμματος είναι η μείωση του δημόσιου τομέα και το κλείσιμο φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Για να προχωρήσει το πρόγραμμα που έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι, ενεργοποιείται πλέον το γραφείο του Πρωθυπουργού, παίρνοντας τον σχετικό ρόλο που είχε ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.


Κυβέρνηση: «Δεν πτωχεύουμε – Όχι στην καταστροφολογία»

TA NEA: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
 
«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο», διεμήνυσε σήμερα η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Γιώργου Πεταλωτή.

«Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, στέλνοντας μήνυμα σε όσους διακινούν σενάρια πτώχευσης. «Πρέπει να σταματήσουμε να καταστροφολογούμε», τόνισε χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στο «απέραντο γαϊτανάκι» -όπως είπε- της καταστροφολογίας.

Η εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου «συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, ειλικρινείς απέναντι στους εταίρους και τους πολίτες μας και όσο συνεχίζουμε ενωμένοι την εθνική μας προσπάθεια, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών μισθών και συντάξεων. Όσον αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι υπάρχει μια καταρχήν απόφαση στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ότι «συνεπώς τα πράγματα βαίνουν καλώς ως προς την επιμήκυνση» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παράμετροι, για τις οποίες παλεύουμε».

Χαρακτήρισε εντελώς άκαιρο να συζητάμε τώρα για τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι, καθώς η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαπραγματεύσεων, «θα ήταν τελείως κατώτερο των περιστάσεων αν περιμέναμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι χώρες, με τις οποίες γίνονται οι μεγάλες διαπραγματεύσεις» νωρίτερα από τις αποφάσεις του Μαρτίου.

Ανέφερε ότι δεν αφορούν την κυβέρνηση οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών, θέμα που «η ΝΔ διακινεί για να κρατήσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους», καθ' ότι η λαϊκή εντολή ανανεώθηκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην ΕΕ «επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους μας και ένταση των προσπαθειών μας» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που επισήμανε τα γενικότερα προβλήματα που αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφερειακή ανισορροπία και πως γι' αυτό έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο επαφών, τονίζοντας ότι πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά η ίδια η ΕΕ.
  • «Ανάγκη συναινέσεων» και επίθεση στη ΝΔ
«Οι κινήσεις μας προς τη συνολική ευρωπαϊκή λύση είναι σαφέστατες και συστηματικές, οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται, υπάρχει όμως σήμερα μια πολύ μεγάλη ανάγκη συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσα στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι «είναι απορίας άξιο πως καθ' ότι εκείνη φέρει κυρίως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αρνείται πεισματικά να γίνει μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και να προσέλθει με ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει το αυτονόητο και πως η κυβέρνηση είναι η πρώτη που λέει ότι «καμία επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αν δεν τηρούμε τους στόχους μας, αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και δεν προτάσσουμε ρεαλιστικές προτάσεις».

Σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τελειώνοντας το Μνημόνιο το 2013, τελειώνει και η πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε και την Ελλάδα».

Χαρακτήρισε δε «επιβεβλημένο» να μπει τάξη στα πράγματα και υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός, παρ' όλο που υφίσταται επώδυνες αποφάσεις, αναγνωρίζει ότι είναι ευκαιρία τώρα να γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, «και φυσικά αυτή η προσπάθεια θα πάει σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να αφήσουμε στην άκρη το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ούτε να θεοποιούμε ούτε να δαιμονοποιούμε το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι το εθνικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση σαφώς και ξεπερνά το Μνημόνιο.
  • Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς εάν θα γίνει δημοψήφισμα για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι διακυβεύεται μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ευρώπη» και ότι «το να ζητάει δημοψήφισμα ίσως είναι και η παρωνυχίδα σε σχέση με την πολιτική συμπεριφορά του όλο αυτό το διάστημα απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «ο καθένας κρίνεται και για τη σοβαρότητα των αιτημάτων και των θέσεών του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ -και δεν έχει σχέση με το αίτημά του για δημοψήφισμα- κάθε μέρα αποδεικνύει ότι τη σοβαρότητα της πολιτικής κατάστασης δεν την αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα και συνεχώς, δυστυχώς, απομακρύνεται από αυτή» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την «απαίτηση» της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις της η ΝΔ βγάζει έναν χαρακτήρα που κάθε άλλο παρά συνάδει με το ύψος των περιστάσεων που διάγουμε» και ότι «ο λαϊκισμός, οι ακραίες εκφράσεις δυστυχώς το τελευταίο διάστημα είναι ίδιον της ΝΔ».

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος Πεταλωτής: «Είναι ξεκάθαρο, δεν πτωχεύουμε μετά την εξασφάλιση της τέταρτης δόσης»

Η εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου «συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, ειλικρινείς απέναντι στους εταίρους και τους πολίτες μας και όσο συνεχίζουμε ενωμένοι την εθνική μας προσπάθεια, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».
Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής θέλοντας να βάλει τέλος στο «απέραντο γαϊτανάκι», όπως είπε, της καταστροφολογίας, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα περικοπών μισθών και συντάξεων.

«Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο. Πρέπει να σταματήσουμε να καταστροφολογούμε» σημείωσε.

Όσον αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι υπάρχει μια καταρχήν απόφαση στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ότι «συνεπώς τα πράγματα βαίνουν καλώς ως προς την επιμήκυνση» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παράμετροι, για τις οποίες παλεύουμε».

Χαρακτήρισε εντελώς άκαιρο να συζητάμε τώρα για τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι, καθώς η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαπραγματεύσεων, «θα ήταν τελείως κατώτερο των περιστάσεων αν περιμέναμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι χώρες, με τις οποίες γίνονται οι μεγάλες διαπραγματεύσεις» νωρίτερα από τις αποφάσεις του Μαρτίου.

Ανέφερε ότι δεν αφορούν την κυβέρνηση οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών, θέμα που «η ΝΔ διακινεί για να κρατήσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους», καθ' ότι η λαϊκή εντολή ανανεώθηκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην ΕΕ «επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους μας και ένταση των προσπαθειών μας» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που επισήμανε τα γενικότερα προβλήματα που αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφερειακή ανισορροπία και πως γι' αυτό έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο επαφών, τονίζοντας ότι πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά η ίδια η ΕΕ.

  • «Ανάγκη συναινέσεων» και επίθεση στη ΝΔ
«Οι κινήσεις μας προς τη συνολική ευρωπαϊκή λύση είναι σαφέστατες και συστηματικές, οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται, υπάρχει όμως σήμερα μια πολύ μεγάλη ανάγκη συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσα στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι «είναι απορίας άξιο πως καθ' ότι εκείνη φέρει κυρίως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αρνείται πεισματικά να γίνει μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και να προσέλθει με ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει το αυτονόητο και πως η κυβέρνηση είναι η πρώτη που λέει ότι «καμία επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αν δεν τηρούμε τους στόχους μας, αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και δεν προτάσσουμε ρεαλιστικές προτάσεις».

Σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τελειώνοντας το Μνημόνιο το 2013, τελειώνει και η πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε και την Ελλάδα».

Χαρακτήρισε δε «επιβεβλημένο» να μπει τάξη στα πράγματα και υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός, παρ' όλο που υφίσταται επώδυνες αποφάσεις, αναγνωρίζει ότι είναι ευκαιρία τώρα να γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, «και φυσικά αυτή η προσπάθεια θα πάει σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να αφήσουμε στην άκρη το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ούτε να θεοποιούμε ούτε να δαιμονοποιούμε το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι το εθνικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση σαφώς και ξεπερνά το Μνημόνιο.

  • Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς εάν θα γίνει δημοψήφισμα για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι διακυβεύεται μια πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ευρώπη» και ότι «το να ζητάει δημοψήφισμα ίσως είναι και η παρωνυχίδα σε σχέση με την πολιτική συμπεριφορά του όλο αυτό το διάστημα απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «ο καθένας κρίνεται και για τη σοβαρότητα των αιτημάτων και των θέσεών του». «Ο ΣΥΡΙΖΑ -και δεν έχει σχέση με το αίτημά του για δημοψήφισμα- κάθε μέρα αποδεικνύει ότι τη σοβαρότητα της πολιτικής κατάστασης δεν την αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα και συνεχώς, δυστυχώς, απομακρύνεται από αυτή» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την «απαίτηση» της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις της η ΝΔ βγάζει έναν χαρακτήρα που κάθε άλλο παρά συνάδει με το ύψος των περιστάσεων που διάγουμε» και ότι «ο λαϊκισμός, οι ακραίες εκφράσεις δυστυχώς το τελευταίο διάστημα είναι ίδιον της ΝΔ».
 

Γιώργος Παπανδρέου: «Πορευόμαστε χωρίς φόβο βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις»

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απαντά στη Βουλή σε Επίκαιρες Ερωτήσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Αλέξη Τσίπρα. 
 
Την ευχή να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου οι σωστές αποφάσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής. «Εμείς δίνουμε τη μάχη, αλλά για όποιο αποτέλεσμα προκύψει πορευόμαστε χωρίς φόβο βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες. Η μιζέρια και η καταστροφολογία οδηγεί στην παραίτηση», υπογράμμισε ο Γ.Παπανδρέου. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με την «ανάφλεξη» τώρα στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.


Γαλάζια πυρά για το νέο μνημόνιο

    



Οπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Μιχελάκης, η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είναι ένα «όπλο» που θα χρησιμοποιηθεί από το κόμμα κατά το δοκούν

Για παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία και έχει ως κεντρική γραμμή, ότι η κατάληξη της πολιτικής τους ήταν προδιαγεγραμμένη, ενώ πλέον αποκαλεί «μοιραίο» υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η Ν. Δ. επιμένει να δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι ο υπουργός, «χωρίς αιδώ και αναστολές αλλοιώνει εξοργιστικά την αλήθεια» και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία.
Η Ν. Δ. συνεχίζει να ζητά την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, που επανέλαβε ότι η πρόταση μομφής κατά του υπουργού, είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί από το κόμμα κατά το δοκούν.
  • «Εμείς ρωτήσαμε λοιπόν αν ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να παραμένει στη θέση του. Επαναλαμβάνουμε πως χρειάζεται ένα νέο μίγμα πολιτικής. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ. Όποιος υπουργός και να έρθει μετά θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική» τόνισε ο κ. Μιχελάκης, πριν από λίγο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στη συνέχεια, όμως διευκρίνισε, ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου και ανέφερε: «Δεν κάνει κάτι ο υπουργός χωρίς να ρωτά τον Πρωθυπουργό ή χωρίς να συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρόβλημα το έχουμε με την κυβερνητική οικονομική πολιτική».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, υποστηρίζει με δήλωσή του, ότι η επικαιροποίηση του μνημονίου, αποτυπώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. «Αναδεικνύει τις κυβερνητικές αδυναμίες, επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις στους στόχους για το 2010, ενσωματώνει νέα μέτρα για το 2011, περικλείει περισσότερα μη - καθορισμένα μέτρα για το 2012-2014» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση λόγω των αδιεξόδων στην πολιτική της (βαθιά ύφεση, πληθωρισμός, διόγκωση της ανεργίας) και στη λειτουργία της (διαχειριστική ανεπάρκεια, προχειρότητα, παλινωδίες, αργά αντανακλαστικά, εσωτερικές τριβές) «αναζητά συνενόχους».
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση συνεχίζει να καταφεύγει σε διαδοχικά εκβιαστικά διλήμματα για να επιβάλλει δήθεν μονόδρομους, όπως λένε χαρακτηριστικά, και αναφέρονται στην προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

«Όπως αυτόν την προσφυγής στο ΔΝΤ που όπως αποδεικνύεται σήμερα ήταν εξαρχής επιλογή της κυβέρνησης. Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Σε αυτό το κλίμα, η γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού με ενημερωτικό της σημείωμα προς βουλευτές και στελέχη, δίνει γραμμή για πιο επιθετική κριτική προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για «αλαζονεία της εξουσίας» και ότι ετοιμάζει νέα σκληρότερα μέτρα «με μορφή καταιγίδας».
 Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα «πράσινων» βουλευτών», που ακούστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, όπως: «ανησυχούμε, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», «δεν έχουμε σχέδιο, δεν βλέπουμε αποτελέσματα», «δεν υπάρχουν μονόδρομοι», «υπάρχει έλλειψη συντονισμού», η Ν. Δ. υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διέπρεψε στη συστηματική παραπλάνηση των πολιτών.
  • Λύση η συνταγή ανάπτυξης

Για τη Ν. Δ. καθίσταται πλέον επιβεβλημένη η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη και αναφέρει χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τα προβληματικά σημεία για την κυβέρνηση
Συγκεκριμένα η Ν. Δ. αναφέρει, ότι:
- Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής έχει καταστεί δυσχερέστερη.
- Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
- Παρατηρούνται αδυναμίες στην είσπραξη εσόδων και στον έλεγχο των δαπανών.
- Η υστέρηση εσόδων διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) για το 2010 σε σχέση με τις εκτιμήσεις του «Μνημονίου».
- Εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Η ύφεση είναι βαθύτερη και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα προσδοκώμενα επίπεδα (στο 4,5% για το 2010 έναντι στόχου για 4%).
- Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (διαμορφώθηκε στο 4,7% για το 2010 έναντι στόχου για 1,9%), ενώ αναθεωρήθηκε, προς τα επάνω, και για το 2011 (εκτιμάται στο 2,5%).
- Η ανεργία θα είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις (ήδη στο 13,9% το Νοέμβριο του 2010 έναντι στόχου για 12,1% για όλο το προηγούμενο έτος).
- Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν επιτεύχθηκε. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι 1,5% του ΑΕΠ.
- Εκτιμάται, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, δημοσιονομική υστέρηση της τάξεως του ?% του ΑΕΠ για το 2011 (1,5 δισ. ευρώ).
- Απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 19,6 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2012-2014. Από αυτά, τα 14,5 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) είναι «μη - καθορισμένα» μέτρα.
- Η Κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011-2013, ενώ προσδοκούσε τον περυσινό Ιούνιο να εισπράξει 3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο 2011-2013.

  • ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
  •  
  •  

Κόντρα Παπανδρέου - Τσίπρα με προσωπικές αιχμές

 
Σχολιαστή κουτσομπολιών αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από το Βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν είχε ζητήσει από τον Ντομινίκ Στρος Καν οικονομική την στήριξη του ΔΝΤ.

Ακολούθησε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία έφτασε ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο.

«Φοράτε το προσωπείο του αριστερού. Ο λόγος σας είναι αριστερός, ενώ οι πράξεις σας είναι βαθύτατα συντηρητικές. Τριχοτομήσατε το κόμμα σας και είναι κρίμα κ. Τσίπρα, γιατί ξεκινήσατε με ελπίδες στην Αριστερά. Θα περίμενα από εσάς που θέλετε να εκπροσωπείτε την Αριστερά να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων στις κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται και που εμείς θα τις κάνουμε για να σώσουμε τη χώρα», είπε υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση εξαπατήσατε συνειδητά τον ελληνικό λαό. Οι μάσκες έπεσαν μετά τα όσα ανέφερε ο κ. Στρος Καν. Τώρα πια ο βασιλιάς είναι γυμνός. Είχατε δώσει το πράσινο φως από το Δεκέμβριο να έρθει το ΔΝΤ και να σαρώσει τα πάντα στην Ελλάδα», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Ανοικτά παλεύω γι' αυτή τη χώρα και θα έχω επαφές για οποιοδήποτε λόγο με τον οποιοδήποτε, εφόσον εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Δίνουμε μια μάχη και θα περιμέναμε από εσάς που θέλετε να λέγεστε αριστερός να είστε αρωγός, για να σώσουμε τη χώρα. Μοιράζετε συγχωροχάρτια στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ στη σημερινή κυβέρνηση μοιράζετε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης και πατριωτισμού.

» Περίμενα από την παράταξη σας, που θέλει να είναι αριστερή να συμμετέχει στην συγγραφή της ιστορίας. Εσείς όμως μείνατε στην συγγραφή κουτσομπολιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την ιστορική ευκαιρία να συμβάλει ουσιαστικά στην ανόρθωση της χώρας. Δεν έχει τίποτα δημιουργικό να καταθέσει μόνο κραυγάζει. Για αυτό και εσείς θα παραμείνετε στο παρελθόν».

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην υπεκφεύγει και να απαντήσει καθαρά αν ήθελε τη χρεοκοπία ή τη σωτηρία της χώρας. Σημείωσε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε το πρωτοφανές να μας δανείσουν οι λαοί της ευρωζώνης 110 δισ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι «για την Ελλάδα πληρώνουν οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι των άλλων χωρών, άλλοι με αίσθημα αλληλεγγύης και άλλοι με πολύ αρνητικά συναισθήματα».

«Έρχεστε ως τιμητής της Αριστεράς εσείς, που προεκλογικά θέτατε το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», απάντησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Κοινές είναι οι ευθύνες σας με τη ΝΔ. Η συνέντευξη του επικεφαλής του ΔΝΤ που σάς καρφώνει δεν είναι κουτσομπολιό. Μην νομίζετε ότι αν εκπαραθυρώσετε τον κ. Παπακωνσταντίνου θα κάνετε άλμα προς τα εμπρός. Μαζί θα βουλιάξετε. Το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης. Με σχέδιο οδηγήσατε τη χώρα εδώ που έφτασε. Παρουσιάσατε ως σωτήρια λύση τη δικτατορία του μνημονίου. Εσείς κρατούσατε το περίστροφο και πυροβολήσατε την ελληνική οικονομία με σιγαστήρα. Το ίδιο έργο παίζετε και τώρα με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Αντί να πιέσετε την κ. Μέρκελ όπως κάνουν άλλες χώρες εσείς την χειροκροτείτε».

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Είναι το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που έχετε στα χέρια σας και όχι να λέτε 'ευχαριστώ' στην κ. Μέρκελ, που είναι έτοιμη να βάλει την Ελλάδα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Έχει χρέος η δική σας κυβέρνηση να παίξει το τελευταίο χαρτί της. Να αρνηθείτε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας προσφεύγοντας στον ελληνικό λαό. Αλλιώς, κοντοζυγώνει η ώρα που θα αποφασίσει ο ίδιος. Και η διαφυγή του κ. Καραμανλή θα μοιάζει για εσάς το ευτυχέστερο σενάριο».

Αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο άνδρες σημειώθηκε και για το κίνημα «Δεν πληρώνω». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αντί να υιοθετεί το κίνημα των τζαμπατζήδων για την κατασκευή των δρόμων, να προχωρήσει στο κίνημα ενάντια στο φακελάκι και της μίζας, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τσίπρα που τον κατηγόρησε ότι συντάσσεται με τους εργολάβους. [TA NEA: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011]

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Το δάνειο θα αποπληρωθεί και με τόκο, δήλωσε από τη Φινλανδία ο πρωθυπουργός

O Γ.Παπανδρέου και η Φινλανδή πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου
O Γ.Παπανδρέου και η Φινλανδή πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου  
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει εξ' ολοκλήρου και με τόκο το δάνειο των 110 δισ. ευρώ παρείχε από τη Φινλανδία, όπου βρέθηκε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα στην Ελλάδα, δήλωσε πως κατανοεί τον πόνο του ελληνικού λαού και πως ορισμένες φορές θα ήθελε κι ο ίδιος να κατέβει στο δρόμο.

«Μερικές φορές θέλω και ο ίδιος να κατέβω να διαδηλώσω επειδή δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από αυτά που συμβαίνουν. Ωστόσο, η διαμαρτυρία δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Ελσίνκι.

Ο Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με την Φινλανδή ομόλογό του Μαρί Κιβινιέμι, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τους όρους εξυπηρέτησης του χρέους, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου και της 24ης Μαρτίου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. και υπογράμμισε πως η λήψη συγκεκριμένων μέτρων θα καθησυχάσει τις αγορές.

Απευθυνόμενος στους Φινλανδούς πολίτες τόνισε πως μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο και μάλιστα με τόκο. Επισήμανε πως αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η χώρα και στιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει, λέγοντας πως έχουν ήδη γίνει τα 4/5 από όσα οφείλει η χώρα να κάνει για την οικονομία της.

«Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη διαφάνεια, καλύτερη διοίκηση στον δημόσιο τομέα, ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας, προσέλκυση νέων επενδύσεων και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να μειώσουμε το χρέος και να δώσουμε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Μαρί Κιβινιέμι δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην λήψη μέτρων που θα καθησυχάσουν τις αγορές. Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες της Ελλάδας και ζήτησε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς «υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα». [Newsroom ΔΟΛ]

Επεισόδια σκίασαν την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα


Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή. Στο συνοδευτικό βίντεο φαίνονται τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος όπως τα μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην πρωτεύουσα η απεργιακή συγκέντρωση συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας αντιεξουσιαστών κυρίως γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και κατά μήκος της πορείας στην οδό Σταδίου και τα Προπύλαια. Στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε απάντηση των βόμβων μολότοφ που έριχναν από την πλευρά των διαδηλωτών.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν 26 άτομα, εκ των οποίων εννέα συνελήφθησαν. Μάλιστα σε έναν από τους συλληφθέντες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τόξο, τρία βέλη, ένα τσεκούρι και ένα καδρόνι. Επίσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρία άτομα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, και 15 αστυνομικοί.

Οι συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, εργαζόμενοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως που διοργανώθηκε από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώσεις έγιναν στις 10:30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και στο Άγαλμα Βενιζέλου (ΠΑΜΕ).

Τα συνδικάτα ζητούν νέο μισθολόγιο χωρίς περικοπές και επιστροφή των δώρων, καθώς και να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή ήταν μαζική και καθολική σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως τα διυλιστήρια, τα ναυπηγία, οι μεταφορές, τα πλοία, οι τράπεζες, τα χαλυβουργία, η οικοδομή και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην πορεία πήραν μέρος περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι. Συνδικαλιστές πάντως εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας απηύθυνε και ο εκπρόσωπος των μεταναστών απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατίας, Χασάν Καψουάν.

Τα επεισόδια

Στην Αθήνα δεν έλειψαν τα επεισόδια, κυρίως στη πλατεία Συντάγματος, μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Οι πρώτες αψιμαχίες σημειώθηκαν στα Χαυτεία. Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά έως το Σύνταγμα. Η ώρα ήταν 13.20 όταν τα πρώτα μπλοκ εργαζομένων περνούσαν μπροστά από τη Βουλή. Ξαφνικά στην πλατεία ακούστηκαν ήχοι εκρήξεων από βόμβες μολότοφ και δακρυγόνων. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν επί της οδού Σταδίου σταμάτησαν καθώς μπροστά τους εκτυλίσσονταν οδομαχίες μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών. Ξαφνικά η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Τόσο στην κάτω πλευρά της πλατείας όσο και επί της λεωφόρου Αμαλίας σημειώνονταν επεισόδια. Η ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ένα πυκνό σύννεφο λευκού καπνού από τα χημικά σκεπάζει την πλατεία.

Λίγο αργότερα νεαροί επιτίθενται με βόμβες μολότοφ εναντίον δικυκλιστών της ομάδας Δέλτα μπροστά σε μια από τις εισόδους του σταθμού του Μετρό. Ένας από τους αστυνομικούς υπέστη εγκαύματα καθώς τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. εγκατέλειψαν στην πλατεία την φλεγόμενη μοτοσικλέτα τους που καταστράφηκε.
 
Την ίδια στιγμή στην διασταύρωση των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας οι κουκουλοφόροι έχουν σχηματίσει οδόφραγμα με πήλινες μεγάλες γλάστρες παρακείμενου ξενοδοχείου. Ξαφνικά εξαπολύουν επίθεση με πέτρες εναντίον αστυνομικών της ομάδας Δέλτα και τους εξαναγκάζουν να καταφύγουν στην οδό Ερμού. Ανάλογο σκηνικό με επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στα γύρω στενά όπως στην οδό Νίκης.
Στην πάνω πλευρά της πλατείας συνεχίζονται οι μάχες που επεκτείνονται προς τα Προπύλαια. Άλλοι νεαροί καταφεύγουν μέσω της οδού Κριεζώτου προς την Ακαδημίας όπου και εκεί γίνονται μικροεπεισόδια. Δακρυγόνα και μολότοφ πέφτουν και στην διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αμερικής.
Στις 14.45 πλέον σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η οδός Πανεπιστημίου μπροστά από τα Προπύλαια. Νεαροί με σφυριά στα χέρια σπάνε κομμάτια από μάρμαρο από την σκάλα που οδηγεί στο σταθμό του Μετρό και από προσόψεις εμπορικών καταστημάτων και τα πετούν στους αστυνομικούς. Εκείνοι απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Άντρες των ΜΑΤ προχωρούν σε προσαγωγές. Μια κοπέλα ανάμεσα στα άτομα που οδηγούνται στη ΓΑΔΑ προσπαθεί με τρομαγμένο πρόσωπο να εξηγήσει στους αστυνομικούς πως απλά περνούσε από το σημείο. Αυτόπτες μάρτυρες ζητούν σε έντονο ύφος από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να την αφήσουν ελεύθερη. Οι αστυνομικοί τους απομακρύνουν με περιορισμένη χρήση χημικών.
Σαράντα λεπτά αργότερα  νέο μέτωπο ανοίγει αυτή τη φορά στο «φραγμό» των αστυνομικών στη Βουλή. Παράλληλα κάτοικοι της Κερατέας που συμμετείχαν στη πορεία κινήθηκαν προς το Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς οι διαδηλωτές είχαν πρόθεση να αναρτήσουν πανό. Άντρες των ΜΑΤ τους εμπόδισαν και τους απομάκρυναν. Την ίδια σκηνικό έντασης δημιουργείται και στα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.
Τα μικροεπεισόδια τελικά έληξαν λίγο μετά τις 19.00. Νωρίτερα ελάχιστοι διαδηλωτές που είχαν παραμείνει μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έκαψαν συμβολικά ένα φέρετρο. Τη στιγμή εκείνη διμοιρίες των ΜΑΤ τους κύκλωσαν και τους απώθησαν προς την Ομόνοια μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Λίγο αργότερα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αφού καθάρισαν από τα αντικείμενα που είχαν πέσει στο οδόστρωμα δόθηκαν και πάλι στη κυκλοφορία. [Newsroom ΔΟΛ]

Κυβέρνηση σε Συμπληγάδες

Αντιπαραθέσεις υπουργών και αντιστάσεις βουλευτών, «κόπωση» και αδυναμία έναντι συντεχνιών
Εν μέσω Συμπληγάδων καλείται να πορευτεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διανύει μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές της έως τώρα θητείας του. Η κυβέρνηση, όπως έδειξε το τελευταίο δεκαήμερο, πάσχει από εμφανές έλλειμμα συντονισμού με τις ορατές και υπόγειες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών να κυριαρχούν. Παραλλήλως, παρατηρείται αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου καταγράφονται ισχυρές αντιστάσεις βουλευτών στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που επιτάσσει το Μνημόνιο.
Από την άλλη πλευρά, η κρίση που προκάλεσε στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εξακολουθεί να υφίσταται. Στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ επικρατεί έντονος προβληματισμός για το ότι η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» και έχει απολέσει τη μεταρρυθμιστική της δυναμική, καθώς και ότι εμφανίζεται αδύναμη απέναντι στις συντεχνίες και τα κινήματα «ανυπακοής».
Επιπλέον, πρόσθετη περιπλοκή συνιστά η πορεία των διεργασιών στους κόλπους της Ε.Ε. για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι ο συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και των λοιπών κρατών-μελών, εάν τελικώς επιτευχθεί, θα έχει χαρακτήρα «ελάχιστου κοινού παρονομαστή», με συνέπεια να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η κρίση χρέους της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός φέρεται έντονα προβληματισμένος. Συνεργάτες του επιμένουν πως δεν είναι στις προθέσεις του η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση του, εάν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.
ΣXETIKA ΘEMATA
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η κυβέρνηση Παπανδρέου
Αποφεύγουν και να συνομιλούν
Ανοιχτά τρία επικίνδυνα μέτωπα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ
Τα πλεονεκτήματα έγιναν μειονεκτήματα
Διαθέσιμα μόνο... 100 ακίνητα
Τα ήξεις αφήξεις της κυβέρνησης
Το «πωλείται» προκάλεσε πονοκέφαλο και στη Ν.Δ.
«Βόμβα» Στρος-Καν για Ελλάδα
Πολιτική ρευστότητα

Ανοιχτά τρία επικίνδυνα μέτωπα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ

  • Του Βασιλη Nεδου, Η Καθημερινή, 20-02-11
Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Γ. Παπανδρέου πέρασε την πόρτα της Ιπποκράτους με ένα βασικό στόχο: να προλάβει τις ενδοκομματικές αναταράξεις στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Γι’ αυτό και μετέθεσε τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων δύο εβδομάδες αργότερα. Για τον ίδιο λόγο ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Β. Εξαρχος ήταν προετοιμασμένος όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν ενημέρωση από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τα περιβόητα 50 δισ. ευρώ. Η λίστα των επιτυχημένων κινήσεων δεν έχει συνέχεια.
Στο μέσον της εβδομάδας άρχισαν να αναδεικνύονται τα πραγματικά προβλήματα της κυβέρνησης: η ασυνεννοησία -αν όχι ανοιχτή εχθρότητα- μεταξύ υπουργών και η απροθυμία των βουλευτών να στηρίξουν οτιδήποτε τους ζητείται. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων δημιουργεί βεβαίως μια τρίτη και σημαντικότερη επίπτωση, την αναγκαστική υποχώρηση ενώπιον συντεχνιών. Οπως ενδεικτικά ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμος υπουργός, η κατάσταση που επικράτησε «μετά την ιστορία με τα 50 δισ. ευρώ δημιούργησε στον κόσμο την αίσθηση ότι κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο». Ετσι, ο κ. Παπανδρέου έχει ανοιχτά τρία επικίνδυνα μέτωπα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ (εκτός βέβαια από το ευρωπαϊκό, το οποίο κάθε άλλο παρά «κλειστό» θεωρείται):
• Μέτωπο πρώτο: Το κυβερνητικό
Φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι υπουργοί αντιδρούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες απορρέουν από το Μνημόνιο. Τελευταίο παράδειγμα το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, όταν η «πτέρυγα» των νομικών της κυβέρνησης, με πρώτους τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Χ. Καστανίδη, επιτέθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ιδίως ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε οξύτατους χαρακτηρισμούς, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου. Τον ρόλο του «πυροσβέστη», προτού η κατάσταση εκτραχυνθεί περαιτέρω, ανέλαβε ο κ. Χ. Παμπούκης, ο οποίος επίσης διαφωνούσε με πολλές από τις προβλέψεις.
Εκτός της αιθούσης πολλοί υπουργοί εξέφραζαν την απορία τους για το νομοσχέδιο, καθώς θεωρούσαν ότι οι επαφές μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου κυρίως με τον κ. Καστανίδη είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Και εκτός του υπουργικού όμως οι σχέσεις μεταξύ των υπουργών δεν είναι οι καλύτερες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί της Πέμπτης η κ. Τίνα Μπιρμπίλη παραπονέθηκε στον πρωθυπουργό για την κατάθεση της διάταξης περί τους ημιυπαίθριους, διότι ουδέποτε ειδοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.
• Μέτωπο δεύτερο: Το κομματικό
Είναι πλέον σαφές ότι με εξαίρεση τις πρωτοβουλίες που αφορούν την εφαρμογή του Μνημονίου, δηλαδή την εκταμίευση των ζωτικών για το κράτος δόσεων από την τριμερή, για όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια η Κ. Ο. έχει αποφασίσει ότι θα «δυσκολεύει τη ζωή» όποιου υπουργού δεν συνεννοηθεί προηγουμένως με τους βουλευτές. Παρότι μοιάζει αιρετική η άποψη ορισμένων βουλευτών (προεξάρχοντος του κ. Χρ. Πρωτόπαπα ο οποίος ανάγκασε τον κ. Φ. Σαχινίδη να αποσύρει τη διάταξη για τις δικηγορικές εταιρείες), στην πραγματικότητα έχει την κάλυψη, αν όχι την ενθάρρυνση του πρωθυπουργού. Αλλωστε, με τη δυνατότητα των βουλευτών να ασκούν ασφυκτικό έλεγχο επί των νομοσχεδίων που κατατίθενται συμφωνούν τόσο η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη όσο και ο κ. Β. Εξαρχος. Εκτός αυτών οι υπουργοί έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν ενδελεχώς και τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη, ο οποίος πριν από την κατάθεση των νόμων ζητεί από τους αρμόδιους να επισκεφθούν και την Ιπποκράτους.
• Μέτωπο τρίτο: Σύγκρουση με οργανωμένες ομάδες
Ο φόβος ότι η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης εξαντλήθηκε αποδεικνύεται από μια σειρά υποχωρήσεις. Στους δικηγόρους (πέρα από την άρση της απαγόρευσης για δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών από τρίτους) ουσιαστικά επιτρέπεται να εξακολουθούν να διατηρούν γραμμάτιο προείσπραξης, αλλά με διαφορετική ονομασία. Διακριτικές, αλλά εξίσου σοβαρές υποχωρήσεις η κυβέρνηση έκανε επίσης ενώπιον συμβολαιογράφων και πολιτικών μηχανικών. Στο θέμα που δημιουργήθηκε με το γενικευμένο ρεύμα άρνησης καταβολής διοδίων, αποσύρθηκε η διάταξη που χαρακτήριζε το αδίκημα ως πλημμέλημα και υποβιβάστηκε σε πταίσμα.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ιδρύεται η Οικονομική Αστυνομία, αναβαθμίζεται η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Η Οικονομική Αστυνομία θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ
  • Η Οικονομική Αστυνομία θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ
Η πρόληψη, η έρευνα και η καταστολή οικονομικών εγκλημάτων, ειδικά αυτών που τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούν την αποστολή της υπό ίδρυσης Οικονομικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στο ίδιο διάταγμα υπάρχει προβλέπονται ρυθμίσεις και για την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δυο υπηρεσίες θα λειτουργούν ως μιας αυτοτελής κεντρική υπηρεσία του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια και θα υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η Οικονομική Αστυνομία, «υπό την εποπτεία του καθ ύλην αρμόδιου Εισαγγελέα για το Οργανωμένο Έγκλημα, θα αποτελείται, στην εσωτερική της δομή, από τέσσερα τμήματα με ξεχωριστές αρμοδιότητες, ωστόσο συμπληρωματικές στη συνολική της δράση. Στο πλαίσιο αυτό θα αποτελείται από:
  • Το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και βλάπτουν ή απειλούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα
  • Το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που επιφέρουν βλάβη στα έσοδα του δημοσίου και επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς
  • Το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που αφορούν στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία
  • Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας που θα ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Περίθαλψης των πολιτών».
Σχετικά με την υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «αναδιοργανώνεται, βελτιώνεται και εξειδικεύεται η δομή, η αποστολή και ο ρόλος» της, όπως αναφέρει το Διάταγμα.

Στην αποστολή της συμπεριλαμβάνεται η πρόληψη, ή έρευνα και η καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα «που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση. Στη νέα της δομή, η ΔΗΕ θα αποτελείται από:
  • Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που θα ασχολείται με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης ή μέσω αυτών σε ολόκληρη τη χώρα,
  • Tο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων που θα ασχολείται τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανηλίκων με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας και αποθήκευσης
  • Tο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων που θα ασχολείται με τις υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και
  • Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Τόσο η Οικονομική Αστυνομία όσο και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό επιστημόνων με γνώσεις στα χρηματοοικονομικά, στις φοροτεχνικές εφαρμογές, στις τραπεζικές εφαρμογές κ.α. καθώς και αστυνομικό προσωπικό. Το προσωπικό θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.

«Με την ίδρυση της νέας υπηρεσίας επιδιώκεται η ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης και αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση τόσο του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία, όσο και του ηλεκτρονικού εγκλήματος που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις», συμπληρώνει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

«Ράμπο» στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ και στα τραμ ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών

  • Απάντηση στο «δεν πληρώνω»
Απώλεια έως και 40% στα εισιτήρια διαπιστώνει το υπουργείο Μεταφορών
  • Απώλεια έως και 40% στα εισιτήρια διαπιστώνει το υπουργείο Μεταφορών   
Ειδικό σώμα ελεγκτών σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ ετοιμάζεται να συστήσει το υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη στις πωλήσεις εισιτηρίων. Οι «ράμπο» θα φορούν ειδικές στολές και θα έχουν ειδικό σήμα.

Σύμφωνα με το Βήμα Online, πρόκειται για το ειδικό σώμα, το οποίο θα συνεργάζεται με την Αστυνομία για τον εντοπισμό όλων των λαθρεπιβατών στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς.

Όταν η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έκανε πριν από λίγες ημέρες τον λογαριασμό από τα διαφυγόντα κέρδη στις πωλήσεις εισιτηρίων και διαπίστωσε ότι υπάρχει απώλεια 40% στα εισιτήρια των λεωφορείων και τρόλεϊ και 10% απώλεια στα εισιτήρια των τραμ και του ΗΣΑΠ, διαπίστωσε ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χάσουμε περί τα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση ειδικού σώματος για έλεγχο των εισιτηρίων. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει η σύσταση του σώματος, που ήδη ονομάσθηκε «Ράμπο των ΜΜΜ», χωρίς να υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο.

Οι αρμόδιοι αναζήτησαν μοντέλα λειτουργίας από άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ, όπου και εκεί το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει επεκταθεί σε εντυπωσιακό σημείο, το πρόβλημα λύθηκε -σε μεγάλο βαθμό- με την τοποθέτηση στα λεωφορεία ανδρών security, που εποπτεύονται όμως από ένα μικρό δημόσιο σχήμα.

Εν συνεχεία, θέλησαν να δουν τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου και εκεί διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα μεικτό σώμα ελεγκτών και ιδιωτών. Αποφάσισαν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, με κάποιες παραλλαγές, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χάρης Τσιόκας, και θα είναι έτοιμοι προς δράση από την 1η Απριλίου.

«Λουκέτο» την Τετάρτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

  • 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
«Παραλύουν» την Τετάρτη δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία
  • «Παραλύουν» την Τετάρτη δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία   
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα.
  • Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα διακοπεί η μετάδοση ειδήσεων από τους δικτυακούς τόπους in.gr, tovima.gr και tanea.gr, λόγω της συμμετοχής των Ενώσεων Συντακτών στην απεργία.
Στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως. Την ίδια ώρα χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10:30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Άγαλμα Βενιζέλου (ΠΑΜΕ).

Τα συνδικάτα ζητούν νέο μισθολόγιο χωρίς περικοπές και επιστροφή των δώρων, καθώς και να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.

Στην κινητοποίηση της Τετάρτης συμμετέχουν:
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες.
  • Οι τραπεζικοί υπάλληλοι με απόφαση της ΟΤΟΕ, το προσωπικό των ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί στο ΙΚΑ, στο ΕΚΑΒ και στην πρόνοια και το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν τα νοσοκομεία.
  • Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.
  • Κλειστά τα καταστήματα, μετά από απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
  • Από τα καθήκοντά τους απέχουν την Τετάρτη δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί του Δημοσίου.
  • Στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, από τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης έως τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις:
  • Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο προαστιακός
  • Το Μετρό θα λειτουργεί όλη την ημέρα, πηγαίνοντας όμως μόνο μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας
  • Το Τραμ θα λειτουργήσει κανονικά από 06:00 μέχρι 22:00
  • Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν όσοι θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια
  • Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.
  • Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάνουν στάση εργασίας. Τόσο η Aegean όσο και η Olympic Air θα προχωρήσουν σε τροποίηση του πτητικού τους προγράμματος.
  • Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Τις επόμενες ημέρες, η κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς ομαλοποιείται, εάν και:
  • Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τις 16:30 στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Τα υπόλοιπα μέσα θα κινηθούν κανονικά.
  • Τη Δευτέρα, όλα τα μέσα θα είναι ακινητοποιημένα μεταξύ 11:00 και 16:30, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν κοινή γενική συνέλευση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων.

Η επιμήκυνση για την Ελλάδα θα εξεταστεί στο πλαίσιο λύσης-πακέτο, επιμένει η Μέρκελ


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  
«Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο. Τα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι διάρκειας 3 ετών, ενώ στην Ιρλανδία 7 ετών. Οι συζητήσεις για τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος, από κοινού με άλλα μέτρα, είναι στο τραπέζι» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθιστώντας σαφές ότι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού δανείου συνδέεται άμεσα με τη λύση πακέτο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, και εμμέσως με το γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για τα παραπάνω θα ληφθούν στην κρίσιμη Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά υπογραμμίζοντας ότι «έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της», κάτι που όπως πρόσθεσε επιδρά θετικά στη γερμανική κοινή γνώμη. «Πολλοί Γερμανοί είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο», είπε και πρόσθεσε ότι όσο πιο αποφασιστικά ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, τόσο περισσότεροι θα πείθονται.

Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.

Η δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία στη Γερμανία  όπου τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας, επιστροφής στη δραχμή ενώ η Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ευθαρσώς στην έκθεσή της την οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και της αγοράς κρατικής ομολόγων.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους ή κουρέματος, «γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας», όπως δήλωσε. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την προσήλωσή της σε ένα σταθερό ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι το χρέος της Ελλάδας και η διαχείρισή του δεν πρόκειται να επιφέρει πρόσθετο βάρος στους Γερμανούς φορολογούμενους, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εφαρμόσει πλήρως το οικονομικό πρόγραμμά της.

«Για εμάς είναι θέμα αξιοπιστίας ως προς εμάς και τους Ευρωπαίους εταίρους» η πιστή εκτέλεση του προγράμματος, είπε ο κ.Παπανδρέου. Προς επίρρωση των παραπάνω, ο πρωθυπουργός έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί.
  • Στήριξη από Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους
Δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκαναν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

«Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Κατηγόρησε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση ότι «δεν έχει το θάρρος να συζητήσει με το λαό όσα είναι σήμερα αναγκαία και ελπίζω ότι πριν το επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιστρέψουμε σε λαϊκισμούς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Πρασίνων εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. «Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός μόνον κόμματος», είπε ο κ. Έτσντεμιρ ενώ πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων. [Newsroom ΔΟΛ]

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Σόιμπλε για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Η διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά και ζητήματα σχετικές με επενδύσεις θα εξετασθούν σήμερα, Τρίτη, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα εξετασθούν οι γερμανικές θέσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο σχεδιασμός για την καλύτερη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα διεκδικεί αποφάσεις που σχετίζονται με καλύτερους όρους δανεισμού και διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Σε αυτές περιλαμβάνεται:
-Η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
- Η έκδοση ευρωομολόγου για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων.
-Η βελτίωση των όρων δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
-Η δυνατότητα επαναγοράς μέρους του χρέους μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνη (EMS), που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013.
Πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν πάντως πως η γερμανική κυβέρνηση θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου ή τη μείωση του επιτοκίου του και θα τοποθετηθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τον ομόλογο του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, αλλά και για το φιλόδοξο σχέδιο της Κυβέρνησης για έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές που διανοίγονται για ευρύτερη σύμπραξη Ελλάδας – Γερμανίας στο οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.
Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους τη βούληση της Κυβέρνησης για ταχεία δημοσιονομική εξυγίανση και ολοκλήρωση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, αντίστοιχες αναφορές θα γίνουν και κατά την απογευματινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία θα παραστούν οι κ.κ. Σόιμπλε και Παπακωνσταντίνου.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Στο Βερολίνο τη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου

 Η συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγελάριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης


Στη Γερμανία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, όπου θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ. 
Κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα, κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης της Eυρωζώνης.
Ειδικότερα, αύριο (Δευτέρα), ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και την επομένη στο Ελσίνκι με την Φινλανδή ομόλογό του.
Πριν τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ -Βάλτερ Στάινμαϊερ, τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς επίσης και με τη Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ. Μια μέρα νωρίτερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πανεπιστήμιο Humboldt.
Μετά τις επαφές που θα πραγματοποιήσει με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί την Τετάρτη στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνάντηση με τη Φιλανδή ομόλογό του Μάρι Κιβινιέμι. Επιπλέον, στην φινλανδική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σάουλι Νιϊνίστο (Sauli Niinisto), ο οποίος θα παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς επίσης και με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Jutta Urpilainen
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία και η Φινλανδία ήταν οι δύο χώρες που τήρησαν την πιο σκληρή στάση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Έναν ακόμη «σταθμό» εν όψει των κρίσιμων συνόδων κορυφής του Μαρτίου αποτελεί και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής.
Ακολουθεί το πρόγραμμα:
  • Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου
6.00 μ.μ. Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Humboldt
  • Τρίτη 22 Φεβρουαρίου
9:00 π.μ. Συνάντηση με Πρόεδρο SPD, Sigmar Gabriel
10:00 π.μ. Συνάντηση με κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο SPD, Frank- Walter Steinmeier
11:00 π.μ. Συνάντηση με Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Cem Ozdemir
12:30 μ.μ. Συνάντηση με Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο FDP, Guido Westerwelle
2:00 μ.μ. Συνάντηση με Συμπρόεδρο Πρασίνων, Claudia Roth
6.30 μ.μ. Συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκλε.
7.00 μ.μ. Δηλώσεις
7:15 μ.μ. Δείπνο εργασίας
  • Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου
11:30 π.μ. Συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Mari Kiviniemi
11:45 π.μ. Γεύμα εργασίας
1:00 μ.μ. Δηλώσεις
2:15 μ.μ. Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κοινοβουλίου, Sauli Niinisto
Παρουσίαση του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής
3.10 μ.μ. Συνάντηση με την Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Jutta Urpilainen
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προβάδισμα 3,5% στο ΠΑΣΟΚ δίνουν δύο δημοσκοπήσεις


Προβάδισμα 3,5 εκατοστιαίων μονάδων στο ΠΑΣΟΚ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. 
Ειδικότερα σε έρευνα της εταιρίας «Pulse» που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει την προτίμηση των ερωτηθέντων σε ποσοστό 23,5%, έναντι 20% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά την ίδια δημοσκόπηση το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι», η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη και η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη... ισοψηφούν στο 2%, ενώ 3% εκφράζουν την προτίμηση τους σε «άλλο» κόμμα. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι προτίθενται να απόσχουν από την εκλογική διαδικασία ή ότι θα προτιμήσουν το λευκό ψηφοδέλτιο ανέρχεται στο 22%, ενώ το 8% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Αντιστοίχως σε έρευνα της εταιρίας «Rass» για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν της Κυριακής» την προτίμηση τους στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν το 26,1% των ερωτηθέντων, έναντι 22,7% που προτιμούν τη Νέα Δημοκρατία. Από τα άλλα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 1,8% και η Δημοκρατική Αριστερά 1,7%. Στο 2,8% φθάνουν όσοι προτιμούν «άλλο» κόμμα, 2,6% δηλώνουν προτίμηση στο λευκό ή το άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ στο 23% είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η αδιευκρίνιστη ψήφος

Σύγκλιση απόψεων πρυτάνεων – υπουργείου σε 13 σημεία

Σύγκλιση απόψεων σε 13 σημεία ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους πρυτάνεις. 
Τα σημεία συμφωνίας με τους πρυτάνεις επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρέστη και μίλησε στη Σύνοδο πρυτάνεων, που έγινε στο Ναύπλιο. «Ο ευρύς διάλογος για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση”, είπε η υπουργός, “έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα σημεία αυτά αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας”. Οι πρυτάνεις μετέφεραν στην υπουργό, την αγωνία τους για την ελλιπή, όπως είπαν, χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η οποία έχει περικοπεί κατά 35%, ενώ τόνισαν ότι και ο τομέας της έρευνας κινδυνεύει, παρά το γεγονός ότι σ΄ολόκληρη τη χώρα, το 70% του ερευνητικού έργου εκπονείται από τα Πανεπιστήμια.
Οι πρυτάνεις παραμένουν αντίθετοι ως προς τις προτάσεις του υπουργείου για τα Συμβούλια Διοίκησης που το υπουργείο προτείνει να περιλαμβάνουν και εξωπανεπιστημιακούς, καθώς και για την επιλογή του πρύτανη από πρόσωπα προερχόμενα ακόμη και από ιδρύματα του εξωτερικού. Ωστόσο η υπουργός άκουσε και τα παράπονα των πρυτάνεων για απαξιωτική πολιτική απέναντι τους. Η κ. Διαμαντοπούλου, όμως, είχε την ευκαιρία να τους διευκρινίσει ότι τιμά την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα ελληνικά ιδρύματα, το έργο των οποίων προβάλει σε κάθε ευκαιρία εντός ή εκτός Ελλάδας. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα του ασύλου, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες. Συμφωνήθηκε από όλους τους πρυτάνεις, η θεσμοθέτηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα Πανεπιστήμια και θα διαχειρίζεται κρίσεις σχετικές με το πανεπιστημιακό άσυλο.
Υπουργείο και πρυτάνεις αναγνωρίζουν ότι η συζήτηση με την υπουργό έγινε σε καλό κλίμα, ενώ η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου και θα εφαρμοσθούν πλήρως στα πανεπιστήμια από το 2013.
Τα σημεία στα οποία υπάρχει μερική η ολική συμφωνία είναι δεκατρία και συγκεκριμένα αφορούν :
- Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας, και αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής). Θέσπιση θεσμικών αντίβαρων για έλεγχο και λογοδοσία
- Την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας
- Την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας
- Τη θεσμοθέτηση περιφερειακών οργάνων για την εκπόνηση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης
- Τα Πανεπιστήμια να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις σπουδές (δομή, τίτλοι, οργάνωση, περιεχόμενο, κλπ) με βασική μονάδα τη Σχολή
- Την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τη δημιουργία περισσότερων διατμηματικών προγραμμάτων και την ίδρυση μεταπτυχιακών σχολών
- Την πλήρη εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων (ECTS)
- Τη χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για ένα ποσοστό της χρηματοδότησης
- Την πλήρη οικονομική διαχείριση από τα ίδια τα ιδρύματα
- Τη θεσμοθέτηση δυνατότητας για την οικονομική αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ
- Την εξειδίκευση λειτουργικών ιδιαιτεροτήτων μέσω των εσωτερικών κανονισμών
- Μεταβατική περίοδο μέχρι το 2013 για την πλήρη εφαρμογή.
Ειδικότερα η υπουργός, κλείνοντας την ομιλία της επισήμανε: «Σταθερή συνιστώσα όλων των έως τώρα προτάσεων του υπουργείου είναι η προσήλωση στο «πρώτα ο μαθητής». Για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σήμερα λέμε «πρώτα ο φοιτητής». Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς είναι από τα βασικά αιτούμενα της κοινωνίας που απαιτεί άμεση και σημαντική βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της δυναμικής των πτυχίων, ώστε οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων να βγαίνουν προετοιμασμένοι για τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που τους περιμένουν».