- Με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ζητήσει να συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα απευθύνει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε από την Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, «σχετικά με την κινητικότητα μουσουλμανικών κύκλων στην Αθήνα», κατά την συζήτηση της οποίας ο Γ. Καρατζαφέρης, έθεσε το θέμα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα απευθύνουν πρόσκληση για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων στους «αντίστοιχους υπεύθυνους» των κομμάτων, εντός των ημερών και δήλωσε «ανοιχτός» στην υιοθέτησή τους, εφόσον αυτές είναι εποικοδομητικές.
Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε υπέρμαχος της συναίνεσης, της διαβούλευσης και της συνεννόησης και τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωμάτωσε κοινές θέσεις και προσεγγίσεις.
«Θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη που πιθανώς να μην κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς να συνεχίσει μέσα στην ΕΕ, γύρω από τα θέματα της τρέχουσας πολύ σημαντικής εξέλιξης σε ότι αφορά το ευρώ, την Ευρωζώνη αλλά και την οικονομική πορεία της Ευρώπης, αλλά και άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας», είπε ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, αναγγέλλοντας κάλεσμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, επίσης, την συμφωνία του με την αντίληψη ότι «οι κοινωνικοί εταίροι» - κι εμείς μαζί τους, όπως είπε - «είναι ικανοί να διευθετούν προβλήματα δύσκολα». Και πιστεύω -ανέφερε - ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες διαλόγου, ενώ στις διαπραγματεύσεις για το πολυνομοσχέδιο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ενσωματώσουμε δικές τους κοινές θέσεις ή τουλάχιστον κοινές προσεγγίσεις.
«Και το κάναμε με τη λογική ότι γνωρίζουν τα προβλήματα και μέσα στην κρίση θα πρέπει να υπερισχύσει μια αίσθηση ενότητας, συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι ευκαιριακής αξιοποίησης μιας πιθανής αδυναμίας, ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος, λόγω της κρίσης για να υπάρξουν κερδοσκοπίες και εκμετάλλευση. Αντιθέτως αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία των εταίρων. Είμαστε και θα είμαστε υπέρμαχοι αυτών των προσπαθειών, πρέπει να ενισχύσουμε την λογική και την πρακτική της διαβούλευσης. Παράλληλα είμαι και έτοιμος να συνεργαστούμε με τα κόμματα για τις μεγάλες υποθέσεις. Σε ότι αφορά αυτό το νομοσχέδιο θα είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους και θα ζητήσω από τους υπουργούς, εάν θα ήθελαν και οι αρμόδιοι των κομμάτων, να συζητήσουν να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα θέμα που θα προκύψουν» τόνισε.
Ο κ. Καρατζαφέρης, προλογικά της ερώτησής του, έθεσε το θέμα λέγοντας πως τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει χαραμάδα για συναίνεση «μετά την Τρίτη, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο». «Είπατε ότι θα μας καλέσετε και φέρνετε ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο που κινείται τα όρια του κοινοβουλευτισμού» ανέφερε προς τον κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε «Μετά από αυτό τι να έρθουμε να κάνουμε; Να επικυρώσουμε αποφάσεις;» ρώτησε και πρόσθεσε: «Μην βάλετε μπουρλότο ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, έχουν βρει έναν τρόπο αλληλεγγύης μεταξύ τους. Ο τρόπος υπάρχει. Η αγορά το υποδεικνύει να μην μπουν εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία».
- Παπανδρέου: Πρώτο μας μέλημα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας
«Είμαστε σε δύσκολο περιβάλλον και έχουμε σκληρές μάχες να δώσουμε. Όμως έχουμε μπροστά μας μία επιλογή: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας, ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν. Δικό μας πρώτο μέλημα, είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση της δουλειάς, ώστε περνώντας το τούνελ να μπορέσουμε, έχοντας τις μικρότερες απώλειες, να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη».
Στις σκέψεις αυτές επικέντρωσε την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις εργασιακές σχέσεις και το νέο θεσμικό καθεστώς που εισάγεται με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες.
Στην καταγγελία της κ. Παπαρήγα, ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ο πρωθυπουργός απάντησε αμέσως στην πρωτολογία του, ότι «επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα».
Τα συμπτώματα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, αλλά μιας κατάστασης ετών.
«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας μία αντιπαραγωγική οικονομία, που δεν παράγει νέες θέσεις εργασίας, μια αποδυναμωμένη παραγωγική βάση, που αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα να τη, αντιστρέψουμε, η ύφεση θα μας τραβήξει πιο βαθιά κι αυτό είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να τη λέμε στο λαό», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.
Ταυτόχρονα, όμως, επέρριψε ευθύνες και στο ΚΚΕ και τους συνδικαλιστικούς του φορείς, γιατί αποτρέπουν μέσα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ τη σύνδεση των σπουδών με την παραγωγικότητα, αναφέροντας ότι «δεν επενδύσαμε στην ποιότητα και γι' αυτό έχουμε συρθεί στη φτήνια κι αυτό είναι που πρέπει να ανατρέψουμε».
Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι υπάρχει και σήμερα εργασιακός μεσαίωνας και έκρινε ως υποκριτικό να παραβλέπεται, ενώ ένας από τους λόγους για τον οποίο ευθύνονται όλοι, είναι οι διαφορετικής ποιότητας συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις.
Ούτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργούνται, ούτε ο κατώτερος μισθός και γενικότερα οι μισθοί, απλώς εισάγονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πορεία μετάβασης δεν θα είναι εύκολη. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι το 2011, θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης, για να μπούμε εκ νέου στην ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα όμως, υπενθύμισε στην κ. Παπαρήγα ότι και στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, τον 90.2 και την Τυποεκδοτική και απολύσεις έγιναν και μειώσεις μισθών: «Το κάνατε γιατί μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Αυτό είπατε, αλλά δεν δίνετε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να κάνει κι αυτός νοικοκύρεμα. Εμείς πάντως θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα προς όφελος των πολιτών και με την πρόνοια να μη χαθούν θέσεις εργασίας»
Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις νέες εργασιακές σχέσεις και θα το ψηφίσει με διαδικασίες «φαστ τρακ», μία ημέρα πριν τη γενική απεργία της Τετάρτης, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αξία οι απεργίες.
«Έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη κυβέρνηση που σας έτυχε ο κλήρος να φέρετε βάρβαρα μέτρα και να γράψετε το λαό στα παλιά σας τα παπούτσια».
Κατά την κ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μηδενίζει τα πάντα από το 1974 ως σήμερα, προκειμένου να δικαιολογήσει όσα θα γίνουν από εδώ και πέρα.
Πάμε σε γενική ισοπέδωση είπε η κ. Παπαρήγα με τις συλλογικές συμβάσεις να πέφτουν προς τα κάτω, «αν δεν αντεπιτεθεί ο λαός και δεν σας πάρουν με τις πέτρες με την πολιτική έννοια», γιατί αυτό θέλουν οι βιομήχανοι. Πάντως, συμπλήρωσε, για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίνε ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνδικαλιστές.
Χαρακτήρισε μικροπρεπή, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ, ενώ διέψευσε και είπε ότι ακριβώς στο πλαίσιο της σύνδεσης εκπαίδευσης και παραγωγικότητας εργάζονται η φοιτητική και η νεολαιίστικη οργάνωση του κόμματος.
Ανταπαντώντας, στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος μας είναι μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον με μονοπώλια και αθέμιτο ανταγωνισμό, να αντιμετωπίσουμε μία πραγματικότητα και κατηγόρησε ακριβώς το ΚΚΕ για συντηρητισμό, στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας αυτής που είναι το φάσμα της ανεργίας για τους νέους ανθρώπους.
Εξέφρασε την θετική έκπληξη του από τη θέση τη κ. Παπαρήγα, για τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγικότητα και τόνισε ότι όταν μεθαύριο έλθουν ιδιωτικοί ερευνητικοί φορείς στα πανεπιστήμιά μας, να μην αντιταχθεί το ΚΚΕ.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που έχει λάβει η κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη 23 στοχευμένα προγράμματα, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που αφορούν 800.000 σχεδόν επιχειρήσεις για τη διατήρηση 200.000 θέσεων εργασίας, ενώ όλοι οι άνεργοι θα έχουν περίθαλψη και ασφάλιση.
Ο αναπτυξιακός νόμος, είναι δείγμα της νέας κατεύθυνσης για να βγούμε από αυτό το δύσκολο τούνελ και μάλιστα ισχυρότεροι. Και στην προσπάθεια αυτή ζητείται η συνεισφορά όλων για μια εποικοδομητική πορεία της χώρας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισσαβώνας
Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός, το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αναθεώρησης της συνθήκης της Λισσαβώνας, απαντώντας έτσι στην σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στους χαρακτηρισμούς εναντίον του, για «τζάμπα μάγκα» και στις κατηγορίες ότι «η κυβέρνηση νομιμοποιεί την πιο βάρβαρη και πιο ταξική πολιτική και θα πρέπει να φύγει όσο πιο γρήγορα να φύγει» .
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αντέτεινε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα διακατέχεται από την ψυχολογία της καταστροφολογίας και δε θέλει να συμβάλλει στη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, για να φύγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται.
Παράλληλα, επεσήμανε, ότι αν σήμερα δεν σύρεται ακόμα η χώρα και υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης, είναι γιατί η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της.
«Δίνουμε μάχη, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μην είμαστε με δάνειες δυνάμεις και υπό επιτήρηση. Και δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη χώρα δύο φορές υπό επιτήρηση, αλλά η ΝΔ. Εσείς όμως δεν μιλάτε για τα αίτια, γιατί η σκοπιμότητα σας είναι να χτυπήσετε το ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως έχουμε την αξιοπιστία για να την βγάλουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα απευθύνει ο πρωθυπουργός
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου