Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Σενάρια για εκλογές - εξπρές

  • Πιθανότερη ηµεροµηνία η 12η Δεκεµβρίου
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

  • ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010
Ο Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο  Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.  Ο Πρωθυπουργός ήταν πόλος έλξης  για τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης,  µετά τη διακαναλική συνέντευξη που  έδωσε την περασµένη Δευτέρα,  όπου µίλησε για πρόωρες εκλογές
Εκλογές το συντοµότερο δυνατό θα προκηρύξει ο Γιώργος Παπανδρέου, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί καθαρά στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές θα πραγµατοποιηθούν στις 5 ή τις 12 Δεκεµβρίου, αν φυσικά συντρέξουν οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Μάλιστα, κυκλοφορούν και σενάρια µε βάση τα οποία η κυβέρνηση θα µπορούσε να αναβάλει τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προχωρήσει στην κήρυξη «δίδυµων» εκλογών για τις 12 Δεκεµβρίου. Δεδοµένου ότι η ηµεροµηνία των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών ορίζεται διά νόµου, αρκεί µια απλή τροπολογία για τη µετάθεσή τους. Στην περίπτωση αυτή θα αποτρεπόταν η πρόσθετη αναστάτωση που θα προκαλούσε µια τρίτη εκλογική αναµέτρηση µέσα σε διάστηµα ενός µήνα.

Οπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του την περασµένη Τετάρτη, οι πρόωρες εκλογές «είναι µονόδροµος» από τη στιγµή που οι κάλπες της 7ης Νοεµβρίου θα καταγράψουν αποδοκιµασία των υποψηφίων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ειδικά στις περιφέρειες.

Καταγράφουν άνοδο. Αν και οι δηµοσκοπήσεις που έγιναν µετά τη Δευτέρα, οπότε και ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε το δίληµµα των εκλογών της επόµενης Κυριακής, καταγράφουν µία σαφή άνοδο της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε σηµαντικά και η διαφορά στην πρόθεση ψήφου µεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δηµοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίµου επιµένουν ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν µπλοφάρει αλλά είναι αποφασισµένος να πάει σε εκλογές, για να λήξει η οµηρεία του ίδιου και της κυβέρνησης».

Αποφασισµένος. Σύµφωνα µάλιστα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου εµφανίζεται τόσο αποφασισµένος, που είναι πιο πιθανό να προκηρυχθούν εκλογές για τον επόµενο µήνα, παρά αυτές να αποφευχθούν. Η ιδέα των πρόωρων εκλογών ωρίµασε στο ΠΑΣΟΚ από τη στιγµή που διαφάνηκε αρχικά η απώλεια της µεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, και στη συνέχεια η διαπίστωση ότι στον β’ γύρο, το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε να βρεθεί µπροστά σε µετωπικά σχήµατα, τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσµα την ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων.

Πρωτοβουλία. Σε µια συνεδρίαση της Οµάδας Στρατηγικού Σχεδιασµού την περασµένη εβδοµάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, αποφασίστηκε να υπάρξει διόρθωση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και να δοθεί στην ψήφο της 7ης Νοέµβριου πλην όλων των άλλων και χαρακτήρας «ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Και παρά τις απόψεις που διατυπώθηκαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ πως σύρεται στην ατζέντα της Νέας Δηµοκρατίας που έθεσε εξ αρχής θέµα αντιµνηµονιακής ψήφου στις εκλογές, αποφασίστηκε να γίνει το βήµα και να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η απόφαση ήταν συγκεκριµένα, να δώσει ο Γ. Παπανδρέου συνέντευξη (απορρίφθηκε πρόταση για το Ζάππειο και κατέληξαν στη διακαναλική) και αφού προηγηθεί µια διαρροή ότι «παίζει θέµα πρόωρων εκλογών», στο πλαίσιό της ο Πρωθυπουργός να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ως αποτέλεσµα ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσµατος στις εκλογές του Νοεµβρίου.

Απόλυτα βέβαιος. Οι κριτικές που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός για την απόφασή του από το σύνολο σχεδόν του Τύπου, δεν πτόησαν το Μαξίµου. Ολες οι πληροφορίες, από συνοµιλητές του Πρωθυπουργού, αλλά και συνεργάτες του, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ίδιος είναι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της κίνησής του και για το αποτέλεσµα που αυτή θα έχει. Θεωρεί ότι µε την κίνηση αυτή και µε δεδοµένη την κατάσταση που απεικονίζουν οι δηµοσκοπήσεις για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δηµοκρατία, η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία είναι εξασφαλισµένες. Κυρίως όµως πιστεύει ότι η πολιτική απόφαση στην οποία έχει καταλήξει, θα απαλλάξει τη χώρα από περιπέτειες καθώς θα δώσει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να διαχειριστεί µε λυµένα χέρια τις κρίσιµες από κάθε άποψη αποφάσεις που πρέπει να λάβει, µε δεδοµένες τις πιέσεις της τρόικας για νέα µέτρα έπειτα από την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείµµατος.

«Οχι στην οµηρεία». «Δεν µπορούµε να πάµε σε διαπραγµατεύσεις µε δεµένα χέρια. Δεν µπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας σε αυτή την κρίσιµη φάση, µια κυβέρνηση υπό την οµηρεία της αντιπολίτευσης. Οι πολιτικές που ακολουθούµε, είναι πολιτικές για τη διάσωση της χώρας. Πώς µπορούµε να συνεχίσουµε αυτή την προσπάθεια, όταν υπάρχει µια αντιπολίτευση που όχι µόνο αµφισβητεί την προσπάθεια, αλλά και την υπονοµεύει ευθέως», φέρεται να είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, επεξηγώντας την επιµονή του στο στοίχηµα που έχει θέσει.

Το µπόνους. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν σχετικά ότι µε τις 8 µονάδες διαφορά που εµφανίζεται να έχει σήµερα το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δηµοκρατίας, ο εκλογικός «νόµος Παυλόπουλου» (χαρίζει 50 έδρες µπόνους στο πρώτο κόµµα), µε τον οποίο θα πραγµατοποιηθούν οι εκλογές, θα δώσει και πάλι µια άνετη πλειοψηφία στο κυβερνών κόµµα, έστω και αν αυτή είναι ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε την πλειοψηφία που σήµερα διαθέτει. Επισήµαιναν ακόµη ότι µια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον επόµενο µήνα θα µπορούσε να επιτείνει τα εσωκοµµατικά προβλήµατα της Νέας Δηµοκρατίας, καθώς λογικά, ο πρόεδρος του κόµµατος Αντ. Σαµαράς δεν θα άφηνε να χαθεί η ευκαιρία για να εκκαθαρίσει το κόµµα από βουλευτές που δεν πρόσκεινται σ’ αυτόν, αλλά λ.χ στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Με λίστα. Υπενθυµίζεται σχετικά ότι αν πραγµατοποιηθούν πρόωρα εκλογές το διάστηµα ώς τον Μάρτιο του 2011 οπότε και συµπληρώνεται το 18µηνο από τις προηγούµενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι εκλογές αυτές θα πραγµατοποιηθούν µε λίστα και όχι µε σταυρό προτίµησης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόµος.

Και ακραίο σενάριο για δίδυµες εκλογές (βουλευτικές και δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών) στις 12 Δεκεµβρίου

Οι προθεσµίες και η αυτοδυναµία

Του ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η διενέργεια εκλογών στις 12 Δεκεµβρίου δεν συναντά θεσµικά εµπόδια, αφού η προκήρυξή τους µπορεί να ανακοινωθεί στις 15 Νοεµβρίου
Η φηµολογία για πρόωρες εκλογές τον Δεκέµβριο – µήνας που έχει µείνει ορφανός από εκλογές εδώ και έναν αιώνα – άρχισε να κυκλοφορεί την περασµένη Κυριακή και επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα µε τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Η απόφαση αυτή, αν πρόκειται για απόφαση, αναζητεί την ηµεροµηνία της και την ερµηνεία της.

Ως προς την ηµεροµηνία, οι διαρροές επιµένουν για τις 5 ή, το πιθανότερο, τις 12 Δεκεµβρίου.

Πράγµατι, δεδοµένου ότι χρειάζονται τουλάχιστον 23 πλήρεις ηµέρες από την προκήρυξη µέχρι τη διενέργεια των εκλογών, η 5η Δεκεµβρίου εµφανίζεται απολύτως απίθανη. Προϋποθέτει τη διάλυση της Βουλής πριν από τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών – ενέργεια θεσµικά και πολιτικά άκοµψη, αφού εκτός των άλλων, ακυρώνει πλήρως τον χαρακτήρα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, δεδοµένου µάλιστα ότι η µεγάλη πλειοψηφία περιφερειών και δήµων θα κριθεί στις 14 Νοεµβρίου.

Η διενέργεια εκλογών στις 12 Δεκεµβρίου δεν συναντά θεσµικά εµπόδια αφού η προκήρυξή τους µπορεί να ανακοινωθεί στις 15 Νοεµβρίου, ενώ είναι σύµφωνη και µε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα «συνεκτιµηθούν» όλα τα δεδοµένα, άρα και το αποτέλεσµα του β’ γύρου. Ποια µπορεί όµως να είναι η πολιτική ερµηνεία µιας τέτοιας απόφασης;

Η πολιτική ερµηνεία. Μια ενδεχόµενη ήττα του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεµβρίου δεν στοιχειοθετεί από µόνη της επαρκή δικαιολογία για να προσφύγει στις κάλπες µια κυβέρνηση πανηγυρικά εκλεγµένη πριν από 13 µήνες και η οποία διαθέτει ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλωστε οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που ενδεχοµένως θα ηττηθούν είναι, σχεδόν στην ολότητά τους, αυτοδιοικητικά ή κοµµατικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται και αντιπροσωπεύουν τον σκληρό πυρήνα του κόµµατος και όχι την ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία που το ανέδειξε στην κυβέρνηση.

Ηττα του κόµµατος. Υπό την έννοια αυτή, µια ενδεχόµενη ήττα θα συνιστά κυρίως ήττα του κοµµατικού ΠΑΣΟΚ το οποίο, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στην εξουσία, ξεδιπλώνει τις πιο αλαζονικές όψεις της λειτουργίας του αδυνατώντας να αφουγκραστεί τον σφυγµό της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η επιλογή Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής και η συνακόλουθη αδυναµία να αποτραπεί µια υποψηφιότητα, τύπου Δηµαρά, η οποία προσφέρει εύκολη διαφυγή σε δυσαρεστηµένους από την κυβερνητική πολιτική, που δεν θα ήθελαν να απαρνηθούν την παραταξιακή ταυτότητά τους.

Αναγκαίο κακό. Ο αντίλογος σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι µια καταψήφιση των κοµµατικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ θα µεταφραστεί (όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς) ως αποδοκιµασία της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι όµως προφανές ότι µια περιοριστική οικονοµική πολιτική, στην έκταση και µε την ένταση που εφαρµόζεται, είναι αδύνατον να συγκεντρώνει την επιδοκιµασία των πολιτών. Μόνον ως αναγκαίο κακό µπορεί να αντιµετωπιστεί και εποµένως µια χαλαρή αντικυβερνητική ψήφος σε αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η πιο ήπια µορφή διαµαρτυρίας που προσφέρεται στους πολίτες.

Συνεπώς πού βρίσκονται τα αδιέξοδα που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός και ποια διέξοδο από τα αδιέξοδα µπορεί να προσφέρει η προσφυγή στις κάλπες;

Φάντασµα χρεοκοπίας.
Οσον αφορά την οικονοµική πολιτική, οι αγορές ήδη από την πρώτη στιγµή έδειξαν ότι δεν αρέσκονται σε πολιτικά παιχνίδια. Είναι εποµένως πιθανόν, αν πράγµατι οδηγηθούµε σε πρόωρες εκλογές, να δούµε κατά την προεκλογική περίοδο το φάντασµα της χρεοκοπίας ολοζώντανο µπροστά µας µε εκτίναξη των spreads και διαρροή κεφαλαίων, την οποία θα χρεωθεί η κυβέρνηση µε τις συνακόλουθες εκλογικές συνέπειες.

Διενέργεια εκλογών χωρίς εκ των προτέρων σαφή και ορατή την επόµενη κυβερνητική πλειοψηφία είναι πρακτικά αδιανόητη. Και το κρίσιµο ερώτηµα που άφησε αναπάντητο η συνέντευξη του Πρωθυπουργού είναι η επόµενη µέρα.

Γιατί έπειτα από µια ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αρκεί το ΠΑΣΟΚ να επαναβεβαιώσει ότι θα είναι πρώτο κόµµα απέναντι σε µια πολλαπλά τραυµατισµένη Ν.Δ.

Μελλοντικές συµµαχίες. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει την ενότητά του – και η εικόνα που έδειξε το τελευταίο δίµηνο ο κοµµατικός µηχανισµός δεν προσφέρει τα καλύτερα εχέγγυα. Ενώ µια ενδεχόµενη επικράτηση του Γιάννη Δηµαρά στην Αττική είναι πιθανόν να ανοίξει την όρεξη για συγκρότηση ενός κοµµατικού µορφώµατος µε αριστερό - λαϊκό λόγο που δύσκολα θα µπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο. Εποµένως, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών προϋποθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ θα µπορέσει µε αξιοπιστία να προδιαγράψει τις µελλοντικές συµµαχίες του, αφού δύσκολα θα ξαναβρεί (ακόµα και µε τον Νόµο Παυλόπουλου) την ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει σήµερα.

Παπανδρέου: «Δεν σηκώνω κουβέντα»




Οργή Γιώργου ανάγκασε τη Μέρκελ να πάρει πίσω τα σχέδιά της

ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια  της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά  τη Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαίωσε την  προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική  κυβέρνηση για την αναδιαπραγμάτευση  των ιδιαιτέρως επαχθών όρων του  Μνημονίου
Μέσα από «κόντρες» και συμβιβασμούς οι 27 κατέληξαν τελικώς στη Σύνοδο Κορυφής σε συμφωνία για περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβώνας, έτσι ώστε να συσταθεί ένας Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, η απαίτηση της Ανγκελας Μέρκελ να υπάρξει πρόβλεψη στη Συνθήκη για αφαίρεση ψήφου από τα κράτη που κατ΄ εξακολούθηση παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας απερρίφθη επί της ουσίας μετά την έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου- ο οποίος μάλιστα δεν έκρυψε και την πρόθεσή του ακόμη και να αποχωρήσει από τη Σύνοδο εάν το θέμα παρέμενε προς συζήτηση στο τραπέζι. Η οξεία αντίδραση του έλληνα πρωθυπουργού αιφνιδίασε τη γερμανίδα καγκελάριο, που επικαλέστηκε τη βοήθεια που έχει δώσει το Βερολίνο πρωτίστως, αλλά και άλλοι εταίροι, στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, όταν η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως αυτό δεν σημαίνει πως οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να χάνει τη φωνή της ως... αντάλλαγμα, κυρίως όταν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφαλείας, αγροτικής πολιτικής, περιφερειακής πολιτικής κ.λπ. Κατόπιν αυτού, η πλειονότητα των ηγετών των κρατών- μελών συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό και το θέμα απεσύρθη- προς μεγάλη δυσφορία της κ. Μέρκελ.

Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, που θα περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό τομέα κι ως εκ τούτου θεωρείται αυτονόητο ότι θα προβλέπει και τη λεγόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπίαείτε με την επιμήκυνση της εξόφλησης των δανείων είτε με το «κούρεμα» (haircut)- θα θεσμοθετηθεί μετά το 2013, όταν θα λήξει ο τρέχων μηχανισμός, με αλλαγή της Συνθήκης. Τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαίωσε αφενός μεν την υποστήριξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης, αφετέρου την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε δύο κατευθύνσεις: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. από το ΔΝΤ και την Ενωση, αλλά και την αναδιαπραγμάτευση των ιδιαιτέρως επαχθών όρων του Μνημονίου. Παράλληλα όμως ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι σε συνομιλίες του με ομολόγους του διευκρίνισε πως είναι προσηλωμένος στη συνέχιση του οικονομικού του προγράμματος για τις αλλαγές με απόλυτη συνέπεια.

Αμεσες συνέπειες και για την ελληνική οικονομία έχουν οι αποφάσεις των 27 για σύσταση Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, με τη συνδρομή μάλιστα τραπεζών κι επενδυτών.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι έχει έρθει ακόμη εγγύτερα το ζήτημα της παράτασης για την αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. που η Ελλάδα στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Ενωση και το ΔΝΤ. Θεωρητικά, το Μνημόνιο λήγει το 2013, οπότε θα έπρεπε κι η Ελλάδα να ξεκινήσει να ξεπληρώνει τους δανειστές των 110 δισ. Στο πλαίσιο μιας παράτασης όμως- που διευκολύνεται πλέον από την ύπαρξη του Μόνιμου Μηχανισμού μπορεί να ξεπληρώσει σε ευθετότερο χρόνο το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε τις δυο δύσκολες χρονιές για το δημόσιο χρέος (το 2013 και το 2014, οπότε ετησίως θα έπρεπε να δίνουμε κάπου 70 δισ.), να ελαφρυνθεί κάπως η Αθήνα.

Αυτή, βέβαια, είναι η θετική όψη του νομίσματος. Διότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Γερμανία τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης- και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως οι δικές της απόψεις είναι αυτές που περνούν- πάει... πακέτο και με το λεγόμενο «κούρεμα» (haircut) των κρατικών ομολόγων της χώρας που θα προσφεύγει στον Μηχανισμό. Η επιχειρηματολογία του Βερολίνου είναι ότι το κόστος της συνδρομής σε μια χώρα που κινδυνεύει με χρεοκοπία δεν μπορούν να το επωμίζονται αποκλειστικά οι φορολογούμενοι αλλά και οι επενδυτές. Ετσι, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι αγορές είναι εξαιρετικά πιθανόν να θεωρήσουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιο πιθανή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα- αλλά επίσης και το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα (όπως και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) θα αυξηθεί. Κι αυτό διότι ο επενδυτής θα προσμετρά και το πιθανό «κούρεμα»- οπότε θα ζητά μεγαλύτερη απόδοση.

Μια ακόμη επίπτωση- πολιτικού χαρακτήρα, πέραν του οικονομικού, όπως επεσήμαιναν κοινοτικοί παράγοντες- είναι ότι οι χώρες που θα χρειαστούν σε κάποια φάση να προσφύγουν στον Μηχανισμό θα ενταχθούν εκούσες άκουσες σε μια «δεύτερη ταχύτητα» της ευρωζώνης, με τη δημοσιονομική τους πολιτική όχι απλώς να υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες (κι ενδεχομένως από το ΔΝΤ), αλλά να είναι και πολύ πιο σκληρή από ό,τι για τους υπολοίπους. Μια τέτοια «γεύση» έχει ήδη πάρει η Ελλάδα- κι είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι η Αθήνα σύντομα θα αποκτήσει παρέα.

  • Ο διάλογος που «στρίμωξε» την καγκελάριο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Εάν αυτό το θέμα της στέρησης ψήφου μπει στο κείμενο, μπλοκάρω τα πάντα αυτή τη στιγμή. Ούτε συζήτηση! Αρνούμαι να το δεχθώ!

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ:
Εγώ επιμένω! Εμείς σας βοηθήσαμε, κ. Παπανδρέου. Μην το ξεχνάτε, σας στηρίξαμε!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
Το εκτιμούμε. Ομως είναι κόκκινη γραμμή για μένα η ασφάλεια της χώρας μου και η εθνική της κυριαρχία. Δεν μπορούμε να υποσκάπτουμε τη δημοκρατία, ακόμη και την αξιοπρέπεια των λαών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Δεν βλέπω πρόωρες εκλογές, αλλά..."


  • Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγορεί τον Αντ. Σαμαρά για την εκλογολογία, μιλάει για αντιμετώπιση του ελλείμματος, δεν αναμένει νέα δυναμική κίνηση από τον χώρο του ΠαΣοΚ, ενώ αποδίδει χαρακτηριστικά... καρχαρία στην Ντόρα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γίνουν εθνικές εκλογές εφέτος ή του χρόνου, προβλέπει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» λίγες ημέρες αφότου ο Γ. Παπανδρέου συνέδεσε το αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο Θ. Πάγκαλος εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να μη σηκώσει το γάντι που είχε πετάξει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, θεωρεί όμως ότι το βράδυ των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όλοι θα δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κρίνει απολύτως λογικές τις πρόσφατες προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, ενώ αναφερόμενος στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη την παρομοιάζει με πολιτικό καρχαρία, που «μυρίζει αίμα» και ξέρει πότε να επιτεθεί στον αντίπαλό της.

- Κύριε αντιπρόεδρε, γιατί ο Πρωθυπουργός θέτει ένα τόσο μεγάλο δίλημμα τώρα, μπροστά σε κάλπη αυτοδιοικητικών εκλογών;

«Νομίζω ότι εδώ το πράγμα το ξεκίνησε ο κ. Σαμαράς, όπως ήταν φυσικό κατά την άποψή μου, γιατί είναι αντιπολίτευση και θέλει να συσπειρώσει τους οπαδούς του. Εθεσε το θέμα με τη μορφή δημοψηφίσματος, κατά ή υπέρ του μνημονίου. Υπήρχαν πολύ μικρά περιθώρια για τον Πρωθυπουργό. Επρεπε να κάνει ότι δεν ακούει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε θα υπήρχε κριτική ότι ζούμε σε δύο διαφορετικές χώρες κτλ., ή να σηκώσει το γάντι. Ο Παπανδρέου σήκωσε το γάντι».

- Αργησε όμως. Ο κ.Σαμαράς έθεσε το ζήτημα προ δύο μηνών.

«Ναι. Κατηγορεί λοιπόν κανείς τον Πρωθυπουργό γιατί το έκανε ή γιατί δεν έπρεπε να το κάνει. Το ότι το κάνει αργότερα σημαίνει ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Τουλάχιστον αυτό μού λέει η λογική μου. Αλλά δεν νομίζω ότι το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός είναι “αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα, θα κάνω εκλογές την άλλη μέρα”. Οπως ξέρετε, αυτό είναι δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρέπει το επιχείρημα για την προσφυγή στις κάλπες να είναι πειστικό. Δεύτερον, ποιο θα είναι το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα;».

- Αυτό εσείς θα μας το πείτε.

«Ομολογώ ότι δεν είμαι σε θέση να το πω. Τι θα γίνει δηλαδή αν το ΠαΣοΚ χάσει τη μία ή την άλλη περιφέρεια αλλά κερδίσει συνολικά μεγάλο αριθμό περιφερειών ή δήμων; Ολα αυτά θα συνεκτιμηθούν και οι εκτιμήσεις θα είναι υποκειμενικές. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών, όπως πάντα, όλοι θα δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Εγώ έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές εφέτος ή του χρόνου, αλλά μπορεί να κάνω λάθος».

- Διεθνώς αρχίζει να συζητείται η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που η κυβέρνηση σπεύδει να διαψεύσει. Μήπως τελικά βρισκόμαστε κοντά στο σημείο αυτό;

«Προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα, κ. Κωβαίε. Αλλά η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».

- Ποιοι είναι οι παράγοντες αποσταθεροποίησης για τους οποίους μίλησε ο Πρωθυπουργός;

«Είναι η όσμωση ενός λόγου ο οποίος αμφισβητεί την κρατική υπόσταση και όχι απλώς την πολιτική της κυβέρνησης και η συντονισμένη χρησιμοποίηση μικρών αλλά πολύ αποτελεσματικών ομάδων, οι οποίες θα διαδηλώνουν ή θα παρεμβαίνουν στη δημόσια ζωή κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τη δική τους τάση για επίδειξη».

- Από πού προέρχονται αυτές οι ομάδες;

«Από οπουδήποτε».

- Πέραν των κινδύνων αποσταθεροποίησης,τους οποίους καταλαβαίνω ότι φοβάστε, εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές;

«Δεν νομίζω. Τα κόμματα εξουσίας συσπειρώνονται γύρω από το έργο που έχουν να επιτελέσουν και βεβαίως τη νομή της ίδιας της εξουσίας. Επομένως, η περίπτωση να διαμορφωθεί από τον χώρο του ΠαΣοΚ νέο κόμμα ή νέα πολιτική κίνηση με αξιώσεις κυβερνητικές είναι απίθανη προς το παρόν».

- Αναμένουμε πάντως από τον δεξιό χώρο το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, αμέσως μετά τις εκλογές.

«Η κυρία Μπακογιάννη είναι νέα κοπέλα, γεμάτη δυνάμεις και γνώσεις. Κάτι θα κάνει!».

- Εσχάτως έχετε βρειως κυβέρνησηέναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Βλέπετε να τηρεί και η κόρη του αντίστοιχη πολιτική στάση;

«Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Η κυρία Μπακογιάννη επιτίθεται στην κυβέρνηση όταν τη βρίσκει αδύναμη, συχνά ταχύτερα από τον κ. Σαμαρά, διότι η πολιτική παιδεία της τής επιτρέπει να αντιλαμβάνεται τις αδυναμίες του αντιπάλου. “Μυρίζει αίμα, she smells blood”, που θα έλεγαν οι Αμερικανοί, χωρίς να λέω ότι αυτό είναι κάτι άγριο».

- Συμφωνείτε με όσους διαπιστώνουν περισσότερα προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό;

«Περισσότερα ή λιγότερα δεν ξέρω. Προβλήματα συντονισμού υπάρχουν και προσπαθούμε πολύ φιλότιμα να τα ξεπεράσουμε. Τα περισσότερα ξεπερνιούνται. Αλλα όμως έχουν ρίζες μέσα στην κοινωνία».

- Οι επιλογές Σγουρού- Καμίνη προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός σας...

«Αν αυτές οι επιλογές ήταν καλές, ή όχι, θα πρέπει να το δούμε, όχι μόνο με βάση το αποτέλεσμα αλλά και σε σχέση με το πώς οι διάφοροι μετέχοντες βίωσαν αυτήν την εμπειρία. Ο κ. Σγουρός, για παράδειγμα, νομίζω ότι αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που είχα εγώ με τον κ. Αβραμόπουλο. Βρίσκεται μπροστά σε μια “μη υπαρκτή” υποψηφιότητα. Κανείς δεν ξέρει τίποτε για τον κ. Δημαρά, πέραν του ότι είναι συμπαθητικό και καλό παιδί».

- Ξέρουν όλοι ότι δεν ψήφισε το μνημόνιο.

«Ναι. Πάντως πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι εκμεταλλευόταν επικοινωνιακά πολύ καλά όλα τα επιχειρήματα που του δίνονταν».

«Πράξεις κοινής λογικής οι προτάσεις Προβόπουλου»

- Ο κ.Ρεν είπε προ δύο εβδομάδων ότι υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Φοβάται να πει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση;

«Είναι μια θεωρητική υπόθεση. Τα μέτρα που υπάρχουν επαρκούν,κυρίως γιατί δεν έχουμε εξαντλήσει το “οπλοστάσιό” μας στον τομέα των εσόδων και ιδιαίτερα των φορολογικών».

- Τι περιέχει δηλαδή αυτό το οπλοστάσιο;

«Υπάρχουν μια σειρά μέτρα. Συνάδελφοί σας έχουν εξεγερθεί κατά του κ.Προβόπουλου γιατί έκανε προτάσεις που κατά τη γνώμη του μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση του κράτους με τους πολίτες.Οι περισσότερες, αν συζητηθούν σοβαρά και υπεύθυνα, δεν θα συναντήσουν βάσιμη αντίρρηση.Είναι πράξεις κοινής λογικής για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων».

- Ως τώρα όμως δεν συμπεριέλαβε τέτοιες προτάσεις η κυβέρνηση στην πολιτική της.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθούν. Αυτό που λέει,ας πούμε,για τους δημοσιογράφους στα τρία κρατικά κανάλια. Αν εφαρμοστεί σωστή διαχείριση προσωπικού, ίσως καταλήξει σε πολύ λιγότερους. Θα μου πείτε “πού θα βρουν δουλειά οι υπόλοιποι”. Αυτή η νοοτροπία μάς οδήγησε εδώ».

«Τι να κάνουμε; Κάποιοι ενοχλήθηκαν»

- Η φράση σας «μαζί τα φάγαμε» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Εχετε δεύτερες σκέψεις;

«Ακούστε· κατ΄ αρχάς δεν εννοούσα τραπέζι με φαγητά. Βέβαια, έτσι ενέπνευσα τους χυδαιότερους από τους σχολιογράφους και σκιτσογράφους, λόγω της εμφάνισής μου, και χρησιμοποιήθηκε η φράση μου σε ανακοινώσεις κομμάτων. Σας διαβεβαιώ: δεν είμαι χοντρός επειδή το επιλέγω, αλλά επειδή προφανώς έχω αποτύχει στην προσπάθεια να αδυνατίσω. Η επίθεση σε κάποιον για ένα σωματικό του ελάττωμα είναι μια μορφή κτηνωδίας. Οταν προέρχεται, δε, από ένα κόμμα, του προσδίδει κτηνώδη υφή. Επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Με τη φράση μου δεν εννοούσα συνεστίαση, αλλά το πολύ γνωστό σε όλους: ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει άπειρους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εξυπηρετούν ανάγκες, αλλά βρίσκονται εκεί γιατί κάποιος υπάκουσε σε εντολές κομματάρχη ή βουλευτή, με αντάλλαγμα την ψήφο. Αυτό δεν είναι αξιοσέβαστο».

- Ενόχλησε όμως αυτό που είπατε.

«Τι να κάνουμε; Κάποιοι ενοχλήθηκαν, πολλοί άλλοι όχι. Ετσι γίνεται πάντα όταν αγγίζεις μια μικρή ομάδα που έχει συμφέροντα σε καταστάσεις μη κανονικές, για να το πω έτσι».


Απαλλοτριώσεις και αναπλάσεις σε γειτονιές της δυτικής Αθήνας

Το Όρος Αιγάλεω (στο φόντο) «ουσιαστικά διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο»

Το Όρος Αιγάλεω (στο φόντο) «ουσιαστικά διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο»
Στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης της δυτικής Αθήνας, η πλατεία Αγίου Στυλιανού στο Δήμο Ζεφυρίου θα αναπλαστεί με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ τρεις άλλοι χώροι θα απαλλοτριωθούν στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

«Έχουμε όραμα, γνώση και ευαισθησία και για μας η δυτική Αθήνα αποτελεί προτεραιότητα και όχι υποδοχέα εξυπηρέτησης των αναγκών της υπόλοιπης πόλης» τόνισε η υπουργός, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Αγίων Αναργύρων.

«Με χρήματα από τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους χώρους, που μαζεύονται στο Πράσινο Ταμείο, προχωράμε σε απαλλοτριώσεις νέων χώρων ώστε να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Έχουμε ήδη επιλέξει τους πρώτους χώρους και θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά από συνεργασία με τους δήμους» ανέφερε.

Μέχρι στιγμής οι απαλλοτριώσεις αφορούν:

  • Χώρο 1.680 τετραγωνικών μέτρων στο Καματερό που προβλέπεται να γίνει άλσος από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Το υπουργείο προχωρά άμεσα -έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις για άρση της απαλλοτρίωσης- ώστε να εξασφαλιστεί ο χώρος και να προστατευτεί και αναδειχθεί το διερχόμενο ρέμα.
  • Χώρο 860 τετραγωνικών μέτρων στους Αγίους Αναργύρους, μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αιόλου, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως «κοινόχρηστος» με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Οι πράξεις αναλογισμού αποζημιώσεων έχουν συνταχθεί.
  • Δεύτερο χώρο στους Αγίους Αναργύρους, εμβαδού 1400 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται ανατολικά του πάρκου Τρίτση προς την Εθνική Οδό, μεταξύ των οδών Παρθενώνος και Εύβοιας. Οι προτάσεις για απαλλοτρίωση των παραπάνω χώρων έχουν γίνει από το Δήμο Αγίων Αναργύρων σε απάντηση εγγράφου του ΥΠΕΚΑ.
Η T. Μπιρμπίλη, τέλος, αναφέρθηκε στο όρος Αιγάλεω, έναν ορεινό όγκο εξαιρετικής σημασίας για όλη την πόλη, ο οποίος ουσιαστικά διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο, όπως προβλέπει και ο σχεδιασμός του Οργανισμού Αθήνας. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

«Δεν μπλοφάρω, δεν δραπετεύω» δηλώνει ο Γ.Παπανδρέου για τις πρόωρες κάλπες

«Έτοιμος να με κρίνουν ξανά οι πολίτες»
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
«Δεν μπλοφάρω, δεν δραπετεύω από τα προβλήματα, δεν υπολογίζω την υστεροφημία, μπροστά στις επιτακτικές ανάγκες και το μέγεθος των προκλήσεων», τονίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην RealNews και χαρακτηρίζει «αστεία πράγματα» τις αιτιάσεις ότι έχει επιλέξει στρατηγική εξόδου, όπως ο Κώστας Καραμανλής.

«Έδωσα και δίνω όλο τον εαυτό μου για να αποφύγει η χώρα μου την χρεοκοπία, ανέλαβα ιστορικές ευθύνες, με πολλή περίσκεψη, αλλά χωρίς ποτέ να δειλιάσω», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και δηλώνει έτοιμος να τον κρίνουν ξανά οι πολίτες, όποτε χρειαστεί.

Υπογραμμίζει ότι, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και προσθέτει πως «ήττα» για τον ίδιο είναι να μην μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στη μάχη για την αλλαγή της Ελλάδος. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία δεν θα εξαρτηθεί από ένα μεμονωμένο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά από το αν η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο.

«Έχουμε χρέος να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι «η σωτηρία της χώρας είναι υπόθεση του λαού και όχι κάποιας πεφωτισμένης πολιτικής ελίτ».

«Παρά τρίχα γλιτώσαμε τη χώρα από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων, βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης. Αν η πορεία αυτή αμφισβητηθεί, είναι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος να υπονομευθούν οι θυσίες των Ελλήνων, η σημερινή σταθερότητα και το ομαλό μέλλον της χώρας», δηλώνει ο Γ.Παπανδρέου.

Εκτιμά ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και τονίζει ότι η «χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα τις φέρει σε πέρας, χωρίς να λογαριάζουμε το δήθεν πολιτικό κόστος. Το 2013 η κατάσταση στη χώρα θα είναι πολύ καλύτερη και θα έχουμε μπει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά».

«Δεν υπάρχει πιθανότητα υπογραφής νέου μνημονίου, απλούστατα γιατί δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Αν συνεχίσουμε αταλάντευτοι, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα, το 2013, με τη λήξη του μνημονίου, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα όπως οι άλλες, που θα δανείζεται πια μόνο από τις αγορές για να ικανοποιεί της δανειακές της ανάγκες».

Ο Γ. Παπανδρέου αποδίδει στον Αντώνη Σαμαρά διγλωσσία, γιατί «άλλα λέει μέσα και άλλα έξω», επικρίνει τα κόμματα της Αριστεράς ότι «εγκλωβίζονται σε λογικές μικροκομματικής αντιπαράθεσης, στείρας άρνησης της πραγματικότητας και κάθε συνεργασίας», ενώ στον Γ.Καρατζαφέρη, αναγνωρίζει ότι «συντάχθηκε υπεύθυνα για τη σωτηρία της χώρας», παρότι, όπως αναφέρει, «μας χωρίζουν καθοριστικής σημασίας πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές σε πολλά θέματα».

Τέλος, ο Γ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στα θέματα διαφάνειας, τονίζει ότι «λάβαμε και λαμβάνουμε επιπλέον νομοθετικά μέτρα για τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο της χώρας, από το πραγματικό ‘πόθεν έσχες’, έως τον νόμο ‘διαύγεια’ στο Διαδίκτυο. Στη Βουλή, συγκροτούμε πραγματικές Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να διερευνηθούν και αποδοθούν ευθύνες, όπου και σε όποιους, αυτές υπάρχουν».

* «Πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών, όπως πάντα, όλοι θα δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Εγώ έχω την αίσθηση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, εφέτος ή του χρόνου, αλλά μπορεί να κάνω λάθος» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Απαντώντας σε όσους μιλούν για «μπλόφα» του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε στο Πρώτο Θέμα: «Ο πρωθυπουργός ό,τι είπε το εννοεί. Μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν πρόκειται ούτε για λόγια παραπλάνησης, ούτε για κινήσεις εντυπωσιασμού. Πρόκειται για αποφάσεις εθνικής ευθύνης».

«Στην κυβέρνηση πίστευαν ότι θα κάνουν 'περίπατο' επειδή η ΝΔ υπέστη βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές με 11 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ! Τώρα, όμως διαπιστώνουν ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θέτει εκβιαστικά διλήμματα στους ψηφοφόρους απειλώντας με πρόωρες εκλογές. Εμείς, λοιπόν, λέμε πως ο λαός θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες και να δώσει απάντηση στα εκβιαστικά διλήμματα και στις γκαιμπελίστικες μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να τον ποδηγετήσει» δήλωσε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

«Θύελλα» από τις δηλώσεις Πάγκαλου σχετικά με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους

Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ

Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται, δήλωσε ο Θ. Πάγκλος
Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται, δήλωσε ο Θ. Πάγκλος
Επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον Θόδωρο Πάγκαλο εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Βήμα της Κυριακής και στη ΝΕΤ, με τις οποίες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον αναδιάρθρωση του χρέους. «Γκάφα» ή κρυφή ατζέντα, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του.

«Προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα. Αλλά η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά στο Βήμα ο κ. Πάγκαλος.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι προκύπτει «μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ» και προσθέτει ότι άθελά του ο κ. Πάγκαλος «αποκάλυψε στον ελληνικό λαό το πραγματικό περιεχόμενο και τον σκοπό του πρόσφατου εκλογικού εκβιασμού του κ. Παπανδρέου».

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. Τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους, που δεν θέλουν την επιτυχία μας. Είναι οι ίδιοι, που επένδυαν στην χρεοκοπία της χώρας. Ο Ελληνικός λαός θα τους διαψεύσει ακόμη μια φορά» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ καλεί τον κ. Παπανδρέου «να απαντήσει -άμεσα- ο ίδιος επί της ουσίας και αν μεν ο αντιπρόεδρός του έβλαψε τη χώρα, να τον αποπέμψει».

«Διαφορετικά», καταλήγει ο Π.Παναγιωτόπουλος, «ο πρωθυπουργός οφείλει να πει όλη την αλήθεια, γι’ αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για εκλογές και άθελά του τα αποκάλυψε σήμερα ο κ. Πάγκαλος».

Απαντώντας στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο Θ.Πάγκαλος δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε, με αφορμή μια θεωρητική συζήτηση για τη σχέση μιας οποιασδήποτε χώρας με το χρέος που την βαρύνει, το σύνολο των επιχειρημάτων του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη πιστής εφαρμογής όλων των όρων του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του μηχανισμού, που ο Πρωθυπουργός επέτυχε για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών της χώρας, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «από κει και πέρα, είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει φαντασιώσεις και διαθέτει εκπληκτικές ικανότητες διαστροφής όλων όσων περιλαμβάνονται στο δημόσιο διάλογο. Αφού κατέστρεψε ως κυβέρνηση την οικονομία, προσπαθεί τώρα με τις συκοφαντίες, τις αφελείς διαβολές και το κουτσομπολιό να λοβοτομήσει το πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «η ΝΔ βρήκε και πάλι ευκαιρία, για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας, να αναπτύξει σενάρια συνωμοσίας διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου».

«Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η υλοποίησή τους. Και αυτό πράττουμε με πλήρη συνέπεια και υπευθυνότητα» επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Ανταπαντώντας στον κ. Πάγκαλο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Η "άλλα αντ' άλλων" απάντηση του κ. Πάγκαλου και η άρνησή του να ανασκευάσει τα όσα είπε περί "αναδιάρθρωσης του χρέους" εκθέτουν ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό. Και ενισχύουν τις ενδείξεις ότι ο κ. Παπανδρέου, πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό περί πρόωρων εκλογών, έχει κρυφή ατζέντα που αφορά πολύ ευαίσθητα θέματα της Ελληνικής οικονομίας». [Newsroom ΔΟΛ]

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» επαναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Ομιλία στην Κοζάνη

O κ. Παπανδρέου μίλησε στην περιφερειακή σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ
O Γ. Παπανδρέου μίλησε στην περιφερειακή σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ
Κοζάνη
Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα κριθεί αν η χώρα θα συνεχίσει σταθερά την πορεία της προς την σωτηρία, ή αν θα αφήσουμε στη μέση τις αλλαγές και τις θυσίες που κάναμε μέχρι τώρα, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στην Κοζάνη.

Επανέλαβε ότι, αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε θα κληθεί να μιλήσει ο λαός. «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε, αναφερόμενος εκ νέου στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η ΝΔ είναι έτοιμη αν προκύψει θέμα εκλογών, δήλωσε λίγο αργότερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι νομαρχιακές διοικούσες επιτροπές του νομού Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς. Εφόσον όμως προκύψει κάτι τέτοιο είμαστε πανέτοιμοι».

Προέβλεψε πάντως «μεγάλη νίκη» της παράταξής του.

Ομιλία Παπανδρέου

Μιλώντας την Κυριακή στην περιφερειακή σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η οργή των πολιτών είναι δικαιολογημένη. Κάλεσε όμως τους πολίτες να μην δώσουν την ψήφο τους σε αυτούς που επενδύουν στον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά να την μετατρέψουν σε δύναμη δημιουργίας και αλλαγών.

Κατηγόρησε επίσης την ΝΔ ότι, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, ενώ θα έπρεπε να στηρίξει τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση, κάνει ότι έκανε και ως κυβέρνηση: άλλα λέει εντός Ελλάδας και άλλα λέει εκτός.

Χαρακτήρισε «μαγικές λύσεις» τις προτάσεις της ΝΔ για έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται να «παραμυθιάσει» τον κόσμο όπως κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ είπε ότι παρέδωσε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια βόμβα με την ελπίδα ότι θα σκάσει στα χέρια της. «Εμείς όμως», είπε, «δεν φοβηθήκαμε και τώρα είμαστε σε πορεία εξόδου από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι μόλις βγει η χώρα από την κρίση θα αποκατασταθούν όλες οι αδικίες. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Όσον αφορά τον Καλλικράτη, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση έρχεται να σπάσει το πελατειακό κράτος, το οποίο είναι στο DNA της συντήρησης. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει και στηρίζει καθαρά πρόσωπα που είναι υπέρ της διαφάνειας, ώστε οι
Έλληνες να ξέρουν που πάνε τα λεφτά τους.

Αναφερόμενος σε θέματα της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η περιοχή είναι και πρέπει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο, μπαίνοντας στην στροφή προς τις νέες, καθαρές και πράσινες μορφές ενέργειας. Εκτός από το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, είπε, η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων της περιοχής.

Τα συμπεράσματα της περιφερειακής σύσκεψης παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη η συμμετοχή στα τρία εργαστήρια πολιτικής συζήτησης για την αναπτυξιακή, την αγροτική και την κοινωνική πολιτική.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Παπαϊορδανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής και ειδικά στην υψηλή ανεργία.

Στα τρία εργαστήρια πολιτικής συζήτησης συμμετείχαν οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Υγείας Α. Λοβέρδος, Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κουτσούκος και Περιφερειακής Ανάπτυξης Π. Ρήγας.

Μικρή ομάδα εργαζομένων της ΔΕΗ είχε συγκεντρωθεί έξω από το εκθεσιακό κέντρο Δ. Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης όπου μίλησε ο πρωθυπουργός και φώναξαν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης στην ΔΕΗ. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις «μεγάλες θεσμικές αλλαγές» δηλώνει ο Γ.Παπανδρέου

Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, «είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός
Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, «είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: Reuters )
Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της «σταθεροποίησης και των μεγάλων mεταρρυθμίσεων», τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ελληνικός λαός «πιστεύει και επιθυμεί αυτή την επιλογή και υποστηρίζει μια σταθερή πορεία», ώστε η Ελλάδα και η Ευρώπη να εξέλθουν από την ύφεση και την κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί έναν ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό στήριξης και σταθερότητας, ο οποίος θα συνδυάζεται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι «το μήνυμα μας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, της πορείας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας, αλλά και της βούλησης όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς».

«Μέσα στα πλαίσια αυτά, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κρίση του χρέους της χώρας μας και οι επιθέσεις από τις αγορές», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και σήμερα συζητιέται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό πρόταγμα».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρόκειται για μια θεσμική αλλαγή ουσιαστικής φύσης, για την οποία «εμείς είμαστε θετικά διατεθειμένοι από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως, η ουσία των αλλαγών αυτών πρέπει να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τη σταθεροποίηση, αλλά και την ανάπτυξη».

«Την ανάπτυξη που φέρνει δουλειές και που κάνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανταγωνιστική μέσα από την πράσινη ανάπτυξη», εξήγησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «γι' αυτό και θα επιμείνουμε, στη θέση των Σοσιαλιστών, αυτός ο μηχανισμός να έχει και αυτή τη διάσταση».

«Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για τις κυρώσεις, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί», ξεκαθάρισε.

Μια τέτοια εξέλιξη, υπογράμμισε, «υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών».

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιβληθεί αυτός ο μηχανισμός μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία και τις απόψεις, την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία».

* «Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω, στα ελληνικά ΜΜΕ, την έντονη υποστήριξή μου στον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου και στην προσπάθειά του, να υπάρξει ένας ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός, για να συνδράμει τις χώρες στις επιθέσεις κερδοσκοπίας και στο χειρισμό του χρέους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν.

Ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, λέγοντας στον κ. Παπανδρέου ότι «είστε ένας εξαιρετικός ηγέτης, υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Έχετε την πλήρη υποστήριξή μας». [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Αρχηγοί και εγωισμοί

  • Του Aλεξη Παπαχελα, Η Καθημερινή, 27-10-10

Ρώτησα ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης τι θα γίνει σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αυτοπαγιδευθεί, πάρει ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στις δημοτικές εκλογές, αναγκασθεί να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. «Μα φυσικά», μου απάντησε, «θα πάει αμέσως σε άλλες εκλογές». Οταν ρώτησα, αφελώς, αν υπάρχει περίπτωση να σκεφθεί το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, η απάντηση ήταν «αποκλείεται, εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, θα θελήσει μια καθαρή εντολή».

Ρώτησα μετά έναν κορυφαίο συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι θα συμβεί με βάση το ίδιο σενάριο, αν ο κ. Παπανδρέου τηλεφωνήσει στον παλιό του συγκάτοικο και του προτείνει να συγκυβερνήσουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί ο Αντώνης», μου εξήγησε και πρόσθεσε: «Θα επιμείνει να ξαναγίνουν αμέσως εκλογές».

Ομολογώ ότι ύστερα από αυτές τις δύο συνομιλίες μού ερχόταν να βάλω τις φωνές και να ρωτήσω αν «τελικά παίζετε για τη φανέλα της ομάδας ή για τη χώρα;». Ισως να έχω εγώ κάποιο γενετικό μειονέκτημα που δεν με αφήνει εδώ και δεκαετίες να παθιαστώ για κανένα κόμμα. Πολλές φορές έχω βέβαια νιώσει σαν τον ξενέρωτο που πάει στο γήπεδο και κάθεται στην καρέκλα του την ώρα που οι γύρω του πανηγυρίζουν έξαλλα. Με εντυπωσιάζει όμως το πόσο διαφορετικά σκέπτονται, αντιδρούν και αποφασίζουν οι άνθρωποι που ανήκουν στα κόμματα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς την ώρα που θα κρίνεται αν η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ένας υπεύθυνος άνθρωπος θα σκέπτεται πώς θα φροντίσει το «μαγαζάκι» του και μόνο...

Δύο, κυρίως, πράγματα μού προκαλούν ακόμη ιδιαίτερη εντύπωση. Βλέπεις δυναμικούς ανθρώπους, με εμπειρία από την αγορά και το διεθνές γίγνεσθαι, να μπαίνουν στην πολιτική, να γίνονται υπουργοί και ξαφνικά να μεταλλάσσονται σε κάτι που δεν αναγνωρίζεις. Δεν ακούνε, λειτουργούν με όρους «δικοί μας ή από τους άλλους;» και τους χαρακτηρίζει ένας υπερβάλλων εγωισμός. Στην περίπτωση του κ. Παπανδρέου, είναι, π.χ., εντυπωσιακό το πόσο επιμένει να αναθέτει την ευθύνη για ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ μας σε «δικά του παιδιά» που δεν έχουν διοικήσει περίπτερο, ενώ παράλληλα δεν σκέπτεται καν να συμβουλευθεί έναν Κώστα Σημίτη ή έναν Αλέκο Παπαδόπουλο για λόγους καθαρού εγωισμού. Και βέβαια αν, στις σημερινές συνθήκες έκτακτης ανάγκης, δεν τείνεις τη χείρα στους έμπειρους του δικού σου χώρου, πόσω μάλλον να σκεφθείς ποτέ ότι μπορεί να κυβερνήσεις και με την αντίπερα όχθη...

Αυτό που επίσης με εντυπωσιάζει είναι η ροπή προς τη συνωμοσιολογία. Αν κάποιος τολμήσει να σκεφθεί ότι πρέπει κάποια κόμματα να συνεργασθούν γιατί τα αδιέξοδα είναι μεγάλα, ή γιατί κανένα δεν διαθέτει τον απαραίτητο «πάγκο» για τις σημερινές συνθήκες, αρχίζουν αμέσως οι κατηγορίες των φανατικών οπαδών τους για το πώς κάποια «παράγκα» συνωμοτεί για να μην κερδίσει η ομάδα τους.

Δεν ξέρω αν είναι παράλογο, αλλά κάποιοι άνθρωποι βλέπουν ότι όταν η χώρα σου αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, εκείνο που προέχει είναι να φτιάξεις την καλύτερη εθνική ομάδα που μπορείς να φαντασθείς. Μια ομάδα από την οποία δεν μπορεί κανείς να λείπει επειδή ο αρχηγός τον αντιπαθεί ούτε και να παίζει σε κρίσιμη θέση κάποιος μόνο και μόνο επειδή ο αρχηγός τον... συμπαθεί.

Στης σαφήνειας τον καιρό

  • Tου Παντελη Μπουκαλα, Η Καθημερινή, 27-10-10

Διπλή ήταν η κυβερνητική παρουσία στη διακαναλική συνέντευξη: ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλά για το ποιος εκ των δύο δικαιούται το Βραβείο Σαφήνειας δεν χωρεί αμφιβολία: Το κέρδισε άνετα ο κ. Πεταλωτής που, έχοντας τη σφιχτή υποχρέωση να λέει μόνο το ονοματεπώνυμο του ή της δημοσιογράφου που ερχόταν η σειρά του/της να υποβάλει ερώτηση, υπήρξε αναγκαστικά (και προς θλίψη του υποθέτω) συντομότατος, σαφέστατος και κυριολεκτικότατος, γεγονός σπάνιο και για τον ίδιο προσωπικά και για το αξίωμά του εν γένει. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου ούτε με τη συντομία έδειξε καλή σχέση, ούτε με τη σαφήνεια, ούτε με την κυριολεξία.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, κατάφερε να απαντήσει δεκατέσσερις φορές στις ισάριθμες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν (για να μην πω εικοσιμία, αφού οι αρχικές ήταν διπλές) με την ίδια πάνω-κάτω φράση και με απλή αναδιευθέτηση των συστατικών μερών της. Και ήταν όντως μια θαυμάσια στιγμή στην ιστορία της πολιτικής ρητορικής, όταν απάντησε με ένα χαοτικά ωραίο μείγμα φωτοβολταϊκών τόξων, γεωθερμίας και μεσογειακής διατροφής στην απολύτως συγκεκριμένη ερώτηση αν επιμένει στην απόφασή του να αναρτώνται στο Διαδίκτυο τα φορολογικά στοιχεία. Και έπρεπε να επανυποβληθεί η ερώτηση για να απαντήσει επιτέλους συγκεκριμένα και μονολεκτικά, δηλαδή με μόλις είκοσι λέξεις.

Στην πραγματικότητα, το νόημα της συνέντευξης, αν ονομάσουμε έτσι ένα διάγγελμα κομμένο σε δεκατέσσερις παραγράφους, είχε δοθεί στο πρώτο πεντάλεπτο· απλώς, από ’κει και πέρα, ο κ. Παπανδρέου εξάντλησε τα πρωθυπουργικά του προνόμια και απόλαυσε ένα προεκλογικό δίωρο, το οποίο μάλλον δεν θα προσμετρηθεί στον χρόνο που κατά τα νομοθετημένα αντιστοιχεί προ κάλπης σε κάθε κόμμα για την εκλογική του προβολή. Και το ασαφώς σαφές μήνυμα ήταν ότι αν δεν πρασινίσει ο χάρτης το βράδυ της πρώτης Κυριακής, ίσως, μπορεί, θα δούμε, θα «συναριθμήσουμε τα δεδομένα», ενδέχεται να γίνουν εθνικές εκλογές. Και για να γίνει ακόμα πιο εκβιαστικό το δίλημμα, ακούστηκαν και κάποια συνωμοσιολογικά για τους κακούς που «καραδοκούν» στο εξωτερικό και παίζουν παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας.

Σαν αυτοδιοικητικός και σαν πυροσβέστης ήθελε να εμφανιστεί ο κ. Παπανδρέου. Ούτε το ένα πέτυχε, ούτε το άλλο. Ελάχιστα είπε περί αυτοδιοικήσεως (στον γνωστό τόνο: «μόνο εμείς» κ. λπ.), ενώ αντίθετα πολλοί από τους ισχυρισμούς του ήταν λάδι στη φωτιά της αγωνίας, της αβεβαιότητας και του μαζικού αισθήματος ανασφάλειας. Επιχείρησε πάντως να φανεί αισιόδοξος. Αλλά αν δικαιούται και αυτός ένα βραβείο, το Βραβείο Αισιοδοξίας, το δικαιούται για έναν και μόνο λόγο: ζωγραφίζοντας ένα λαμπρό 2013 έδειξε ότι ουδόλως φοβάται τις προφητείες των «μελετητών» των Μάγιας και του Νοστράδαμου πως έρχεται το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Κάτι είναι κι αυτό.

Σε περιπέτειες, λόγω νωχέλειας

  • Tου Hλια Mαγκλινη, Η Καθημερινή, 27-10-10

Την περασμένη εβδομάδα αναρωτιόμουν μέσα από αυτήν τη στήλη αν όλη αυτή η κουβέντα περί των επικείμενων δημοτικών εκλογών ως «δημοψήφισμα πάνω στο Μνημόνιο» είναι άστοχη και παραπλανητική. Εντάξει, δεν ήρθα απ’ το βουνό: οι δημοτικές εκλογές (όπως και οι ευρωεκλογές) θεωρούνται από τους πάντες, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, ως μια άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης. Κατά συνέπεια, η φροντίδα για την πόλη, τον δήμο, την κοινότητα, λάμπει διά της απουσίας της. Από όλους: πολλάκις ο κόσμος έσπευσε να ψηφίσει κόμμα και όχι νομάρχη ή δήμαρχο, μόνο και μόνο για να δώσει ή να αρνηθεί την περίφημη αυτή ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Πριν από μία εβδομάδα έγραφα ότι τα περί «δημοψηφίσματος» είναι έργο της αντιπολίτευσης. Η χθεσινή διακαναλική ομιλία του πρωθυπουργού με έπεισε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. ΄Η, για να το πάρουμε αλλιώς, ότι η κυβέρνηση σύρθηκε σε αυτή τη φιλολογία και τώρα μοιάζει σαν να παίζει την τύχη της. Μόλις ένα χρόνο από το θρίαμβό της μάλιστα, ο κύριος Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε εκλογές, εφόσον δεν θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις αλλαγές που επιθυμεί. Τόνισε ότι το διακύβευμα των εκλογών αυτών άλλαξε από τη Ν. Δ., όχι από εκείνον και υπογράμμισε ότι απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με την τρόικα. Τέλος, άφησε και μια προεκλογική υπόσχεση: δεν θα υπάρξουν νέα οδυνηρά μέτρα για μισθούς και συντάξεις.

Στην ουσία, ο κύριος Παπανδρέου έθεσε ένα δίλημμα και αναρωτιέμαι αν ελάχιστους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι είχαν κατά νου το δίλημμα γύρω από το Μνημόνιο. Αναρωτιέμαι μήπως το δίλημμα αυτό εμφυτεύθηκε στον νου των ψηφοφόρων από τους πολιτικούς.

Η όλη σημειολογία πίσω από την απόφαση να πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού, και βέβαια το περιεχόμενο των λόγων του, είχε κάτι από επισπευσμένο διάγγελμα σε στιγμή οξείας κρίσης. Είχε επίσης κάτι από φόβο. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη αυτή η χειρονομία. Η κυβέρνηση (η ισχυρή αυτή κυβέρνηση) σύρεται από την αντιπολίτευση και προσπαθεί να συμμαζέψει τα χειρότερα. Βεβαίως, εάν ήθελε πάση θυσία να επικρατήσει στις δημοτικές εκλογές θα έπρεπε η επιλογή των υποψηφίων της να είναι πολύ πιο προσεκτική και καλύτερα στοχευμένη. Δεν κινήθηκε πάνω σε έναν τέτοιο άξονα, έπεσε σε καθυστερήσεις και παλινωδίες, με αποτέλεσμα να μην έχει κάποιο ισχυρό χαρτί - και, επιπλέον, να της «βγαίνει απ’ τα αριστερά» ένα πρώην μέλος της.

Εφόσον οι δημοτικές εκλογές θεωρείται δεδομένο ότι είναι ένα πρόσχημα για επίδειξη δύναμης και παράταση ισχύος (ακόμα και σε αυτήν την τόσο κρίσιμη για την τοπική αυτοδιοίκηση συγκυρία, με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όπως σημείωσε χθες ο Νίκος Ξυδάκης), δεν θα έπρεπε ο κομματικός μηχανισμός της κυβέρνησης να έχει κινηθεί με τέτοια νωχελικότητα και αναποφασιστικότητα. Τι ακριβώς συνέβη; Η μέθη του περυσινού θριάμβου οδήγησε άραγε σε μια επανάπαυση και βέβαια, σε μια τρυφηλή στάση - τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το πεδίο πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση; Ομως, στο μεταξύ, μεσολάβησαν η κρίση, το Μνημόνιο, η τρόικα, οι ταραχές και οι τρεις νεκροί του Μαΐου, τα αντιλαϊκά μέτρα και πάει λέγοντας. Οχι ότι η Ν. Δ. χτύπησε «κελεπούρια», αλλά ως αντιπολίτευση δεν είχε και με τι άλλο να ασχοληθεί στρατηγικά. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αντώνη Σαμαρά να κερδίσει χαμένο έδαφος με αντεπίθεση - μια αντεπίθεση που μοιάζει σχεδόν με αιφνιδιασμό!

Σερνόμαστε σε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση, όπου η κυβέρνηση μοιάζει να ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, εξαιτίας της δικής της νωχέλειας. Και αυτό, διότι έχω τη φρικτή υποψία ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει για τα καλά την επαφή του με το κόμμα, είτε αυτό λέγεται «βαθύ» ή «ρηχό» ΠΑΣΟΚ. Εχει χάσει επαφή με τον κόσμο γενικότερα. Και παρά τα συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό, παρά τις άοκνες προσπάθειές του να πείσει τους ξένους, δεν ισχύει ούτε εκείνο το παλαιο-καραμανλικό «έξω πάμε καλά».

Κωθώνια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ | Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Κόψε το ειρωνικό γελάκι σε στυλ Κανάκη και πρόσεξε καλά. Δεν είμαι ΠαΣοΚ, αλλά ένα πράγμα έχω να πω. Ο Γιώργος, για την πολιτική που ακολουθεί είναι μάγκας και πολύ σωστός. Αφού, σου λέει, όλοι εσείς βλέπετε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως δημοψήφισμα, ε, τότε, και εγώ σας προκαλώ. Οποιου του κοτάει ας ψηφίσει αλλιώς.

Ιδού το μνημόνιο, ιδού το πήδημα. Δημοψήφισμα ο Σαμαράς. Δημοψήφισμα η Παπαρήγα, Δημοψήφισμα ο Τσίπρας. Δημοψήφισμα και εγώ.

Ωραία. Τώρα να σας δω. Ρίσκο; Καθόλου. Γιατί, πρώτο, αυτά που λέει ο Σαμαράς απευθύνονται σε ζωντανά ζαρζαβατικά. Δηλαδή πώς θα μηδενίσει το έλλειμμα; Με τη Στατιστική Υπηρεσία της Νέας Δυστυχίας; Μόνο ως νούμερο επιθεώρησης μπορώ να το εκλάβω. Διαφορετικά, ούτε για τα μωρά. Ο αρχηγός αφαίρεσε από τη γαλάζια παράταξη και το τελευταίο φύλλο συκής που της απέμεινε. Γιατί, δεύτερο, το κόμμα του Τσίπρα έχει μεταβληθεί σε παιδική χαρά. Ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα. Και γιατί, τρίτο, το ΚΚΕ έχει χαράξει μια εντελώς διαφορετική πολιτική που μέχρι στιγμής ούτε δέκα στους εκατό δεν την ακολουθούν. Και το κυριότερο. Οι παραλήπτες της πρόκλησης δεν είναι τόσο οι ηγεσίες των κομμάτων όσο ο ελληνικός Λαός. Θέλεις, παιδάκι μου, μια διαφορετική πολιτική απ΄ αυτή εδώ, να βγούμε δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να εγκαταστήσουμε λαϊκό σοσιαλισμό; Αμε στο καλό και πήγαινε να ψηφίσεις κομμουνισμό. Θέλεις, παιδάκι μου, να τεμπελιάζεις και στο Δημόσιο να αράζεις; Αμε στο καλό και πήγανε να ψηφίσεις Κικίλια και Αντώνη Σαμαρά.

Θέλεις σοσιαλκαπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο; Αμε στο καλό και πήγαινε να ψηφίσεις Τσίπρα και Συνασπισμό. Με απλά λόγια, φίλε μου, η πρόκληση του Γιώργου καταλήγει σε κάτι πολύ, μα πολύ βασικό. Ωριμότητα παιδιά και απογαλακτισμός από τον παροιμιώδη πολιτικό μας παλιμπαιδισμό. Το ΄χουμε πει τόσες χιλιάδες φορές. Επιτέλους, καιρός να ενηλικιωθούμε πολιτικά. Η κρίση αφορά καθένα ξεχωριστά. Γιατί όποιος τα θέλει όλα, ε, αυτός προέρχεται από τα κωθώνια τα νεοελληνικά!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=363371&dt=27/10/2010#ixzz13dlBSt6Y

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Διαφθορά και ΔΝΤ πάνε μαζί

  • ΣΤΗΝ 78η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κατρακύλα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη του χάρτη της διαφθοράς καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2010. Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο τόπος, ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς, όπως αποκαλείται ο δείκτης που εκτιμά τη διαφθορά τόσο της εγχώριας δημόσιας διοίκησης όσο και των πολιτικών, σημείωσε περαιτέρω πτώση και από το 3,8 πέρυσι έπεσε στο 3,5 φέτος, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 78η θέση (από 71η πέρυσι), θέση που είναι η τελευταία ανάμεσα σε όλες της χώρες της Ε.Ε.!


Η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, βρίσκεται την τελευταία δεκαετία σε ελεύθερη πτώση όσον αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, καθώς από την 35η θέση το 2000, έπεσε το 2010 στην 78η θέση, παρά τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ότι η πάταξη της διαφθοράς είναι η πρώτη προτεραιότητά τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός της Ελλάδας, σημαντική επιδείνωση στον τομέα αυτό σημείωσαν και σχεδόν όλες οι χώρες που βίωσαν τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ή τέθηκαν υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική πτώση παρουσίασαν οι ΗΠΑ που από 7,5 πέρυσι, έριξαν τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στο 7,1 φέτος (με διακύμανση από το 0 για τη χειρότερη βαθμολογία έως το 10 για την άριστη). Πολύ χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με το 2009 κατέγραψαν στον τομέα αυτόν και όλες οι χώρες στις οποίες επενέβη το ΔΝΤ (Ουγγαρία, Λετονία, Ρουμανία, Ελλάδα), αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οικονομική κρίση, φτώχεια και διαφθορά βαδίζουν χέρι χέρι.

Μικρή πτώση στις επιδόσεις του δείκτη σημείωσαν επίσης η Τσεχία, η Ισλανδία και η Εσθονία. Μοναδική εξαίρεση η Πορτογαλία όπου παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση του δείκτη ενώ σταθερές έμειναν η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, επισήμανε ο κ. Μπακούρης, οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης για εδραίωση της διαφάνειας πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατόν. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της χώρας στον δείκτη θα συμβάλει αποφασιστικά και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για προσέλκυση επενδυτών, συμπλήρωσε.

Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς θεωρεί απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Ελλάδας ειδικά την τελευταία τριετία και κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης και να εφαρμόσει τους νόμους.

Στην κατεύθυνση αυτή, επιλογές όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση των αυθαίρετων-ημιυπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη.

Το μόνο παρήγορο είναι ίσως το γεγονός ότι σχεδόν τα 3/4 σε σύνολο 178 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στη βαθμολογία, βρίσκονται κάτω από τη βάση του 5, γεγονός που υπογραμμίζει το σοβαρό πρόβλημα της διαφθοράς που υπάρχει παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Huguette Labbele, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας σε μια εποχή όπου διακυβεύονται τα προς το ζην, να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. *

  • Ποιοι είναι οι βαθμολογητές μας

Εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες, κυρίως ξένοι, μέσα από τις εκθέσεις τεσσάρων οικονομικών οργανισμών και ινστιτούτων, είναι αυτοί που αξιολογούν τις επιδόσεις της Ελλάδας στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οπως είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς Κ. Μπακούρης, το 60% των βαθμολογητών μας ζουν στο εξωτερικό αλλά έχουν οικονομικές σχέσεις με τη χώρα, ενώ το 40% ζουν στην Ελλάδα. Στην αξιολόγηση συμμετέχει με δυο εκθέσεις (για φέτος και πέρσι) το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και άλλοι φορείς, όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και το Μάνατζμεντ (το μόνο που αύξησε σημαντικά τη βαθμολογία του για το 2010) και η Economist Intelligence Unit.

Τα στοιχεία της αξιολόγησης αποτυπώνουν, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, τόσο το επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό για τη χώρα όσο και τα εμπόδια στην πραγματοποίηση σοβαρών επενδύσεων. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μπακούρης βλέπει με καλό μάτι νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως το fast track και άλλα μέτρα διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη, άλλες εγγενείς αδυναμίες που εμποδίζουν τη μεταρρύθμιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως η διαφαινόμενη δυστοκία στην αναμόρφωση της νομοθεσίας για το πολιτικό χρήμα αλλά και οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, επηρεάζουν αρνητικά τους βαθμολογητές μας, κυρίως ξένους επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες.

Στην αξιολόγηση των συνολικά 178 χωρών συμμετέχουν και άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, που δεν βαθμολόγησαν όμως την Ελλάδα, όπως ο τομέας αξιολόγησης της πολιτικής και των θεσμών κάθε χώρας της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τράπεζες Ανάπτυξης Ασίας και Αφρικής, καθώς και το Ιδρυμα Bertelsmann, τις μελέτες του οποίου επικαλείται συχνά και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Παπούλιας: «Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή»

  • Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Το Έπος του ‘40 είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία μας. Η ελληνική αντίσταση, στα βουνά της Πίνδου και στις οροσειρές της Αλβανίας, προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό για τους άνδρες και τις γυναίκες, που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Ο ηρωισμός των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας.

Αυτοί οι αγώνες μας κάνουν περήφανους και μας δεσμεύουν. Έχουμε το ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουμε στη νέα γενιά το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το πέρασμα απέναντι το οφείλουμε στους σημερινούς 18άρηδες που ξεκινούν το ταξίδι με το βάρος του χρέους στην πλάτη τους. Καλούνται να πληρώσουν έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη. Όσο πιο γρήγορα τους απαλλάξουμε από αυτό το άχθος, τόσο πιο γρήγορα θα ησυχάσει η συλλογική συνείδηση».

Μήνυμα Παπανδρέου για την επέτειο του «Όχι»

  • Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε μήνυμά του, αναφέρει τα εξής:

«Πριν από ακριβώς 70 χρόνια, την 28η Οκτωβρίου του 1940, ο λαός μας, λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στην υποταγή στις δυνάμεις του Άξονα, ξεκίνησε έναν πόλεμο, που αποτέλεσε τη ζωντανή απόδειξη της αγάπης για την πατρίδα μας. Η απόκρουση της Ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη.

»Είναι βέβαιο ότι, όταν ξεκινάς μια δύσκολη μάχη οι συνέπειες μπορεί να είναι πολλές φορές βαριές και οδυνηρές. Αυτό συνέβη και τότε. Όμως, ο σκοπός ήταν ιερός. Ήταν η υπεράσπιση της ελευθερίας μας. Και η ιστορία απέδειξε τελικά ότι, όσο μεγάλο και αν ήταν το τίμημα που κληθήκαμε τότε να πληρώσουμε, δημιουργήσαμε ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο.

»Την δυνατότητά μας να πορευόμαστε στην ιστορία ελεύθεροι και περήφανοι, έχοντας αποδείξει ότι το μέγεθος της πίστης και της ικανότητας μιας μικρής γεωγραφικά και πληθυσμιακά χώρας, της Ελλάδας, να ξεπερνά τον εαυτό της όταν διακυβεύεται η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους της.

»Οι συγκρίσεις με το σήμερα είναι αναπόφευκτες. Βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της πρόσφατης ιστορίας μας, έχοντας ξεκινήσει και πάλι να δίνουμε μια δύσκολη μάχη. Μια μάχη, από την οποία δεν προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε. Την δίνουμε με ευθύνη, κάθε μέρα, κάθε στιγμή μαζί με τον Ελληνικό λαό. Γιατί και πάλι σήμερα, όπως τότε, το διακύβευμα είναι πολύτιμο. Είναι η ανεξαρτησία της χώρας μας από δάνειες δυνάμεις και επιτηρητές, η αξιοπρέπεια των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι η δυνατότητά μας να ορίζουμε τη μοίρα μας και να δημιουργούμε το μέλλον μας με τις δικές μας δυνάμεις.

»Ήδη αυτή τη μάχη έχουμε αρχίσει να την κερδίζουμε. Με κόπο, θυσίες και μεγάλες δυσκολίες. Όμως, η Ελλάδα ήδη αποτελεί διεθνώς το παράδειγμα μιας χώρα που καταφέρνει χάρη στις δυνάμεις και τη βούληση του λαού της να κάνει αυτό που πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν απ’ όλους αναπόφευκτο. Να αποφύγει τη χρεοκοπία και να δίνει με αξιοπρέπεια τη μάχη για να σταθεί γερά στα πόδια της.

»Έχοντας απόλυτη πίστη στις δυνάμεις μας και στη θέληση του λαού μας, είμαι βέβαιος ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί μέχρι τέλους. Είμαι βέβαιος ότι, όπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας, έτσι και σήμερα, θα τα καταφέρουμε.»

«Αν χρειαστεί θα μιλήσει ο λαός» επαναλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»

Επαναφέρει το δίλημμα ο πρωθυπουργός
Επαναφέρει το δίλημμα ο πρωθυπουργός
Πεπεισμένος ότι οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν να υπονομευθούν οι θυσίες τους και η σημερινή σταθερότητα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του.

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει με την τακτική της να «σταματήσει τη σταθερή πορεία μας προς τα εμπρός, την πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας».

Έχουμε χρέος να μη καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών. Και αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας, αυτό θα γίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Δήλωσε μάλιστα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχειρεί «να εξυπηρετήσει και αφανή συμφέροντα που θέλουν να ανακόψουν τις αλλαγές που φέρνουμε στη χώρα».

«Έτσι ήθελε να ερμηνεύσει το όποιο αποτέλεσμα. Ακόμη και με κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας» συνέχισε.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε βέβαιος ότι οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν «σε εκείνους που αφού μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας και λιποτάκτησαν, να υπονομεύσουν τις θυσίες των Ελλήνων, τη σημερινή σταθερότητα αλλά και το ομαλό μέλλον της χώρας.

»Έχουμε χρέος να μη καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών. Και αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας, αυτό θα γίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» κατέληξε.
  • Άμεση απάντηση από τη ΝΔ
Την άμεση αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου συνοδεύει τον Αντώνη Σαμαρά, κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι διακατέχεται από πανικό εν όψει των εκλογών και για αυτό μετά τους εκβιασμούς και τις κινδυνολογίες, καταφεύγει πλέον και στις ύβρεις.

«Μετά την κινδυνολογία και τους πολιτικούς εκβιασμούς, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του εκτρέπονται και σε ποταμούς ύβρεων εναντίον της ΝΔ. Τίποτε από αυτά δεν αγγίζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το μόνο που επιτυγχάνει, έτσι, ο κ. Παπανδρέου είναι να δείχνει, ακόμη πιο έντονα, το μεγάλο πανικό που τον διακατέχει μπροστά στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου» τόνισε χαρακτηριστικά.


Από την Πέμπτη η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Από την Πέμπτη το πρωί θα είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η προκαταβολή (50%) της Ενιαίας Ενίσχυσης 2010.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποστολή του σχετικού αρχείου πληρωμής στην ΑΤΕ, τράπεζα που συνεργάζεται ο Οργανισμός Πληρωμών, άρχισε η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων.

Τα σχετικά ποσά, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, θα είναι διαθέσιμα από αύριο (Πέμπτη) το πρωί.

Για διευκόλυνση της ενημέρωσης των δικαιούχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, θέτει στη διάθεση των δικαιούχων από σήμερα (Τετάρτη) νέα διαδικτυακή υπηρεσία ενημέρωσης των αγροτών για τις πληρωμές, που πραγματοποιεί ο Οργανισμός.

Οι αγρότες μπορούν απλά με την εισαγωγή του ΑΦΜ τους στη σχετική εφαρμογή να ενημερώνονται για το σύνολο των πληρωμών, που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ειδικά, για την προκαταβολή (50%) της Ενιαίας Ενίσχυσης 2010, η υπηρεσία ενημερώνει τους δικαιούχους τόσο για το ποσό της προκαταβολής Ενιαίας Ενίσχυσης 2010, που τους καταβάλλετε όσο και για τους λόγους ενδεχόμενης μη καταβολής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε «με συνέπεια, τηρούμε το πρόγραμμα πληρωμών των αγροτών, που εξαγγείλαμε, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των αγροτών, κάναμε, επίσης, ένα πρώτο χειροπιαστό βήμα και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Θύελλα προκαλεί το εκλογικό δίλημμα


Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ
Σαμαράς: Εκβιάζει ο κ. Παπανδρέου

Εντονη κομματική αντιπαράθεση, αλλά και ερωτήματα για το ενδεχόμενο η χώρα να κληθεί να διαχειριστεί τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σε περιβάλλον έντονης πολιτικής αστάθειας, προκάλεσε το εκλογικό δίλημμα που έθεσε αίφνης προχθές ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσε χθες τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία του κ. Παπανδρέου ότι απαιτείται «καθαρό» τοπίο προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας. Ομως, στο παρασκήνιο δεν λείπουν οι φωνές κριτικής από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με βασικά επιχειρήματα πως η κυβέρνηση «αυτοεγκλωβίζεται» σε πορεία προς τις πρόωρες κάλπες, αλλά και ότι η δημιουργία προεκλογικού σκηνικού βλάπτει τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Από την πλευρά της, η Ρηγίλλης, παρότι έδωσε εξ αρχής πολιτικό χαρακτήρα στην αυτοδιοικητική αναμέτρηση, επιχειρεί να μετακυλίσει το σύνολο του κόστους τυχόν πρόωρων εκλογών στον κ. Παπανδρέου. «Ας αναλάβει μόνος του» την ευθύνη, αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εκβιάζει» το εκλογικό σώμα. Ακρως επικριτικά για το εκλογικό δίλημμα με το οποίο οδεύει προς τις κάλπες το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν και τα μικρότερα κόμματα.

ΣXETIKA ΘEMATA
Επιστράτευση κορυφαίων ΠΑΣΟΚ
«Πράσινο φως» ΕΣΡ για διακαναλικές κομμάτων αντιπολίτευσης_
Ν.Δ.: «Το κόστος να το αναλάβει ο πρωθυπουργός»
ΚΚΕ: Συνεργασίες στο παρασκήνιο
ΛΑΟΣ: Δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει ως κριτή τις αγορές
Δημοκρατική Αριστερά: Οι κάλπες του Νοεμβρίου δεν είναι δημοψήφισμα
Ντόρα Μπακογιάννη: Η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο
Προαναγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα από τον κ. Αλαβάνο

Αναψε φωτιές η απειλή νέας κάλπης

Στο προσκήνιο τα κορυφαία στελέχη για να υποστηρίξουν την εκλογική στρατηγική που χάραξε ο Γ. Παπανδρέου

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Κλίμα μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης διαμόρφωσε η συνέντευξη Παπανδρέου με το δίλημμα που έθεσε για ψήφο ευθύνης ή προσφυγή ξανά στις κάλπες. Με ένα μπαράζ παρεμβάσεων κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας ότι η ψήφος διαμαρτυρίας οδηγεί σε αποσταθεροποίη- ση. Η προσπάθεια επικοινωνιακής στήριξης ξεκίνησε χθες το πρωί από τον Θ. Πάγκαλο, ενώ σε εκπομπές και σε δελτία ειδήσεων εμφανίστηκαν οι Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Σκανδαλίδης, Τηλ. Χυτήρης, Ι. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, η Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά. Στελέχη στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου εκτιμούν πως η συνέντευξη, παρ΄ ότι έθεσε καθαρά το βασικό διακύβευμα των εκλογών, ότι δηλαδή η κυβέρνηση χρειάζεται την ψήφο σταθερότητας για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της ως το 2013, τράβηξε σε μάκρος και ενδεχομένως στην πορεία να χάθηκε το νόημα. Για τον λόγο αυτόν θα βγουν στο προσκήνιο οι κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι ως τώρα απέφευγαν να εμφανιστούν, ώστε να υποστηριχθεί η εκλογική στρατηγική που χάραξε ο Πρωθυπουργός. Θα απευθυνθούν πάντως σε ένα διχασμένο ακροατήριο.

Ορισμένοι θεωρούσαν ότι ο Γ. Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι τις εκλογές επειδή έχει κρυφή ατζέντα μέτρων, μολονότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να λάβει μέτρα που θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αυτό και μόνο αρκεί για να δείξει ότι αρκετοί ψηφοφόροι μπερδεύτηκαν, δεν αντιλήφθηκαν ποιο είναι το αδιέξοδο που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός και γιατί θα δημιουργήσουν εθνικό πρόβλημα αν ψηφίσουν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους.

Από την άλλη πλευρά, έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο κυρίως από προβεβλημένους βουλευτές και από κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έλαβε μια σωστή απόφαση πολιτικοποιώντας την ψήφο της 7ης Νοεμβρίου. Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι, εφόσον δημιουργήθηκε αντιμνημονιακή συμμαχία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν είχε άλλον δρόμο από το να σηκώσει το γάντι. Χθες ο Π. Ευθυμίου (Real FΜ) επισήμανε ότι αυτό που επιχείρησε να εξηγήσει ο Γ. Παπανδρέου είναι ότι χρειάζεται ένα σχέδιο και μια συντεταγμένη πορεία για την αντιμετώπιση της κρίσης και πως, αν αυτή ανακοπεί, δημιουργείται μείζον θέμα και ο Κ. Σκανδαλίδης (Flash) είπε ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα είναι πως ο Γ. Παπανδρέου δεν θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρεία και ότι δεν μπλοφάρει. «Δεν υπήρχε κανένας εκβιασμός του Πρωθυπουργού. Ηταν μια ομιλία ευθύνης» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

  • Επιφυλάξεις από Λοβέρδο και Μπεγλίτη
Η αποκάλυψη μιας άτυπης συζήτησης του Α. Λοβέρδου με δημοσιογράφους του υπουργείου Υγείας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο υπουργός Υγείας είπε στην ουσία ότι δεν συμφωνεί με την επίσημη «γραμμή» καθώς θεωρεί ότι δύσκολα θα πειστούν οι κοινοτικοί και η τρόικα ότι η κυβέρνηση προσφεύγει σε εθνικές εκλογές επειδή έχασε τις τοπικές εκλογές. «“Αδειάζει” την προσπάθεια που κάναμε ως τώρα. Δεν μπορώ να εξαρτώμαι εγώ στο Υγείας από την επιτυχία ή αποτυχία του δημάρχου... Γέρακα» φέρεται ότι είπε ο Α. Λοβέρδος. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης επισήμανε ότι «δεν πρέπει να μπούμε στην περιδίνηση της προεκλογικής περιόδου. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από τις δημοτικές εκλογές». Τις ίδιες σκέψεις εκφράζει και μεγάλο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ μεσαία κομματικά στελέχη και εκπρόσωποι των πιο λαϊκών στρωμάτων του ΠαΣοΚ έλεγαν χθες ότι «το δίλημμα αυτό δεν περπατάει. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, πιεσμένος οικονομικά και δεν δέχεται εκβιασμούς