Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Απολογισμός κυβερνητικού έργου, ένα χρόνο μετά τις εκλογές

«Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα» είναι ο τίτλος του κειμένου που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση και στο οποίο αποτυπώνεται το κυβερνητικό έργο, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ στην εισαγωγή του κειμένου, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αποστροφή του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου ότι «το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει».

Σε άλλο σημείο της εισαγωγής αναφέρεται και πάλι σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού πως αν πριν ένα χρόνο το δίλημμα για την Ελλάδα ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», και στη συνέχεια «αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε [και] καταφέραμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, σήμερα αφού αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά βέβαια με την κρίση πάντα εδώ, το δίλημμα παίρνει μια νέα διάσταση: ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα».

Η εισαγωγή του κειμένου τελειώνει με τα λόγια του πρωθυπουργού πως «και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουμε την Ελλάδα να παρακμάσει ακόμα περισσότερο, να θεριεύσουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμα στην αρχή».

Σε ότι αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης, το κείμενο αναφέρεται στον πρωτόγνωρο ρυθμό ουσιαστικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, στην κατάργηση όλων των «χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά με παχυλές αμοιβές» επιτροπών που είχε ιδρύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, στην μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων από 279 τον Οκτώβριο του 2009 σε 172 σήμερα και στην ανάλογη μείωση των δαπανών για καύσιμα και ανταλλακτικά κατά 70%.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σε σχέση με πέρσι το α’ οκτάμηνο του 2010 οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου περικόπηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναφορικά πάντα με την λειτουργία της κυβέρνησης, το κείμενο αναφέρεται στην ηλεκτρονική διαβούλευση για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά και στο πρώτο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων 80 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Στο κυβερνητικό έργο αναφέρεται επίσης η ψήφιση του νόμου για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται στο «πόθεν έσχες», η έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα όσων αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρείες και η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση εκείνων που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Επίσης στο κείμενο αναφέρεται η δυνατότητα όλων των πολιτών να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων.

Στο κείμενο για το κυβερνητικό έργο, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2009 τονίζεται η καθολική υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, η λήψη κάθε μέτρου για τη δίκαιη και αξιοκρατική εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, ο νόμος για την καθολική ανάρτηση των αποφάσεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και η καθιέρωση μέχρι το τέλος του 2011 της Κάρτας του Πολίτη.

Ξεχωριστή θέση στο κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού έχει η ψήφιση του «Καλλικράτη» ως θεμέλιου του «νέου επιτελικού και αποτελεσματικού κράτους», αλλά και οι πρώτες εκλογές που πραγματοποιούνται «στη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης» τον Νοέμβριο.

Σε ότι αφορά την αυτονομία της πολιτικής στον κυβερνητικό απολογισμό περιλαμβάνεται η αλλαγή του καθεστώτος δαπανών των συνδυασμών των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς και η εισαγωγή νέου εκλογικού νόμου που θα μειώνει τις «αλόγιστες εκλογικές δαπάνες και θα χτυπά το «μαύρο» πολιτικό χρήμα».

Αναφορικά με τους μετανάστες το κείμενο της κυβέρνησης αναφέρεται στην δέσμευσή της για μια μεταναστευτική πολιτική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζει τα σύνορα της χώρας, δίνει σιγουριά στον πολίτη και αντιμετωπίζει τα ζητήματα πολιτικής συμμετοχής ομογενών και νομίμων μεταναστών.

Στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής, ο κυβερνητικός απολογισμός εστιάζεται στα «προσεκτικά βήματα για την ανάκτηση του διπλωματικού μας κεφαλαίου παράλληλα με την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τον Καύκασο και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Στο κείμενο τονίζεται ότι «η Κύπρος έχει ξανά δίπλα της την Ελλάδα με πράξεις», ότι η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζεται η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση τονίζει ότι εργάζεται «για ξεκάθαρες σχέσεις με την Τουρκία» και ότι επιθυμεί την στενή συνεργασία με την γείτονα χώρα «μέσα σ’ ένα πολύ καθαρό, γνωστό πλαίσιο: πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, πλήρης σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση τονίζει ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας «με στόχο την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι της σημερινής Τουρκίας, αλλά της ευρωπαϊκής Τουρκίας. Χωρίς λευκές επιταγές. Αναδεικνύουμε το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, αναδεικνύουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο ευρωπαϊκό και διεθνές προσκήνιο, απαιτώντας τη συμμόρφωσή της προς το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας, και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς».

Στον κυβερνητικό απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής επισημαίνεται επιπλέον το «παρών» της Ελλάδας στην Μέση Ανατολή με αξιοποίηση των παραδοσιακών σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και την παράλληλη εμβάθυνση των σχέσεων μας με το Ισραήλ.

Επισημαίνεται επίσης, το «μεγάλο βάρος που ρίχνουμε στο ρόλο μας στην ΕΕ», η «αισθητή παρουσία μας στον ΟΗΕ», ενώ μεταξύ άλλων, τονίζεται η συμβολή της Ελλάδας στην ανάδειξη του εντεινόμενου και σοβαρού προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης,

Από το κείμενο δεν παραλείπεται η αναφορά στην Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή η επίσημη έναρξη της οποίας θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Η αναφορά του κυβερνητικού απολογισμού της εξωτερικής πολιτικής ολοκληρώνεται με την κυβερνητική απόφαση για σύσταση Επιτροπής «η οποία θα αναλάβει το έργο να επεξεργαστεί ένα νέο στρατηγικό δόγμα που θα λειτουργήσει ως πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στον τομέα της άμυνας ο ενός έτους κυβερνητικός απολογισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την καταγραφή των κατατασσόμενων στον ΟΑΕΔ, την κατάργηση της «ρουσφετολογικής «γαλάζιας» συνέντευξης» για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών, τα νέα μέτρα διαφάνειας για τους εξοπλισμούς, την υπογραφή της Σύμβασης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το νέο νόμο για την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το νέο νόμο για την κάθετη δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, τη προώθηση σύνταξης τριετών προϋπολογισμών προγραμμάτων και τον επανασχεδιασμό της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση κρίσεων Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με την Παιδεία, η κυβέρνηση στον ένα χρόνο θητείας της εισήγαγε το «Νέο Σχολείο» με επίκεντρο τον μαθητή, ενώ ο πρώτος νόμος στα πλαίσια αυτά αφορούσε την αναβάθμιση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Στο κείμενο επίσης αναφέρεται ότι σε μια δύσκολη χρονιά τα σχολεία άνοιξαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις με τους εκπαιδευτικούς στην θέση τους και τα βιβλία στα χέρια των μαθητών.

Επίσης, η κυβέρνηση αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναφέρει πως «ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τις ριζικές αλλαγές» σε αυτήν.

Το άνοιγμα 77 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που επί χρόνια έμεναν κλειστές, η πρόσληψη 211 νοσηλευτών για στελέχωση ΜΕΘ, η επίλυση του προβλήματος των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, το ολοήμερο νοσοκομείο και ο περιορισμός της σπατάλης στα νοσοκομεία, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στον κυβερνητικό απολογισμό στον τομέα της Υγείας.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μέσω της αλλαγής του τρόπου επιλογής των δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις, καθώς και τα δύο νομοσχέδια για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής δίκης, καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στον κυβερνητικό απολογισμό ενός έτους κυβερνητικής θητείας.

Το νοικοκύρεμα, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και η ανάδειξη του πολιτισμού και του αθλητισμού σε συνάφεια με τον τουρισμό σε μοχλό ανάπτυξης, αποτελούν τους πυλώνες του κυβερνητικού έργου που εξειδικεύονται σε μια σειρά παρεμβάσεις στα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως σημειώνεται στο κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση, αφορούν κατά πρώτον το νοικοκύρεμα και την διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων και μεταξύ αυτών αναφέρονται η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, η υλοποίηση του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων και Επιχορηγήσεων καθώς και η δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Επίσης στις παρεμβάσεις αυτές αναφέρεται η προώθηση της οικονομικής εξυγίανσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, η παράδοση στους πολίτες των κλειστών Ολυμπιακών Ακινήτων, η αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, και ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο που αναμένεται.

Σε ότι αφορά την προστασία του πολίτη, ο κυβερνητικός απολογισμός αναφέρει πως σημειώθηκε μείωση της εγκληματικότητας το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σύλληψη 6 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», η επιστροφή 5000 αστυνομικών στην αστυνόμευση, η συνεχής παρουσία πεζών και εποχούμενων περιπολιών, η αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων με κριτήριο τις ζώνες επικινδυνότητας, η προετοιμασία για την σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας, η μείωση των δασικών πυρκαγιών και η θωράκιση των θαλασσίων συνόρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

  • Οικονομία

Νοικοκύρεμα και ανάδειξη της οικονομίας της χώρας σε μοχλό ανάπτυξης είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που εφάρμοσε και εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως ανακοινώνεται στο απολογιστικό δελτίο τύπου των δράσεων με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρεται η Κυβέρνηση κλήθηκε και έκανε μία βασική επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή στη σωτηρία. Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και με το πρόγραμμα αυτό η χώρα μας εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε εξορθολογισμό των δαπανών με πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 10% και κατά 50% μείωση στις αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων.

Επίσης, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της φοροδιαφυγής, εφαρμόστηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που στόχο έχει την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης μέσα από ένα δίκαιο σύστημα αναδιανομής των εισοδημάτων και ανακατανομής των φορολογικών βαρών, σύστημα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή. Οι συντελεστές φορολογίας μειώθηκαν για τα χαμηλότερα εισοδήματα και αυξήθηκαν για τα μεγαλύτερα, ενώ ενεργοποιήθηκε ξανά ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός του Υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας προκλητικές εστίες φοροδιαφυγής και εισπράττοντας πρόστιμα για τα οποία για πολλά χρόνια δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, παρά μόνο ασυδοσία.

Για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας με τις Τράπεζες, ώστε η αποδέσμευση των εγγυήσεων να συνδέονται με την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Παράλληλα, δόθηκε μια «δεύτερη ευκαιρία» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση με νόμο που ψηφίσαμε. Δίνουμε πλέον διέξοδο, μια δεύτερη ευκαιρία, σε κάθε συμπολίτη μας που αποδεδειγμένα, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία αδυνατεί σήμερα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο απολογιστικό δελτίο του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, τριπλασιάστηκε η απορρόφησή του μέσα σε ένα χρόνο. Από μόλις 3,5%, σήμερα η απορρόφηση έχει φτάσει το 10,6% (Σεπτέμβριος 2010), και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσει το 15%, ενώ σημειώθηκε αποκέντρωση πόρων του ΕΣΠΑ προς την Περιφέρεια. Επίσης, δημιουργήθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με βασικό αρωγό το ΤΕΜΠΜΕ (στο εξής ΕΤΕΑΝ) με στόχο να δοθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ την περίοδο 2010-2011, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ρευστότητα και να επενδύονται σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια. Ακόμα, μεταξύ άλλων, στον τομέα των επενδύσεων, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority) επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια έως και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά τη μείωση των τιμών στην αγορά, 5.000 φάρμακα ανατιμολογήθηκαν με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων. Αποτέλεσμα, μειώσεις σε τιμές κατά 20%, και εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία που τόσα χρόνια αιμορραγούν λόγω της υπερτιμολόγησης. Επίσης, για πρώτη φορά υπόκεινται σε έλεγχο 40 πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά αγαθά, με σκοπό να διαπιστωθεί η έκταση των υπερτιμολογήσεων στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους στη χώρα.

Στο Ασφαλιστικό, η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται από το κράτος και η αναλογική σύνταξη θα βασίζεται σε περισσότερο χρόνο εργασίας και θα σχετίζεται με το πόσες εισφορές καταβάλλει ο ασφαλισμένος. Στον τομέα της εργασίας, δίνονται κίνητρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα πρόγραμμα με στόχο την προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα θα βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στο χώρο της Ναυτιλίας, ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να προωθήσει τη διεθνή παρουσία της χώρας μας καθώς και την αναπτυξιακή μας δυναμική. Για αυτό συστάθηκε το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού ολοκληρώθηκε μια μεγάλη ιστορική τομή με την άρση του καμποτάζ στη θαλάσσια κρουαζιέρα. Παράλληλα, πάρθηκαν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την τόνωση του τουρισμού, στηρίζοντας τις μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις μέσω δύο νέων προγραμμάτων εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων JEREMIE και JESSICA, επιταχύνοντας τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με έμφαση στον «Πράσινο Τουρισμό», στον «Εναλλακτικό Τουρισμό», το «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» και το «Συνεργάζομαι - Καινοτομώ στον Τουρισμό», κ.α. Επίσης, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την έκδοση βίζας σε τουρίστες που προέρχονται από αγορές που θεωρούνται νέες και δυναμικές, ενώ υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και για τη διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.

Στον αγροτικό τομέα, αυξήθηκε η επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες από το 7% στο 11%, ενώ δόθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Επίσης, αυξήθηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες και αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2010.

Για την πράσινη ανάπτυξη, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των υδατικών πόρων, στην ορθή διαχείριση των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην εξοικονόμηση της ενέργειας.

[www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Παπαδήμος: «Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας»

Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της δήλωσε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Market News International. «Αυτό δεν είναι ούτε επιθυμητό ούτε πιθανό», είπε, προσθέτοντας ότι «η ελληνική Κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές αρχές το έχουν αποκλείσει».

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, σημείωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσουν οι αγορές είναι η επιμονή στη συστηματική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

"Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στα δημοσιονομικά και θα αυξάνεται η αξιοπιστία της πολιτικής, νομίζω ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν», πρόσθεσε.

Ζητείται από τα κόμματα συναίνεση για τα ΑΕΙ


  • Διακομματική επιτροπή συγκροτεί το υπουργείο Παιδείας για να συντονίσει τον διάλογο που ξεκίνησε για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
Ηδη η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε χθες επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ζητώντας τους να συμμετάσχουν στη σύσταση της επιτροπής. Επιστολή στάλθηκε στους προέδρους των κομμάτων ΠαΣοΚ, Νέα Δημοκρατία, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, στη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, στην Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πρασίνων και στο νεοσύστατο κόμμα του Φ. Κουβέλη Δημοκρατική Αριστερά. Οι πολιτικοί αρχηγοί προσκαλούνται να ορίσουν, μέσα σε 10 ημέρες, τον εκπρόσωπο του κόμματός τους, καθώς και τον αναπληρωτή του (μέλη του Εθνικού ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Εθνική Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία, η οποία και θα λειτουργήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου. «Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης προωθεί ένα συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης της Παιδείας, με έμφαση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αποτελεί το κορυφαίο επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης» τονίζει στην επιστολή της η κυρία Διαμαντοπούλου. Και προσθέτει: «Στόχος μας είναι, μετά από ευρύ, ενδελεχή και ουσιαστικό διάλογο, πάνω σε συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις, να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ευρύτατης δυνατής αποδοχής, που θα ανοίξει νέους δρόμους για τριτοβάθμια εκπαίδευση ποιοτική, καινοτόμο και ικανή να εγγυάται σπουδές με αξία για τις νέες γενιές της πατρίδας μας. Είναι προφανές ότι η συμβολή όλων των κομμάτων σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστική».

Περαίωση: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με έντονες αντιδράσεις

  • Με σκληρή αντιπαράθεση, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των εκκρεμούντων φορολογικών υποθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την επίταξη των αυτοκινητιστών φορτηγών ΔΧ.

Η συμπολίτευση στο Γ’ Θερινό Τμήμα αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, πως η περαίωση είναι αναγκαία, λόγω του όγκου των εκκρεμούντων χρήσεων και λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης - με δεδομένο, ωστόσο, πως γίνεται για τελευταία φορά, πριν την «αλλαγή σελίδας» στους φορολογικούς ελέγχους και την διαδικασία είσπραξης των φόρων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που επέφερε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δίνοντας την δυνατότητα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, να υπαχθούν στην περαίωση, αξιώνοντας την απόσυρσή τους.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε παρέμβασή του παραδέχθηκε πως «εκεί που έχει φθάσει η κατάσταση η περαίωση είναι μια διέξοδος, καθώς δεν υπάρχει μαγαζί χωρίς μισοκατεβασμένα ρολά», αλλά διέκρινε ζήτημα «ηθικής τάξης» στην μεταχείριση των συγκεκριμένων εταιρειών.

Εξ άλλου και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε πως η περαίωση που επιχειρείται, θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο εκείνου του Βατοπεδίου, όταν θα έρθουν στο φως οι εν λόγω υποθέσεις και «φανεί ποιες παρανομίες και ποια ποσά διαγράφηκαν».

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ, υποστήριξε πως από τα 30 δισ. επιδικασθέντων προστίμων, μονάχα τα 7-10 δισ. είναι εισπράξιμα και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προβαίνει σε συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Τέλος ενάντια στην ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τιμωρία των επιταχθέντων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας και τον τρόπο εισαγωγής της προς συζήτηση, με διαδικασίες κατεπείγοντος, ως αντιβαίνοντα στον Κανονισμό της Βουλής. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Παρέμβαση Κομισιόν στην Ελλάδα για εφαρμογή ευρωπαϊκών νομοθεσιών

  • Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα και άλλες δύο χώρες της ΕΕ για μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά τα χημικά προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία να εφαρμόσουν σε εθνικό επίπεδο την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα τρία κράτη-μέλη δεν έχουν γνωστοποιήσει μέτρα σχετικά με την οδηγία 2008/112/EC για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία ουσιών και μειγμάτων που αφορούν τα χημικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Επιτροπή η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση της πληροφόρησης, ώστε να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, και τα τρία κράτη-μέλη έχουν δίμηνη προθεσμία για να συμμορφωθούν με την αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε στο πλαίσιο των διαδικασιών επί παραβάσει της ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει κατ’ αυτών στο Δικαστήριο της ΕΕ.

«Τα χημικά προϊόντα μπορούν να εκθέσουν σε κινδύνους τους πολίτες και το περιβάλλον. Παροτρύνω το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελλάδα να θεσπίσουν γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής πράξης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ.

  • Έκκληση στην Ελλάδα για εφαρμογή διατάξεων για το έλεγχο της ρύπανσης

Να εφαρμόσει τις διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές και τον έλεγχο της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, των υδάτων και του εδάφους, κάλεσε σήμερα την Ελλάδα η Επιτροπή.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να την ενημερώνουν τακτικά για την εφαρμογή της οδηγίας 2008/1/ΕΚ, η οποία αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, των υδάτων και του εδάφους και ότι η Ελλάδα έχει δίμηνη προθεσμία για να ανταποκριθεί στην αιτιολογημένη γνώμη, που της απέστειλε, διαφορετικά, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει κατά της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η οδηγία 2008/1/ΕΚ επιβάλλει την αδειοδότηση για την άσκηση πολύ ρυπογόνων βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων και την έκδοση των σχετικών αδειών μόνον εφόσον πληρούνται ορισμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Τα κράτη μέλη οφείλουν να ενημερώνουν ανά τριετία την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της. Έως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει διαβιβάσει πληροφορίες για την περίοδο 2006-2008.

  • Για υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ζωικά υποπροϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η χώρα μας οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα ζωικά υποπροϊόντα, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου και απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή. Στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν λάβουν ικανοποιητικά μέτρα, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο, προτείνοντας χρηματικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο το 2009, η Ελλάδα δεν είχε έως τότε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002, που αφορούσαν την υγειονομική ταφή χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, την έλλειψη επίσημων ελέγχων, την έγκριση εγκαταστάσεων για τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και την καύση ειδικών υλικών κινδύνου.

Τα ζωικά υποπροϊόντα είναι τα τμήματα του σφάγιου που δεν καταναλώνονται απευθείας από τον άνθρωπο. Η χρήση ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων σε ζωοτροφές μπορεί να προκαλέσει σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (ΣΕΒ) ή άλλες νόσους των ζώων ή να οδηγήσει στην εξάπλωση χημικών επιμολυντών όπως οι διοξίνες. Τα ζωικά υποπροϊόντα μπορούν επίσης να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων μέσω του περιβάλλοντος, σε περίπτωση μη σωστής διάθεσής τους. Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων για την υγεία, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 εισήγαγε αυστηρούς όρους για όλη την τροφική αλυσίδα και την αλυσίδα ζωοτροφών όσον αφορά την ασφαλή συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, χειρισμό, επεξεργασία, χρήση και διάθεση των ζωικών υποπροϊόντων. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Παπανδρέου: «Υπάρχει μια τρομοκρατία της αγοράς»

  • Συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην εβδομαδιαία εφημερίδα «DIE ZEIT».

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» στο φύλλο της Πέμπτης, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς τόσο στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα. Η εφημερίδας «DIE ZEIT», της οποίας εκδότης είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμίτ, δημοσιεύει τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, λίγα 24ωρα πριν τιμηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με το βραβείο «Quadriga» στο Βερολίνο την 3η Οκτωβρίου, εθνική εορτή της ενοποίησης της Γερμανίας.

Στη συνέντευξή του στους συντάκτες της «DIE ZEIT» Ματίας Κρούπα και Μίχαελ Τούμαν, ο πρωθυπουργός επιτίθεται στις αγορές σημειώνοντας ότι η χώρα έζησε ένα «ένα άλλο είδος τρομοκρατίας, το φόβο ότι σε κυνηγούν οι αγορές, το φόβο για τους μεγάλους κινδύνους της χρηματοοικονομικής κρίσης» και σημειώνει ότι «υπάρχει μια τρομοκρατία της αγοράς». Η ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων έδρασε γρήγορα «και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα», εκτιμά ο κ. Παπανδρέου. Ερωτηθείς δε για την αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα που απαιτείται, εκτιμά ότι «εάν με τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση αποκτηθεί εμπιστοσύνη, τότε και οι πολίτες θα αναλάβουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Σημειώνει ότι η Ελλάδα έδωσε μάχη σε δύο μέτωπα «όχι μόνο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Με γρήγορες και σκληρές αποφάσεις επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, όπως είναι οι επενδύσεις νορβηγικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, το Κατάρ που θέλει να επενδύσει σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας και η Κίνα που επενδύει στο λιμάνι του Πειραιά. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παρακάμπτει κανείς, αλλά χώρα που προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Παπανδρέου αντικρούει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν σκοπεύαμε κάτι τέτοιο θα ήταν εξυπνότερο να γίνει στην αρχή της κρίσης. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποτρέψουμε. Θέλουμε να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι έναντι των πιστωτών μας», σημειώνει.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο μιας ανταγωνιστικότερης Ευρώπης που θα επιθυμούσε, ο πρωθυπουργός λέει ότι θα πρέπει να στηρίζεται «σε ένα Κοινό Νομισματικό Ταμείο, κοινή φορολογία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ευρωπαϊκό φόρο CO2». Μέσα από τις δράσεις αυτές «θα προέκυπτε μια γνήσια οικονομική διακυβέρνηση».

Για τις προτάσεις της Κομισιόν και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί αυστηρότερων, αυτοματοποιημένων κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «για την υλοποίηση ορισμένων προτάσεων πρέπει να αλλάξουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Δεν είμαι αντίθετος. Χρειαζόμαστε αυστηρότερους κανόνες και τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Εάν είχαμε ήδη στο παρελθόν ορισμένους από αυτούς τους κανόνες, δεν θα φτάναμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα».

Ερωτηθείς για τις μακροπρόθεσμες - σε βάθος δεκαετίας - αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι η χώρα θα στηριχθεί στην πράσινη ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες του μέλλοντος σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ισχύ της, την ενίσχυση της ναυτιλίας, διαθέτοντας σήμερα το μεγαλύτερο στόλο, τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και τις αγροτικές καλλιέργειες με το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεσογειακών προϊόντων. «Η ελληνική γεωργία έχασε την ανταγωνιστικότητά της και ως επακόλουθο των κοινοτικών ενισχύσεων. Δεν σκεφτόμασταν τι θα πουλήσουμε, αλλά για τι μπορούσαμε να πάρουμε επιδότηση», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

Όσο δε για την πρόταση δύο Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης την περασμένη άνοιξη να πουλήσει η Ελλάδα νησιά για να αποπληρώσει το χρέος της, ο κ. Παπανδρέου πέραν του χαρακτηρισμού της ως «ανόητης», σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει το «κέντρο ευεξίας» (Wellness) της Ευρώπης. «Τα νησιά είναι ένας θησαυρός για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για ορισμένους πλούσιους που θα τα αγόραζαν. Θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε νησιά ευεξίας» καταλήγει ο κ. Παπανδρέου. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Με τροποποιήσεις το νομοσχέδιο για την περαίωση


Τροποποιήσεις που αφορούν στη διάταξη για τα εικονικά τιμολόγια έγιναν μία ημέρα πριν την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Με την επίκληση της ανάγκης αύξησης των εσόδων και την αποδοχή των υπουργικών διαβεβαιώσεων πως η κυβέρνηση «γυρίζει σελίδα στο φορολογικό και φοροεισπρακτικό καθεστώς», η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικώντης Βουλής, υπερψήφισε σήμερα το νομοσχέδιο.

Από την άλλη ωστόσο, σειρά αλλαγών που δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή, οπότε και ενημερώθηκε η Επιτροπή Οικονομικών για το νομοσχέδιο, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις και υποψίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για ενδεχόμενα «χαριστικές», αν όχι και «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επιχείρησε να πείσει το ακροατήριό του, πως η συζητούμενη περαίωση δεν ομοιάζει με τις αντίστοιχες του παρελθόντος, καθώς πλέον ο φορολογούμενος «θα απαλλαγεί από την διαπραγμάτευση με τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.», ενώ και οι εφοριακοί, θα απαλλαγούν από το καθήκον «να κυνηγάνε εταιρείες που πολλές φορές δεν υπάρχουν, αντί για χρήσεις πουτρέχουν».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, έμελε παρά ταύτα, να είναι έντονη εξ αρχής, με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται για την επιλογή εισαγωγής νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» για δέκατη φορά μέχρι τώρα.

Πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), κατήγγειλαν μετ’ επιτάσεως την δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση, επιχειρήσεων που έχουν λάβει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, ακόμα κι αν έχουντζίρο πάνω από 20 εκ. ευρώ (ένα όριο που τίθεται στο νομοσχέδιο εν γένει), ή έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο - κι ακόμα κι αν έχουν ελεγχθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα.

«Ο κος υπουργός οφείλει να μας εξηγήσει, γιατί μπήκε η τροποποίηση, ποιους αφορά, και με πόσα θα καθαρίσουν αυτοί οι κύριοι. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότικάποιος που δεν έκοψε μια απόδειξη 5 ευρώ μπορεί να πάει φυλακή και οι άλλοιμπαίνουν στην φορολογική αμνηστία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώνταςτην εντονότατη διαμαρτυρία του υπουργού Οικονομικών, που διέκρινε ακόμα και«ποινικές» συνέπειες για τον καταγγέλλοντα βουλευτή, εφόσον δεν στοιχειοθετήσειτις καταγγελίες του.

Το κλίμα αποφορτίστηκε αργότερα, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να τονίζει, πως οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ που υπάγονται στη ρύθμιση, δεν είναι οι εκδίδουσες πλαστά τιμολόγια (οι οποίες μάλιστα, δεν απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη), αλλά εκείνες που λαμβάνουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια εν αγνοία τους, ή εκδίδουν εικονικά - και τις οποίες, δεν έχουν συλλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οικειοθελώς προσέρχονται να τα δηλώσουν (στην περίπτωση αυτή, επιβαρύνονται με φόρο 55% της αξίας τους αν είναι Α.Ε. και 40% αν είναι Ε.Π.Ε.).

Στην περαίωση επίσης υπάγονται και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί, και βρίσκονται στη διαδικασία του συμβιβασμού, ή της ένστασης. Για τις τελευταίες, «ο τζίρος δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο υπαγωγής στην περαίωση» υποστήριξε ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε συνταγματικές επιταγές για τις εξαιρέσεις που έθεσε, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου όπως τόνισε, να μηνυπάρχουν υπόνοιες σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου, προσέθεσε ρητή αναφορά, πως για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μη νόμιμα τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, για να υπαχθούν στην περαίωση δεν θα πρέπει να έχει βεβαιωθείπρόστιμο από τις φορολογικές αρχές και δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου. Παρά ταύτα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέμειναν στιςαντιρρήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την καρδιά του νομοσχεδίου, οι περισσότεροι των βουλευτών, εκφράστηκαν κριτικά έως αρνητικά για τις περαιώσεις, θεωρώντας πως εν γένει «επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες». Από κει και πέρα ωστόσο, οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αναγνώρισαν το έκτακτο των δημοσιονομικών περιστάσεων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, υπογράμμισε ότι για να ελεγχθούν οιεκκρεμούσες φορολογικές υποθέσεις, θα χρειάζονταν πάνω από δέκα χρόνια καιτόνισε πως «δεν χαριζόμαστε σε κανέναν φοροφυγά και κακοπληρωτή, αλλά προχωράμεκαι σε νέους ελέγχους - και ποτέ το ΣΔΟΕ δεν ήταν τόσο δυνατό όπως σήμερα».

«Η περαίωση δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαστική διαδικασία που θα φέρει περισσότερα έσοδα, αλλά θα βάλει και μια νέα αρχή - ενώκαι ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων πρέπει να λυθεί» εκτίμησε ο Κώστας Γείτονας.

«Ασφαλώς έχει ευθύνη η κυβέρνηση, όταν έλεγε «όχι στις περαιώσεις» στο παρελθόν. Ειπώθηκαν μερικές μεγάλες κουβέντες προεκλογικά και δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται - όμως πρέπει να γίνει η περαίωση για να υπάρξουν έσοδα» ανέφερε ο Νάσος Αλευράς.

Ο Θ. Καράογλου, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ομολογία παταγώδους αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης» καιδιευκρίνισε πως το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο. «Για να σταθούμεθετικά, ζητάμε με τα ποσά που θα εισπράξει η κυβέρνηση από την περαίωση, να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, ισόποση μείωση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην επιβληθούν νέα εισπρακτικάμέτρα, να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, νέα έκτακτηεισφορά στις επιχειρήσεις, ή άνοδος των συντελεστών ΦΠΑ. Μόνον τότε θαμπορούσαμε με βάση την λογική του ισοδύναμου αποτελέσματος να υπερψηφίσουμε την περαίωση» διευκρίνισε.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, χαρακτήρισε «σαθρό» το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως η περαίωση επιλέγεται ένεκα του μεγάλου αριθμού ανέλεγκτωνχρήσεων: «Πώς επικαλείστε τις αδυναμίες του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ότανεσείς τον έχετε δομήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτρέπεται η μεγάληφοροδιαφυγή; Δεν λέτε πως πάνω από το 80% των χρεών αυτών, είναι χρέη πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Τους έχετε στις καταστάσεις σας. Γιατί δενκινητοποιούσασταν πιο νωρίς;» καταφέρθηκε κατά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων οκος Τζέκης.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια καιζήτησε την απόσυρση των νέων ρυθμίσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου. Από κει καιπέρα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, τόνισε πως το νομοσχέδιο, «χωλαίνει στηνεπιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων και στην αμνηστία για τατιμολόγια-μαϊμού», ενώ επεσήμανε πως οι Δ.Ο.Υ. στις ακριτικές περιοχές, «έχουνπάρα πολύ μεγάλα ποσοστά εισπράξεων βεβαιωμένων οφειλών» σε σχέση με Δ.Ο.Υ. που ελέγχουν πλούσιες αστικές συνοικίες.

Περισσότερο ευμενής στάθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), σημειώνοντας πως «είμαι υπέρ της περαιώσεως, γιατί είμαι υπέρ της αντικειμενικοποιήσεως του φορολογικού συστήματος - και αυτό είναι ad hoc αντικειμενικοποίηση» - αν κι από την άλλη εξέφρασε την δυσφορία του για τηνεξαίρεση από την περαίωση, ατόμων με μεγάλη ακίνητη περιουσία. «Ο γιατρός, οδικηγόρος που δούλεψε 15 χρόνια δεν μπορεί να έχει ένα σπίτι 400.000 ευρώ; Αυτόν γιατί τον θεωρείτε φοροφυγά και δεν τον αφήνετε να περαιώσει;» ρώτησε οβουλευτής.

Τέλος, ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τις καταψηφίζει «με χέρια και με πόδια».

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο [Πέμπτη] προς συζήτηση και ψήφιση, στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους μεταφορείς


Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία, όσοι αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από επίταξή τους, τιμωρούνται με φυλάκιση. Με την ίδια τροπολογία δίνεται και η δυνατότητα στον υπουργό Μεταφορών, να αφαιρεί από τους μη συμμορφούμενους μεταφορείς την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Διευκρινίζοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε πως, «παρά τον έντονο διάλογο και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπήρξε εξαιρετικά προσεκτική και δεν σκέφτηκε ποινικές όψεις από τις συνέπειες της επίταξης, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δημοσίας χρήσεως, εξακολουθούν να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κρατούν εν αχρησία τα επιταγμένα μέσα και οχήματα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς».

Η τροπολογία υπήρξε αναγκαία καθώς «αν ενεργοποιήσουμε τις πεπαλαιωμένες διατάξεις που ισχύουν από την περίοδο της δικτατορίας, θα υπάρξει ένα εμπόδιο γραφειοκρατικών διαδικασιών και για μερικές εβδομάδες ακόμη, δεν θα υπάρχει ποινική ευθύνη, την ώρα που παραβιάζονται υποχρεώσεις που συνδέονται με την επίταξη» ανέφερε ο υπουργός.

«Εν όψει καταστάσεων κοινής ανάγκης, χρειάζεται να υπάρξει αποτελεσματική και ευέλικτη διαδικασία για αυτούς που αρνούνται να συμμορφωθούν, ή παραλείπουν να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους από την απόφαση επιτάξεως» συμπλήρωσε ο κ. Καστανίδης.

Την τροπολογία καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας, τόσο την διαδικασία εισαγωγής της με την διαδικασία του κατεπείγοντος, πλάι στο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, όσο και την ουσία της - ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη εναντίωσής του στην ρύθμιση, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία.

Έντονες επιφυλάξεις, εξέφρασε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, καλώντας την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα με διάλογο.

«Κάθετα αντίθετη» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία διά του εισηγητή της Θ. Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη τροπολογία». «Οι αυτοκινητιστές δεν είναι αλήτες ή περιθωριακοί, αλλά απελπισμένοι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Με την κοινωνική έκρηξη που επιδιώκει η κυβέρνηση, δεν θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος» είπε ο βουλευτής.

«Σήμερα νοιώθω ντροπή» δήλωσε ο Γ.Τραγάκης (ΝΔ). «Λέτε με τιμή, ότι μία τροπολογία που δημεύει τις περιουσίες των ανθρώπων και τους οδηγεί στη φυλακή, κατατίθεται 24 ώρες πριν την ένταξή της στο νομοσχέδιο;».

«Πάμε σε καταστάσεις, όπου όποιος διαμαρτύρεται θα φυλακίζεται. Να αποσύρετε την τροπολογία, που είναι απαράδεκτη, τόσο επί της ουσίας, όσο και στην διαδικασία εισαγωγής της σε άσχετο νομοσχέδιο» αξίωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

«Με την παρούσα τροπολογία, η κυβέρνηση προχωρά σε αντιδημοκρατικές, επικίνδυνες ατραπούς» παρατήρησε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ). «Πρόκειται για επιχείρηση κλιμάκωσης που προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό, όπως έγινε με τους ναυτεργάτες». «Η κυβέρνηση δεν έχει μόνον στόχο τους φορτηγατζήδες. Στέλνει ένα μήνυμα πως ο λαός πρέπει να σκύψει το κεφάλι, για την σωτηρία της πατρίδας» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Πρόβα τζενεράλε για γενικευμένη εφαρμογή» διέκρινε στην τροπολογία ο Δ.Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έψεξε και τον υπουργό προσωπικά: «Σας άκουσα έκπληκτος να κατακρίνατε τις διατάξεις της δικτατορίας ως γραφειοκρατικές. Διεκδικείτε λιγότερη γραφειοκρατία στις ρυθμίσεις της δικτατορίας;»

Εντονότατες επιφυλάξεις εξέφρασε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, εκτιμώντας πως η τροπολογία «μόνο λάδι στη φωτιά θα ρίξει και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα». Και, απέναντι στις αναφορές του υφυπουργού Οικονομικών, Δ. Κουσελά, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγοράσει την άδεια των αυτοκινητιστών όπως εκείνοι ζητούν, παρά μονάχα ποσοστά από 38% μέχρι 58%, η βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί, «πόσο ήταν το κόστος από την ρύθμιση που ζητούν οι αυτοκινητιστές και πόσα χάνει η ελληνική οικονομία κάθε μέρα».

«Το δημοκρατικό όριο έχει εξαντληθεί στη συνεννόηση» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο, φρόντισε όσο μπορούσε να εξετάσει πτυχές των αιτημάτων, πιθανότατα δεν ικανοποίησε τους αυτοκινητιστές, έφτασε στα όριά της, κι οι αυτοκινητιστές θέλουν και άλλα. Κάποια στιγμή, πρέπει κάποιος να πάρει μια τελική απόφαση» ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

Εξάλλου, «στεναχωριέμαι πάρα πολύ, που στην Μαλακάσα μπορεί να αποδειχθεί πυροβολισμός και που στη Μάνδρα και στην Καβάλα, αυτοκινητιστές προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε συναδέλφους τους. Δεν απηχούν την άποψη της πλειοψηφίας, αλλά έστω και κατ’ εξαίρεση, έχουν προκαλέσει καθεστώς φοβίας» είπε ο υπουργός.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπάρχει σκάνδαλο, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, δηλώνει ο Κ.Καραμανλής για το Βατοπαίδι

Ο Κ.Καραμανλής υπενθυμίζει πως η κυβέρνησή του σύστησε Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση
Ο Κ.Καραμανλής υπενθυμίζει πως η κυβέρνησή του σύστησε Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση
Δεν έκρυβε εκπλήξεις το υπόμνημα που κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπαιδίου, όπου είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας. Στην 2,5 σελίδων επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δ.Τσιρώνη, ο τέως πρωθυπουργός συνοψίζει τις θέσεις του σε έξι σημεία.

Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνει ότι την πολιτική ευθύνη την έχει ήδη αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2008 και πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο απ' όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν.

«Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως, όπως είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού» αναφέρει ο Κ.Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας «καθ' όλα νόμιμη» τη διαδικασία των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου.

Παράλληλα, επικαλείται δύο εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και δύο ανεξάρτητων ξένων οίκων, υποστηρίζοντας πως δεν προκύπτει από πουθενά ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, ούτε προκύπτουν επιλήψιμες συμπεριφορές πολιτικών προσώπων ή ποινικές ευθύνες. Στο σημείο αυτό κάνει λόγο για «επιεικώς περίεργη αποσιώπηση» αυτών των εκθέσεων, και αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.

Αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας, ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει ότι αυτό είχε καθοριστεί πριν από τον Μάρτιο του 2004, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η κυβέρνησή του προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση, ανακαλώντας παράλληλα «τις αποφάσεις περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών, ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί».

«Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων» καταλήγει ο Κ.Καραμανλής.

Οι αντιδράσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε: «Είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στη κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του.

»Το να υιοθετεί, όμως, ο πρώην Πρωθυπουργός, ακόμα και σήμερα, ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών Υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ, περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή, χαρακτήρισαν την επιστολή του τέως πρωθυπουργού «μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας». Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες -αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».

Για τον Θ.Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην πρωθυπουργού». Τέλος, ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε πως ο Κ.Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Δ. Τσιρώνης, ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την μη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης που να αποδεικνύει την ζημία του Δημοσίου από την υποτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων εκτάσεων, ή την υπερεκτίμηση της λίμνης Βιστωνίδας, υπενθύμισε πως η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση συγκροτήθηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να παραγγείλει τέτοια πραγματογνωμοσύνη.

Από την άλλη, «ένα τέτοιο επιχείρημα, θα είχε νόημα, μονάχα αν η λίμνη Βιστωνίδα ανήκε στην Μονή Βατοπεδίου και εμείς ερευνούσαμε τις αξίες των οικοπέδων που ανταλλάχθηκαν με αυτή. Η λίμνη όμως, ανήκει στο Δημόσιο και οι υπουργοί του κ. Καραμανλή, παραιτήθηκαν από κερδισμένη δίκη, για να δοθούν στη συνέχεια στη Μονή Βατοπεδίου, τα καλύτερα οικόπεδα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προχωράμε στην ανάθεση νέας πραγματογνωμοσύνης» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κύριε Πρόεδρε,

Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.

2. Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσης τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε είχε εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν.

3. Κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.

4. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.

5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.

6. Την πολιτική ευθύνη της ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.

Δεν θα εμφανιστούν Εφραίμ, Αρσένιος

Στο μεταξύ, να μην εμφανιστούν ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής επέλεξαν ο ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. Όπως διευκρίνισαν οι δικηγόροι τους, «επειδή οι εντολείς μας είναι κατηγορούμενοι στην τακτική Δικαιοσύνη, δεν επιθυμούν να προσέλθουν και να καταθέσουν ή να ερωτηθούν για οτιδήποτε». [Newsroom ΔΟΛ]


Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η περαίωση δεν πείθει την τρόικα


Θεωρεί αισιόδοξη την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα 700 εκατ. ευρώ φέτος

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 8μηνο, η υστέρηση ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αποτρέψει μια νέα περικοπή δαπανών, πέραν των 2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την τρόικα τον περασμένο Αύγουστο, γι' αυτό και προτείνει την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από αυτά τα μέτρα εκτιμά ότι μπορεί να έχει έσοδα 700 εκατ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή αμφισβητείται έντονα από την τρόικα. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες έχουν ενημερωθεί ότι τα πρώτα σημειώματα της περαίωσης δεν θα είναι έτοιμα να αποσταλούν παρά στις αρχές Νοεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση. Ετσι ο χρόνος που απομένει για να τρέξει η ρύθμιση και να αρχίσουν να εισρέουν έσοδα στα δημόσια ταμεία είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Αντ' αυτού προτείνουν μια πιο συντηρητική πρόβλεψη για τα έσοδα από την περαίωση και την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σημειώνεται ότι στο 8μηνο οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι μειωμένες κατά 32,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα έναντι ετήσιου στόχου 4%.

  • Καμπανάκι από Fitch

Προειδοποίηση ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται σε οριακό σημείο απηύθυνε η Fitch, που προς το παρόν δεν έχει υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Η Fitch θα επανεξετάσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο.


ΣXETIKA ΘEMATA
Επιφυλάξεις από την τρόικα για την αποτελεσματικότητα της περαίωση
Fitch: Δεν υπάρχει εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας
Συστήνουν ελληνικά ομόλογα Goldman Sachs, HSBC, SocGen
Υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ στα έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου

Χρυσοχοΐδης: «Βασικό μέλημα η μείωση των τιμών»


Τις δυνατότητες συνεργασίας των υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα πάταξης μη ορθής τιμολογιακής πολιτικής σε οποιοδήποτε τομέα της αγοράς συζήτησε ο υπουργός κ.Μ. Χρυσοχοΐδης με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Κυριτσάκη με τον οποία είχε σήμερα δίωρη εθιμοτυπική συνάντηση. Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε προς τον κ. Κυριτσάκη ότι αυτό που ζητάει είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Στη συνάντηση αυτή ο υπουργός εξέθεσε τους στόχους του σχετικά με την πορεία των τιμών στην αγορά που, συγκεκριμένα, είναι η μείωσή τους. Παράλληλα σημείωσε ότι το υπουργείο θα σεβαστεί το γεγονός πως η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη αρχή, ζήτησε όμως και τα στελέχη της επιτροπής να συμβάλλουν από την πλευρά τους τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της πάταξης φαινομένων μη λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε σε διοικητικά θέματα και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για την καλύτερη λειτουργία της επιτροπής.

Πεταλωτής: «Τελευταία ευκαιρία για μια νέα αρχή η περαίωση»

Ως «τελευταία ευκαιρία για να γίνει μια νέα αρχή», χαρακτήρισε τη διαδικασία της περαίωσης που φέρνει η κυβέρνηση με «πρωτόγνωρες» διαδικασίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι γίνεται άμεσα πράξη η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για άμεση επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των επιχειρήσεων.

Οι πολίτες κι οι φορολογικές αρχές αφήνουν πίσω το παρελθόν και χτίζουν για το παρόν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είπε.

«Αλλάζουμε και τη νομοθεσία ώστε να μην υπάρχει διαδικασία περαίωσης όπως σήμερα και να μην ξαναδούμε φορολογικές υποθέσεις να λιμνάζουν στα ελληνικά δικαστήρια»,είπε ο Γιώργος Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι «δεν απαλλάσσουμε κανέναν», αλλά ότι «γίνεται ρύθμιση».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση κάνει αλλαγές σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς για την καλύτερη λειτουργία τους, ενώ ερωτηθείς εάν θα κλείσουν εφορίες, σημείωσε ότι υπάρχουν εφορίες, που, όντως, δεν πιάνουν τους στόχους της και ότι γι΄ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση μελετά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.

Παράλληλα, με αφορμή το ζήτημα της περαίωσης ο εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική προς την ΝΔ, προσάπτοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση ατολμία, ευθυνοφοβία, απραξία και παρελκυστική αντιμετώπιση θεμάτων που καίνε και χρονίζουν.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων αναφορικά με το μηχανισμό για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί - και είναι προτεραιότητά της - η ανασύνθεση της επιτροπής που θα ελέγχει το πόθεν έσχες, ώστε να μη συμμετέχουν μόνο κοινοβουλευτικοί και να υπάρχουν εχέγγυα αντικειμενικότητας, καθώς, επίσης και για τη μετατροπή της σε ανεξάρτητη αρχή, μετά τη δέουσα συνταγματική αναθεώρηση.

«Η διαφάνεια είναι επιβεβλημένη γιατί θα πρέπει να πειστεί ο λαός ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με τους παρόντες μηχανισμούς δεν γίνεται να ελεγχθεί το πόθεν έσχες.

Κοινή εμφάνιση Ραγκούση - Πάγκαλου

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των οδηγών φορτηγών δημόσιας χρήσης βρίσκονται άπαντες στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται ικανοποιημένος με τους χειρισμούς οι οποίοι έχουν γίνει στο ζήτημα των κινητοποιήσεων από τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα και το νέο «στρατηγείο» της Βασιλίσης Σοφίας. Και τούτο, διότι οι κινητοποιήσεις έχουν πολύ μικρότερες επιπτώσεις από ό, τι αρχικά υπολογιζόταν. Εξακολουθεί πάντως να υπάρχει ανησυχία, καθώς οι οδηγοί φορτηγών είναι απρόβλεπτοι, παρά το γεγονός ότι στις τάξεις τους παρατηρούνται φαινόμενα διάσπασης.

Η κεντρική κυβερνητική γραμμή είναι να συνεχιστούν οι χαμηλοί τόνοι, μέχρι να κλείσει οριστικά το θέμα. Ακολούθως υφίσταται σχεδιασμός να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου οι διατάξεις για την απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων.

Παράλληλα το επιτελείο του πρωθυπουργού επιθυμεί να διαψεύσει εμπράκτως σενάρια για συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ετσι, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης ζήτησε από τον κ. Θ. Πάγκαλο να είναι παρών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, καθώς ο τελευταίος ήταν εκείνος που είχε αναλάβει την ευθύνη προώθησης του εγχειρήματος. Ο κ. Πάγκαλος αποδέχθηκε και έτσι σήμερα αναμένεται να εμφανιστούν από κοινού στη Βουλή.

  • Του Βασιλη Nεδου, Η Καθημερινή, Tρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Επίθεση φιλίας από Παπανδρέου προς τις αγορές

  • Του Αθανασιου Eλλις, Η Καθημερινή, Tρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προχωρεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ανακτά την αξιοπιστία της, διεμήνυσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρό του και κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες έχει προωθήσει τις πιο φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Ευρωζώνης.

«Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, συχνά και πολύ νωρίτερα από τα προβλεπόμενο ξεπερνώντας τις προσδοκίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σε μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική.

Υπογράμμισε ότι έχει ήδη προωθηθεί η ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, όπως και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί πλέον με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Σημείωσε ότι προχωρεί στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων και εκτίμησε ότι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 5% με 6%.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών, ενώ ανάφερε ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα spreads θα υποχωρήσουν.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στα Ην. Εθνη «για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας των φύλων», όπου τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει λειτουργήσει ως δικαιολογία για την απουσία προόδου και την αύξηση του προστατευτισμού, συναντήθηκε και με τον γ. γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησε λεπτομερώς τα ζητήματα της ονομασίας των Σκοπίων και το Κυπριακό. Σε ό, τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, εξέφρασε την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συναινέσει σε λύση του ζητήματος και κάλεσε την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί. Διπλωματικές πηγές επέμεναν ότι δρομολογείται λύση του ζητήματος στη βάση της ονομασίας «Μακεδονία του Βαρδάρη» παρότι μέχρι στιγμής, δημόσια τουλάχιστον, ο Νίκολα Γκρούεφσκι εμφανίζεται απόλυτα, ενίοτε και προκλητικά, αρνητικός. Το θέμα συζήτησε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε συναντηθεί την προηγουμένη με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, κ. Ιβάνοφ.

  • Απογοήτευση Χριστόφια

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε απογοητευμένος και απαισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, κατηγόρησε τον Ντερβίς Ερογλου για αρνητισμό και εκτίμησε ότι μόνο η απ’ ευθείας επαφή με την Αγκυρα θα επέτρεπε ενδεχομένως την άρση του αδιεξόδου.

  • Επαφές με εβραϊκό λόμπι, αλλά και με Αχμεντινετζάντ

Ο Γ. Παπανδρέου ανέδειξε τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, κάτι που διευκολύνει και η πρόσφατη εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός συζήτησε τη νέα στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ με την ηγεσία του εβραϊκού λόμπι της Αμερικής, την οποία ενημέρωσε και για την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ. Απαντώντας στην εύλογη εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή θα προκαλούσε ενόχληση στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η ελληνική πλευρά σημείωνε ότι στόχος της συνάντησης με τον απομονωμένο από τη Δύση Ιρανό ηγέτη, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ήταν να αξιοποιήσει η Αθήνα τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την Τεχεράνη και να λειτουργήσει ως χρήσιμος δίαυλος επικοινωνίας με τις δυτικές χώρες. Η απόφαση για τη συνάντηση προήλθε μετά σχετικό αίτημα του κ. Αχμεντινετζάντ και ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μεταφέρει τη θέση της Ε.Ε. κατά της απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν. Ο ΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας, δήλωσε πως «η συνάντηση εντάσσεται στη συστηματική επαφή που έχουμε αναπτύξει με τον ηγέτη του Ιράν, τόσο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όσο και για προώθηση ειρηνευτικών προσπαθειών στην περιοχή».


ΣXETIKA ΘEMATA

Μια Εθνική Ελλάδας για την Έρευνα με ισχυρή παρουσία σε διεθνές επίπεδο

  • Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, του Γενικού Γραμματέα της ΓΓΕΤ, Αχιλλέα Μητσού και του Προέδρου του ΕΣΕΤ, Σταμάτη Κριμιζή, μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συμμετείχε σήμερα 21/09/2010 στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), υπό την Προεδρία του Σταμάτη Κριμιζή, στο Υπουργείο Παιδείας.

Το ΕΣΕΤ λειτουργεί ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στην Υπουργό και αποτελείται από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη.

Το ΕΣΕΤ εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτεί επί του τελικού σχεδίου του και προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση της εφαρμογής του. Επίσης, μετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης του ερευνητικού ιστού της χώρας, ενώ προβαίνει και σε εισηγήσεις προς την Υπουργό σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.

  • Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου:

«Η Ελλάδα της αριστείας έχει ανάγκη τους άριστους»

«Θέλουμε μια Εθνική Ελλάδας για την Έρευνα με ισχυρή παρουσία σε διεθνές επίπεδο».

Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει την Έρευνα και την Τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αλλά και τη σημαντική παρέμβασή της στα θέματα της κοινωνικής συνοχής. Η νέα πολιτική για την Έρευνα και Τεχνολογία πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Στο χώρο της Έρευνας ως χώρα διαθέτουμε μια «εθνική Ελλάδας» πολύ σημαντική. Οι ερευνητές και οι επιστήμονές μας σε όλο τον κόσμο είναι από τους πλέον διακεκριμένους. Από αυτή την «εθνική Ελλάδας» επιλέξαμε από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες με διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια αποδοχή, ώστε να υποστηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια. Ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία που θα φέρει μαζί τις δυνάμεις της κοινωνίας, που θα παρέμβει στα μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την παραγωγή της χώρας. Μια παραγωγή που χρειάζεται νέα προϊόντα, νέες ιδέες, νέο τρόπο διασύνδεσης της οικονομίας με την επιστήμη.

Σήμερα γίνεται εδώ στο Υπουργείο η πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΕΤ. Πρόεδρος είναι ο κ. Κριμιζής, ένας από τους πλέον αποδεκτούς διεθνώς Έλληνες επιστήμονες. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και να υπογραμμίσω ότι ουδείς αποζημιώνεται. Νομίζω ότι και αυτό είναι ενδεικτικό της αγωνίας και της προσπάθειας των Ελλήνων από όλα τα σημεία του κόσμου να υποστηρίξουν την προσπάθεια της χώρας.

Η χρηματοδότηση για την Έρευνα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – γιατί την περίοδο αυτή η χρηματοδότηση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΕ – θα έλεγα ότι για τα δεδομένα της χώρας είναι ικανοποιητική. Το επόμενο διάστημα διατίθεται ένα ποσό που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι σημαντικές χρηματοδοτήσεις –αφορά βεβαίως το σύνολο των χρηματοδοτήσεων στην Έρευνα- και θεωρούμε ότι το στοίχημα είναι όχι να απορροφηθούν γρήγορα, αλλά να απορροφηθούν σωστά. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει από την πρώτη στιγμή η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μητσός.

  • Δηλώσεις γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχιλλέα Μητσού

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς ερευνητές, όμως το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Πρέπει να προβάλλουμε την Αριστεία, τον Ανταγωνισμό, την Άμιλλα με πλήρη διαφάνεια»

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που έχει το εξής περίεργο φαινόμενο: Από τη μια έχει εξαιρετικούς ερευνητές, σε συγκεκριμένους χώρους και στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, από την άλλη όμως το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Είναι περίεργο, αλλά κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα.

Πώς θα καταφέρουμε αυτές τις δυνάμεις Αριστείας, αυτές τις μονάδες που πραγματικά είναι άριστοι και να συνεχίσουν και να «αμειφθούν» και να μεταλαμπαδεύσουν – να χρησιμοποιήσω έτσι ένα ρομαντικό ρήμα – την εμπειρία τους σε άλλους χώρους; Εδώ είναι το ζητούμενο. Δεν είναι απλό, διότι για πάρα πολλά χρόνια, η Έρευνα χρηματοδοτείται στη βάση λογικής που δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει -όπως είπε και η Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤ- προβάλλοντας την Αριστεία, τον Ανταγωνισμό, την Άμιλλα, αλλά πάντοτε με πλήρη διαφάνεια, να το πετύχουμε. Δεν είναι ανέφικτο, αλλά δεν είναι και απλό.

Δηλώσεις του Προέδρου του ΕΣΕΤ, Σταμάτη Κριμιζή:

«Σήμερα, είναι μοναδική ευκαιρία, για να βάλουμε αυτό το λιθαράκι στην Έρευνα, που θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος»

Είναι τιμή για τους συναδέλφους μου και για μένα να μας ζητήσουν να εργαστούμε στο ΕΣΕΤ. Η Έρευνα και η Τεχνολογία είναι βασικός ιστός στη σημερινή κοινωνία. Επί παραδείγματι τα 2/3 από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά έτος, σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες, προέρχονται από την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Επομένως, είναι βασικός τομέας, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση, η Υπουργός και ο Πρωθυπουργός, έχουν εκφραστεί για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, διότι έτσι μόνο προοδεύει η Έρευνα και η Τεχνολογία και η κοινωνία γενικά. Στην Έρευνα και την Τεχνολογία πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, που πρέπει να λάβουν μέρος στη «δημιουργία του μέλλοντος», όχι απλώς να είναι θεατές στην πρόοδο που σημειώνεται στον υπόλοιπο κόσμο .

Μια κρίση δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη και στην προκειμένη περίπτωση βλέπω ότι υπάρχει θέληση για αλλαγή, την οποία καταφανώς συμμερίζεται όλος ο ελληνικός λαός. Εάν υπάρχει μια ευκαιρία για να βάλουμε αυτό το λιθαράκι που θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος, αυτή παρουσιάζεται σήμερα και τη βλέπω μοναδική.

Σήμερα είναι η πρώτη μας συνάντηση -και μάλιστα συμμετέχει ένας συνάδελφός μας ο από την Ουάσιγκτον μέσω τηλεδιάσκεψης. Νομίζω ότι με το έργο που μας έχει αναθέσει η Υπουργός θα χρειάζεται να συνεδριάζουμε συχνά για να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε αυτά που μας έχει ζητήσει. Είναι μεγάλο έργο.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΛΩΝ

ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

  • ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Μ. ΚΡΙΜΙΖΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής είναι Επίτιμος Διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins τών ΗΠΑ. Έχει υπηρετήσει επίσης ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ενώ πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που επί του παρόντος κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα. Ο Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα και ακολούθως το μεταπτυχιακό του και διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία σχετικά με την φυσική του Ηλίου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Έχει λάβει δύο φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal, είναι εταίρος της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics. Είναι αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award για το 2002, του Basic Sciences Award of the International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, και Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Αθηνών. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 όπου διευθύνει το Γραφείο Έρευνας της Επιστήμης του Διαστήματος, και από το 2006 είναι αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΧΡΟΥΣΟΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Καθηγητής και Διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογιας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Χρούσος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Ο Γεώργιος Χρούσος έλαβε το πτυχίο του στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και την Ενδοκρινολογια αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη και το μεταβολικό σύνδρομο. Έχει συγγράψει πάνω από 600 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 50,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και μετάλλια. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) στην Κλινική Ιατρική, στην Βιολογία και στην Βιοχημεία (H Index 113), όπως επίσης και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Είναι εταίρος και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και διδάσκαλος (Master) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown (Alumni-Alumnae University Professor). Έχει διατελέσει επίσης Διευθυντής στο Lefschetz Center for Dynamical Systems, βοηθός Καθηγητής στο Τμήμα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Cornell, ενώ ήταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με το ερευνητικό του έργο στην περιοχή της Μηχανικής και των Διαφορικών Εξισώσεων με αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και επιστημονικά βιβλία, ενώ επίσης είναι μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του και έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Ecole Normale Superieure στο Παρίσι. Έχει διατελέσει επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, Ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), Υπότροφος στο CERN στην Γενεύη και Επιμελητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος έλαβε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακολούθως το δίπλωμα Θεωρητικής Φυσικής καθώς επίσης το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία και έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του ενώ έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

  • ΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο Δώρος Θεοδώρου είναι Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Υπήρξε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α, συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Center for Advanced Materials του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley (LBL) των Η.Π.Α, μέλος του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ, και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Ο Δώρος Θεοδώρου έλαβε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. καί το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει πάνω απο140 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 25 κεφάλαια σε βιβλία και άρθρα ανασκόπησης κατόπιν πρόσκλησης, καθώς επίσης και το διδακτικό βιβλίο «Simulation Methods for Polymers». Tο δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει πάνω από 6000 αναφορές (δείκτης H=45). Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής 10 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα 1995-2004. Έχει οργανώσει 13 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και το ερευνητικό του έργο έχει λάβει αρκετές διακρίσεις, όπως ενδεικτικά το Presidential Young Investigator Award της National Science Foundation των Η.Π.Α. (1988-1992), το Allan P. Colburn Memorial Lectureship του Πανεπιστημίου Delaware (1993), το Earnest W. Thiele Lectureship του Πανεπιστημίου Notre Dame (1993), το Robert W. Vaughan Lectureship του Caltech (1994), το Επιστημονικό Βραβείο Μποδοσάκη στη Χημεία (1996), το Danckwerts Lectureship των AIChE, IChemE, EFCE και CES (2006) και το D. Medema Award του Ολλανδικού PTN (Polymer Technology in the Netherlands, 2009).

  • ΑΜΕΝΤΕΟ Ρ. ΟΝΤΟΝΙ
Ο Αμεντέο Ρ. Οντόνι είναι Καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) στο Τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής και στο Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών. Έχει διατελέσει επίσης Διευθυντής του Future Urban Mobility Project στο MIT, Συνδιευθυντής στο U.S. National Center of Excellence in Aviation Operations Research, Πρόεδρος του Τομέα Συστημάτων του Τμήματος Αεροναυτικής/Αστροναυτικής του ΜΙΤ, Συνδιευθυντής στο Κέντρο Στατιστικής του MIT και στο Κέντρο Επιχειρησιακής Έρευνας του MIT, και επισκέπτης Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Επίσης έχει διατελέσει τεχνικός σύμβουλος σχεδιασμού και προγραμματισμού σε πολλά αεροδρόμια, όπως και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ισπανίας, Καναδά και Σουηδίας. Έλαβε το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του από την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα από το ΜΙΤ (Επιχειρησιακή Έρευνα). Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με 9 επιστημονικά βιβλία και πάνω από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε βιβλία, ενώ είναι μέλος αρκετών συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, είναι Εταίρος του INFORMS και έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Α.Ν. ΠΑΤΡΙΝΟΣ

Ο Αριστείδης Πατρινός είναι πρόεδρος του Synthetic Genomics, Inc (SGI), μια ιδιωτική εταιρεία που παρέχει εμπορικές λύσεις σε παγκόσμιες ενεργειακές και περιβαλλοντικές ανάγκες/προκλήσεις. Πριν ενταχθεί στην SGI, ο Αριστείδης Πατρινός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση του επιστημονικού και πολιτικού πλαισίου που υποστηρίζει βασικές κυβερνητικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, ενεργώντας ως συνεργάτης διευθυντής του Γραφείου Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Τμήμα Ενέργειας του Γραφείου Επιστήμης των ΗΠΑ. Έλαβε το πτυχίο του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Northwestern. Επέβλεψε ερευνητικές δραστηριότητες της ανθρώπινης και μικροβιακής έρευνας του γονιδιώματος, της δομικής βιολογίας, της πυρηνικής ιατρικής και της κλιματικής αλλαγής. Έπαιξε ιστορικό ρόλο στο ερευνητικό έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος, στην ίδρυση της DOE κοινοπραξίας Ινστιτούτων γονιδίωματος και το σχεδιασμό και την έναρξη του έργου DEOs Genomes to Life, ένα ερευνητικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ανάπτυξη τεχνολογιών για χρήση μικροβίων για καινοτόμες λύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον. Επίσης, υπηρετεί σήμερα στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της επιτροπής σχετικά με τις Οικονομικές και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Αύξησης της Παραγωγής Βιοκαυσίμων. Είναι μέλος του Τμήματος Ενέργειας στην Exascale Computer, εταίρος της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης και της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, και μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, του Αμερικανικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών και του Ελληνικού Συλλόγου Μηχανικών. Ο Αριστείδης Πατρινός έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και τιμητικούς τίτλους, μεταξύ των οποίων τρία Προεδρικά Βραβεία και δύο χρυσά μετάλλια του Γραμματέα Ενέργειας, ενώ έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ

Ο Γιώργος Παυλάκης έλαβε το δίπλωμα της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα στη μοριακή βιολογία από το Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης. Ο Γιώργος Παυλάκης είναι Διευθυντής του τομέα Ανθρωπίνων Ρετροιών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου (ΗΠΑ) και μέλος της Ανώτερης Βιοιατρικής Ερευνητικής Υπηρεσίας. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στα πεδία της μεταφοράς και ελέγχου των γονίδιων (γενετική μηχανική) όπως επίσης στην Βιολογία και στους μηχανισμούς παθογένειας του ιού HIV-1 και HLTV-I. Τα αποτελέσματα της έρευνας του χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ορμονών από την βιομηχανία και για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, και πολλά κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Είναι ένας από τους υψηλά αναφερόμενους ερευνητές παγκόσμια (ISI highly cited) σύμφωνα με το ISI. Είναι μέλος αρκετών συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών και έχει 18 πατέντες (ΗΠΑ) καθώς και αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, Ιαπωνικές, κλπ. Έχει διατελέσει σύμβουλος η ιδρυτικό μέλος πολλών Βιοτεχνολογικών εταιρειών. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των American Society for Clinical Investigation, American Academy of Physicians.

  • ΑΡΤΕΜΙΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η Άρτεμις Σιμόπουλου είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας, ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού στην Ουάσινγκτον. Ήταν Ιδρύτρια και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Nutrigenetics/Nutrigenomics, Διευθύντρια της Μαιευτικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington στην Ουάσινγκτον, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Εκτελεστικός Γραμματέας του Τομέα Ιατρικών Επιστημών στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στην Ουάσιγκτον, σύμβουλος για τη Διατροφή και την Υγεία στην Ειδική Βοηθό του Προέδρου της Αμερικής για θέματα καταναλωτών, Γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής για τα Διατροφική Έρευνα στο Λευκό Οίκο ενώ υπήρξε και Καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Η Άρτεμις Σιμoπούλου είναι απόφοιτη του Barnard College, του Πανεπιστημίου Columbia, με ειδίκευση στη Χημεία, και απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Είναι πιστοποιημένη από την Αμερικανική Επιτροπή της Παιδιατρικής και είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, της Εταιρείας για την Παιδιατρική Έρευνα, της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διατροφής, της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής, του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής, της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Γενετικής του Ανθρώπου. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με αρκετά επιστημονικά βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί πολλά βιβλία. Είναι αποδέκτρια πολυάριθμων τιμητικών διακρίσεων και βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Αμερικάνικου Προεδρικού Βραβείου για σπουδές στον τομέα της Παχυσαρκίας και Ελέγχου Βάρους.

  • FEATHERSTONE KEVIN

Ο Kevin Featherstone είναι καθηγητής στο Ίδρυμα Μελετών της Σύγχρονης Ελλάδας «Ελευθέριος Βενιζέλος» του London School of Economics & Political Science (LSE) και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο LSE. Έχει διατελέσει Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και κατείχε την έδρα Jean Monnet Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο του Bradford. Επίσης, έχει διατελέσει Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Κατείχε διάφορες θέσεις στον τομέα διοίκησης των πανεπιστημίων, με πιο πρόσφατη την θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο LSE, ενώ υπήρξε και μέλος πλήθους πανεπιστημιακών συμβουλευτικών επιτροπών. Η ακαδημαϊκή έρευνα του έχει επικεντρωθεί στους τομείς της Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σύγχρονης Ελλάδος και το έργο του έχει συνταχθεί με γνώμονα συγκριτικές πολιτικές, την δημόσια τάξη, την πολιτική οικονομία και τις διαδικασίες «Εξευρωπαϊσμού». Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα. ενώ πρόσφατα βιβλία του συμπεριλαμβάνουν «The Limits of Europeanization: Reform Capacity and Policy Conflict in Greece» και «The Last Ottomans: The Muslim Minority of Greece, 1940-49», ενώ γράφει επίσης μια στήλη στην εφημερίδα Καθημερινή. Τον Φεβρουάριο του 2010, διορίστηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε μια νεοϊδρυθείσα συμβουλευτική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης. Η επιτροπή αποτελείται από πέντε διεθνή μέλη και είναι επιφορτισμένη με την εκπόνηση εκθέσεων/αναφορών για ενδεικνυόμενες διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΙΑΣΟΣ

Ο Μιχάλης Χαλιάσος κατέχει την έδρα των Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης από το 2004. Επίσης είναι Διευθυντής του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών (Center for Financial Studies), Συντονιστής του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Money and Finance, Κοσμήτορας για τις διεθνείς σχέσεις της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης, Ερευνητικός Εταίρος του Center for Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου και του ερευνητικού δικτύου NETSPAR (Ολλανδία), καθώς επίσης Καθηγητής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών ΜΕΑ του Πανεπιστημίου του Mannheim. Υπήρξε στο παρελθόν Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και μέλος του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Maryland, ΗΠΑ (Επίκουρος Καθηγητής, 1987-93), Κύπρου (1993-2004), και Γκαίτε της Φραγκφούρτης (2004-Σήμερα) και διατέλεσε επανειλημμένα Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EUI) στη Φλωρεντία. Ο Μιχάλης Χαλιάσος αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ όπου και συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Νομπελίστα James Tobin. Έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων με διεθνή χρηματοδότηση, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνικοοικονομική έρευνα και πρόσφατα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία εκτενούς βάσης δεδομένων για τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη.