Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τεκτονικά ρήγματα στα κόμματα

Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί μόνον τα 200.000 του Τάσου Μαντέλη και το 1εκατ. μάρκα του Θόδωρου Τσουκάτου

Οι μίζες της Siemens εξόργισαν την ελληνική κοινωνία και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο μεταπολιτευτικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα

Οι συνέπειες της ομολογίας Μαντέλη για τις προεκλογικές «χορηγίες» και ο συνδυασμός των σκανδάλων με την οικονομική κρίση

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ | Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης απογοήτευσης και των μειωμένων προσδοκιών, η κυνική ομολογία τού άλλοτε ισχυρού υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη ότι έλαβε «προεκλογικές χορηγίες», κοινώς μίζες, από τη Siemens έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων στη χώρα, σοκάροντας και εξοργίζοντας τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Οι πολίτες είδαν έκπληκτοι έναν πολιτικό που πρωταγωνίστησε επί δέκα έτη στον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών να επιβεβαιώνει με περισσό θράσος τις φήμες που έτρεχαν από καιρό και κατελήφθησαν από κύματα μεγάλου θυμού.

Ο κ. Μαντέλης, ως αυθεντικός εκπρόσωπος της σχολής των κυνικών, δεν μπορούσε να φαντασθεί τις συνέπειες και το βάρος της ομολογίας του. Ηδη συγκλονίζει τα κόμματα, απομυθοποιεί τα πρόσωπα της πολιτικής και για πρώτη φορά, κατά την έκφραση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, «μετακινεί τις τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος».

Κακά τα ψέματα, τα σκάνδαλα συνδυασμένα με την οικονομική κρίση, με τα πολλά περιοριστικά μέτρα και με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δοκιμάζουν τις αντοχές της πολιτικής και επιτείνουν το κλίμα φθοράς των κυρίαρχων εκφράσεων της εξουσίας.

Είναι φανερό ότι σε περιβάλλον εντεινόμενης αμφισβήτησης η άσκηση διακυβέρνησης δυσκολεύει, τα φαινόμενα ανυπακοής και απειθαρχίας αυξάνονται, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας να δυσχεραίνεται και να κινδυνεύει με εκτροχιασμό, επαναφέροντας με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της πτώχευσης.

  • Η πίεση στο ΠαΣοΚ
Η κυβέρνηση ήδη νιώθει την πίεση. Ενας ακόμη συνεργάτης του κ. Κ. Σημίτη αποδεικνύεται διεφθαρμένος και εκείνη η τόσο παραγωγική περίοδος απομυθοποιείται, ρίχνεται στην κυριολεξία στα σκυλιά. Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όσο και οι υπουργοί του αισθάνονται το έδαφος ολισθηρό, γνωρίζουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να είναι αποδοτική σε συνθήκες αναξιοπιστίας και γι΄ αυτό κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να διαμορφωθεί περιβάλλον τιμωρίας για τον επίορκο κ. Μαντέλη και για όσους άλλους αποκαλυφθούν προσεχώς.

Η ενεργοποίηση των δικαστικών αρχών αλλά και η κινητοποίηση του ΣΔΟΕ και των λοιπών διωκτικών μηχανισμών λειτουργούν εκτονωτικά, ικανοποιούν ως έναν βαθμό το περί δικαίου αίσθημα και δεν επιτρέπουν δεύτερες σκέψεις ακόμη και στους επιρρεπείς στο μέλι.

Οπως και να έχει ωστόσο το σκάνδαλο κλονίζει και αποσπά την προσοχή της κυβέρνησης, που τούτη την εποχή οφείλει να είναι αφοσιωμένη στο έργο της αντιμετώπισης της κρίσης, η οποία βγάζει συνεχώς προβλήματα και απαιτεί ισχυρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, ικανό να κινητοποιήσει το κράτος και την κοινωνία ολόκληρη στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας.

Απειλή για τη ΝΔ
Αντιστοίχως η Νέα Δημοκρατία, που αρχικώς πλανήθηκε ότι το σκάνδαλο Μαντέλη είναι πρόβλημα του ΠαΣοΚ, αισθάνεται μέγα βάρος. Η απειλή μιας ενδεχόμενης πολυδιάσπασης είναι υπαρκτή. Ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν έχει ακόμη στεριώσει, τα ναυάγια του καραμανλισμού και του μητσοτακισμού κινούνται, διεκδικούν χώρο, θέση, παρουσία και ο διαβρωτικός ρόλος του ΛΑΟΣ ενισχύεται. Οι αμαρτίες που βαρύνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολλές και σε περιβάλλον σκανδαλολογίας θα πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα της ηγεσίας. Η Αριστερά ακόμη δεν μένει αλώβητη απ΄ αυτό το κύμα γενικευμένης αμφισβήτησης που διαμορφώνεται. Και εκεί επικρατούν τάσεις πολυδιάσπασης, ακόμη και το οχυρωμένο στα τείχη του Περισσού ΚΚΕ απειλείται από την ατμόσφαιρα φθοράς. Για να μη μιλήσουμε για τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δοκιμάζεται από τις καινούργιες ιχνηλασίες του κ. Αλ. Αλαβάνου. Οπως και αν έχει, η υπόθεση Μαντέλη και όλο αυτό το κύμα σκανδάλων, σε συνδυασμό, όπως είπαμε, με τις πολλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, επαναφέρουν στο προσκήνιο το «κόμμα του κανένα» και επιβεβαιώνει ότι το σύστημα της Μεταπολίτευσης, πολιτικό και οικονομικό, πνέει τα λοίσθια. Και είναι ζήτημα της πολιτικής και της κοινωνίας με τι θα το αντικαταστήσει.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ποινική δίωξη κατά Μαντέλη

  • Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην υπουργού από την εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Τ. Μαντέλης ο οποίος βρίσκεται εντός Ελλάδος.

«Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω στην Ελλάδα για να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρχές» ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο κ. Μαντέλης, στον οποίο απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα, μετά την χθεσινή του εξέταση στην Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, συμπλήρωσε στην δήλωσή του: «Μίλησα με ειλικρίνεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Είμαι έτοιμος να δώσω εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη».

Εντολή απαγόρευσης εξόδου για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη εξέδωσε νωρίτερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ιωάννης Σακελλάκος, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, μετά την παραδοχή του κ. Μαντέλη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για αποδοχή χρημάτων ως χορηγία από τη Siemens.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Μαντέλη

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens από τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τον Καλλικράτη

  • Ψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ.

«Ναι» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου). «Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ. «Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.

Στην επί της αρχής συζήτηση του «Καλλικράτη» μίλησαν 174 βουλευτές. Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Η ΝΔ, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Κώστας Τασούλας κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 1 για το χωροταξικό.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενημέρωσε ότι εφόσον δεν ολοκληρωθούν απόψε οι ομιλίες όλων των εγγεγραμμένων βουλευτών επί των άρθρων, η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο.

Ψηφίστηκε το άρθρο 1

Με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε το άρθρο 1 που αφορά στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε προ ολίγου αφού προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, και του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ - στην οποία παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς - με αιχμή δήλωση ενόχλησης εκ μέρους του κ. Πετσάλνικου ότι δεν τηρήθηκε συμφωνία του με τον κ. Τασούλα πως δεν θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας η ΝΔ επί του άρθρου 1.

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία ο πρόεδρος της Βουλής απευθύνθηκε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως θα πρέπει να τηρούνται τα συμπεφωνημένα προσθέτοντας «στη Μακεδονία ο λόγος τιμής είναι λόγος τιμής».

Απαντώντας ο κ. Τασούλας είπε στον κ. Πετσάλνικο ότι θα συμφωνούσε μαζί του υπό τον όρο ότι επρόκειτο όντως για συμφωνία. «Δεν έκανα συμφωνία. Πράγματι σας είπα ότι δεν θα καταθέσουμε αίτημα. Δεν κλήθηκα όμως να κάνω συμφωνία. Συμφωνία ούτε έγινε, ούτε γίνεται. Τα δεδομένα άλλαξαν και σε κάθε περίπτωση είναι συνταγματικό μας δικαίωμα το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία».

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής του είπε: «Σας ενοχλεί πολύ η ονομαστική ψηφοφορία γιατί προεκτείνεται φαίνεται - όλοι το καταλαβαίνουν - το πρόβλημα της ιδιαιτέρας περιφέρειάς σας σε πρόβλημα του ελληνικού κοινοβουλίου».

Απαντώντας ο κ. Πετσάλνικος στον κ. Σαμαρά ανέφερε: «Λυπάμαι πολύ. Γιατί είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το απόγευμα και μου είπατε ότι «κανείς από τα στελέχη μου δεν μου είπε ότι όντως σας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία». Ελέγξτε τα στελέχη σας και το κόμμα σας σε τελευταία ανάλυση».

Ο κ. Σαμαράς αν και ζήτησε να απαντήσει, ο κ. Πετσάλνικος του είπε να προηγηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε ζητήσει νωρίτερα τον λόγο. Ο πρόεδρος της ΝΔ από το έδρανό του απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής αρνούμενος αυτή τη φορά τον λόγο.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής ανέφερε πως αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα και τους πολιτικούς προβληματισμούς της ΝΔ, «εκείνο όμως που έχει σημασία όμως είναι να περιφρουρήσουμε το κύρος και τη τάξη της διαδικασίας». Κατέληξε ζητώντας να προχωρήσει η ονομαστική ψηφοφορία, γιατί - όπως είπε - «η δύναμή όλων μας σε αυτή την αίθουσα δεν είναι η δύναμη της φωνής μας, αλλά η δύναμη της ψήφου μας, όπως αυτή αντικατοπτρίστηκε άλλωστε μέσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ΝΔ, Κ. Τασούλας, καταλόγισε στον κ. Πετσάλνικο ότι μετέφερε μη πραγματικές συνομιλίες γιατί - όπως είπε - «βαθύτατα τον έχει πειράξει η ονομαστική ψηφοφορία». «Δεν το περίμενα από σας, αλλά ούτε και να αλλοιώσετε αυτά τα οποία είπαμε και ούτε περίμενα να σας πειράζει η ψήφος που θα δώσετε σε λίγο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Πετσάλνικο.

Ανταπαντώντας ο κ. Πετσάλνικος στον κ. Τασούλα, είπε: «Σαφώς έχετε αναφαίρετο δικαίωμα να αλλάζετε τις απόψεις σας και τις αποφάσεις σας. Σε ότι αφορά την δική μου προσωπική ψήφο, σας λέω ότι χθες ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας πως αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα άλμα στο μέλλον κι ευθύς εξαρχής είπα ότι θα έχει την ψήφο μου όπως και όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ο θρασύς Τάσος Μαντέλης: Πήρα 200 χιλ. ευρώ από τη Siemens ως... χορηγία!

Δεν παρέχει κάλυψη το Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη

  • Χαρακτήριζε «χορηγία» τα χρήματα από τα «μαύρα ταμεία»

Ο Τάσος Μαντέλης παραδέχτηκε κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, ότι ο γερμανικός όμιλος του είχε δώσει 200 χιλ. ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία. «Ολα και για όλους στο φως, όπως είχαμε πει από την αρχή, χωρίς καμία διάκριση και εξαίρεση», σχολίασαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Προηγήθηκε η κατάθεση του επιχειρηματία και κουμπάρου του, Γιώργου Τσουγκράνη, ο οποίος ανέφερε πως ο πρώην υπουργός του είχε πει ότι το ποσό που κατατέθηκε σε λογαριασμό στη Γενεύη προερχόταν από χορηγία της γερμανικής εταιρείας.

Ο Γιώργος Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο ίδιος ο Τάσος Μαντέλης του είχε ζητήσει το 1998 να ανοίξει λογαριασμό στο όνομά του προκειμένου, σε αυτόν να κατατίθενται χορηγίες των φίλων τού πρώην υπουργού για την προεκλογική του εκστρατεία. Πράγματι, στις 2 Νοεμβρίου 1998 και στις 8 Φεβρουαρίου 2000 κατατέθηκαν από άγνωστη πηγή 200. 000 και 250.000 μάρκα αντιστοίχως.

Όμως, σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα χρήματα δεν πήγαν στην προεκλογική εκστρατεία του Τάσου Μαντέλη, αλλά δόθηκαν στα παιδιά του, ενώ ένα τμήμα, ύψους 163.800 ευρώ μεταφέρθηκε λίγους μήνες αφ' ότου ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens σε λογαριασμό της Alpha Bank στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα χρήματα προέρχονταν από το στέλεχος της Siemens, υπεύθυνο για τα "μαύρα ταμεία", Ηλία Γεωργίου.

Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Τσουγκράνης ποτέ δεν κλήθηκε από τον ανακριτή να καταθέσει για την υπόθεση Siemens.

Από τη μεριά του, ο Τάσος Μαντέλης κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να ψάξουν "ποιος είναι ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που έδωσε σε δύο δημοσιογράφους την πληροφορία ότι στους λογαριασμούς μου μπήκαν 10 εκατ. μάρκα, ώστε να ξεπλύνουν τη μίζα στην πλάτη μου".

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Σύνταξη με 40 χρόνια εργασίας

  • Από το 2015 ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης - Ποινή 30% στη σύνταξη όσων αποχωρήσουν με 35 χρόνια προϋπηρεσίας - Περικοπές και στις συντάξεις χηρείας
  • Ακόμη σκληρότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητούν τώρα Κομισιόν και ΔΝΤ

Ακόμη σκληρότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητούν με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μεταξύ άλλων, ζητούν ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης να εφαρμοστεί από το 2015 και όχι από το 2018. Επίσης, η πλήρης σύνταξη να χορηγείται ύστερα από 40 χρόνια εργασίας ενώ όσοι επιλέγουν να βγουν με 35 χρόνια, θα παίρνουν μειωμένη σύνταξη κατά 30%. Περικοπές ζητούνται και στις συντάξεις χηρείας.


Τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Στις απαιτήσεις της τρόικας από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται η μείωση των συντάξεων σε διαζευγμένες και άγαμες θυγατέρες καθώς επίσης και των συντάξεων χηρείας. Γιατί τις τελευταίες, η τρόικα ζητάει:

  • να μην χορηγούνται καθόλου σε όσες ή όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους
  • σε όσους ή όσες έχουν υπερβεί το 65ο έτος, η σύνταξη χηρείας θα χορηγείται μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Η πλήρης σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ζητείται να χορηγείται ύστερα από 40 χρόνια πραγματικής εργασίας. Σήμερα, η πλήρης σύνταξη χορηγείται υστερα από 35 χρόνια. Έτσι, αν υιοθετηθεί η απαίτηση της Κομισιόν και του Δ.Ν.Τ, όσοι επιλέξουν να φεύγουν με 35 χρόνια πραγματικής εργασίας, θα παίρνουν μειωμένη σύνταξη κατά 30% (6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης). Επίσης, αυτή η πρόταση του Δ.Ν.Τ σημαίνει ότι θα χαθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια προϋπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Αυτομάτως, τα 37 χρόνια θα γίνουν 40 αν και όπως επισημαίνει στο enet.gr, καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει, στα 40 χρόνια να συνυπολογίζεται και πλασματικός χρόνος όπως για παράδειγμα η στρατιωτική θητεία.

Η τρόικα αναμένεται να αξιολογήσει με βάση τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό τις προόδους που έχουν σημειωθεί, προκειμένου να χορηγηθεί και η δεύτερη δόση του δανείου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη 25 Μαΐου με εκπροσώπους φαρμακευτικών συλλόγων ώστε να συζητηθούν οι αλλαγές που αφορούν στη συνταγογράφηση. Τους πρώτους μήνες του 2010 οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Στην συνέντευξή του στον Ant1, o Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε και στην ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία, όπως παραδέχτηκε, παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Σε ότι αφορά στην εισφοροδιαφυγή, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως αγγίζει τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε πως εάν του ζητηθεί τότε θα δημοσιοποιήσει στη Βουλή τα ονόματα όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ερωτηθείς για τις εισφορές στην Ελλάδα παραδέχθηκε πως είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι το ΛΑΦΚΑ επανήλθε διότι οι εργοδότες χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία.

Διαβάστε σχετικά: Απασφαλισμένο το ασφαλιστικό

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Διχάζουν τους δημάρχους οι συνενώσεις

Διχασμένοι οι δήμαρχοι έναντι του «Καλλικράτη», καθώς το κομματικό χρώμα για άλλη μια φορά φαίνεται να καθορίζει τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση που κατατέθηκε στη Βουλή. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, η παράταξη που πρόσκεται στο ΠΑΣΟΚ αποχώρησε τονίζοντας ότι «οι προσχηματικές διαφωνίες δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καμία διαδικασία που αποκλίνει από τον αυτοδιοικητικό στόχο». Αποτέλεσμα της αποχώρησης ήταν να μην διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία λόγω έλλεψης απαρτίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, τόνισε ότι «η Ενωση δεν μπορεί να συναινεί επί της αρχής του νομοσχεδίου, αφήνουμε ωστόσο ένα μικρό περιθώριο μήπως διορθωθούν κάποια πράγματα μέσα στη Βουλή. Το πρόβλημα είναι πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι εφόσον τα οικονομικά προβλήματα θα αυξηθούν». «Οχι» στον «Καλλικράτη» είπε χθες η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ, τονίζοντας ότι «το υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών προτάσεών μας παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του υπουργού για συνδιαμόρφωση του “Καλλικράτη”».

Στο μεταξύ, στο ΣτΕ και τα ευρωπαϊκά όργανα προσφεύγει με απόφαση της πλειοψηφίας η ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης ώστε να κριθεί αντισυνταγματικός ο «Καλλικράτης», ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Λουκέτο στις δημοτικές υπηρεσίες και συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας προγραμματίζει για αύριο το μεσημέρι ο Δήμος Αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενος για την προβλεπόμενη συνένωση με τους Δήμους Χαλκηδόνας και Κουφαλίων.

Στον Εβρο, κάτοικοι των Δήμων Φερών και Τυχερού πρόκειται να αποκλείσουν σήμερα το τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα δεν θα λειτουργήσουν καταστήματα και υπηρεσίες. Βορειότερα, στους Δήμους Τριγώνου, Βύσσας και Κυπρίνου, οι κάτοικοι αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Στον νομό Λάρισας, υπό παραίτηση τελούν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Νέσσωνα, αντιδρώντας στον ορισμό του Μακρυχωρίου ως έδρα του νέου Δήμου Τεμπών. Εξάλλου, σε αποκλεισμό του μουσείου και του αρχαιολογικό χώρου των Μυκηνών θα προχωρήσουν σήμερα οι Δήμοι Μυκηναίων και Κουτσοποδίου, οι οποίοι αντιδρούν στην ένταξή τους στον νέο Δήμο Αργους - Μυκηνών.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας από το ΠΑΜΕ!

Κατάληψη στο υπ.Εργασίας
  • Τον «χορό» των μεγάλων κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη για το ασφαλιστικό άνοιξαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και έξω από το Χίλτον.

Στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσιο νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Στην κινητοποίηση μετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Χωριστή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας κάνει το ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα «καμία θυσία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Σύμφωνα με τα συνδικάτα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδηγεί σε μείωση των συντάξεων έως και 15% και σε έμμεση αύξηση του εργάσιμου βίου από 2 έως 7 έτη.

Ακινητοποιημένα θα είναι όλα τα μέσα μεταφοράς, με εξαίρεση το τραμ και τον ΗΣΑΠ, που θα λειτουργήσουν μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.

Απεργιακό έμφραγμα: Χωρίς Δημόσιο, ΔΕΚΟ, συγκοινωνίες, δήμους, νομαρχίες σήμερα η χώρα

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

  • ΤΑ NEA: Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά των οικονομικών μέτρων και των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποιεί στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ομονοίας το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ).

Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Ακόμη στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς συγκοινωνίες θα μείνει σήμερα η πρωτεύουσα, καθώς δεν θα κινηθεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, πλην του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ. Χειρόφρενο για όλο το 24ωρο τραβούν λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τρόλεϊ, ενώ δεν πρόκειται να βγουν από τα αμαξοστάσια το μετρό και ο προαστιακός. Στάση εργασίας θα γίνει στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ, τα οποία θα εκτελέσουν δρομολόγια από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Κανένα δρομολόγιο ΟΣΕ

Σε 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, εκτός εκείνων των λεγόμενων «κοινωνικών αναγκών». Η απεργία επηρεάζει και τα αυριανά δρομολόγια του Οργανισμού, γι΄ αυτό καλό θα είναι το κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ. Επίσης δεμένα μένουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών.

Κανονικά (με εξαίρεση τις πτήσεις για τα μικρά νησιά) θα εκτελεστούν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία. Πάντως, στην ακύρωση 15 σημερινών πτήσεων από και προς αεροδρόμια της νησιωτικής Ελλάδας που θεωρούνται «άγονα» προχωρά η Οlympic Αir λόγω της απεργίας που εξήγγειλαν για σήμερα οι τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι, οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε μικρά αεροδρόμια. Οι πτήσεις που ακυρώνονται είναι από και προς τα αεροδρόμια της Πάρου, της Νάξου, της Αστυπάλαιας, της Καλύμνου, της Σύρου, της Μήλου, της Καρπάθου, της Ρόδου, της Λέρου, της Κάσου και της Σητείας. Οι επιβάτες που θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 801 801 0101 (από σταθερό) και 210-3550.500 (από κινητό).

146.647 νέοι άνεργοι

Στο μεταξύ, κατά 146.647 άτομα σε διάστημα ενός έτους αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ! Και τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι η ανεργία λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Απρίλιο ανήλθαν στους 711.669, έναντι 565.022 που ήταν τον Απρίλιο του 2009. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το μέλλον, αφού λιτότητα και ανεργία πηγαίνουν μαζί, εξηγούν οι ειδικοί και προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Πρόβλεψη-σοκ για 850.000 ανέργους εντός του 2010 διατυπώνει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ
καθώς οι ελεγκτές δεν συμμετέχουν στην απεργία, αλλά ματαιώνονται όσες ήταν να γίνουν προς τα νησιά

Νέες απεργίες από ΟΤΟΕ, ΠΝΟ, ΔΕΗ

Οι εκπρόσωποι των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων δηλώνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή (αρχές Ιουνίου). Ηδη αποφάσεις για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων πήρε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ως απάντηση- όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- στα οικονομικά μέτρα και στην ασφαλιστική επίθεση που ισοπεδώνει το βιοτικό επίπεδο και δίνει χαριστική βολή στο σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Νέα απεργία για τις 30 Μαΐου έχει προγραμματίσει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αντιδρώντας στο νέο Ασφαλιστικό και στην πλήρη άρση του καμποτάζ, ενώ σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρά από την Τρίτη (25/5) η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Νέος γύρος κινητοποιήσεων

  • «Κρας τεστ» για τα συνδικάτα αποτελεί η νέα απεργία, καθώς ο πήχης έχει ανέβει μετά τη συμμετοχή περίπου 150.000 διαδηλωτών στα συλλαλητήρια της 5ης Μαΐου

Νέο «γύρο» αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων προκαλούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη. Η νέα αυτή κινητοποίηση αποτελεί κρας τεστ για τα συνδικάτα, καθώς ο πήχης έχει ανέβει μετά τη συμμετοχή περίπου 150.000 διαδηλωτών στα συλλαλητήρια της 5ης Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας.

Νέος γύρος κινητοποιήσεων

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Στην κινητοποίηση μετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται πως η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προχωρά σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και από τις 25 Μαίου ξεκινά 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε απεργία ή σε στάση εργασίας. Ωστόσο, κανονικά θα γίνουν τα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς στην απεργία δεν συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Δεμένα θα μείνουν την Πέμπτη τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Επιπλέον θα νεκρώσουν και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της συμμετοχής στην κινητοποίηση των λιμενεργατών.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας κάνει το ΠΑΜΕ, με κεντρικό σύνθημα «καμία θυσία - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Αύριο τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις τους. Αμέσως μετά την απεργία της Πέμπτης θα συνεδριάσουν εκ νέου για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Η πλευρά των εργαζομένων επισημαίνει πως το Ασφαλιστικό είναι πρόβλημα πόρων (π.χ. εισφοροδιαφυγή, ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους υγείας, ασυνέπεια του κράτους) και όχι παροχών. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ ακόμα και αν αυξηθεί κατά μία διετία το γενικό όριο συνταξιοδότησης το ασφαλιστικό σύστημα θα κερδίσει μόνο επτά μήνες ζωής.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Στ. Ανέστης σημειώνει πως «με τη νέα αυτή απεργιακή κινητοποίηση τα συνδικάτα αντιδρούν στις προωθούμενες ασφαλιστικές ανατροπές. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που δυστυχώς κινείται στην ίδια αδιέξοδη λογική της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων».

ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

  • Δημόσιοι υπάλληλοι
  • Εφοριακοί
  • Τελωνειακοί
  • Εργαζόμενοι στα Ταμεία
  • Προσωπικό δήμων και νομαρχιών
  • Νοσοκομειακοί γιατροί
  • Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
  • Δάσκαλοι - καθηγητές
  • Εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ
  • Τραπεζικοί Υπάλληλοι
  • Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
  • Λιμενεργάτες
  • Ναυτεργάτες

* Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες αν θα κάνουν απεργία ή στάση εργασίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ, ΕΘΝΟΣ, 17.05.2010

Ο «Καλλικράτης» φέρνει «πόλεμο»

  • Το υπ. Εσωτερικών κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ταύτιση με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους. Για προχειρότητα και έλλειμμα στον σχεδιασμό κάνει λόγο η ΝΔ

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον «Καλλικράτη» εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους της σπατάλης, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για προχειρότητα και ελλείμματα στον σχεδιασμό της νέας διοικητικής διαίρεσης.


Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ πυροδοτεί ο «Καλλικράτης».  φωτογραφία αρχείου από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στον Δήμο Σοχού

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ πυροδοτεί ο «Καλλικράτης». φωτογραφία αρχείου από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στον Δήμο Σοχού

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, κατέθεσε την Παρασκευή το νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο περιελάμβανε την τελική πρόταση της κυβέρνησης για 325 δήμους και 13 περιφέρειες. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οποία υπολογίζονται οι εξοικονομήσεις του «Καλλικράτη» σε 1,185 δισ. ευρώ κατ' ελάχιστον. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί περίπου το 80% των αιτημάτων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ βουλευτής Χ. Ζώης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και «επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των Περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης».

Απαντώντας το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι κατά του «Καλλικράτη» σπεύδουν «οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί πρωταγωνιστές της διαβόητης εξαετούς επανίδρυσης που όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής».

Σε νεότερη δήλωσή του, ο κ. Χ. Ζώης αποδίδει στον υπουργό Εσωτερικών έπαρση, αλαζονεία, θυμό και επιθετικότητα.

ΔΗΜΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ: Απέκλεισαν την Εγνατία

«Εμφραγμα» στην επικοινωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ηπείρου έχει προκαλέσει ο επ’ αόριστον αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού στη Σιάτιστα Κοζάνης από δημοτική Αρχή και κατοίκους που διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Καλλικράτης». Η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από σήμερα, καθώς μπαίνει στον «χορό» και ο Δήμος Αιανής, που σκοπεύει να αποκλείσει και τη μοναδική παράκαμψη.

Από το απόγευμα της Παρασκευής ο δήμαρχος Σιάτιστας, Κ. Κοσμίδης, με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τοποθέτησαν κάθετα στο οδόστρωμα υπηρεσιακά αυτοκίνητα στον κόμβο της Μπάρας και μαζί με δημότες κρατούν από τότε κλειστό τον αυτοκινητόδρομο. Το ίδιο έκαναν και στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, στον κόμβο των Κοίλων. Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν στον ορισμό της Νεάπολης και όχι της Σιάτιστας ως έδρας του νέου Δήμου Βοΐου.

Την Εγνατία Οδό στη γέφυρα του Στρυμόνα απέκλεισαν για μιάμιση ώρα χθες το μεσημέρι κάτοικοι του Δήμου Τραγίλου Σερρών. Αντιδρούν στη συνένωσή τους στη Νιγρίτα και ζητούν να αποτελέσουν έναν δήμο με τον Αχινό και το δημοτικό διαμέρισμα Κερδυλλίων.

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΟΥ: «Οχι» σε συνένωση

Οχι στη συνένωσή τους με τον Δήμο Αιγίου λένε φορείς και κάτοικοι των Δήμων Ακράτας, Αιγείρας και Διακοπτού Αχαΐας. Σήμερα αναμένεται να βρεθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, αλλά και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Κάτοικοι και φορείς ζητούν την αυτονομία των δήμων τους ή τη δημιουργία ενός δήμου με έδρα το Διακοπτό.

NIKOΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Αποκλεισμένα το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελίου και η 133 ΣΜ

Κρήτη: Αντιδράσεις για τις συνενώσεις

Αποκλεισμένο λόγω... «Καλλικράτη» είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελίου και η 133 ΣΜ από κατοίκους της περιοχής, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα το απόγευμα να καταληφθεί και το «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου από φορείς της Αλικαρνασσού.

Οι κάτοικοι του Καστελίου αρνούνται τη συνένωσή τους με τους όμορους δήμους Αρκαλοχωρίου και Θραψανού και θέλουν να ενωθούν με τους παραλιακούς Χερσονήσου και Μαλίων. Οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού αρνούνται να ενωθούν με τον δήμο Ηρακλείου και ζητούν την αυτονομία τους ή τη συνένωσή τους με άλλους όμορους δήμους.

Με πρωτοβουλία της επιτροπής Αγώνα, στις 7 σήμερα το απόγευμα οι Αλικαρνασσιώτες θα πραγματοποιήσουν λαϊκή συνέλευση όπου αναμένεται να αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται και η κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου, που αυτήν την περίοδο παρουσιάζει μεγάλη κίνηση.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκφράστηκε η καθολική διαμαρτυρία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα κομματικά στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ της Αλικαρνασσού αποφάσισαν να παραδώσουν τα κλειδιά της Οργάνωσης και τις κομματικές τους ταυτότητες. Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι κάτοικοι των Αρχανών Ηρακλείου, που διεκδικούν την έδρα από τα Πεζά και για τον λόγο αυτό αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στους νομούς Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου.

Μ. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 17/05/2010

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Παπανδρέου: Aπόδειξη της ιστορικότητας, η υπογραφή των συμφωνιών

Για αφοπλισμό των αεροσκαφών που πετάνε πάνω από το Αιγαίο έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός. Καλή γειτονία σημαίνει υποβολή σχεδίων πτήσης από την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με τη φράση δεν πρόκειται για μια συνήθη επίσκεψη αλλά για μια ιστορική επίσκεψη, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών από τις δύο αντιπροσωπείες.

Η επίσκεψη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ονομάστηκε ιστορική διότι υπάρχει βούληση από τους δύο πρωθυπουργούς να μείνει ιστορική και ανέφερε ως ένδειξη, ή και απόδειξη όπως είπε, της ιστορικότητας της επίσκεψης, την υπογραφή των πολλών συμφωνιών.

Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες και οι δύο πρωθυπουργοί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν για να εμπεδωθεί η συνεργασία και να επιλυθούν πολλά προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να φτάσουμε στην ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι διαπίστωσε πως υπάρχει βούληση αλλά και θάρρος από την πλευρά της Τουρκίας η οποία δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες αλλά και να συζητήσει θέματα τα οποία παλαιότερα η γειτονική χώρα θεωρούσε λυμένα.

Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν και μόνο ότι συζητάει το Κυπριακό πρόβλημα και αναζητεί λύση, όταν παλαιότερα ο τότε πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είχε δηλώσει ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974, δείχνει το θάρρος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κλίμα και το πνεύμα που υπήρξε στην περίοδο 1999-2004, όταν οι δύο λαοί συνεργάστηκαν στην περίοδο των καταστροφικών σεισμών όπου, όπως τόνισε, εκφράστηκε εκατέρωθεν μια άνευ προηγουμένου συμπαράσταση η οποία, όπως πρόσθεσε, είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η διπλωματία των πολιτών.

Παρά τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσω του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Στις επαφές που προηγήθηκαν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναζητήθηκαν νέοι τρόποι για την πιο αποτελεσματική προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και συμφωνήθηκαν πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επίσης συμφωνήθηκε η ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο πρωθυπουργός εξήρε την απόφαση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως τόνισε, φιλοδοξούμε να είναι το βασικό όχημα προώθησης της μεταξύ μας συνεννόησης στα θέματα χαμηλής πολιτικής, τα οποία όμως, όπως παρατήρησε, είναι μεγάλης σημασίας.

Τα θέματα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στις διμερείς πολιτικές σχέσεις, στην προστασία του πολίτη, στην εκπαίδευση, στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες και τέλος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Συνεχείς συνεργασίες

Επίσης συμφωνήθηκε ότι δύο φορές το χρόνο θα υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και μία φορά σε επίπεδο πρωθυπουργών. Μέσα από τέτοιου είδους συνεργασία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μπορεί σύντομα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Και πρόσθεσε ότι οι πράξεις προσέγγισης, για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να υπερβαίνουν τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συμβολή της τουρκικής πλευράς ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με ορθή λύση του Κυπριακού θα υπάρξει καλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κοινό μέλλον, στη φιλία και τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες θα οδηγούν στη διευθέτηση κάθε προβλήματος με ειρηνικό και δίκαιο τρόπο, ενώ αναφέρθηκε και στην υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά στοιχεία της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θαρραλέο, όπως το χαρακτήρισε, και καινοτόμο βήμα που έγινε σήμερα μπορεί να αποδώσει, διότι υπάρχει η βούληση για να εκπληρωθεί το όραμα των δύο λαών να ζήσουν ειρηνικά.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που μας χώρισαν στο παρελθόν αλλά αυτά δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε εάν δεν κατανοήσει η μία πλευρά την άποψη της άλλης, καθώς και ποιο είναι το κοινό συμφέρον και το κοινό μέλλον. Και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του την ανάληψη πρωτοβουλιών σε δύο τομείς, εκ των οποίων ο πρώτος αφορά σε θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και η δεύτερη στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 τους οποίους διεκδικεί η Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά εξάλλου με το θέμα της βίζας, για την οποία υπάρχουν πολλά αιτήματα από την τουρκική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία στην Ευρώπη από ελληνικής πλευράς για την βίζα Σένγκεν και επίσης η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, είτε από Τούρκους ή πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία. Οι μονοήμερες αυτές επισκέψεις θα γίνονται χωρίς βίζα.

Σε παρέμβαση του κ. Ερντογάν ο οποίος με δόση χιούμορ ζήτησε να γίνουν δύο ή τρεις ημέρες των εκδρομών χωρίς βίζα, ο κ. Παπανδρέου επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι πρέπει να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι το σύστημα λειτουργεί και μετά μπορούμε να διεκδικήσουμε και τις δύο και τρεις ημέρες.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση και στο σκέλος της για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια ομοσπονδιακή λύση η οποία να μη χρειάζεται τις εγγυήσεις μας οι οποίες τελικά αντί να ενώσουν τις δύο ενότητες μάλλον τις διαίρεσαν.

Επίσης αναφερόμενος στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτήτων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις αρχές και τις εσωτερικές λειτουργίες κάθε θρησκείας. Και μιλώντας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα και το ίδιο ισχύει και για τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της δυτικής Θράκης. Και πρόσθεσε ότι για τους ορθόδοξους το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι μία ακόμη ενορία αλλά το κέντρο της ορθοδοξίας. Και πρόσθεσε πως είναι προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας να αναδείξει τις ελευθερίες που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και πρόσθεσε πως ήταν πάντα μπροστά όταν υπήρχαν κάποιες αδικίες, υποσχόμενος πως το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει σε κάθε περίπτωση που θίγονται δικαιώματα μειονοτήτων.

Για το Αιγαίο

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει το παράδοξο να συζητάμε μονοήμερες εκδρομές προς τα ελληνικά νησιά αλλά όποιος πάει σε αυτά τα νησιά το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Το πρώτο, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι το μέλλον και το δεύτερο το παρελθόν και γι' αυτό πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να πάμε στο μέλλον.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει φόβος εκατέρωθεν, ο οποίος στην Ελλάδα δικαιολογείται λόγω των πολλών νησιών και της εμπειρίας της Κύπρου. Αλλά και από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να επιτεθεί η Ελλάδα. Μπορούμε υπογράμμισε ο πρωθυπουργός να φύγουμε από αυτό με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας.

Σχετικά με την συμπεριφορά των τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κανόνες καλής γειτονίας επιβάλλουν πως όταν κάποιος θέλει να μπει στο σπίτι του γείτονα προηγουμένως χτυπάει την πόρτα. Και η πόρτα εν προκειμένω είναι τα σχέδια πτήσης που πρέπει να υποβάλλουν στην Ελλάδα τα τουρκικά αεροσκάφη. Αν αυτό γίνει, πρόσθεσε, δεν θα υπάρχει ούτε αναχαίτιση από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου για το πως θα χαρακτήριζε τον τουρκικό λαό απάντησε ότι γνωρίζει τον τουρκικό λαό και εκείνος γνωρίζει ότι οι δικές του προθέσεις είναι πάντα εκείνες της φιλίας και της συνεργασίας. Ο τουρκικός λαός, πρόσθεσε, είναι ένας περήφανος, εργατικός, φιλόξενος λαός, ένας υπέροχος λαός στον οποίο έστειλε μήνυμα ότι θα είναι πάντα προσηλωμένος στη συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Θα δίνω πάντα τη μάχη, πρόσθεσε, για να πηγαίνουν μπροστά οι δύο λαοί και με τον κ. Ερντογάν θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να λύσουμε τα δύσκολα προβλήματα και οι δύο λαοί να γίνουν ξανά σύμβολα ειρήνης και καλής γειτονίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός εξήρε το θετικό πνεύμα, όπως είπε, που διαπίστωσε σε όσα είπε ο κ. Ερντογάν για το Πατριαρχείο και τους Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, τους Ρωμιούς όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι οποίοι είναι ελεύθεροι πλέον να επιστρέψουν στην Τουρκία και να αναλάβουν όποια δραστηριότητα επιθυμούν.

Αν είμαστε αποφασιστικοί, δεν υπάρχουν προβλήματα

«Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν νωρίτερα ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

«Εξάλλου», προσέθεσε, «εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποιούν σήμερα «ένα πολύ σοβαρό βήμα», καθώς «υπογράφονται 21 + 1 συμφωνίες σε μια ευρεία θεματολογία» και τόνισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση οι δύο ηγέτες απευθύνουν ένα «μήνυμα μεστό νοήματος».

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν τέλος αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεματολογία της διμερούς συνεργασίας, παραπέμποντας στους «τομείς της ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας, πολιτισμού, γεωργίας, εκπαίδευσης, άμυνας και τρομοκρατίας».

Θα αλλάξει η οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον

Αφοπλισμό των αεροσκαφών που υπερίπτανται του Αιγαίου, αμοιβαιότητα στο άνοιγμα των τουρκικών και κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά και τουρκικά αντιστοίχως σκάφη, διαβεβαίωση - υπό όρους - ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης και ότι θα επιστραφεί το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης με υπόδειξη προς την αντιπολίτευση «να συνεργαστεί με την κυβέρνηση», διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι:

- το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας «θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι». Για να προσεγγιστεί όμως αυτός ο στόχος «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία».

- Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.

- Για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και να ανεφοδιάζεται η Ιταλία μέσω της Ελλάδας

- Για το θέμα της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως «σε αυτή τη δυσχερή περίοδο, η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» παρατήρησε δε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος».

- Για το Κυπριακό, ο κ.Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα». Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο κ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».

- Για το Αιγαίο, ο κ.Ερντογάν τόνισε πως «μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης κι εμείς θα το καταφέρουμε», ενώ ζήτησε τον αφοπλισμό των αεροπλάνων που υπερίπτανται του Αιγαίου, ακόμη και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων - οι οποίες πάντως πρέπει να περιοριστούν.

- Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευσχήμως συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Επίσης, ο κ. Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.

- Για το θέμα του «casus belli» ο κ. Ερντογάν παρατήρησε πως «πρέπει να αναλογιστείτε γιατί η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το casus belli» και επεσήμανε πως «αυτά τα πράγματα δεν αίρονται μονομερώς» παραπέμποντας α) στις διερευνητικές συνομιλίες και β) στην πρότασή του για αφοπλισμό των στρατιωτικών αεροπλάνων.

- Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να δηλώσει ότι οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Mπαμπατζάν: Ξεκινάει μια καινούργια εποχή

Ξεκινάει μια καινούργια εποχή με τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου η λειτουργία θεσμοθετείται σε ετήσια βάση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Α. Μπαμπατζάν, ο οποίος τοποθέτησε την επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας και την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στο 1999.

Πρόσθεσε δε ότι με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου, αναθερμάνθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών.

Δίνοντας το εύρος της οικονομικής συνεργασίας, κατά την ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Μπαμπατζάν, είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, ανήλθαν το 2008 στα 3,5 δισ. δολάρια, σήμερα δραστηριοποιούνται στην Τουρκία πάνω από 400 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι άμεσες επενδύσεις φτάνουν τα 6 δισ. δολάρια.

Αναφέρθηκε στον κοινό σχεδιασμό που γίνεται στον τομέα του τουρισμού και έφερε το παράδειγμα του κοινού πρότζεκτ που υπάρχει για το Ομάν,τονίζοντας ότι οι δυνατότητες μπορούν να διευρυνθούν, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να δημιουργήσουν μια «περιφερειακή οικονομία», με δράσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς και όχι ανταγωνιστικές, στις οποίες θα συμβάλει μια πιό ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων των δύο μερών.

Δεν θέλουμε να συγκρουόμεθα, να είμαστε στην ίδια πλευρά και να λύνουμε τα προβλήματα μαζί, είπε ο κ. Μπαμπατζάν,τονίζοντας ότι «και το Κυπριακό και το Αιγαίο μ' αυτό τον τρόπο μπορούν να επιλυθούν. Χρειάζεται πολιτική βούληση και θετικό κλίμα».

Οπως και ο προηγούμενος ομιλητής Θ. Πάγκαλος έτσι και ο κ.Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στο θέμα των αμυντικών δαπανών, λέγοντας ότι «είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και για τις δύο χώρες».

«Οσο πιό θετικό είναι το κλίμα, τόσο πιό εύκολα θα μειωθούν. Εμείς θα προσπαθήσουμε ως τουρκική κυβέρνηση και είμαι σίγουρος και η ελληνική κυβέρνηση, γιατί το βλέπω από το 1999 καθώς και με τη μεγαλύτερη αναθέρμανση των σχέσεων, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο κ Παπανδρέου».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, είπε ότι είναι καθοριστικά «το πολιτικό κλίμα, η μακροοικονομική ισορροπία και η επενδυτική ατμόσφαιρα» και έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησής του,που έχει πετύχει να μειώσει τη γραφειοκρατία για τη σύσταση επιχειρήσεων.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ήταν η προσέλκυση επενδύσεων 83 δισ. δολαρίων τα τελευταία επτά χρόνια, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εμπειρία αυτή είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα και είναι κάτι που συζήτησε το πρωί με την υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό Οικονομικών.

Καταλήγοντας, μίλησε για «μεγάλο βήμα» που έγινε με την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία και συμπλήρωσε ότι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, όπως να ενισχύσουμε την πολιτική σταθερότητα, να εξασφαλίσουμε περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ 100,3, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερντογάν: Σε καιρούς κρίσης, χρειάζεται αλληλεγγύη

Ακολουθούμε την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, βρήκαμε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Ο, τι κι αν περάσαμε πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με ένα κοινό όραμα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα τελευταία 7,5 χρόνια που ηγείται της τουρκικής κυβέρνησης. Το Αιγαίο πρέπει να περάσει στην ιστορία ως θάλασσα ειρήνης, τόνισε στην καταληκτική ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ.

Έδωσε μάλιστα μερικούς αριθμούς που δείχνουν την προσέγγιση των τελευταίων ετών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, από 900 εκατομμύρια δολάρια το 2002, ανήλθαν σε 3,6 δισ. το 2008, ενώ η κάμψη που σημειώθηκε το 2009, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, δείχνει να υποχωρεί με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2010. Αναφερόμενος στις σημερινές κατ' ιδίαν συναντήσεις τούρκων και ελλήνων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο του φόρουμ, είπε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κατασκευές, τον τουρισμό και τα τρόφιμα και χαρακτήρισε νέα αφετηρία τη σημερινή επίσκεψή του, κατά την οποία συνοδεύεται από 10 υπουργούς και περισσότερους από 100 επιχειρηματίες.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση που πέρασε η Τουρκία το 2001, «την πιό βαθιά της ιστορίας της», όπως είπε, ανέφερε ότι προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις, κάναμε διάλογο με τον λαό αλλά όχι λαϊκισμό, δεν χαλαρώσαμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και ο λαός μας εξέλεξε τρεις φορές και μας έδωσε ένα δημοψήφισμα. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της και η Τουρκία στο όνομα της περιφερειακής σταθερότητας θα στηρίξει και θα βοηθήσει τις προσπάθειές της. Σε καιρούς κρίσης, χρειάζεται αλληλεγγύη, τόνισε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας.

Ζήτησε προσωπικά τη βοήθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, προκειμένου να αρθούν τα «γραφειοκρατικά εμπόδια» και να ανοίξει υποκαταστήματα η μεγάλη τουρκική τράπεζα Ζιράατ, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δίνοντας κίνητρα. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συνέρχεται μια φορά τον χρόνο, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών και δύο φορές τον χρόνο με τους υπουργούς κάθε εμπλεκόμενου υπουργείου, θα βοηθήσει να λυθούν προβλήματα και να δημιουργηθούν πεδία συνεργασίας. Στόχος του επιχειρηματικού κόσμου, είπε ο κ Ερντογάν, είναι να υπάρξουν επενδύσεις - σημείωσε μάλιστα ότι από τουρκικής πλευράς οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, ενώ οι ελληνικές στην Τουρκία ξεπερνούν τα 6 δισ. - και να γίνουν συμπράξεις με πεδίο δράσης τρίτες αγορές, όπως τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα. Στις κατασκευές είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη μετά την Κίνα, ελάτε να συμπράξουμε, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι κατά τα 7,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχει έρθει στην Ελλάδα επτά φορές.

Ελληνοτουρκικό μνημόνιο για την ενέργεια

«Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) στον τομέα της ενέργειας υπέγραψε η Υπουργός ΠΕΚΑ με τον Τούρκο ομόλογο της».

Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν, σήμερα, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yildiz, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με το μνημόνιο αυτό σφραγίζεται η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης διαδρομών και πηγών.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

Συνεργασία για την υδάτινη διαχείριση στον Έβρο

Πιο συγκεκριμένα, για τη βέλτιστη διαχείριση των νερών του Έβρου οι δύο χώρες θα συνεργαστούν, σύμφωνα με κοινή δήλωση των αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, με έμφαση στη διατήρηση της ισορροπίας του δέλτα του ποταμού. Παράλληλα, θα υπάρξουν προσπάθειες για μείωση της ρύπανσης, διασφαλίζοντας την απαραίτητη ποιότητα και ποσότητα των υδάτων, ούτως ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σχετικό με δασική προστασία και διαχείριση. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος υποβάθμισης των δασών, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων δασών. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Καθώς η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συσφίξουν τους ενεργειακούς τους δεσμούς στους τομείς των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.α. Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.

Επιπλέον, προβλέπεται η σύσταση μίας Υψηλού Επιπέδου Κοινής Ομάδας Ενέργειας (High Level Joint Energy Group) στην οποία θα συμπροεδρεύουν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο Υπουργείων που θα συνεδριάζει κάθε έξι μήνες με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω Μνημονίου και την επίτευξη των κοινών στόχων των δύο χωρών.

Προηγήθηκε συνάντηση των δύο Υπουργών, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κατά την οποία διαπιστώθηκε η σημασία που αποδίδουν στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Οι ενεργειακές διασυνδέσεις που ενώνουν τις δύο χώρες αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Τουρκίας για τουρισμό, πολιτισμό, κλίμα

Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό υπέγραψε την Παρασκευή 14 Μαΐου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος με τον Τούρκο ομόλογό του Ertugrul Gunay, στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία των Πρωθυπουργών Ελλάδος Τουρκίας.

Η Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από τον χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.

- Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμου του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς κ.α..)

- Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

- Ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).

H Κοινή Διακήρυξη για τον Πολιτισμό που υπέγραψαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Ertugrul Gunay προβλέπει μεταξύ άλλων:

Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα δυο υπουργεία:

- Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.

- Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.

- Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.

- Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.

Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού τα δυο υπουργεία:

- Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

- Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.

- Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.

- Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.

- Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.

Επίσης, σειρά συμφωνιών που αφορούν σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, δασοπροστασίας, αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και διαχείρισης υδατικών πόρων υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Βεϊσέλ Έρογλου, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χώρων, Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα δύο μέρη

- αποφάσισαν να θεσπίσουν και να θέσουν σε λειτουργία σύστημα μόνιμης συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Έβρου με στόχο τη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, τη σώφρονα χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού

- θα εξετάσουν την εκπόνηση και υλοποίηση μέτρων διαχείρισης των υδατικών πόρων, από τα οποία θα επωφελούνται και οι δύο χώρες κατά τρόπο ώστε η κάθε χώρα να περιορίζει τη ρύπανση και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες ποιοτικού ύδατος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών και τις οικολογικές ανάγκες του ποταμού Έβρου

- θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος των πλημμυρών στη λεκάνη του Έβρου, καλώντας όλες τις χώρες της εν λόγω λεκάνης να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης

- θα εργαστούν στην κατεύθυνση κοινά συμφωνημένων τεχνικών διαχείρισης για τη διατήρηση του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του Έβρου

- αποφάσισαν τη δημιουργία, εντός δύο μηνών από την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης, μιας Κοινής Επιτροπής για ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών με στόχο την εκπόνηση - αν αυτό καταστεί δυνατό - ενός ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου για τον Έβρο, εξασφαλίζοντας τον συντονισμό των διαφορετικών σχεδίων και μέτρων

- θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και θα εργαστούν από κοινού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των επιπτώσεών της.

Ειδικότερα, στον τομέα της δασοπροστασίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε διαδικτυακό σύστημα πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και των υποβαθμισμένων δασικών περιοχών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης, κλπ. Κοινή Επιτροπή για την υλοποίηση της συνεργασίας θα δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Oι καινοτομίες του «Καλλικράτη», σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών

Είκοσι μεγάλες καινοτομίες φέρνει ο «Καλλικράτης», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί η απόκτηση ενός «καλού, αποκεντρωμένου, σύγχρονου, αποτελεσματικού και αποκεντρωμένου κράτους, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, που σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, ενός κράτους βοηθού του πολίτη και της επιχείρησης».

Οι είκοσι μεγάλες καινοτομίες του «Καλλικράτη» είναι:

1. Συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων. Επιπλέον, εξοικονόμηση 75 εκατομμυρίων ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές.

2. Τα 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000, ενώ τα περίπου 60.000 μέλη των διοικήσεων των Δ.Σ. των δημοτικών επιχειρήσεων μειώνονται κατά 40.000. Επίσης, δημιουργείται το πλαίσιο διαφανούς και ορθολογικής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ αντίστοιχα.

3. Οι εκλογές πλέον γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις ευρωεκλογές, δίνοντας περισσότερο ωφέλιμο χρόνο σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει τις πολιτικές της.

4. Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό, ενώ οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.

5. Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

6. Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.

7. Τίθενται οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ, για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων. Γι' αυτό καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού.

8. Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.

9. Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τους υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

10. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ, που συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους.

11. Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προϊσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία. Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ).

12. Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη, ενώ σε κάθε συνενούμενο Δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών. Επίσης, προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.

13. Συστήνονται παντού τοπικές και δημοτικές κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα.

14. Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών.

15. Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» (Συνήγορος) σε κάθε δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.

16. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

17. Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα επιπλέον 1.200 «Δημοτικά e-ΚΕΠ», για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

18. Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή τα ΚΕΠ.

19. Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη», για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και την έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.

20. Για κάθε όργανο των Δήμων εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασης στο Διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή και με στόχο την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Θέλουν τη Μονεμβασιά, «Επίδαυρο Λιμηρά»


«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

«Βοηθήστε μας να περισωθεί το όνομα της Μονεμβασιάς». Την έκκληση αυτή απευθύνει ο δήμαρχος της πόλης Νεκτάριος Μαστορόπουλος και καταθέτει στην «Ε» περισσότερους από 10 λόγους που έχουν συσπειρώσει και ξεσηκώσει τους κατοίκους για τους σχεδιασμούς του υπουργείου για τον «Καλλικράτη».

Το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει ως όνομα του νέου δήμου, στη Νοτιοανατολική Λακωνία, το «Επίδαυρος Λιμηρά». Ηταν όνομα της παλιάς επαρχίας. Το τοπωνύμιο αναφέρεται στα «Λακωνικά» του Παυσανία και ως επαρχία υφίστατο μέχρι τον 19ο αιώνα με διαφορετικά χωροταξικά όρια. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το ίδιο και τα όρια.

Ο νέος δήμος θα αποτελείται από 5 δήμους του ανατολικού ποδιού της Λακωνίας, δηλαδή από αυτούς της Μονεμβασιάς, των Μολάων, του Ζάρακα, του Ασωπού και των Βοΐων.

«Σε αυτή την άποψη είμαστε αντίθετοι και αυτό αποφασίσαμε ομόφωνα στο Δ.Σ. της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Ο πρώτος λόγος της αντίθεσής μας είναι η σύγχυση που θα δημιουργηθεί με την περιοχή της Επιδαύρου, που ανήκει σε άλλο νομό και περιοχή.

Οι άλλοι λόγοι είναι ότι η Μονεμβασιά είναι παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, με αδιάλειπτη ιστορία 15 αιώνων, το μοναδικό κατοικημένο μεσαιωνικό Κάστρο στην Ευρώπη, είναι επίσημα κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, παραδοσιακός οικισμός, μνημείο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προτείνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που τη γνωρίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος. Είναι έδρα μητρόπολης και από την ίδρυσή της, δηλαδή τα τέλη του 6ου αιώνα ήταν ισχυρό διοικητικό κέντρο, με εμβέλεια σε όλη την Πελοπόννησο μέχρι και σήμερα.

Ακόμα -συμπλήρωσε ο δήμαρχος- η Μονεμβασιά είναι γενέτειρα του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, έχει χαρακτηριστεί ως "το Γιβραλτάρ της Ανατολής", έχει ταυτιστεί με το "Περιώνυμον Αστυ" του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β', τη "Θεόσωστο πόλη" των Παλαιολόγων, το "Κάστρο του Μοριά", το "Μενεξέ Καλέσι" (Κάστρο των λουλουδιών - Φρούριο των ανθέων) των Τούρκων ή "Το Λουλούδι της Μονεμβασίας -την Ανθομύριστη Καστροπολιτεία", τον οίνο Malvasia (vinum de Malvasia, vinum Malvasie, vinum Monemvasie), το πιο διάσημο κρασί της Ευρώπης που παραγόταν στη Μονεμβασία από τον 10= αιώνα.

Αυτή τη στιγμή ένα γκρουπ Κινέζων ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά για τη Μονεμβασιά».

Ο δήμαρχος μάς εξήγησε ότι ο τοπικός βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος συμφωνεί με την άποψη της τοπικής κοινωνίας και έχει δεσμευτεί ότι θα αγωνιστεί για τις πιθανές αλλαγές μέσα στη Βουλή. Ωστόσο οι τοπικοί άρχοντες των 5 δήμων επισκέφτηκαν το υπουργείο και συναντήθηκαν για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού, διότι οι κύριοι Ραγκούσης και Ντόλιος ήταν... απασχολημένοι.*

Κατατέθηκε στη Βουλή ο «Καλλικράτης» Προβλέπει 325 αντί 343 νέους δήμους - Για «αιφνιδιαστική» κατάθεση μιλάει η ΚΕΔΚΕ

Τριακόσιοι είκοσι πέντε είναι τελικά οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν με το σχέδιο «Καλλικράτης», ο οποίος κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου, στα τέλη Απριλίου, προβλεπόταν ότι οι δήμοι θα είναι 333 ή εναλλακτικά 343.

Η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια, υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε «αιφνιδιαστικά» το νομοσχέδιο, «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα για την έναρξη της διαβούλευσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας!».

«Η εξέλιξη αυτή συνιστά περιφρόνηση προς την ΕΝΑΕ και τις θέσεις - αποφάσεις των οργάνων και των συνεδρίων της για τη μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Κατόπιν τούτου ασφαλώς και δικαιούμαστε να πούμε ότι σε αυτή τη 'μεταρρύθμιση' Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει!».

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 αιρετές περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου ακίνητης περιουσίας.

β) για τις περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Σχετικά αρχεία
Οι 325 δήμοι του Καλλικράτη

Γιώργος Παπανδρέου-Ταγίπ Ερντογάν: «Ιστορική» χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους οι δύο πρωθυπουργοί

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές, συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η συνάντηση διήρκεσε λίγα λεπτά και χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα από τον κ. Παπανδρέου.

Καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, που είχε προηγηθεί λίγη ώρα πριν, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι «ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια χαρακτήρισε την επίσκεψή του αυτή ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ.

Από την πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι αφ' εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.

Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ακολούθησε γεύμα εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκε εύρος θεμάτων, από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που θα σφραγισθεί με τις 21 ελληνοτουρκικές συμφωνίες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο πρόεδρος της Βουλής υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της γείτονος λέγοντάς του τα εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ σας καλωσορίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων εδώ στην Αθήνα, που είναι το λίκνο της Δημοκρατίας. Το μέρος όπου γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια η Δημοκρατία. Εκφράζω την ευχή, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μου βουλευτές όλων των κομμάτων, η επίσκεψη σας αυτή και οι συνομιλίες που θα έχετε σήμερα και αύριο εσείς και οι συνεργάτες σας να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές. Να είναι παραγωγικές επ' ωφελεία των σχέσεων των λαών των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει μια νέα αρχή στη βελτίωση, στη διεύρυνση και στην εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, στα πλαίσια της κατοχύρωσης της ειρήνης και της συνεργασίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνιστάται και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, ευχόμαστε ν? αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Καλώς ήλθατε».

Αμέσως μετά ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη συζήτηση «χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική».

Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

«Του εξέθεσα την άποψή μας οτι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών: Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον επάνω στο γεγονός οτι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον οτι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν οτι «πρέπει να υπάρχει μία σύσφιξη των δύο κομμάτων,κάτω απο την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Παρόντες στη συνάντηση ηταν οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπαγίς.

Πρώτος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.