Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ξεκαθάρισμα και... λουκέτα από το ΥΠΠΟΤ


Κλείνει το ΕΚΕΘΕΧ, περικοπές σε οργανισμούς, συγχώνευση ΟΠΕΠ - ΤΑΠΑ, στον «αέρα» τα ΔΗΠΕΘΕ

ΘΕΣΜΟΙ. Περικοπές παντού. Μειώσεις μισθών, συγχωνεύσεις οργανισμών, κλείσιμο άλλων αλλά και δημιουργία Μητρώου επιχορηγούμενων με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, της δράσης και του έργου τους για όποιον από ’δω και στο εξής ελπίζει να επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Μικροκομματικές και προσωπικές τακτικές δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να συνεχιστούν, αφού το υπουργείο οφείλει να βρει και να δώσει 150 εκατ. ευρώ για τον πολιτισμό και αθλητισμό και άλλα 120 για υποθέσεις του τουρισμού.

Λουκέτο στο ΕΚΕΘΕΧ

Ολα μπαίνουν στη λογική της αξιολόγησης: «τι παρέχει και τι κοστίζει κάθε οργανισμός». Με πρώτο στη λίστα το ΕΚΕΘΕΧ επειδή «δεν εκπληρώθηκαν οι λόγοι ίδρυσής του» αλλά και γιατί οι λειτουργικές δαπάνες του είναι προσαυξημένες σε σχέση με τα χρήματα που είχε να δώσει στο θέατρο, είπε χθες ο υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος, σημειώνοντας πως τους υπαλλήλους το υπουργείο «θέλει να τους απορροφήσει σε άλλες υπηρεσίες».

Για φαινόμενα ΕΚΕΘΕΧ και Λυρικής Σκηνής έκανε λόγο στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα μόνο του δικού του υπουργείου αλλά και του Οικονομικών καθώς και των εργαζομένων. «Θέλουμε να παραμείνει ανοιχτή η Λυρική, αλλά είναι κάτι που δεν μπορώ να το εγγυηθώ» είπε χαρακτηριστικά. Αργότερα, εξήγησε πως θα ζητηθούν περικοπές μισθών και υποστήριξε πως στο συγκεκριμένο θέατρο μειώσεις δεν έγιναν αφού είχε εξασφαλιστεί αύξηση 7%!

Αβέβαιο λοιπόν το μέλλον του θεάτρου όπως και άλλων επιχορηγούμενων οργανισμών που δεν μπορούν να κατανοήσουν τις περικοπές στον προϋπολογισμό τους. Καμία ανακοίνωση για το Εθνικό Θέατρο και τη συνεχιζόμενη περί αποχώρησης φημολογία για τον Γ. Χουβαρδά, αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα για τους επόμενους στόχους.

Αβεβαιότητα παντού

Η συγχώνευση του ΟΠΕΠ (που δεν μπορεί να κλείσει διότι έχει κοινοτικά προγράμματα) με το ΤΑΠΑ είναι δεδομένη. Σε αβεβαιότητα τα ΔΗΠΕΘΕ που θα φροντίσουν να εξασφαλίσουν χρήματα για τα προγράμματά τους αλλά το μέλλον τους θα επανεξεταστεί και την ευθύνη τους θα αναλάβουν οι δήμοι με τον «Καλλικράτη».

Το χρέος στο ελεύθερο θέατρο (περίπου 500.000 για την περίοδο 2008-2009) «θα κοιτάξουμε να το αποπληρώσουμε» είπε, ενώ για τα 2.830.000 ευρώ της περιόδου 2009-2010 που έληξε θα τηρηθούν οι αποφάσεις του ΕΚΕΘΕΧ.

Η αίσθηση της αβεβαιότητας ήταν διάχυτη. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τους οργανισμούς που παράγουν» κατέληξε ο κ. Γερουλάνος, κλονίζοντας τη σιγουριά πολλών. Ο φόβος των αλλαγών και των περικοπών του ΔΝΤ έφτασε και στο ΥΠΠΟΤ.

Χαρτογράφηση φορέων

Από δω και πέρα όποιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με πολιτιστική δραστηριότητα θέλει να επιχορηγηθεί πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. Η εγγραφή θα γίνεται μέσω ιστοσελίδας του υπουργείου, δεν προϋποθέτει ισόβιες επιχορηγήσεις και κυρίως πελατειακές σχέσεις.

Ο φορέας αναλαμβάνει την ευθύνη να παρέχει ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα και τις δράσεις του, να τα επικαιροποιεί παρουσιάζοντας λεπτομέρειες και οικονομικά στοιχεία. Ολα αυτά θα αξιολογούνται από επιτροπές, τις οποίες η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ θέλει να εξελίξει σε Συμβούλιο Τεχνών με λόγο και για τους εποπτευόμενους φορείς.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων δίνει την ευκαιρία της χαρτογράφησης της πολιτιστικής δραστηριότητας όπως επισήμανε η γ.γ. Λίνα Μενδώνη αλλά και τη δυνατότητα της στήριξης των νέων ομάδων και τάσεων. Η λογική «κάτι που άξιζε χθες μπορεί να μην αξίζει σήμερα» στάλθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις όπως ότι «ο πολιτισμός που εξαρτάται αποκλειστικά από το κράτος δεν μπορεί να είναι παρεμβατικός».

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η αποστολή της φόρμας εγγραφής, που θα είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο, αλλά τα αιτήματα θα αξιολογούνται δύο φορές ετησίως. Η υποβολή των αιτημάτων για το 2010 λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ για το 2011 το φθινόπωρο. [Της Γιωτας Συκκα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/04/2010]

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - Αλλάζουν όλα στη δομή της χώρας

Οι χάρτες με τους 333 δήμους

5ετής η θητεία των νέων αρχόντων, που μπορούν να είναι και 18άρηδες - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα αλλάζει όλα ο «Καλλικράτης» στον διοικητικό χάρτη της χώρας. Μειώνει στο 50% τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, ανοίγει την πόρτα της εξουσίας στους 18άρηδες και επιμηκύνει τη θητεία από 4 σε 5 χρόνια. Αναλυτικά οι χάρτες των συνενώσεων. Στους 333+14 οι νέοι δήμοι. Ερήμην των πολιτών ο «Καλλικράτης», σχολιάζει η Ν.Δ., ανοίγει ο δρόμος των απολύσεων, εκτιμά το ΚΚΕ, γραφειοκρατικό σχήμα ο «Καλλικράτης», σημειώνει ο ΣΥΝ.

Πλήρες θέμα...

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ολοι οι νέοι Δήμοι του Καλλικράτη

  • Ο Υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσίασε τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας

«Το σχέδιο 'Καλλικράτης' σημαίνει το τέλος εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας πορείας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας στο Υπουργικού Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι θα καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος, όπως το βιώνουμε σήμερα.

Γι' αυτό, επισήμανε, στόχος του «Καλλικράτη» είναι να αποκτήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος - νοικοκύρη που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.

Ο Γ.Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι’ αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

«Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως είχε γίνει στον «Καποδίστρια».

Εξάλλου, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο «Καλλικράτης» εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την κατάθεσή του στη Βουλή, «στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι’ αυτό».

Το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο για χθες, Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο χάρτης του «Καλλικράτη» αναμένεται να περιλαμβάνει λιγότερους από 370 δήμους και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες και βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ακόμα και με την μορφή του προσχεδίου, ο «Καλλικράτης» έχει συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των δημάρχων, με αιχμή των αιτημάτων την κοστολόγηση και την απόδοση πόρων για τις νέες.

Οι νομάρχες δηλώνουν υπέρ του «Καλλικράτη», υπό προϋποθέσεις.

Με βάση το σχέδιο, η κυβέρνηση ελπίζει σε σημαντικές περικοπές δαπανών από τους νέους δήμους, μεταξύ άλλων μέσω των σημαντικών σε αριθμό συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων.

Όπως εκτιμάται, από την κατάργηση περίπου 670 δήμων αλλά και 68 νομαρχιών και επαρχιών σε όλη τη χώρα, θα υπάρξει οικονομικό όφελος μόνον από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών περίπου 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, το σχέδιο φέρνει χιλιάδες μετατάξεις, ενώ ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν στο τι θα γίνει με τους 25.000 συμβασιούχους, όταν θα λήξει η σύμβασή τους.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» όπως το έδωσε ο το έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνσης:

Κλειστά τα καταστήματα την Πρωτομαγιά

Εξομοιώνεται με Κυριακή

  • Κλειστά θα παραμείνουν το Σάββατο τα καταστήματα, καθώς και για φέτος η Πρωτομαγιά εξομοιώνεται με Κυριακή και κηρύσσεται υποχρεωτική αργία.
  • Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση μισθωτών, εκτός εκείνων που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.
  • Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που νόμιμα λειτουργούν, δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25).

Σε έκτακτη σύνοδο κορυφής το «ΟΚ» για τα δάνεια

Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της η 10η Μαΐου

Στη διενέργεια έκτακτης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης στις 10 Μαΐου, φέρεται να προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες με στόχο την έγκριση της καταβολής των δανείων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.


Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή που πρόσκειται στην ισπανικής προεδρία, δήλωσε ότι "υπάρχουν πολύ έντονες επαφές ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να συγκληθεί μία διάσκεψη της Ευρωομάδας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαΐου. Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση".

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος της διάσκεψης θα είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας με δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης για το 2010 και περίπου 15 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώσουν ότι το αίτημα της Αθήνας είναι δικαιολογημένο.

Επισπεύδουν τη βοήθεια μετά τον φόβο «ντόμινο»

  • ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ * Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ * ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ

Τρέχουν να προλάβουν η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Ελλάδα να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, υπό τον φόβο ενός ντόμινο που θα παρασύρει κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, μετά το χθεσινό «χτύπημα» στην Πορτογαλία.

Ο  κίνδυνος για το ευρώ ανάγκασε τώρα και τη Γερμανία να πιέζει για γρήγορη  λύση

Ο κίνδυνος για το ευρώ ανάγκασε τώρα και τη Γερμανία να πιέζει για γρήγορη λύση Στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πλέον η συμφωνία με την τρόικα (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) για το νέο τριετές πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα εγκριθεί η δανειακή στήριξη, να κλείσει το συντομότερο δυνατό ακόμα και νωρίτερα από το Σαββατοκύριακο, όπως προτείνει η Γερμανία. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επείγεται προκειμένου να επέλθει κλίμα ηρεμίας στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να σταματήσουν οι «επικίνδυνες φημολογίες», που θέτουν σε κίνδυνο κάθε σχεδιασμό για τη διάσωση της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φούντωσαν οι φήμες ότι τάχα σήμερα οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν μετά τα απανωτά χτυπήματα των κερδοσκόπων. Την κατάσταση επιδείνωσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία «σκουπιδιών» από την Standard & Poor's, αλλά και η νέα ξέφρενη πορεία των σπρεντ. Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανοιχτή γραμμή προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση και για το λόγο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου βγήκε στο Μέγκα και έκανε δηλώσεις σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο και να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι το πρόγραμμα στήριξης επισπεύδεται.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν χθες το βράδυ ότι η Γερμανία μπροστά στη νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται στη ζώνη του ευρώ, και προκειμένου η Ελλάδα να λάβει μέχρι τις 19 Μαΐου τη βοήθεια που χρειάζεται, έθεσε το εξής χρονοδιάγραμμα: Να κλείσει το Σαββατοκύριακο η συμφωνία για το τριετές πακέτο μέτρων. Στις 4 Μαΐου να συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Γιούρογκρουπ, στις 6-7 Μαΐου να περάσει από την ελληνική Βουλή και στις 10 Μαΐου να επικυρωθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία αλλά δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με εκπροσώπους της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

«Δεν γνωρίζουμε εάν θα τα καταφέρει τελικά η Ελλάδα, γνωρίζουμε όμως πως κάνει εντυπωσιακές προσπάθειες. Η κατάσταση είναι σοβαρή και χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί». Τα παραπάνω δήλωσαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), που βρίσκονται από χθες στη χώρα μας με σκοπό να αξιολογήσουν για λογαριασμό του κόμματός τους τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο απ' την κρίση, αλλά και να συναντηθούν με μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σε σχετική ερώτηση της «Ε», τα μέλη της αντιπροσωπείας απάντησαν ότι τάσσονται υπέρ της συμβολής των τραπεζών στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος: «Αυτή είναι μια πάγια αξίωσή μας, που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που ενδέχεται να πληγούν από την κρίση. Θεωρούμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν μερίδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σήμερα οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους περίπου 30 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα -άρα έχουν κάποιο κέρδος. Οσοι αντλούν κέρδος θα πρέπει να συμμετέχουν στα δύσκολα, όπως και οι φορολογούμενοι». *

Γ. Παπακωνσταντίνου

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Χωρίς διαπραγματευτικά ατού η κυβέρνηση

  • «Εχουμε να κάνουμε με “κράτος-παράγκα”» είπε σε υπουργό μέλος του κλιμακίου των επιτηρητών
  • ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | ΤΟ ΒΗΜΑΣ, Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Εντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση καθώς κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό ότι η τρόικα (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ασκεί κλιμακούμενες πιέσεις για να διασφαλίσει τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων και όχι μόνο διαρθρωτικών αλλαγών, όπως μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου. Χθες οι ελεγκτές συνέχισαν τις «ανακρίσεις» ζητώντας πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση και στοιχεία από τους υπουργούς Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα. Και στους τέσσερις επισήμαναν την ανάγκη δραστικών περικοπών στις δαπάνες των υπουργείων τους απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την περικοπή των κονδυλίων για φαρμακευτικές δαπάνες, την εξυγίανση του ΟΣΕ και τη διάθεση του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε υποβάλει η κυβέρνηση στην αρχή του έτους φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να πιάσει τους στόχους του και έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζεται ένα νέο Πρόγραμμα, ακόμη πιο σκληρό, το οποίο θα προβλέπει λιτότητα ως το 2013.

Κ υβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι οι υπουργοί δεν έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια για διαπραγμάτευση: αφενός διότι είναι αυτή που ζητεί δανεικά απέναντι σε σκληρούς τεχνοκράτες, οι οποίοι θέτουν τους δικούς τους όρους- «πόσο να διαπραγματευτείς όταν ζητάς λεφτά;» ομολογεί ένας από τους υπουργούς τους οποίους συνάντησε το κλιμάκιο· και αφετέρου επειδή οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. «Εχουμε να κάνουμε με ένα “κράτος-παράγκα”» είπε ένας από τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας σε υπουργό που του ομολόγησε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται συγκεκριμένα κονδύλια, τα οποία υπήρχαν στα χαρτιά αλλά όχι και στα ταμεία του υπουργείου, καθώς και ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στο υπουργείο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν διάφορες ιδέες ώστε να βγει δυναμικά η κυβέρνηση απέναντι στην κρίση και να ελέγξει την πολιτική ατζέντα. Ανάμεσα σε άλλα έχει προταθεί να ξεκινήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου περιοδείες στην Ελλάδα και να εξηγήσει στους πολίτες ότι πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό και όχι για το ΔΝΤ, και πως η ενεργοποίησή του αποτελεί τη μοναδική λύση. Επίσης, να επιστρατευθούν οι υπουργοί, οι οποίοι, παρ΄ ότι εφοδιάζονται καθημερινά με non papers, αποφεύγουν να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο.

Γ. Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ: «Δεν φυγομαχούμε, δεν φυγοπονούμε»


«Περνάμε τη δυσκολότερη στιγμή των τελευταίων δεκαετίων. Είναι στιγμές καθοριστικές για το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον του ελληνισμού. Από τις αποφάσεις μας κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, με σκοπό να καταστήσει την οικονομία βιώσιμη, να δημιουργήσει ένα κράτος που θα προστατεύει τον πολίτη, μια κοινωνία πολιτών με έντονη κοινωνική συνείδηση».

» Πολλές φορές ένιωσα τη μοναξιά της εξουσίας. Η Κοινοβουλετική Ομάδα έχει δείξει έμπρακτη συμπαράσταση στον κοινό μας αγώνα. Έχουμε αναλάβει όλοι τις ευθύνες μας και πάμε στη μάχη με το κεφάλι ψηλά. Γνωρίζοντας ότι πάνω παό την ασημαντότητα του πολιτικού κόστους έρχεται η ευθύνη στο πολιτικό γίγνεσθαι.

» Οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε είναι η γέφυρα για το καλύτερο. Ο Έλληνας πολίτης ήταν πολίτης μιας φεουδαρχίας. Η αντίστασή του ήταν η απειθαρχία και η ανομία έγινε κανόνες. Και έφταιγαν οι κυβερνώντες που έδιναν το κακό παράδειγμα. Αυτά ήρθαμε να αλλάξουμε, να χτυπήσουμε και να ανατρέψουμε".

"Είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε τις πιο δύσκολες ιστορικές ευθύνες. Ούτε φυγοπονούμε, ούτε φυγομαχούμε. Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι τα στοιχεία που πιστεύουμε. Αντίθετα από την αντιπολίτευση που έκανε μια άθλια απογραφή που έθιξε το κύρος και την αξιοπιστία μας διεθνώς. Η Έλληνες έγιναν οι κουτοπόνηροι της Ευρώπης. Ήθελαν να κρύψουν την ωρολογιακή βόμβα κάτω από το χαλί που θα ήταν απειλή στην Ελλάδα".

«Οι ευρωπαίοι εταίροι λένε η Ελλάδα πήρε τις αποφάσεις της και λένε ότι δεν τους χαρίζουμε τα χρήματα, αλλά τους δανείζουμε με καλύτερους όρους. Μακριά από την ψυχολογική τρομοκρατία των διεθνών κερδοσκόπων και των τοκογλύφων, την έχουμε ανάγκη για να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ώστε να μην ασχολούμαστε κάθε μέρα με τους κερδοσκόπους ή τους διεθνείς δημοσιογράφους.

» Παραλάβαμε την Ελλάδα στο έλεος της χρεοκοπίας και θα την παραδόσουμε ισχυρή, περήφανη και κοινωνικά δίκαιη».

» Εμείς αλλάζουμε σήμερα το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Με το σύστημα Καλλικράτης κάνουμε μια τεράστια αλλαγή στη δημόσια διοίκηση. Διαφάνεια παντού. Έλεγχος και δικαιοδοσία. Δραστικός περιορισμών των δομών σε όλα τα επίπεδα. Είναι η σημαντικότατη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι μόνο η αρχή. Εϊναι απόδειξη της ικανότητάς μας να φέρουμε εις πέρας τις περισσότερες αλλαγές στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Κι έχουμε την πολιτική βούληση και την εντολή του ελληνικού λαού.

» Σήμερα καλούμαστε σε ένα νέο αγώνα: Την απελευθέρωση από την κηδεμονία. Στόχος όλων μας είναι να φύγουμε από την επιτήρηση και από την κηδεμονία. Θα φύγουμε από την κηδεμονία όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας μας. Γι’ αυτό σας καλώ να αντισταθούμε απέναντι σε παλαιές πρακτικές, την ανομία, να αναδείξουμε ότι καλύτερο έχει ο ελληνισμός, ότι καλύτερο έχει ο τόπος.

«Την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα» εξέφρασε με τη δευτερολογία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ,ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αν και, όπως είπε, «στη νέα φάση, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, δεν αλλάζει και πολύ η ουσία των προβλημάτων. Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός» και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε «ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τί θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση γι΄αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγέ»ς.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών».

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του Κινήματος για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μερικές από αυτές:

- Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω.

- Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.

- Βιώσιμη ανάπτυξη.

- Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και γι΄αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

- Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλάσσεται ο ισχυρός.

- Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.

- Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.

- Οχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.

- Αλλαγή του πόθεν έσχες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι «πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα».

ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ: H τρόικα «ανακρίνει» τους Γενικούς Γραμματείς και Συμβούλους της κυβέρνησης στο Σύνταγμα


Από τις 09.00 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ σήμερα, γίνονται συσκέψεις της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) στον 3ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών με Γενικούς Γραμματείς και Συμβούλους των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Εσωτερικών, Υποδομών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Περιβάλλοντος για όλα τα κρίσιμα θέματα των μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα.


Τα βασικά ζητήματα είναι: το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι αγορές, τα μέτρα, δηλαδή, για τον ιδιωτικό τομέα, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου τομέα (συγχωνεύσεις-καταργήσεις), τα κλειστά επαγγέλματα και η εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Οι τρεις πρώτες ανατροπές. Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ

  • Τρία χρόνια στη μέγκενη, ασφυκτικός έλεγχος κάθε τρίμηνο, σε 12 δόσεις η βοήθεια

  • ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου: «Ανάγκη εθνική και επιτακτική η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης»

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα είπε: «Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε πλέον την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Οι εταίροι μας θα συνδράμουν αποφασιστικά για να χτίσουμε μία νέα Ελλάδα».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας. Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα.

Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό.

Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική. Να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, δυνατή, για να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες περήφανοι.

Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα.

Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνικά και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Αλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι. Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες.

Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους। Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό».

Διαβάστε Επίσης

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Λάμπρος Μίχος: Να γκρεμιστεί, επιτέλους, αυτό το ιδιότυπο περιβαλλοντικό απαρτχάιντ της Δυτικής Αθήνας!

Ο βουλευτής Β΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος φαίνεται ότι πλέον δεν “μασάει” τα λόγια του. Αυτά που προεκλογικά επαγγέλθηκε στο λαό της Β΄ περιφέρειας της Αθήνας και ιδιαίτερα της Δυτικής Αθήνας, τα κάνει”πράξη”. Στην αγόρευσή του στη Βουλή (22/04/2010) επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις» ήταν τολμηρός και αποκαλυπτικός. Είπε “καλά λόγια” και επαίνεσε την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και για τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγεσία του Υπουργείου, είπε ότι έχει και εκτίμηση και εμπιστοσύνη. “Είναι όμως, και οι πολιτικές”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Μολονότι, συμφώνησε και υπερψήφισε το νομοσχέδιο, έκανε κάποιες γενικές παρατηρήσεις, παίρνοντας αφορμή από το Γ΄ Κεφάλαιο που αναφέρεται στις μητροπολιτικές αναπλάσεις. Και αναφέρθηκε στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και άλλες πολλές τέτοιες περιοχές και της Δυτικής Θεσσαλονίκης και άλλες περιοχές που φθίνουν και μειονεκτούν, και είναι “θύματα των μέσων όρων”. Ξέρετε πολύ καλά τί εννοώ. Όπως το μέσο εισόδημα, σύμφωνα με το οποίο είμαστε όλοι πλούσιοι ή δεν ξέρουμε τί να κάνουμε τα λεφτά μας. Έτσι λέγεται και για την Αττική, ότι αναλογούν –λέει- δυόμιση τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο. Παραβλέπεται όμως, ότι σε κάποιους αντιστοιχούν πενήντα μέτρα και σε κάποιους πέντε πόντοι.

Σ’ αυτές τις περιοχές -είπε ο κ. Μίχος- που συνωθούνται όλες αυτές οι στρατιές των κατατρεγμένων ανθρώπων, που μαστίζονται από την ακραία αποβιομηχάνιση, από τη φτώχεια και την ανεργία, υπάρχει ταυτόχρονα και το στίγμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, θα ήθελα να πω ότι δυστυχώς το πάρκο που φέρει το όνομα του Αντώνη Τρίτση, στο πρόσωπο του οποίου έγινε επανειλημμένως σήμερα αναφορά, δυστυχώς ακόμα μαραζώνει. Έχουμε ακόμα την υποψία ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια εγκατάστασης μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον Ασπρόπυργο, η οποία θα εγκατασταθεί σε μια προέκταση της περιοχής που έχει σχηματιστεί από τοξικά δυστυχώς απόβλητα.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο γεγονός ότι στην Αττική μόνο μια περιοχή σηκώνει το βάρος των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου δυστυχώς. Βλέπουμε, έτσι, μια περιοχή μόνο ότι έχει καταστρεμμένες θάλασσες. Ακούμε για την προστασία όλων των ορεινών όγκων, αλλά δυστυχώς το Ποικίλο Όρος παραβλέπεται.

Και είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πρωθυπουργός προεκλογικά αναφέρθηκε στο ιδιότυπο περιβαλλοντικό απαρτχάιντ που σημειώνεται στη Δυτική Αθήνα.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα -υπογράμμισε ο κ. Μίχος- δεν είδα σαφή τη βούληση της Κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να γκρεμίσει αυτό το ιδιότυπο περιβαλλοντικό απαρτχάιντ της Δυτικής Αθήνας. Και ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία με τη θέσπιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, ακριβώς η έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, να εμπλουτιστεί από εξισορροπητικές πολιτικές για να μην συνεχιστεί να ζούμε σε μια κοινωνία και άνιση και άδικη και διαιρεμένη. Να μην ζούμε σε ένα λεκανοπέδιο και άνισο και άδικο και διαιρεμένο.

Πού είναι λοιπόν η βούληση; αναρωτήθηκε και ρώτησε ο κ. Μίχος. Πότε θα εκδηλωθεί η βούληση της Κυβέρνησης για να γίνουν αυτές οι γενναίες εξισώσεις, για να σταματήσει αυτή η εξέλιξη των ανισοτήτων; Αυτές οι ανισότητες που παράγονται από την κοινωνική αδικία και εξαλείφονται ή αμβλύνονται από την επέμβαση του κράτους.

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε: Θα έλεγα έτσι κάπως γενικά, περιγραφικά αλλά με μεγάλη αίσθηση του χρέους που απευθύνομαι στη Εθνική Αντιπροσωπεία και με επίγνωση του τί λέω, θα έπρεπε να ήταν συμβολικό το τίμημα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις των μικρών διαμερισμάτων που κατοικούν πολυμελείς οικογένειες και προφανώς ζούνε φτωχές οικογένειες. Να ήταν συμβολικό το τίμημα -ενδεχομένως, ένα ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο- γι’ αυτές δηλαδή, τις οικογένειες που μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είναι το διαμέρισμα στο οποίο μένουν.

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Λιτότητα μακράς διαρκείας για όλους

Σε υποχρεωτική «νηστεία» που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει επιβάλλει όλους τους Ελληνες ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι κρίνουν με βάση την εμπειρία άλλων χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού, οι συνολικές επιπτώσεις υπολογίζεται σε απώλεια 20%25% του σημερινού συνολικού πλούτου (εισοδήματα, ακίνητη και κινητή περιουσία) των Ελλήνων. Και αυτό θα προέλθει όχι μόνο από τα μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν σε περικοπές εισοδημάτων, αλλά και την παράλληλη μείωση των τιμών όλων των αγαθών και αξιών.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ως αποτέλεσμα των περικοπών των αμοιβών τους, θα προκαλέσει ταυτόχρονα περιορισμό της κατανάλωσης. Η αλυσίδα αυτή εκτιμάται ότι θα προσαρμόσει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερα επίπεδα ενώ το ίδιο θα συμβεί και στην ακίνητη περιουσία. Εφόσον αυτό συμβεί τότε το αίσθημα «γινόμαστε φτωχότεροι» θα κυριαρχήσει προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και στο τέλος θα οδηγήσει στη δίνη της ύφεσης.

Ηδη τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει την κατανάλωση ακόμη και σε βασικά είδη ενώ οι εκτιμήσεις τους για το μέλλον είναι απαισιόδοξες. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 ως και τις 14 Απριλίου στην Αττική με τη συμμετοχή 1.000 πολιτών ηλικίας άνω των 18 ετών, επτά στους δέκα πολίτες της Αττικής εκφράζουν τον φόβο τους για ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, καθώς εκτιμούν ότι θα φέρει ακόμη σκληρότερες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας. Σχεδόν δύο στους τρεις Ελληνες (63,4%) δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής τους. Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει ότι δεν επαρκούν τα χρήματα του μισθού του για να καλύψει τις ανάγκες του και αναγκάζεται να περιορίζει σημαντικά τις δαπάνες του. Ειδικότερα, το 14,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι περιόρισε τις δαπάνες του για τρόφιμα. Τρεις στους δέκα αυτής της κατηγορίας έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για τρόφιμα. Το 35,6% περιόρισε τις δαπάνες του για ένδυση και το 23% τις δαπάνες για εστιατόρια και ταβέρνες.

Από την άλλη, η πρόβλεψη των ερωτηθέντων πολιτών είναι ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από μια πενταετία. Αυτό προβλέπει ένας στους δύο Ελληνες (50,2%), ενώ ένας στους τρεις (33,4%) προβλέπει ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει τρία χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία (έξι στους δέκα) θεωρούν ως πρώτη αιτία της οικονομικής κρίσης και της συζητούμενης προσφυγής στο ΔΝΤ τους κακούς χειρισμούς των κυβερνήσεων, ενώ ένα υψηλό ποσοστό 35% αποδίδει την κρίση στα προβλήματα της διαφθοράς και δεν συνδέει την ελληνική οικονομική κρίση με τη διεθνή. Οι αλλαγές που θα επιφέρει ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ θα γίνουν αντιληπτές πρώτα στο Δημόσιο και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παγώσουν για όσο διάστημα η χώρα χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες μειώσεις που θα εξαφανίσουν τον 14ο μισθό σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν περιοριστεί. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απειλούνται με μειώσεις μισθών, υποχρεωτικές αργίες, διαθεσιμότητα και ελεύθερες απολύσεις.

Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Newsweek

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ο πρωθυπουργός

Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

«Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό αυτόν τις προσεχείς εβδομάδες. Δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημη απόφαση. Αυτό που λέμε είναι 'ας ετοιμασθούμε ώστε να είναι έτοιμος, εάν χρειασθεί να πατήσουμε το κουμπί'» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ότι θα δώσει στην Ελλάδα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Μας δίνει ένα περιθώριο ελιγμών για να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη» είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα έχει δυσκολία να δανεισθεί από τις αγορές τον επόμενο μήνα. «Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το πρόβλημα είναι το κόστος του δανεισμού και για πόσο διάστημα μπορούμε να το αντέξουμε. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα ακόμη και τον Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό» είπε.

Θ.Πάγκαλος: Να μην δαιμονοποιείται το ΔΝΤ

Eπίθεση σε όσους σπεύδουν να δαιμονοποιήσουν το ΔΝΤ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη στάση της Ευρώπης στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι το ΔΝΤ δανείζει την Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», ενώ αναρωτήθηκε:

«Τι επιπλέον θα μας ανάγκαζε να κάνουμε το ΔΝΤ από αυτά που ήδη μας ζητά η ΕΕ».

«Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ»

  • Δραματική ομιλία Γιώργου στη Βουλή για το χρέος
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Στους συντηρητικούς της Ε.Ε. που αντιστάθηκαν στην έκδοση  ευρω-ομολόγων απέδωσε ο  Πρωθυπουργός την εμπλοκή του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη μπει στη διαδικασία, ας μη γελιόμαστε και θέλω να είμαι ειλικρινής» παραδέχθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου.

O Πρωθυπουργός, βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο για το ενδεχόμενο της ένταξης της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτήρισε «ασφαλές καταφύγιο» την ύπαρξη του μηχανισμού και τόνισε ότι το ΔΝΤ «είναι ήδη στη διαδικασία επιτήρησης, ελέγχει, εγκρίνει και παρακολουθεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, διότι το πρόγραμμά μας ήταν υπό την έγκριση ουσιαστικά και του ΔΝΤ και για το 2011 και το 2012. Και είναι εδώ από τα λάθη της πολιτικής των κυβερνήσεων της Ν.Δ. την προηγούμενη πενταετία με το έλλειμμα των 300 δισ. ευρώ».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός επέκρινε δριμύτατα τη Ν.Δ. και τη στάση της, λέγοντας πως αν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. «θα πήγαινε σούμπιτο στο ΔΝΤ» ενώ χάρη τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ευρωσοσιαλιστών διαμορφώθηκε ο μηχανισμός στήριξης-δίχτυ ασφαλείας με την αποφασιστική συμμετοχή της Ε.Ε.! Και επισήμανε ότι «πριν από λίγους μήνες, όχι μόνο μηχανισμός στήριξης δεν υπήρχε, υπήρχε το απόλυτο μηδέν».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στον μηχανισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, της ανάγκης νηνεμίας και ασφάλειας στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία και κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες όπως απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά με μόνο γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη». Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα με θέρμη στη δημιουργία μιας task force (ομάδας εργασίας) υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ρόμπαϊ, η οποία θα επεξεργαστεί περαιτέρω τον μηχανισμό στήριξης, «άρα είναι πιθανό να τροποποιηθεί στο μέλλον», και υπενθύμισε την ιδέα για έκδοση ευρωομολόγων που δεν περπάτησε εξαιτίας των συντηρητικών της Ε.Ε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι «είναι άδικο να σκάσει σε εσάς αυτή η βόμβα, δεν ανήκει σε εσάς να πείτε “δυστυχώς επτωχεύσαμε”».

«Ασφαλές καταφύγιο» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τον μηχανισμό στήριξης

«Εχω γίνει περισσότερο σοσιαλιστής»

«Γιατί πανηγυρίσατε, κ. Πρωθυπουργέ, στις 25 Μαρτίου; Η χθεσινή ημέρα αποτελεί ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι οικειοθελώς και αυτοβούλως με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στο ΔΝΤ», απάντησε σε έντονους τόνους ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, λέγοντας «υποσχεθήκατε στον λαό προεκλογικά ότι θα κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και την κάνατε Ουγγαρία του Νότου. Για τις αποφάσεις και τις επιλογές σας παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν...».

Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν άμεση: «Τα αντανακλαστικά μας, κύριε Τσίπρα, ήταν πατριωτικά γιατί το βούλιαγμα της χώρας δεν θα χτύπαγε τον πλούτο, θα χτύπαγε τον μέσο Ελληνα, τον αδύναμο, τον συνταξιούχο. Πράγματι τα μέτρα πονάνε, αλλά αν η χώρα ερχόταν μπροστά στην αδυναμία να δανειστεί, τότε θα με ρωτάγατε πού είναι τα δικά μου τα αντανακλαστικά.

Τα αντανακλαστικά μου τα σοσιαλιστικά ήταν να προστατέψω την πατρίδα από τη χρεοκοπία και αυτό θα κάνω όσο μπορώ, όσο μπορούμε. Το βιος του ελληνικού λαού. Και από την εμπειρία μου έχω γίνει πιο σοσιαλιστής απ΄ ό,τι ήμουν πριν. Διότι ζω καθημερινά στο πετσί μου τις διεθνείς αγορές».


Καθαρούς όρους ζητεί τώρα η κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Θέμα ημερών αλλά όχι του Σαββατοκύριακου είναι το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου χθες στη Βουλή ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ» συνδέεται με το σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από το ΔΝΤ λόγω της κωλυσιεργίας που παρουσιάζεται στην αποσαφήνιση των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν χώρες της ευρωζώνης για τη βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε.

Οι αναφορές Παπανδρέου χθες στη Βουλή- που εξέπληξαν σχεδόν το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου- εμφανίζονταν ως ένας ακόμη ελιγμός της κυβέρνησης, προκειμένου να πιέσει τις χώρες της ευρωζώνης, ώστε να αποσαφηνίσουν εγκαίρως τις γκρίζες ζώνες που υπάρχουν σε σχέση με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι η ανάμειξη του ΔΝΤ στην αρχική φάση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων είχε γίνει προκειμένου να πιεστεί ο ισχυρός πυρήνας των χωρών της ευρωζώνης, και ειδικά η Γερμανία, στη λογική ότι η Ελλάδα έχει και άλλες επιλογές. Ωστόσο, η υπόδειξη από πλευράς Γερμανίας να πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ ανέτρεψε εκείνη την στρατηγική και το τελευταίο διάστημα ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.

Χθες, οι κυβερνητικές πηγές παρουσίαζαν, χωρίς επιτυχία, το σενάριο ότι οι αναφορές Παπανδρέου στη Βουλή σχετίζονταν με επανάληψη της πίεσης προς τη Γερμανία ειδικά και δευτερευόντως σε ορισμένες άλλες χώρες της ευρωζώνης, για να μην υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης. Σημείωναν μάλιστα ότι με την όλη επιχειρηματολογία Παπανδρέου στη Βουλή συνδέεται άμεσα η επιστολή που έστειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προχθές στους ομολόγούς του, ζητώντας «καθαρό πεδίο σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα».

Δηλώσεις Σόιμπλε

Σημειώνεται ότι ακόμη και χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε εξέφραζε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στον μηχανισμό Ε.Ε.- ΔΝΤ». «Πιστεύουμε ότι οι Ελληνες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πως στο τέλος ενδέχεται να μην αιτηθούν ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Κοινοτικές πηγές ερμηνεύουν τις δηλώσεις αυτές ως ελπίδα του Βερολίνου, το οποίο θέλει να αποφύγει- πριν από τις εκλογές της 9ης Μαΐου- τη χορήγηση βοήθειας (περίπου 8,5 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα- κάτι που θα παρουσίαζε την κ. Μέρκελ ασυνεπή ως προς τις υποσχέσεις της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ κ. Γιούνκερ δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι «δεν υπάρχει ένδειξη πως η Ελλάδα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του πακέτου» και ότι σε κάθε περίπτωση «οι όροι της βοήθειας θα είναι κοινοί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ».

Οπως προαναφέρθηκε, ο απόλυτος αιφνιδιασμός των περισσότερων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το πώς και πότε ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, τη στιγμή που κατά το προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ. Υποστηριζόταν επίσης ότι και κατά τη συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά, το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Παπανδρέου είχε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να επιδιώξει προσφυγή στο ΔΝΤ.

«Τον Μάιο θα αποφασίσουμε για το αν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης»

  • Παπανδρέου: «Προετοιμαζόμαστε για να
    "πατήσουμε το κουμπί", αν χρειαστεί»

  • ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η Αθήνα συνεργάζεται με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προκειμένου να είναι έτοιμος ο μηχανισμός στήριξης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι όταν αυτές οι διεργασίες καταλήξουν, «η κυβέρνηση θα εκτιμήσει ήρεμα και συντεταγμένα την κατάσταση», προκειμένου να αποφασίσει αν θα ζητήσει την ενεργοποίησή του.

Ο Γ. Παπανδρέου αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς, όπως λέει, «ο μηχανισμός ΔΝΤ και ΕΕ μας προστατεύει από το να πέσουμε στον γκρεμό». Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν πρόκειται «σωτηρία» καθώς «δεν προβλέπεται δωρεάν χρηματοδότηση».

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας για τον Μάιο και διαπιστώνει ότι «οι Έλληνες πολίτες τους τελευταίους μήνες υφίστανται ψυχολογική τρομοκρατία». «Η ψυχολογία τους πηγαίνει πάνω κάτω ανάλογα με τις κινήσεις των αγορών. Είναι ανάγκη, τώρα, να προχωρήσουμε μπροστά –να ξεπεράσουμε αυτό τον ρυθμό καθημερινής κρίσης και να ανατρέψουμε την κατάσταση. Πρέπει να λάβουμε την απόφαση, αν θα ζητήσουμε ή όχι την ενεργοποίηση του μηχανισμού, εντός των επόμενων εβδομάδων», τονίζει ο Γ. Παπανδρέου.

Για τα πρόσθετα μέτρα

Στην ερώτηση αν το πακέτο στήριξης είναι αρκετό για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός απαντά ότι «αρκεί για να μας δώσει χώρο να ελιχθούμε ώστε να κάνουμε βιώσιμη την οικονομία μας». Παράλληλα, απαντά ότι η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί τα σκληρά μέτρα, που θα ζητήσει ενδεχομένως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Δεν ανανεώνουμε χιλιάδες συμβάσεις στο δημόσιο τομέα. Κινούμαστε ήδη για να καταργήσουμε ή να συγχωνεύσουμε εκατοντάδες φορείς του δημοσίου. Συρρικνώνουμε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χιλιάδες μέλη διοικητικών συμβουλίων θα χάσουν τις θέσεις τους. Αυτά δείχνουν την πολιτική μας βούληση και την αποφασιστικότητά μας». Όσο για το αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι «γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και έχουμε πρόγραμμα. Αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε εκείνους που δεν ευθύνονται για την κρίση».

Για τη στάση της Γερμανίας

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα απευθυνθεί στην αμερικανική αγορά προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια. «Βασικά θα πούμε (στους αμερικανούς επενδυτές) ότι αυτή είναι μια νέα Ελλάδα, μια νέα κυβέρνηση που πραγματοποιεί ιστορικές αλλαγές, που πατάσσει τη γραφειοκρατία επιτρέποντας την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα, που κινείται προς την πράσινη ενέργεια, σπάει τα καρτέλ και καθιερώνει την αξιοκρατία. Είναι μια επένδυση που αξίζει», λέει χαρακτηριστικά, ενώ, ερωτώμενος για τον «θυμό της Γερμανίας» απέναντι στην Ελλάδα, σχολιάζει: «Οι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση (της ελληνικής οικονομίας), αλλά είναι ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση εδώ υλοποιεί αυτές τις αλλαγές. Δεν ζητάμε να μας σώσουν για να συνεχίσουμε τις κακές μας πρακτικές. Το μόνο που τους λέμε είναι να στηρίξουν τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε».

Για το έλλειμμα

Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε που αποκάλυψε το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος. «Θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα που θα έσκαγε και θα κατέστρεφε την αξιοπιστία μας», λέει και εκτιμά ότι «μπορεί η αποκάλυψη του ελλείμματος να προκάλεσε βραχυπρόθεσμα μια αίσθηση αναστάτωσης, αλλά θα αποβεί θετική για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και στο απώτερο μέλλον».

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Προσφυγή στα μέτρα του ΔΝΤ

Πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, η επιστολή Παπακωνσταντίνου

Πρόσθετα μέτρα για φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια που περιλαμβάνουν μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ευκολότερες απολύσεις, λουκέτο σε ζημιογόνους δημόσιους φορείς, αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών θα επιβάλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη, προκειμένου να δανείσουν την Ελλάδα. Χθες, έγινε το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, με την οποία τους καλούσε σε διαβουλεύσεις για να κλείσει η συμφωνία για τα μέτρα και τους όρους του δανεισμού.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup στη Μαδρίτη, αλλά και από τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου φτάνει μεικτό κλιμάκιο στελεχών των τριών οργανισμών. Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι θα δανείσει την Ελλάδα με τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, ως σχεδόν προεξοφλημένη περιέγραψε ο πρωθυπουργός την προσφυγή στον μηχανισμό Ε।Ε.-ΔΝΤ. «Ηδη η συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ είναι γεγονός, καθώς υπάρχει αυτή η εποπτεία» είπε ο κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, σε μια κίνηση έμμεσης διαφοροποίησης από τη «γραμμή» του κ. Αντώνη Σαμαρά, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να μη δαιμονοποιείται το ΔΝΤ.

ΣXETIKA ΘEMATA
Εδειξε ΔΝΤ ο κ. Γ. Παπανδρέου_
Σκληρά μέτρα ζητούν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας_
Με επιτόκιο από 1,26% έως και 3,26% ο δανεισμός από το ΔΝΤ_
Δανεισμός 3,5 - 4 δισ. τον Απρίλιο μέσω εντόκων γραμματίων

«Εξάψαλμος» Γιώργου στους υπουργούς

  • Ο κ. Παπανδρέου τούς προειδοποίησε ότι στο εξής θα βρίσκονται υπό διπλή παρακολούθηση (από τον ίδιο και τον κ. Πάγκαλο)

  • ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Σήμα στις αγορές με ψαλίδι στις συντάξεις

  • Το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται στο 65% για 35 έτη ασφάλισης, πλήρης σύνταξη στα 40 έτη εργασίας

  • ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ | Παρασκευή 16 Απριλίου 2010