Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ευρωπαϊκή στήριξη με όρους φωτιά

Τυχόν κοινοτική βοήθεια θα συνδυάζεται με επώδυνα οικονομικά μέτρα- Οι μυστικές διαβουλεύσεις και τα σχέδια

Σενάρια για περικοπές δαπανών, μισθών και συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΟΛΑ τα στοιχεία και οι επί μέρους πληροφορίες από την Αθήνα,τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη βεβαιώνουν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος,το οποίο όλοι πια θεωρούν ότι τείνει να λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και απειλεί ευθέως το οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Αξιόπιστες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν, παρά τις διαψεύσεις των Βρυξελλών, ότι τις τελευταίες ημέρες οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούν τρόπους διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από τις εντεινόμενες επιθέσεις των κερδοσκόπων,οι οποίοι,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,αν επιτύχουν τον σκοπό τους και θέσουν εκτός μάχης την Ελλάδα, θα επιτεθούν και σε άλλους θεωρούμενους ασθενείς κρίκους της ευρωζώνης, θέτοντας εν κινδύνω το πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο των τελευταίων δεκαετιών.

Στα ανώτατα κλιμάκια της ευρωζώνης ανησυχούν μήπως μια ενδεχόμενη ελληνική κατάρρευση προκαλέσει ντόμινο κερδοσκοπικών επιθέσεων σε βάρος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πλήξει ευθέως τη συνοχή της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι οι συζητήσεις γίνονται στο ανώτατο επίπεδο του γαλλογερμανικού άξονα, μεταξύ της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του κ. Νικολά Σαρκοζί, και πιθανότατα με τη συμμετοχή των προέδρων του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Πληθαίνουν οι υποστηρικτές

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυρίαρχων της ευρωζώνης διεξάγονται με απόλυτη μυστικότητα, αν και τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από το διαψευσθέν σχετικό δημοσίευμα του γαλλικού «Μonde», οι υποστηρικτικές προς την Ελλάδα δηλώσεις ευρωπαίων επισήμων έχουν πληθύνει. Γεγονός το οποίο πιθανώς υποδηλώνει διαθέσεις και ίσως προετοιμάζει αντιστοίχως την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι εκτός από τον Χοακίν Αλμούνια και άλλους ευρωπαίους παράγοντες έφθασε ως και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώσει ότι ασκείται « λίγη κερδοσκοπία » σε βάρος της Ελλάδας και να διαβεβαιώσει ότι « οι αγορές θα ηρεμήσουν ».

Ολα τούτα θεωρούνται ενισχυτικά των ευρωπαϊκών διαθέσεων και προθέσεων. Το πρόβλημα πάντως που απασχολεί το διευθυντήριο της ευρωζώνης είναι τόσο το σχέδιο σωτηρίας όσο και η μέθοδος παροχής βοήθειας προς τη χώρα μας, καθώς και οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα, δηλαδή τα μέτρα και τις θυσίες που θα αποδεχθεί έναντι της διασωστικής προσπάθειας. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο εφαρμογής τέτοιου διασωστικού σχεδίου, ούτε έχουν προβλεφθεί από την ευρωπαϊκή συνθήκη.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από το Νταβός την έκδοση ευρωομολόγων, αν και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε σχέδιο διάσωσης. Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη συζητούν τη λύση έκδοσης ενός κοινού ευρωπαϊκού τίτλου, αλλά προβληματίζονται τόσο για τους όρους όσο και για τις εγγυήσεις. Ποιος θα είναι ο εκδότης των ευρωομολόγων και ποιος θα εγγυηθεί την έκδοσή τους; διερωτώνται στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη. Και ακόμη προβληματίζονται αν θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή που θα παράσχει τις εγγυήσεις. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει τις αρχές της και πολλοί είναι αντίθετοι σε μια τέτοια πράξη και πιθανώς χώρες-μέλη να αρνηθούν μια τέτοια λύση. Μια άλλη εκδοχή θέλει τις μεγάλες χώρες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, να ενεργούν ως εγγυήτριες δυνάμεις ενός ενδεχόμενου ελληνικού δανεισμού. Αλλά και αυτή η λύση παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλες πολιτικές συνθήκες. Προφανέστατα η επιλογή του διασωστικού σχεδίου δεν είναι απλή, ούτε αυτονόητη. Το κακό είναι ότι επείγει η επιλογή του, καθώς ο χρόνος τρέχει και οι αγο ρές αδημονούν, όπως βεβαιώνει η ένταση των κερδοσκοπικών κινήσεων.

Οπως και αν έχει πάντως, η όποια κοινοτική βοήθεια δεν θα προσφερθεί χωρίς προηγουμένως να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για δημοσιονομικά και άλλα μέτρα που δημιουργούν τη βεβαιότητα εξόδου από την κρίση.

Η έντασή τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες. Από τις ως τώρα αναφορές το ελληνικό Πρόγραμμα Σύγκλισης αντιμετωπίζεται με συμπάθεια μεν, αλλά κρίνεται ανεπαρκές.

Σε κάθε περίπτωση τυχόν κοινοτική βοήθεια θα συνδυάζεται με επώδυνα οικονομικά μέτρα, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων θα είναι σκληρότερα και από αυτά που συνήθως υιοθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι τα μέτρα δεν θα είναι μονοσήμαντα, θα κατατείνουν στον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών και επίσης θα διεκδικούν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Από προηγούμενες ευρωπαϊκές συστάσεις, έναντι του σχεδίου διάσωσης η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί πιθανώς να αποδεχθεί γενναία αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Αντιστοίχως θα κληθεί να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού των δαπανών, να επέμβει στην άκρως προβληματική ζώνη των συντάξεων και κυρίως να παρέμβει στο σκέλος των μισθών. Ειδικώς ο κ. Τρισέ θεωρεί ότι η Ελλάδα, πέραν των άλλων διαρθρωτικών μέτρων, οφείλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και έχει πολλές μεταφέρει στις ελληνικές οικονομικές αρχές την άποψη ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς μείωση του κόστους εργασίας. Μάλιστα κατά καιρούς έχει προτείνει την κατάργηση του 14ου μισθού, που οδηγεί αυτόματα σε μείωση του εργατικού κόστους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα κατά 7%. Το μέτρο κατά τον κ. Τρισέ είναι ισοδύναμο μιας υποτίμησης, στην οποία θα προέβαινε η Ελλάδα αν δεν είχε το ευρώ και αντιμετώπιζε κρίση σαν τησημερινή.

Το πολιτικό πρόβλημα

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται βεβαίως το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και σε μεγάλη δυσκολία να αποδεχθεί ένα τόσο αυστηρό σχήμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο προφανέστατα θα διεγείρει την ελληνική κοινωνία και θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων. Το ζήτημα βεβαίως είναι αν θα έχει περιθώρια επιλογής, αν δηλαδή θα μπορεί να αρνηθεί ένα κοινοτικό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, όταν γύρω της θα χορεύουν οι λύκοι της κερδοσκοπίας, οι δανειστές θα ζητούν ολοένα περισσότερα και οι εγχώριες τράπεζες θα έχουν στεγνώσει στην κυριολεξία από ρευστότητα, αποστερώντας κρίσιμους χρηματοδοτικούς πόρους ακόμη και από υγιείς επιχειρήσεις.

Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία

Με την κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος προς σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

Το πόρισμα ολοκληρώθηκε και την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα «ζυγίσει» τις πολιτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να καταλογισθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν. Δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα θα φέρει στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το χρονοδιάγραμμα του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ακόμη την ανακοίνωση των αλλαγών στη φορολογία ως την Καθαρά Δευτέρα και, αμέσως μετά, την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.

Στο πόδι και πάλι οι αγρότες από τη Μακεδονία μέχρι και την Κρήτη

Δεν σβήνουν τις μηχανές των τρακτέρ... αποφάσισαν στον Προμαχώνα

Ουρές χιλιομέτρων από τα μπλόκα στα σύνορα. Κλείνουν και οι παρακαμπήριες οδοί στη Βοιωτία

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, μετά την άκαρπη χθεσινοβραδυνή συνάντηση τους με την Κατερίνα Μπατζελή.
Στη σύσκεψη εκπροσώπων 20 μπλόκων στο Άγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, οι αγρότες αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, επιμμένοντας στο πλαίσιο των εννιά αιτημάτων που προβάλλουν. Την κ. Μπατζελή, μάλιστα θα αποφασίσουν οι ίδιοι πότε θα την συναντήσουν. Την ίδια στιγμή σε ουρές χιλιομέτρων έχουν εγλωβιστεί στα σύνορα εκατοντάδες αυτοκίνητα. Κρίσιμη είναι και η σημερινή συνεδρίαση των αγροτών του ενός εκ των δυο μπλόκων στη Φθιώτιδα, ενώ οι αγρότες της Βοιωτίας αποφάσισαν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.

Στη συνάντηση στο Αγκίστρι των Σερρών, που έγινε με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ανταποκρίθηκαν τελικά περισσότερα από 16 αγροτικά μπλόκα από τη Μακεδονία, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλία, με στόχο ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων .Αποφασίστηκε, το κείμενο με τα αιτήματα της σύσκεψης να αποσταλούν σήμερα κιόλας στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ωστόσο θα επιδιώξουν συνάντηση "όταν τον κρίνουν οι ίδιοι»", όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Οι αγρότες διεκδικούν από κοινού τα εξής:

  • -Κανένας διαχωρισμός των αγροτών στο κατά κύριο επάγγελμα και μη.
  • -Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • -Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα
  • -Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων
  • -Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.
  • -Πάγωμα αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων
  • -Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • -Μη φορολόγηση στα χωράφια
  • -Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκα αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν των τριών (Επανομής και Χαλκηδόνας -Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης) λόγω διαφωνίας με ορισμένα αιτήματα.

Στη σύσκεψη μετείχαν αγρότες των μπλόκων: Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς) Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου) ενώ με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από: Μαντούδι Ευβοίας, Ερμίτσα Αιτολοακαρνανίας, Κέρκυρα, Χανιά και Αίγιο.

Οι αγρότες από τα μπλόκα της Αλαμάνας, του Κάστρου και άλλων της Βόρειας Ελλάδας, ανέφεραν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, για τη μορφή των οποίων θα αποφασίσουν στις σημερινές συνελεύσεις.

Περιμένοντας τα νέα μπλόκα.....

Τα μπλόκα των αγροτών παραμένουν και σήμερα στους δρόμους.Κλειστοί είναι οι κόμβοι της Χρυσούπολης και των Κερδυλλίων, της Νίκαιας, των Μικροθηβών και τα τελωνεία Ορμενίου, Δοϊράνης και Προμαχώνα -όπου η διέλευση εξακολουθεί να είναι ελεύθερη, μόνο για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία- ενώ άλλα σημεία του οδικού δικτύου δίνονται κατά διαστήματα στην κυκλοφορία.

Χθες το απόγευμα, η κ.Μπατζελή ανακοίνωσε από την Κομοτηνή δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε την άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους και διετή περίοδο χάριτος, την αύξηση του ορίου δανειοδότησης από την Αγροτική Τράπεζα για κεφάλαιο κίνησης, το πάγωμα όλων των δανείων τους για δύο χρόνια, την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από 7 σε 11% και τη διοχέτευση στον αγροτικό τομέα ενός δις ευρώ από τα 28 δις που διατέθηκαν για τη ρευστότητα των τραπεζών.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση απειλεί τους αγρότες με εισαγγελείς και συκοφαντεί τον αγώνα τους με τη συνδρομή και των μέσων ενημέρωσης. :

ΑΓΡΙΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ «ΟΧΗΜΑ» ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Σχέδιο των αγορών για κερδοσκοπική υποτίμηση του ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι σε γνώση της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης. Αναμένουν έστω και μία δήλωση στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. για να επιπέσουν στο ευρώ και να κερδίσουν δισ. από την πτώση του.

Η κρίση έκανε τις γαλότσες μόδα

Καταγράφουν αύξηση πωλήσεων 30%, ενώ οι μπότες πέφτουν 20%


Στη μόδα φέρνει τις γαλότσες η οικονομική κρίση. Καθώς οι γυναίκες προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες
τους, στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε αυτές τις «μπότες» που είναι φτιαγμένες από φθηνότερα υλικά και διατίθενται σε πιο προσιτές τιμές. Αντίθετα, η δερμάτινη μπότα καταγράφει πτώση πωλήσεων 20%.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Βασιλείου, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

«Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μόδας, φέτος η μπότα αναμενόταν ότι θα ήταν απαραίτητη στο ντύσιμο της γυναίκας. Η κρίση όμως και ο σχετικά καλός μέχρι πρότινος καιρός διέψευσαν τις προσδοκίες της αγοράς», δηλώνει ο κ. Χρήστος Δόρυζας, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Dexim. Έτσι, οι μπότες είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν έως και 20%, ενώ αντίθετα ο τζίρος στις γαλότσες, οι οποίες έχουν αναβαθμιστεί ως αξεσουάρ της μόδας τα τελευταία τρία χρόνια, αυξήθηκε έως και 30% και κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα της συνολικής αγοράς του παπουτσιού που καταγράφει πτώση 15%-20%.

Άλλωστε, η διαφορά στην τιμή μιας γαλότσας και μιας μπότας είναι σημαντική. Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ένα ζευγάρι γαλότσες στα 30-40 ευρώ, ενώ οι τιμές στις μπότες κινούνται πάνω από 60 ευρώ. Μάλιστα, όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς, η γαλότσα αναμένεται να γίνει φετίχ για τις Ελληνίδες. Η τάση δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση που ευνοεί τις πωλήσεις υποδημάτων σε προσιτές τιμές, αλλά και στις διεθνείς επιταγές της μόδας.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μεγάλοι οίκοι οι οποίοι προχώρησαν στον σχεδιασμό και την παραγωγή γαλότσας. Αν και οι τιμές τους είναι υψηλότερες- φτάνουν και τα 400 ευρώ- συνέβαλαν στη διάδοση της γαλότσας. «Πριν από μερικά χρόνια οι καταναλώτριες δεν θα τολμούσαν να φορέσουν γαλότσες» παρατηρεί ο κ. Αργύρης Γεωργούδας, γενικός διευθυντής της εταιρείας Νak που διαθέτει τα ομώνυμα καταστήματα αλλά και τα Βally και Clarks στην Ελλάδα. «Εδώ και τρία χρόνια οι πωλήσεις τους ανεβαίνουν συνεχώς. Φέτος, μάλιστα, είχαμε ένα “ξέσπασμα” στην ελληνική αγορά». Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες εταιρείες δεν πρόλαβαν να βγάλουν τις γαλότσες σε εκπτώσεις, καθώς είχαν σχεδόν εξαντληθεί τα εμπορεύματά τους. Αντίθετα στις μπότες η πτώση των πωλήσεων οδήγησε σε γενναιόδωρες εκπτώσεις, που φθάνουν το 70%.

Και του χρόνου

Η γαλότσα- εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης- θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στη μόδα και την επόμενη χρονιά, με τους υποδηματοποιούς και τους διεθνείς οίκους να... παίζουν με ακόμη περισσότερα σχέδια και συνδυασμούς. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς που βρίσκονται αυτήν την εποχή στο Μιλάνο για τις παραγγελίες της επόμενης χειμερινής σεζόν, οι γαλότσες συνδυάζονται όλο και περισσότερο με ύφασμα, με δέρμα, ενώ τα σχέδια και τα χρώματα πληθαίνουν. Έτσι, προβλέπεται ότι οι Ελληνίδες και του χρόνου θα αγοράσουν γαλότσες, επώνυμες ή μη, διεκδικώντας ένα αξιόλογο μερίδιο στην αγορά του παπουτσιού, η οποία εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για εξέλιξη που θα δώσει ανάσα στον κλάδο, καθώς οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι το 2010 η αγορά των υποδημάτων θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων.

Ευκολία στη χρήση

Σημαντικό ρόλο στη στροφή προς τις γαλότσες έχει και η χρηστικότητά τους. «Η ευκολία στη χρήση, αφού το επιτρέπει η μόδα, επηρεάζει τις επιλογές των καταναλωτριών» υποστηρίζει ο κ. Γεωργούδας. Πράγματι, τα υποδήματα από πλαστικές ύλες συντηρούνται ευκολότερα, πλένονται, φθείρονται δυσκολότερα. Γι΄ αυτό, άλλωστε, οι εταιρείες παραγωγής παπουτσιών και οι διεθνείς οίκοι χρησιμοποιούν το πλαστικό ως ύλη και για τα καλοκαιρινά υποδήματα.
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ
εταιρείες δεν πρόλαβαν να βγάλουν τις γαλότσες σε εκπτώσεις, καθώς είχαν εξαντληθεί τα εμπορεύματά τους

Αλμούνια: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει

Υπέρ της Ελλάδος τάχθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια

Στήριξη στην ελληνική οικονομία προσέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να πτωχεύσει, αλλά ούτε και να φύγει από την Ευρωζώνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε: «Όχι, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει… Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται χρεοκοπία» και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, «επειδή είναι τρελό να προσπαθεί να λύσει κανείς τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία εκτός της ευρωζώνης».

Προσέθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει ειδικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, αν και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι τακτικές μηνιαίες συστάσεις για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών.

«Είναι ένα συνηθισμένο αναλυτικό έγγραφο, που συντάσσεται κάθε μήνα. Δεν έχουμε σχέδιο Β. Στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο Α», επισήμανε αναφερόμενος στα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010, 10:49, Web-Only

Γαλλία:«η Ελλάδα δεν είναι μόνη», αλλά...«δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας!


«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη». Αυτό δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας. «Η ευρωζώνη είναι μία ενιαία νομισματική ζώνη, η Ελλάδα δεν είναι μόνη», είπε η Λαγκάρντ, εξηγώντας ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι «από κοινού υπεύθυνες η μία για την άλλη».

«Δεν υπάρχει όμως σχέδιο διάσωσης», πρόσθεσε. Το να δίνει λογαριασμό η μία στην άλλη «σημαίνει επί παραδείγματι ότι η Ελλάδα προτείνει ένα κατάλογο μέτρων που προτίθεται να λάβει για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ώστε να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της. Και ασφαλώς εμείς θα τους παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή», είπε ακόμα η γαλλίδα αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει τις προτάσεις που θα κάνει η Ελλάδα και εμείς θα λέμε στην Ελλάδα: «Καλώς, εδώ θα πρέπει να προχωρήσετε λίγο περισσότερο, εκεί θα πρέπει να επιταχύνετε, ή αυτό το σχέδιο είναι εξ ολοκλήρου εντάξει». «Η ζώνη του ευρώ είναι μία νομισματική ζώνη που μας δένει τον ένα με τον άλλο. Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης και εμείς οφείλουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε.

«Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία Παπανδρέου θα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα», είχε δηλώσει προηγουμένως η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός. «Η Ελλάδα υπέβαλε έναν ορισμένο αριθμό αναγκαίων μέτρων για την ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών της. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ώστε να εξασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι αυτές οι δεσμεύσεις τηρούνται».

«Θα είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και (...) θα παρακολουθήσουμε και θα επιβλέψουμε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Οταν κάποιος δεσμεύεται για κάτι, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις του». Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ακόμα ότι οι χώρες μελη της ευρωζώνης είναι «όλες αλληλέγγυες η μία προς την άλλη».

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010, 15:58, Web-Only

Μπαράζ απεργιών για το μαχαίρι στα επιδόματα

Εφοριακοί, τελωνειακοί, ΑΔΕΔΥ και γιατροί σε χορό κινητοποιήσεων

Γιάννης Γρίβας, πρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΟΥ: «Δεχόμαστε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που θα προκαλέσει μείωση  των αποδοχών μας κατά 8%,  αλλά όχι τη μείωση των αποδοχών μας κατά 25% μέσω  των επιδομάτων»

Εξέγερση στο Δημόσιο με μπαράζ απεργιών προκαλεί η περικοπή αποδοχών των
δημοσίων υπαλλήλων, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% και ισοδυναμεί με μείωση έως και 870 ευρώ μηνιαίως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
  • TA NEA: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
Η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και, επιπλέον, η αύξηση της φορολογίας των επιδομάτων αυτών εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, οδηγούν σε μεγάλες απεργίες στο Δημόσιο. Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν το απεργιακό μπαράζ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Απεργία έχουν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στις εφορίες και για τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν χθες, συνεδριάζει εκ νέου το Γενικό τους Συμβούλιο με θέμα την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν, όπως ανακοινώθηκε, και οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική.

Εκτός από το μπλακάουτ που αναμένεται να προκαλέσουν στις δημόσιες υπηρεσίες οι απεργίες θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα και στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων από εφορίες και τελωνεία, σε περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η φετινή εισοδηματική που θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 1,5% για αποδοχές έως 2.000 ευρώ και πάγωμα για τις υψηλότερες, σε συνδυασμό με την περικοπή των επιδομάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνησηη οποία αναμένεται να φθάσει έως 25%- αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Όπως σημειώνει, και το 2008 υπήρξε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων.

«Δεν δεχόμαστε ψαλίδι 25%»

«Δεχόμαστε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης- εφόσον ισχύσει για όλους- που θα προκαλέσει μείωση των αποδοχών μας κατά 8%, αλλά δεν δεχόμαστε μείωση των αποδοχών μας κατά 25% μέσω των επιδομάτων», είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Γ. Γρίβας. Εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι όπως και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους φορολογούνται αυτοτελώς για το ήμισυ του ποσού των επιδομάτων τους με συντελεστή 15%, και μόνο το υπόλοιπο μισό υπολογίζεται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μαζί με τον μισθό. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, που συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλότερα επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα επιφέρει μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει κάθε μήνα καθαρό μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 375 ευρώ τον μήνα από την περικοπή του επιδόματος κατά 25%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ενώ, όπως φοβούνται οι εφοριακοί, δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 795 ευρώ.
  • Οι απώλειες από τη φορολόγηση
Μεγάλες είναι οι απώλειες που επιφέρει και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Για παράδειγμα, τελωνειακός υπάλληλος με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα κατέβαλλε φόρο 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν βάσει της κλίμακας με 4.234 ευρώ και τα υπόλοιπα 9.800 (700 ευρώ, το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) φορολογούνταν με 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα, ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα. Χτες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνάντησε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ).
  • «Άδικη εύκολη λύση»
Για την ΑΔΕΔΥ είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταθέσει προτάσεις που- όπως εκτιμά- εξασφαλίζουν πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιμένει στην άδικη και αναποτελεσματική εύκολη λύση του ψαλιδιού και των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τις ιατροφαρμακευτικές παροχές.

4 ΚΑΙ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
απεργούν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 10 του ίδιου μήνα

Ζητούν σκληρά μέτρα «εδώ και τώρα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Πουλερές

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας προτείνουν οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και Στέφανος Μάνος. Μιλώντας χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το κόμμα Δράση, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Μάνος, οι δύο πρώην υπουργοί ζήτησαν «εδώ και τώρα» μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών, όπως είναι το πάγωμα προσλήψεων και μισθών. Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είπε συγκεκριμένα ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για τουλάχιστον τρία χρόνια, με εξαίρεση του χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. «Το πάγωμα των προσλήψεων με ελάχιστες, απόλυτα αναγκαίες εξαιρέσεις, έχει κρίσιμη σημασία για τον δραστικό περιορισμό των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων. Μόνο την τελευταία 5ετία, ο αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 60.000», είπε χαρακτηριστικά.

Για την προσφυγή στο ΔΝΤ

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σημίτη όσο και οι Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, τάχθηκαν κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ειδικά ο κ. Παπαντωνίου είπε: «Θεωρώ την προσφυγή στο ΔΝΤ τη χειρότερη δυνατή λύση. Εδικά, μια τέτοια λύση για την Ελλάδα θα ήταν καταδικασμένη πριν καν ανακοινωθεί. Το θέμα είναι να πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα, αφού ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν διαφαίνεται όμως κάτι τέτοιο σύντομα. Ελπίζω να γίνει σύντομα».

Αντίθετα η κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οικονομικός σύμβουλος στην κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη, τάχθηκε υπέρ της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι οι συνταγές του μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα όπως βοήθησαν και άλλες χώρες που προσέφυγαν σε αυτό.

«Μόνο με μέτρα»

Για προσλήψεις που την τελευταία 5ετία έφτασαν τις 75.000,

έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας, που δεν παρέλειψε να ασκήσει εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι κερδοσκόποι κερδίζουν για την ώρα πολλά χρήματα, ποντάροντας στην αδυναμία της Ελλάδας να πάρει μέτρα. Θα χάσουν χρήματα οι κερδοσκόποι, μόνο όταν τα spreads των ομολόγων μειωθούν, αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει τα κατάλληλα μέτρα». Τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και οι άλλοι ομιλητές- Στέφανος Μάνος, Γ. Παπαντωνίου και Μ. Ξαφά- χαρακτήρισαν σωστό το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά ελλιπές, λέγοντας ότι πρέπει να συμπληρωθεί από μέτρα, όπως: άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (θα συνεισφέρει με 1% αύξηση του ΑΕΠ), κατάργηση περιορισμών στην οικονομία, όπως ωράρια, ελάχιστα περιθώρια κέρδους κ.λπ.
  • Το μέγεθος του κράτους
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι να μειωθεί το εξωπραγματικό μέγεθος του κράτους. «Σε αυτό οφείλονται», είπε χαρακτηριστικά, εν πολλοίς, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η συναλλαγή, οι ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις. Δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε, με μια τεράστια Δημόσια Διοίκηση, που δεν προσφέρει, αλλά κοστίζει».

Μπλακάουτ και στα νοσοκομεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Δεβετζόγλου

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ασφαλείας, μόνο για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, μετά την απόφαση που πήραν νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές για συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

«Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών που περικόπτει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 10%, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κονδύλια εφημεριών, σημαίνει περαιτέρω μείωση κατά 40 εκατ. ευρώ. Με την ίδια απόφαση περικόπτεται και το 10% των επιδομάτων, πράγμα που σημαίνει σοβαρή μείωση αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ», διευκρινίζει ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Αντιδρούμε μαζικά στην επιχειρούμενη συρρίκνωση των αποδοχών μας και στη δρομολογούμενη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, σε ένα επάγγελμα που κατά 90% αποτελείται από γυναίκες», λέει από την πλευρά του ο Αριστείδης Δάγλας, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ).

Δόσεις - φωτιά έρχονται στα δάνεια

ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΣΠΡΕΝΤ

Τσουνάμι αυξήσεων στα επιτόκια των δανείων αλλά και πρωτοφανή ασφυξία στην αγορά φέρνει η εκτίναξη σε επίπεδα ρεκόρ των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου που ωθούν προς τα πάνω και το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ, ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Κορυφαίοι τραπεζίτες διαμηνύουν πλέον ευθέως ότι θα ανεβάσουν έως και πάνω από 1% τα επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ ακόμα πιο δύσκολη θα γίνει τους επόμενους μήνες η πρόσβαση στον δανεισμό για νοικοκυριά, μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφει το σπρεντ των ομολόγων (η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των γερμανικών), ξεπερνώντας ακόμα και τις 400 μονάδες εξαιτίας των πρωτόγνωρων κερδοσκοπικών πιέσεων εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες αλλά και τους πελάτες τους.

Το κόστος με το οποίο δανείζεται το Δημόσιο στις ξένες αγορές αλλά και στην εγχώρια αποτελεί τη βάση πάνω από την οποία ξεκινούν να δανείζονται οι τράπεζες το χρήμα που έχουν ανάγκη για να δανείζουν τα νοικοκυρά και τις επιχειρήσεις.

«Όταν η Ελλάδα πληρώνει σπρεντ 4%, δεν είναι δυνατόν τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών να δίνονται με περιθώριο 1,5% και 2%» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, ξεκαθαρίζοντας ότι για τα νέα δάνεια η τιμολογιακή πολιτική θα είναι σαφώς πιο τσουχτερή. Οι αυξήσεις στο κόστος χρήματος για όσους θελήσουν να αγοράσουν σπίτι με τραπεζική χρηματοδότηση δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και το 1% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος 80 ευρώ τον μήνα ή 960 ευρώ τον χρόνο για 20ετές στεγαστικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ. Ακόμα όμως και στα νέα στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο έρχονται αυξήσεις της τάξης του 0,5%, ανάλογα πάντα με την τράπεζα αλλά και τη διάρκεια για την οποία το επιτόκιο είναι κλειδωμένο.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην καταναλωτική πίστη, όπου σε καταναλωτικά, προσωπικά, ανοικτά δάνεια και πιστωτικές κάρτες οι τράπεζες ετοιμάζουν αυξήσεις της τάξης του 0,5% έως 1%, παρά το γεγονός ότι ειδικά στο πλαστικό χρήμα οι Έλληνες πληρώνουν από τα υψηλότερα- αν όχι τα υψηλότερα- επιτόκια στην ευρωζώνη.

Σε δεινή θέση βρίσκονται όμως και οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια ανάσα από τη χρηματοπιστωτική κρίση προσφεύγοντας στον τραπεζικό δανεισμό. Πλέον, σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης φτάνει ακόμα και το 9% με 10% για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έναντι περίπου 6% πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ακόμα και οι μεγαλύτερες, εισηγμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς το κόστος άντλησης κεφαλαίων από τις τρά
Κορυφαίοι τραπεζίτες διαμηνύουν ευθέως, πλέον, ότι θα ανεβάσουν ακόμη και πάνω από 1% τα επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια
πεζες είναι υψηλό, ενώ και οι εκδόσεις ομολόγων είναι ουσιαστικά απαγορευμένες. «Όταν το Ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με 6,2%, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν επιτόκιο τουλάχιστον 7% με 8% για να είναι ανταγωνιστικές στις εκδόσεις ομολόγων και αυτό είναι καταστροφικό για τα οικονομικά τους» εξηγεί τραπεζικό στέλεχος.

Κλείνουν τις στρόφιγγες για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Η εκτίναξη των επιτοκίων είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος στη δεινή κατάσταση όπου έχουν περιέλθει οι τραπεζίτες αλλά και οι δανειολήπτες. Το δεύτερο χτύπημα στην αγορά είναι η πρωτοφανής ασφυξία. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το 2010 η πιστωτική επέκταση θα είναι σχεδόν μηδενική, γεγονός που σημαίνει ότι στην αγορά θα μπουν περίπου 15 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2009. Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια η ζήτηση παρουσιάζει πρωτοφανή πτώση, καθώς τον Ιανουάριο οι αιτήσεις είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσο η εικόνα της οικονομίας δεν βελτιώνεται τόσο οι υποψήφιοι αγοραστές παραμένουν μαγκωμένοι. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που προκύπτει ενδιαφέρον για τραπεζικό δανεισμό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πλέον δυσκολεύονται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή 7 στις 10 αιτήσεις για καταναλωτικά δάνεια ή και πιστωτικές κάρτες απορρίπτονται, ενώ ένας στους δύο ενδιαφερόμενους για στεγαστικό δεν φτάνει ποτέ στο γκισέ, είτε γιατί η αίτησή του απορρίπτεται είτε γιατί ο ίδιος κάνει πίσω όταν δει τα πολύ υψηλά επιτόκια.
Το 2010 η πιστωτική επέκταση θα είναι σχεδόν μηδενική, γεγονός που σημαίνει ότι στην αγορά θα μπουν περίπου 15 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2009

SΟS τραπεζιτών για έλλειψη ρευστότητας

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, έχουν οδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι σήμερα με την πλάτη στον τοίχο. 1 Ο πρώτος αφορά την εκτίναξη στο κόστος του χρήματος για την Ελλάδα. Η κερδοσκοπία αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές προς το Ελληνικό Δημόσιο είναι οι αιτίες για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που καταλογίζουν ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων ώστε να πεισθούν οι αγορές. Όπως λένε, η εκτίναξη στα σπρεντ των κρατικών ομολόγων επηρεάζει άμεσα και τα τραπεζικά ομόλογα, η αξία των οποίων φθίνει μέρα με τη μέρα στις διεθνείς αγορές. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και αυτή των τραπεζών λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι πληρώνουν τα σπασμένα των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και των καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων.

Κορυφαίοι τραπεζίτες λένε ότι λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, οι ξένες αγορές δεν τους δανείζουν το χρήμα που έχουν ανάγκη για να συνεχισθεί η ομαλή τροφοδότηση της εγχώριας αγοράς με τις απαραίτητες πιστώσεις. Επιπλέον, όχι μόνο δεν μπορούν πλέον να αντλήσουν φθηνό χρήμα από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και θα πρέπει να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που πήραν ως τμήμα του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

2 Ο δεύτερος λόγος, όπως αναφέρουν, έχει να κάνει με την εκτίναξη των επισφαλειών που παρατηρείται σε όλο το φάσμα των χορηγήσεων. Η κατάσταση αυτή μάλιστα προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί με τα νομοσχέδια για τις ρυθμίσεις χρεών επιχειρήσεων και δανειοληπτών που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επισφάλειες της τάξης του 10% στο σύνολο των χαρτοφυλακίων για το 2010, ποσοστό που είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τους ισολογισμούς των τραπεζών σε συνδυασμό με το φρένο στις νέες χορηγήσεις. Μάλιστα, οι τραπεζίτες πνέουν τα μένεα εναντίον της υπουργού Οικονομίας κ. Κατσέλη, κατηγορώντας την ότι με το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών δημιουργεί κουλτούρα κακοπληρωτών, οι οποίοι ουσιαστικά θα επιβαρύνουν με τη στάση τους και τους συνεπείς πελάτες, καθώς οι τελευταίοι θα πληρώσουν με υψηλότερα επιτόκια την ασυνέπεια των πρώτων.

3 Το τρίτο αγκάθι για τους τραπεζίτες είναι η σταθερή αιμορραγία καταθέσεων που υφίστανται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 8 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, οδεύοντας είτε προς το εξωτερικό είτε προς άλλες μορφές επένδυσης, όπως τα έντοκα γραμμάτια ή τα ομόλογα. Και σε αυτή την περίπτωση, οι τραπεζίτες αφήνουν αιχμές για την κυβερνητική πολιτική καθώς όπως υποστηρίζουν η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για το έλλειμμα ρίχνει λάδι στην φωτιά της κερδοσκοπίας των αγορών και έχει συμβάλει στη αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων.

Επειδή το Δημόσιο πραγματοποιεί εκδόσεις με υψηλά επιτόκια, εξηγούν οι τραπεζίτες, υπάρχει διαρροή καταθέσεων προς τους κρατικούς τίτλους, στερώντας τους ρευστότητα που θα μπορούσε να διοχετευθεί με τη μορφή δανείων.


Ευκαιρίες για επενδυτές

Κερδισμένοι από τις εξελίξεις είναι εκείνοι που στην τρέχουσα φάση έχουν διαθέσιμη ρευστότητα και προτίθενται να την τοποθετήσουν σε καταθέσεις ή και ομόλογα. Αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κυμαίνονται ανάμεσα στο 2,5% και το 3% σε μεγάλες και μεσαίες τράπεζες, και φτάνουν ακόμα και το 3,5% σε περιπτώσεις μικρού μεγέθους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ρευστότητας.

Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων ξεπερνούν με ευκολία το 6% ή και το 7% για χρονική διάρκεια έως και 5 ετών (λίγο πάνω από το 6,2% με το οποίο δανείστηκε το Δημόσιο).

Πιο υψηλές αποδόσεις που φτάνουν έως και σε διψήφια επίπεδα προσφέρουν εταιρικά ομόλογα, ακόμη και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων, για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο τού εκάστοτε εκδότη.

«Η επίθεση στην Ελλάδα, επίθεση στην ευρωζώνη»

Γιώργος: Δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους οι κερδοσκόποι
▅Έντονο ήταν  το ενδιαφέρον στο Νταβός για το  λεγόμενο  «ελληνικό ζήτημα». Χαρακτηριστι- κό είναι πως  από τις τέσσερις ερωτήσεις που ακολούθησαν   μετά τις τοποθετήσεις   του πάνελ, οι  τρεις απευθύνθηκαν   στον Γιώργο  Παπανδρέου

Ως επίθεση στην ευρωζώνη και το ευρώ αποκωδικοποίησε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια
εις βάρος της Ελλάδας ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πλαίσιο ενός πάνελ που έγινε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

O Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι για την επίθεση αυτή χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως «αδύναμος κρίκος», αλλά προέβλεψε ότι δεν θα πετύχουν τελικά τον σκοπό τους οι κερδοσκόποι.

Μιλώντας σε πάνελ στο οποίο μετείχαν επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στην έκδοση ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των χωρών της ζώνης του ευρώ. Κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος, ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Θαπατέρο για κεντρικό δανεισμό των χωρών- μελών της ζώνης του ευρώ όπως γίνεται στις ΗΠΑ, όπου τα ομόλογα εγγυάται η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και όχι της κάθε Πολιτείας χωριστά. Όπως σημείωναν πρωθυπουργικοί κύκλοι, η αναφορά σε κεντρικό δανεισμό αποτελεί μια λύση για να ισχυροποιηθεί το ευρώ και η συνοχή της ζώνης του ευρώ.

«Προβλήματα και από τις φήμες»

Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κορυφαία στελέχη τραπεζικών ομίλων, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε τα στοιχεία που τον πείθουν ότι η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκοπικών κύκλων. Όπως είπε, τη Δευτέρα «πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης όταν βγήκαμε για δανεισμό, και είχαμε υπερκάλυψη κατά πέντε φορές, ακόμη και αν ήταν ακριβός. (...) Την επόμενη ημέρα υπήρχε ένα άρθρο στους “Financial Τimes” ότι η Κίνα προσπαθούσε να αγοράσει μερικά ομόλογά μας (...) κάτι που δεν υφίστατο, επίσημα ή ανεπίσημα. (...) Δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε ποτέ διμερή δάνεια. (...) Δεν είχαμε τέτοιες επαφές. Το αρνηθήκαμε φυσικά και αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία που άλλαξε αμέσως τα spreads και μας έφερε σε δύσκολη θέση. (...) Αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μας δείχνει ότι ακόμα και φήμες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα».

Διάψευση

Ο Πρωθυπουργός διέψευσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με Γαλλία και Γερμανία για να εξασφαλίσει κάποιο δάνειο, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του και αναγνώρισε ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν, να υπάρξουν δηλαδή άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές. «Επιρρίπτω όλες τις ευθύνες πρώτα από όλα σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση. (...) Δημιουργήσαμε πολλή διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια και δεν λάβαμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κινήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. (...) Όλα αυτά τα προβλήματα εντάθηκαν λόγω της διεθνούς κρίσης» είπε.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Εμφανίστηκε θετικός στην έκδοση ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των χωρών της ζώνης του ευρώ

Στηρίζουν την Ελλάδα Θαπατέρο- Κλίντον

ΚΑΤ΄ ΙΔΙΑΝ συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είχε ο Έλληνας ομόλογός του Γ. Παπανδρέου στο Νταβός. Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη χώρα μας τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από τον διεθνή Τύπο και υποσχέθηκε κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει. Τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στο περιθώριο της διάσκεψης.


Κοινοτικό επιθεωρητή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ζήτησε η Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ επιθεωρητής- εν είδει... επιτρόπου της Κομισιόν- πρόκειται να εγκατασταθεί στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας από τις υπηρεσίες και τα υπουργεία, έργο για το οποίο πρόκειται να συγκροτηθεί και ειδική επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η σχετική πρόταση προήλθε από την ελληνική πλευρά- κι όχι από τις Βρυξέλλεςη οποία προφανώς εκτιμά πως η παρουσία της Ένωσης στην υλοποίηση του Προγράμματος θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, που βάλλεται τόσο από τις αγορές όσο κι από τις πρωτεύουσες των εταίρων. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως η απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κι ένα μέλος από τη Γιούροστατ έγινε πολύ ευνοϊκά δεκτή στις Βρυξέλλες, την ώρα που βοά το σύμπαν για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας από το 2004 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για την τοποθέτηση επιθεωρητήεπιτρόπου- για τον οποίο δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση- συζητήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο και σε διαβουλεύσεις όπου έλαβαν μέρος ο Γιώργος Παπανδρέου (που είχε εφ΄ όλης της ύλης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν την παραμονή του τελευταίου Γιούρογκρουπ και ΕCΟFΙΝ), ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια και ο διάδοχός του στο οικονομικό χαρτοφυλάκιο κ. Όλι Ρεν.

Για πρώτη φορά
Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες σημείωναν ότι εάν υλοποιηθεί η αποστολή επιθεωρητή στην Πλατεία Συντάγματος, θα είναι μια κίνηση που πρώτη φορά εφαρμόζεται- κι ενώ δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες και τους κανονισμούς, μπορεί να θεωρηθεί απολύτως θεμιτή στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβώνας και της υπαγωγής της Ελλάδας στο άρθρο 104 (9)- του τρίτου σταδίου της επιτήρησης, δηλαδή, που επίσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η πρόταση της Αθήνας «ήρθε την κατάλληλη στιγμή». Κι εξηγούν πως εδώ και καιρό διεξάγεται μια όχι και τόσο υπόγεια συζήτηση για την ανάγκη συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παροχή ευρύτερων εξουσιών στην Κομισιόν για να επιβάλει πειθαρχία στις χώρες- μέλη που δεν βάζουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, ακόμη και για δυνατότητα κυρώσεων.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Θηλιά Βρυξελλών για μέτρα-σοκ τώρα

Την Τετάρτη ανακοινώνονται οι κοινοτικές εντολές που επιβάλλουν στην Ελλάδα να εφαρμόσει μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσα σε δύο μήνες

Η Κομισιόν απορρίπτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και στέλνει τελεσίγραφο για το έλλειμμα
Μετά την απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας, το δίλημμα για τον Πρωθυπουργό και το  οικονομικό επιτελείο είναι αμείλικτο: ή θα εφαρμόσει τα άγρια μέτρα που της υπαγορεύουν οι  Βρυξέλλες ή θα τιμωρηθεί από τις αγορές

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Εντολή για πρόσθετα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μείωση των μισθών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάργηση- και όχι απλώς τη μείωση- επιδομάτων, το ψαλίδισμα των μεγαλύτερων συντάξεων και το ολοκληρωτικό πάγωμα των προσλήψεων, δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα- και ενώ φουντώνουν τα σενάρια για ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα μας σε περίπτωση ακόμα χειρότερων εξελίξεων στις αγορές- παρέχει διορία μόλις ενός μήνα για την κοινοποίησή τους στις Βρυξέλλες και δύο μηνών για την εφαρμογή τους. Οι εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακοινωθούν επισήμως την Τετάρτη (3 Φεβρουαρίου) και πρόκειται να υιοθετηθούν από το ΕCΟFΙΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του ερχόμενου μήνα, στο πλαίσιο της υπαγωγής της Ελλάδας στο τρίτο στάδιο της επιτήρησης.

Οι Βρυξέλλες με την απόφασή τους -την οποία αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ»- απορρίπτουν ουσιαστικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο ως ανεπαρκές για τη μείωση του ελλείμματος, έστω και κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010, αλλά και την επίτευξη του τελικού στόχου για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται ευθεία αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η δημοσιονομική αδυναμία της Ελλάδας στην ευρωζώνη: γι΄ αυτόν τον λόγο- και καθώς στις Βρυξέλλες υπάρχει πλέον ο φόβος ότι η περίπτωση της χώρας μας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο- τίθεται και χαμηλό πλαφόν στον δανεισμό, στον οποίο επιτρέπεται να προβεί η χώρα για κάθε έτος (2010, 2011 και 2012).

Η Επιτροπή, όπως αναμενόταν άλλωστε μετά και τις σχετικές δηλώσεις τόσο του πρόεδρου της κ. Μπαρόζο όσο και του προέδρου του Γιουρογκρούπ κ. Γιούνκερ, έχει σαφέστατα ξεφύγει με το κείμενό της από τη μορφή των συνήθων συστάσεωνόπως ήταν η περίπτωση στα προηγούμενα στάδια της επιτήρησης για το υπερβολικό έλλειμμα. Έχει πλέον περάσει στο στάδιο των εντολών, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρεκτροπής από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα). Δεν γίνεται ωστόσο καμιά αναφορά στο τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί- προφανώς, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, επειδή οι κυρώσεις δεν προβλέπονται ούτε από τη Συνθήκη της Λισαβώνας. Παρ΄ όλα αυτά, γίνονται υπαινιγμοί για τον ρόλο που μπορεί να παίξουν οι διεθνείς αγορές, κάτι που παραπέμπει ευθέως σε τιμωρία της Ελλάδας...

Οι παρενέργειες.
Οι εντολές των Βρυξελλών θα έχουν προφανείς πολιτικές συνέπειες. Κατ΄ αρχάς, σε άμεσο χρόνο θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος- όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές- θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου περίπου ως ηγέτης υπό επιτροπεία. Δεύτερον, το οικονομικό επιτελείο θα χρεωθεί, εντός κι εκτός κυβέρνησης, την ουσιαστική απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο υποτίθεται ότι έγινε με τη στενή συνεργασία και καθοδήγηση τεχνοκρατών της Κομισιόν. Το κυριότερο όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα αδυσώπητο δίλημμα και έχοντας ελάχιστο χρόνο να αποφασίσει: ή θα υπακούσει στις εντολές για άνευ προηγουμένου λιτότητα- που ούτε καν η Ιρλανδία δεν έχει εφαρμόσει- και θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής ή θα αρνηθεί να εφαρμόσει τις εντολές- ή κάποιες από αυτές- και θα τιμωρηθεί από τις αγορές.

«Αιματηρές» περικοπές μέσα σε 60 ημέρες

Μέχρι τις 15 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εφαρμόσει μια σειρά πρόσθετων μέτρων κυρίως στον τομέα των δαπανών, αλλά και των εσόδων. Μεταξύ αυτών:
  • ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ
Δημιουργία αποθεματικού από τις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10%
  • ΜΙΣΘΟΙ
Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των μέσων μισθών στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση και εφαρμογή περικοπών στην απασχόληση. Ζητούν να μη γίνει καμιά νέα πρόσληψη το 2010, αλλά και κατάργηση των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Τονίζεται δε, ότι δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται.
  • ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Περικοπή των ειδικών επιδομάτων που καταβάλλονται στους υπαλλήλους (περιλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού) του δημόσιου τομέα.
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Υιοθέτηση περικοπών του ανώτατου ορίου των συντάξεων. Επίσης, μέτρα περιορισμού των επικουρικών συντάξεων, όπως και άλλων πρόσθετων παροχών για τους ασφαλισμένους.
  • ΦΟΡΟΙ
Εφαρμογή προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλες τις πηγές εισοδήματος και οριζόντια, ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος, είτε προέρχεται από εργασία είτε από κεφάλαια- όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στη διάρκεια του 2010, η Ελλάδα οφείλει επίσης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει την προοδευτική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες και τη μεταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης «ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του συνόλου της επαγγελματικής ζωής και να βελτιώνει τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών»- πράγμα που σημαίνει μείωση των συντάξεων. Επίσης, ζητείται η «εκλογίκευση» του συστήματος ειδικών επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων (όπως το ΕΚΑΣ).
  • ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ
Εισαγωγή προείσπραξης φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • ΠΟΤΑ- ΤΣΙΓΑΡΑ
Αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα σε σύγκριση με τον φόρο που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2009- έχει ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.
  • ΑΚΙΝΗΤΑ
Επιβολή μόνιμων προστίμων και τελών σε όλα τα ακίνητα με πολεοδομικές παραβάσεις και αύξηση της φορολογίας επί του συνόλου των ακινήτων.
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Λεπτομερή ανακοίνωση και εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
  • ΚΑΥΣΙΜΑ- Ι.Χ.
Εφόσον το κρίνει απαραίτητο η Ελλάδα, μπορεί να επιβάλει πρόσθετη φορολογία σε αγαθά πολυτελείας, όπως τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.
  • ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και αυτοτελούς φορολόγησης στο φορολογικό σύστημα- σε αντίθεση με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα με τους στρατιωτικούς.
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η αρχή «προσλαμβάνεται ένας για κάθε πέντε που φεύγουν» θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη από το 2010, μετά την περίοδο του πλήρους παγώματος των προσλήψεων.

Ασφυκτικές προθεσμίες...

Όπως αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής, «η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει μέχρι τις 16 Μαρτίου μια έκθεση που θα ανακοινώνει τα πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010». Από εκεί και πέρα, θα υποβάλλονται λεπτομερείς εκθέσεις από τις 15 Μαΐου και μετά, και θα δημοσιοποιούνται. Σε αυτές θα αναφέρεται η πορεία εφαρμογής των μέτρων, αλλά και επακριβώς οι εξελίξεις ακόμη και στα οικονομικά των δημοσίων επιχειρήσεων και την απασχόληση του δημόσιου τομέα. Ανά τρίμηνο η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα εκδίδει την «ετυμηγορία» του, για το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται στις εντολές.

... για άγρια λιτότητα

Oι στόχοι που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι:

1. Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο μέχρι τη λήξη του 2012.

2. Η προσαρμογή θα γίνει μέσω της μείωσης τουλάχιστον κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 και το 2011 και τουλάχιστον 2,5% το 2012. 3. Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή που οδηγεί σε ονομαστικό έλλειμμα που δεν ξεπερνά τα 21,270 δισ. ευρώ το 2010, τα 14,170 δισ. ευρώ το 2011 και τα 7,360 δισ. το 2012.

4. Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει διαρθρωτική προσαρμογή που θα οδηγεί σε ετήσια μεταβολή στο συνολικό χρέος που δεν θα υπερβαίνει τα 22,240 δισ. ευρώ το 2010, τα 11,320 δισ. το 2011 και τα 4,510 δισ. το 2012.

Πιο κοντά το ευρω-σωσίβιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της, αλλά θα της ρίξει ευρω-σωσίβιο αν χρειαστεί, έγινε χθες σαφές από δηλώσεις αξιωματούχων και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Ωστόσο, η ιδέα δεν έχει πάρει ακόμη οριστική μορφή, ενώ εξακολουθεί να έχει εχθρούς, ιδίως στη Γερμανία.

«Η συζήτηση υπάρχει, αλλά συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη», σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχουν παράγοντες που είναι αντίθετοι. Αυτοί υποστηρίζουν ότι για να βάλουν οι Έλληνες μυαλό πρέπει να τους αφήσουμε να πέσουν στον γκρεμό!».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κύκλους αυτών που είναι αντίθετοι περιλαμβάνονται κυρίως Γερμανοί, μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης, αλλά και τραπεζίτες, όπως ο διοικητής της Κεντρικής της Τράπεζας κ. Άξελ Βέμπερ, καθώς και ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ο. Ίσινγκ. Ακόμη και η καγκελάριος κ. Α. Μέρκελ φέρεται να εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις, καθώς δεν εμπιστεύεται ότι η Ελλάδα θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας, ενώ η δήλωση του υπουργού Οικονομίας και μέλους του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών κ. Ρ. Μπρόντερλε ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται τη συμπάθειά του είναι χαρακτηριστική.

Αντίθετα, στην κυβέρνηση της Γαλλίας, αλλά και στις άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου, με πρώτη τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, βρίσκονται οι υποστηρικτές της ιδέας. «Κανένα κράτος- μέλος δεν είναι μόνο του», είπε χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κ. Λαγκάρντ. «Είμαστε από κοινού υπεύθυνοι». «Παρακαλώ», είπε χθες ο κ. Χ. Αλμούνια. «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Στην ευρωζώνη δεν υπάρχει χρεοκοπία, γιατί με το ενιαίο νόμισμα η πιθανότητα να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση στο νόμισμά σου είναι πολύ μεγαλύτερη».

Επιφυλάξεις.
Σύμφωνα πάντως με την υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και οι υποστηρικτές της ιδέας θέλουν να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα «έβαλε μυαλό» και ότι θα πάρει τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται.

Ο Γ. Προβόπουλος. Μέτρα τώρα για να καμφθούν οι πιέσεις των αγορών ζήτησε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος σε δηλώσεις του κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. «Οι πιστωτές μας θεωρούν ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποφασιστικά, και αυτό αντανακλάται στα spreads», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό είπε ότι «διατράνωσε την αποφασιστικότητά του να χειριστεί με αμεσότητα το ζήτημα αυτό και αυτό δίνει αισιοδοξία. Πιστεύω ότι τα σύννεφα θα αρχίσουν να διαλύονται σύντομα».

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: «Έσχατη λύση η βοήθεια»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Για ευρω-σωσίβιο μιλούν και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους με τον τίτλο «Η Ε.Ε. δίνει σήμα ότι θα υποστηρίξει την Ελλάδα ως έσχατη λύση», αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε (προ)χθες πως δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Η βρετανική εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του επιτρόπου Μπαρόζο ότι οι οικονομικές πολιτικές δεν αποτελούν μόνο θέμα εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής ανησυχίας και επικαλείται (όπως και η «Ιnternational Ηerald Τribune») ανώνυμες υψηλόβαθμες πηγές στους κόλπους της Ε.Ε. πως «η Ελλάδα θα γίνει αποδέκτης έκτακτης βοήθειας με τη συνδρομή κυβερνήσεων της ευρωζώνης και της Κομισιόν αλλά όχι του ΔΝΤ». Πάντως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι χώρες της ευρωζώνης διστάζουν να πουν πως θα βοηθήσουν την Ελλάδα επειδή κάτι τέτοιο «θα μείωνε τις πιέσεις στην Αθήνα και θα τάραζε τις αγορές».

Η Ελλάδα είναι το κύριο θέμα και στην πρώτη σελίδα της χθεσινής «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες εκλιπαρούν τη βοήθεια των αγορών», η εφημερίδα αναφέρει πως η πίεση επί του ελληνικού χρέους εντάθηκε στις διεθνείς χρηματαγορέςκαι οι χώρες της Ευρώπης αποδύθηκαν σε αγώνα δρόμου για να ανακοινώσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η εφημερίδα φιλοξενεί και συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου από το Νταβός.


4 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩ-ΒΟΗΘΕΙΑ

Ευρω-ομόλογο Αγορά ελληνικών ομολόγων από μέλη της ευρωζώνης Πρόωρη εκταμίευση κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ)

Δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Άκαρπη η συνάντηση Μπατζελή - αγροτών. Παραμένουν μπλόκα στις εθνικές οδούς



Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η συνάντηση των εκπροσώπων των 14 μπλόκων του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά την έναρξη της συνάντησης, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για επιδοματικές πολιτικές, αλλά συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα για την επίλυση του αγροτικού. Η κα Μπατζελή τόνισε ότι οι αγωνίες και τα αιτήματα των αγροτών είναι κατανοητά και η κυβέρνηση θα απαντήσει με τεκμηριωμένο τρόπο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Τελικά, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα της Αλαμάνας του Κάστρου και περιοχών της Βορείου Ελλάδας δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα το μεσημέρι θα γίνουν νέες συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Οι αγρότες των μπλόκων Μακεδονίας-Θεσσαλίας, καθώς και του μπλόκου της Νίκαιας θα συναντηθούν το Σάββατο για να καθορίσουν τη στάση τους. H συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι στο Αγκιστρο των Σερρών.

Στη συνάντηση αναμένεται να ανταποκριθούν 16 αγροτικά μπλόκα από τη Μακεδονία, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλία. Όπως έγινε γνωστό ωστόσο, δεν θα παραστούν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Σερρών, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ), και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΔΑΣ), καθώς και των Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών. Κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα. Η διέλευση εξακολουθεί να είναι ελεύθερη μόνο για τα Ι.Χ. οχήματα και τα λεωφορεία. Η Εγνατία, στον κόμβο των Κερδυλλίων, παραμένει κλειστή, ενώ η παλιά εθνική οδός Σερρών-Καβάλας είναι ανοιχτή. Ανοιχτή παραμένει το Σάββατο και η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο Στρυμονικού.

  • ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010, 10:15, Web-Only

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Συντάξεις-εξπρές και φρένο στα μπλοκάκια

  • Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ευέλικτες μορφές εργασίας
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Δέσμη προτάσεων για την προστασία των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ρυθμίσεις για τη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Oι προτάσεις που αφορούν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μπλοκάκια, μερική απασχόληση κ.ά.) περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που έδωσε χθες για δημόσια διαβούλευση το υπουργείο. Εκτιμάται όμως ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στη σημερινή αγορά εργασίας, δεδομένης της σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Παρουσιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε: «Σύνθημά μας είναι “ούτε απορρύθμιση ούτε υπερρύθμιση”. Δηλαδή, όχι στην εργασιακή ζούγκλα αλλά όχι και στις αγκυλώσεις».

Το πακέτο των προτάσεων για τους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει:

● Μπλοκάκια: Η συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για τρεις συνεχείς μήνες.
● Εργασία τα Σάββατα: Η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα με παραβίαση του πενθημέρου, εκτός από τις άλλες κυρώσεις, θα αμείβεται με προσαυξημένο κατά 100% ημερομίσθιο (δηλαδή ως παράνομη υπερωρία).
● Μερική απασχόληση: Κάθε συμφωνία για παροχή εργασίας υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης υποβάλλεται εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά θα θεωρείται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Επίσης, αν υπάρχει ωράριο μικρότερο από το κανονικό, η εργασία θα παρέχεται συνεχώς και μία φορά την ημέρα. Ο απασχολούμενος κάτω των 4 ωρών θα λαμβάνει αποδοχές προσαυξημένες κατά 7,5% και για παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης προσαύξηση 10%.
● Εκ περιτροπής εργασία: Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητας, ο εργοδότης μπορεί, αντί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση έως 6 μήνες κατά τη διάρκεια του έτους.
● Ενοικίαση εργαζομένων: Στις συμβάσεις που θα συναφθούν ή θα ανανεωθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η ενοικίαση εργαζομένων θα γίνεται με τους ίδιους όρους εργασίας (αμοιβές, ωράρια, ασφάλιση στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ κ.ά.) που έχει το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη και σε καμία περίπτωση με αμοιβές κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ενοικίαση θα έχει διάρκεια 12 μηνών- μαζί με τις ανανεώσεις- και 18 μηνών σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού, διαφορετικά η σύμβαση θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.
● Διαθεσιμότητα: Δεν θα μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες ετησίως και θα αποφασίζεται υποχρεωτικά ύστερα από διαβούλευση και ύστερα από έγκριση του υπουργού Εργασίας, αν πρόκειται για ΔΕΚΟ.
● Τηλεεργασία: Καθιερώνεται περίοδος προσαρμογής τριών μηνών, μετά την παρέλευση των οποίων εντός 15ημέρων ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (κανονικής εργασίας).
● Άδεια μισθωτού: Θα επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας σε περισσότερες από δύο περιόδους ύστερα από αίτημα του μισθωτού.
● Χρόνος εργασίας: Για να εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρχει συμφωνία των συνδικάτων (τον λόγο θα έχουν τα κλαδικά σωματεία ή οι ομοσπονδίες σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 5 άτομα).

Για τις συντάξεις

Όσον αφορά τις συντάξεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των άλλων, ανακοίνωσε:

Ρύθμιση που αφορά τη διαδικασία απονομής των συντάξεων, κυρίως για τη διαδοχική ασφάλιση. Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση (Νόμος 2676/1999) έχει τη μορφή προσυνταξιοδοτικής απόφασης, χορηγείται από κάθε Ταμείο σε κάθε υποψήφιο συνταξιούχο ύστερα από αίτησή του, εφόσον υπολείπονται έως και δύο χρόνια για τη συνταξιοδότηση, και περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία με το ασφαλιστικό ιστορικό.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απονομή των συντάξεων ώστε από το 2011 να καταβάλλονται σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται στα Ταμεία νέα Κέντρα Ανακεφαλαίωσης και ομάδες εργασίας, για να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες τις εκκρεμότητες σε περίπου 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ από τις αρχές του 2011 οι συντάξεις να καταβάλλονται σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης

Άγρια κερδοσκοπία στα ομόλογα

  • Στο 3,73% εκτινάχθηκαν τα spread - Κάτω από τις 2.000 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας χθες στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών, με φόντο ένα
γαϊτανάκι δημοσιευμάτων και διαψεύσεων σχετικά με την πρόθεση και τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να δανειστεί 25 δισ. ευρώ από την Κίνα.

Σε αυτό το κλίμα η αγορά «τζογάρισε» και με την προαναγγελία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για νέα έκδοση δεκαετών ομολόγων εντός του Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις υφιστάμενων τίτλων από θεσμικούς επενδυτές, με στόχο να επανατοποθετηθούν στη νέα έκδοση με υψηλότερες για αυτούς αποδόσεις.

Το ξεπούλημα ελληνικών τίτλων έστειλε τις τιμές στα τάρταρα και τις αποδόσεις στα ύψη, με τα περιβόητα spread, που αντιπροσωπεύουν την ψαλίδα στο κόστος δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας, να καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ, από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, στο 3,73% από 2,99% την Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε μονάδα αύξησης των spread ισοδυναμεί με «καπέλο» τόκων 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης έκλεινε στις 1.972,93 μονάδες με απώλειες 3,89%, χάνοντας το... οχυρό των 2.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2009. Η αφορμή για το νέο χτύπημα στις ελληνικές αγορές ήρθε από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Financial Τimes», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κίνα την πώληση ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ με «αντάλλαγμα» στρατηγικό μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας, με ενδιάμεσο την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η διάψευση του δημοσιεύματος, αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία από την τράπεζα, μεγιστοποίησαν τις πιέσεις, οδηγώντας ορισμένους στην αγορά να κάνουν λόγο για «μαύρη Τετάρτη».

Το χρονικό της κερδοσκοπίας

Τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο, η έναρξη των συνεδριάσεων έγινε με μικρές απώλειες. Η κατηγορηματική διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών ότι «υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους είτε ελληνικών ομολόγων είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού» αλλά και «υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης» έστειλε τα spread των δεκαετών ομολόγων στο 3,30%. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την ανακοίνωση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία «δεν εμπλέκεται σε τέτοιο deal», δεν υπάρχει εν εξελίξει σχέδιο για πώληση ελληνικού χρέους σε κινέζους επενδυτές. Τότε τα spread των δεκαετών ομολόγων άγγιξαν το ιστορικό ρεκόρ του 3,73% και η βουτιά στο Χρηματιστήριο προσέγγισε το 4%.

Η διάψευση των προσδοκιών κάλυψης ενός μεγάλου μέρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας (54 δισ. ευρώ φέτος) από την Κίνα και η ανησυχία για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να δανειστεί έριξε νερό στον μύλο της κερδοσκοπίας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. «Η προσφυγή στην αγορά της Κίνας θα ήταν σανίδα σωτηρίας», λένε χαρακτηριστικά. Όταν προ λίγων εβδομάδων είχε γίνει γνωστό πως το Ελληνικό Δημόσιο θα στραφεί σε ΗΠΑ και Ασία για να διευρύνει τον κατάλογο αγοραστών ελληνικών ομολόγων, η «αγορά» έβρισκε αυτή ακριβώς την επιλογή ως αφορμή για πιέσεις, καθώς τότε θεωρούσαν πως η στροφή σε αυτές τις αγορές υποδηλώνει αδυναμία κάλυψης των αναγκών από την ευρωζώνη.

Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να σχεδιάζει εκδόσεις χρέους σε δολάρια και γιεν, διαψεύδει όμως, ως προς το ποσό, ότι θα αναζητήσει 5 έως 10 δισ. ευρώ, όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα.

Η ΨΑΛΙΔΑ στο κόστος δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη
Άναψαν φωτιά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»

«Η ΕΛΛΑΔΑ στρέφεται στο Πεκίνο για πωλήσεις ομολόγων».

Με αυτόν τον τίτλο στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έγραψαν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει την Κίνα να αγοράσει ομόλογα 25 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το χρέος της.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι τη διάθεση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο προωθεί η Goldman Sachs και ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Gary Cohn, ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Goldman Sachs, έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Επισημαίνεται πάντως ότι το Πεκίνο δεν έχει συμφωνήσει για τέτοια αγορά και ότι η Αθήνα απέρριψε πρόταση για απόκτηση στρατηγικού μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα από κινέζικο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι περισσότερο εφικτή μια συμφωνία 5-10 δισ. ευρώ μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Επίσης, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν έχει πρόθεση να διαθέσει στρατηγικό μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας σε κινεζικά συμφέροντα με αντάλλαγμα βοήθεια για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση.


Προβόπουλος: Πάρτε μέτρα τώρα

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να ληφθούν και να ανακοινωθούν άμεσα μέτρα για την οικονομία, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, φέρεται να διαμήνυσε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε «πολύ πιο αισιόδοξος» μετά τη συνάντηση, καθώς- όπως είπε- ο κ. Παπανδρέου τού μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για δράση στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν δίστασε να διαμηνύσει στον Πρωθυπουργό τις επιφυλάξεις των αγορών και να του προτείνει: «Ανακοινώστε νωρίτερα τα μέτρα που έχετε περιλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να κατανοεί τις ανησυχίες του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
  • Δεν έχουν πειστεί οι αγορές
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι αγορές θεωρούν ότι χάνεται χρόνος και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Ακόμη, ότι θεωρούν δύσκολη την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2010 κατά 4% του ΑΕΠ και ειδικότερα την κατά 2% μείωσή του από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, σε μια περίοδο ύφεσης όπου λογικά τα έσοδα μειώνονται. Παρατηρούν επίσης οι αγορές, μετέφερε ο κ. Προβόπουλος στον κ. Παπανδρέου, ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 1,5% του ΑΕΠ οφείλεται σε μη μόνιμα μέτρα.


Σόρος: Συμφέρουν τα ελληνικά ομόλογα

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος
  • ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην Ελλάδα δίνει ο Τζορτζ Σόρος.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής εκτιμά πως ίσως συμφέρει να αγοράσει κανείς ελληνικό χρέος, επειδή θεωρεί ότι η χώρα μας κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, αλλά προσέθεσε ότι η Ελλάδα, αν και αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, «θα εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να παραμείνει στο ευρώ».

Ωστόσο, ο οικονομολόγος Ν. Ρουμπίνι έριξε χθες λάδι στη φωτιά της κερδοσκοπίας. Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρμουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει και ότι πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα- αν και νωρίτερα είχε αναφέρει ότι η Ισπανία αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ε.Ε. από ό,τι η χώρα μας.

«Συμπαράσταση»
Δεν έλλειψαν και οι δηλώσεις «συμπαράστασης» προς την Ελλάδα, όπως αυτές του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, ο οποίος είπε στο Reuters πως οι πιέσεις των αγορών προς τη χώρα μας αναμένεται να εξομαλυνθούν σταδιακά. Εξάλλου, ο επικεφαλής του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζ. Κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ, σε πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» δήλωσε ότι: «Είναι αναγκαίο υπό τις παρούσες συνθήκες να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος».